Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 08 sep 34 reacties

In memoriam: Queen Elizabeth 1926 – 2022

Zojuist ontvingen we het verdrietige bericht dat Queen Elizabeth II vanmiddag op 96-jarige leeftijd is overleden op Balmoral Castle, het buitenverblijf van de Britse Royals. We condoleren de Britse Koninklijke familie met hun grote verlies.

Foto ©PPE/Nieboer

In deze blog nemen we de tijd om terug te blikken naar het leven van wijlen her Majesty Queen Elizabeth II.

Elizabeth Alexandra Mary werd geboren op 21 april 1926 geboren als oudste dochter van prins Albert, de hertog van York, en zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon. Haar vader was de 2e zoon van Koning George V en Koningin Mary. Haar moeder was de jongste dochter van de graaf en gravin van Strathmore.

Elizabeth was bij haar geboorte 3e in lijn van troonopvolging, na haar oom Edward en haar vader. Prins Edward abdiceerde vanwege zijn huwelijk met Wallis Simpson, en daardoor werd haar vader onverwachts Koning. Toen haar vader in 1936 Koning werd, werd Elizabeth ineens de 1e in lijn van troonopvolging. Ze kreeg de titel Her Royal Highness The Princess Elizabeth.

In 1947 trouwde Elizabeth met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken. Philip moest zijn aanspraak op de Griekse troon opgeven, en werd in plaats daarvan hertog van Edinburgh. In 1948 werd prins Charles geboren, gevolgd door prinses Anne (The Princess Royal) in 1950. De gezondheid van haar vader werd al in de begin jaren ’50 slechter. Sinds 1951 nam Elizabeth al taken voor haar vader waar. In 1952 werd hun reis naar Australië en Nieuw-Zeeland, via Kenia, abrupt afgebroken, toen haar vader plotseling overleed.

Foto ©PPE/Nieboer

Op 7 februari 1952 trad Elizabeth aan als Koningin van het Verenigd Koninkrijk. De kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey. Er volgden drukke jaren voor het paar.

In 1960 werd zoon prins Andrew geboren, gevolgt door prins Edward in 1964.

Sinds oktober 2016 was Queen Elizabeth de langst regerende monarch en het langst regerende staatshoofd in de wereld. In 2022 mocht ze haar platina regeringsjubileum nog vieren. Echter, zonder prins Philip. Prins Philip, die al een aantal jaren met pensioen was, overleed op 9 april 2021 op 99-jarige leeftijd. Na een huwelijk van meer dan 73 jaar werd ze weduwe. Wat een verdriet voor de oude Queen.

Foto ©PPE/Nieboer

Queen Elizabeth heeft heel wat moeilijke tijden gekend. Ook privé (met kinderen/kleinkinderen). Maar daar willen we nu niet over uit wijden.. Standvastigheid en trouw waren de sleutelwoorden in haar leven.

Koning Charles bedankte zojuist voor de steun.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
34 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

ik moet toch ook eerlijk zeggen dat t me meer raakt dan ik gedacht had, https://youtu.be/F_imQFHZ7uI Charles verraste bij aankomst op Buckingham Palace door de menigte uitgebreid te begroeten, nam er de tijd voor, wel opvallend dat Camilla uitstapte en verdween/niet meeliep! https://youtu.be/x7NWNt5khCM

Diep, diep respect voor deze vrouw.
Ik krijg nog steeds een naar gevoel bij het beeld hoe zij eenzaam in de kerk zat tijdens de uitvaart van haar man. Hoop dat ze nu samen zijn.

Een tijdperk is voorbij. Respect voor haar toewijding.

Rest in Peace your Majesty, what else to say?

Reactie van ons Koningspaar, daar sluiten wij ons denk ik allen bij aan
https://www.instagram.com/p/CiQWw67sqtK/

“Trouw tot in de dood” aan haar land en volk!
Queen Elizabeth is niet meer…..!
En ja, dit bericht, het raakte mij; meer dan ik gedacht had.

From one Queen ~ in respect ~ to another Queen; over mode hebben we het maar even niet….
https://www.telegraaf.nl/video/610033376/koningin-maxima-reageert-op-overlijden-queen-elizabeth-zeer-verdrietige-dag

🙏🏼 Meer dan 1000maal respect voor deze speech her Majesty, één van de meest voor mij indrukwekkendste en persoonlijke speeches van U ‘ever’. Wat een persoonlijke ‘overlevering’ na uiteindelijk zeer nadrukkelijk advies van uw prime-minister, wat een zelfreflectie èn moed, indrukwekkend at all 🙏🏼

https://youtu.be/CTpcuXbJMcM

Ja daar word je even stil van. Afgelopen dinsdag zag ik een foto van haar en de nieuwe premier voorbijkomen, wat zag ze er broos uit. 2 Dagen later is ze overleden. Och wat vond ik the queen een prachtig mens, stoer, humoristisch en een nononsens lady. Een vrouw naar mijn hart, ook dol op honden en paarden. Wat een toewijding voor mens en dier. Diep respect rip dear queen..

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Ze wordt nooit vergeten, maar zal altijd met bewondering herinnerd worden. 🇬🇧

Ben er stil van, ze was een anker voor de Britten, mooi van binnen en van buiten, diep respect voor deze bijzondere plichtsgetrouwe en altijd stijlvolle vrouw.

De dag waarvan je wist dat die ging komen, maar toch…. ik ben er stil van.

Thank you ma’am 🙏🏼
https://youtu.be/7UfiCa244XE

Wat een humor met een H❣️
I love the Queens’ James Bond adventure very very very much 😊
https://youtu.be/1AS-dCdYZbo

Een zeer bijzondere vrouw , ik heb haar altijd bewonderd ,

Ik ben er ook ontdaan van. Wat een toewijding, wat een trouw heeft zij laten zien.

Hier de BBC op tv staan, kippenvel toen het bekend werd gemaakt. Het ontroerd mij ook en ja het is wrang “de koning is dood, leve de koning”, maar dat is zoals zij aantrad en zoals zij niet anders had gewild. Je kunt er alleen maar respect voor hebben.

Bbc world geeft mee dat ” duty” en “humility” de sleutelwoorden waren in haar leven.
Zeer inspirerende waarden bij dit afscheid .
That she may rest in peace and rise in glory !!

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Zo jammer

Wat een verlies van zo’n markante vrouw. Diep respect voor haar en heel veel sterkte voor haar familie.. waar prins Charles met zijn verdriet ineens koning is…

Dit is een duidelijk andere koninklijke traditie dan het abdiceren in o.a. België en Nederland; ‘De koning is dood, lang leve de koning’ 👑
Alle respect voor de gaande 🙏🏼 en komende monarch van Groot Brittannië 👑 … Lang leve de koning 🤴🏼

Bij haar kroning werd zij “gezalfd” en dat is waarom abdicatie voor haar nooit een “issue” zou zijn geweest.
Zij was ook hoofd van de anglikaanse kerk.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Vanwege andere tradities is het ook nooit een issue geweest Maribrune: De koning is dood, lang leve de koning 👑