Avatar foto Door Moderator Petra
Noorwegen 24 mei 47 reacties

Prachtig: nieuwe officiële foto’s van Haakon en Mette-Marit

Het Noorse koninklijke hof verrast ons gisteren opnieuw! Nadat er onlangs een nieuwe foto van Haakon en Mette-Marit werd vrij gegeven (weet je nog, die prachtige rode japon?), verschijnen er nu meer foto’s van deze fotoshoot.

Daarbij zien we kroonprinses Mette-Marit niet alleen in de rode japon, maar ook in een ijsblauwe japon met om haar schouder een band waar vogels op geborduurd zijn.

Alle foto’s Kongehuset, ©Dusan Reljin

Dat borduursel, wauw! Mette-Marits rode japon is een ontwerp van Peter Dundas.

De ijsblauwe japon, eveneens een ontwerp van Peter Dundas, vind ik persoonlijk ook echt een plaatje.

Een close up van de vogels.

Kroonprins Haakon mag er ook zeker zijn, in zijn mooie uniform.

Wat vinden jullie van de foto’s, die eind 2023 zijn genomen? En wat vinden jullie van beide galajaponnen?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
47 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Tsja.. ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik er van moet denken. De stoffen zijn heel erg zwaar en MM kiest vaak voor hooggesloten wat ik haar eigenlijk niet zo goed vindt staan. Het is vaak zo bijelkaar gezocht ook. Een beetje troeperig. Ook nu weer met hooggesloten japonnen en loshangend haar. De rode jurk 👗 vind ik dan nog het mooist

De rode japon vind ik geweldig! Het is zo’n mooie kleur, het borduurwerk is zo geraffineerd, en het model (inclusief de pofmouwen) staat Mette-Marit zo goed! Wat mij betreft had er wel een iets meer aanwezige tiara bij gedragen mogen worden.

Alhoewel ik de lichtblauwe kleur van de tweede japon wel erg mooi vind (echt een ‘ijskoningin’ Elsa!), is het model niet flatteus. De japon staat veel minder mooi. Maar oh, wat vind ik de paarse (amethist?) tiara prachtig! En een heel lieve uitstraling op deze foto.

De Noorse collectie is heel bescheiden, dus heel veel keuze is er niet.

Last edited 16 dagen geleden by Josine Droogendijk

Zit er misschien toch ook binnenkort een troonswisseling aan te komen? Dat deze foto’s al een voorschot zijn?
Zomaar een gedachte.
Haakon: wat een knapperd zeg!

Alhoewel de blauwe jurk haar zeker niet flatteert, vind ik het wel een hele mooie serene foto. Jammer dat er voor een lichte glimmende stof gekozen is. De geborduurde band is wel heel mooi, maar misschien nog mooier als ceintuur. De rode jurk staat haar veel beter, net als het witte wollen jurkje.
Ik vind het roze licht wel heel mooi, maar het beeld op de achtergrond is inderdaad niet heel goed gekozen.

Last edited 17 dagen geleden by AnnekeM

Op een andere site staan huiselijke foto’s van hen en heeft MM een witte jurk aan, zonder versieringen, alleen een foto met kettinkje en blazer erover.
Wel erg simpel en ook de posities waarin ze staan tov de achtergrond is zo rommelig.
Daar zou nog heel wat meer mee gedaan kunnen worden

Mwah, mwah. De rode japon vind ik erg mooi. De ijsblauwe totaal niet. De japon op zichzelf niet en de kleur al helemaal niet. En de juwelen die ze daarbij draagt zijn een rommeltje bijelkaar. Niet goed bijelkaar passend. En persoonlijk gruw ik van juwelen met een camee al zijn ze nog zo kostbaar of historisch.
Kortom, ik heb betere staatsieportretten gezien.

Ik vind de rode japon erg mooi, de ijsblauwe heeft geen mooie pasvorm, de kleur staat haar wel goed.

Het zijn niet de beste statiefoto’s, maar wel koninklijk. De rode jurk is mooi, ik had daar graag eens een los opgestoken kapsel bij gezien met tiara. De lichtblauwe jurk past net wat beter bij haar cleane scandinavisch type.
Ik waardeer altijd dat Mette Marit in haar kledingkeuze bij haarzelf blijft. Uiteindelijk is dat ook het mooiste.

De lichtblauwe jurk had ze ook aan bij de 18e verjaardag van Christian van Denemarken. Ook toen droeg ze de aquamarijn broche, zit bij het dragen van deze broche een betekenis/verhaal?

Ik ben iets minder enthousiast over deze foto’s.
De achtergrond vind ik veel gevallen wat rommelig, met een half standbeeld. Het licht vind ik wat vreemd roze-geel. Ik begrijp best wel dat een beetje warmte in de foto brengen best fijn is, maar dit licht vind ik too much qua kleur.
Het uniform van Haakon is prima.
Van beide jurken van Mette Marit word ik niet zo heel blij. Ze zijn zwaar en stug. Opnieuw zijn ze zeer hooggesloten, wat haar niet zo flatteert. De rode jurk heeft een aardig model, maar rood is voor haar niet de juiste kleur. De blauwe jurk is qua kleur beter, maar het model flatteert totaal niet. Die losse band om de schouders vind ik wat raar. Die broche piept daar weer net bovenuit. De juwelen zijn wat samengeraapt: aquamarijn voor de broche, camee voor de armband, een paarse steen voor de tiara en een diamanten? armband. Los haar bij een tiara is aardig voor een achttienjarige, maar niet voor een vrouw van vijftig.
Kortom: leuk dat we nieuwe galaportretten krijgen, maar ze hadden naar mijn idee nog veel mooier kunnen zijn.

U hebt zeker een punt wat de foto betreft. Het halve beeld was mij ook opgevallen. De setting tss de pilaren vind ik wel symbolisch net alsof de monarchie de steun / fundament is voor hier de noorse democratie/samenleving .
De juwelen zijn mi ook vol symboliek . De amethisten tiara zou een geschenk zijn van de huidige koningin sonja aan haar schoondochter mogelijks bij de geboorte van haar dochter en troonopvolgster heb ik deze nmd vernomen.
De armband met victoria en albert – heb ik zonet vernomen van sanne hieronder – heeft ingrid alexandra -de toekomstige koningin – als geschenk gekregen en gaat ook om het verleden. .
Mss vergezocht maar voor mij straalt deze “technisch onvolmaakte foto ” vooral continuiteit uit, en dat is uiteindelijk waar het bij een erfelijke monarchie om gaat .. …

Last edited 17 dagen geleden by maribrune

Het licht is inderdaad erg geel. Op de foto waar MM ten voeten uit op staat, valt een kleine vlek daglicht op een hoekje van de sleep van haar japon. Dan zie je dat de kleur niet ijsblauw is maar helder blauw, een enorm verschil!
Verder eens wat betreft de japonnen. Maar het model van de rode vind ik geweldig en het sleepje van de blauwe een erg mooi detail.. Wat mij vooral treft zijn de houding en uitstraling van beiden. Heel koninklijk!

Symbolisch, het kroonprinselijk paar zo tussen de coulissen. Al die verschillende sieraden op de foto met blauwe jurk oogt wat rommelig.

Last edited 16 dagen geleden by Romy

Ja, mee eens.

Ik ben het helemaal met je eens. Dit had echt veel beter gemoeten. Jammer

Mee eens wat betreft achtergrond op foto’s met een ‘stuk’ beeld, vandaar mijn referentie naar Erwin Olaf 📸

Tevens eens wb de broche, tsja en heur haar is heur signature look dus echt M.M.

De tiara had wat mij betreft weggelaten mogen worden, ik zie liever een diamanten bandeau tevens heur signature.

Last edited 17 dagen geleden by PK020

Ik vind de rode jurk haar het mooiste staan zowel model als kleur. De lichtblauwe jurk is erg flets en de stof te massief en dan die band om haar schouders. Verder een zeer sympathiek stel.

Wat een koninklijke nostalgische plaatjes. Beide jurken staan haar heel mooi. De rode is sprekender, kleedt beter af en is meer fotogeniek. Hoe kunstig ik de band met geborduurde vogels ook vind, in combinatie met de ronde hals komt deze jammer genoeg niet tot z’n recht, wellicht dan toch beter op de taille naad. Manlief ziet er pico bello uit. Het lijken me hele lieve zachtaardige mensen.

De blauwe jurk vind ik qua kleur het mooist bij haar passen. De stof te massief, model minder mooi.
De rode daarentegen is qua model prachtig, het borduursel maakt het misschien wat luchtiger? Weet het niet. Maar de kleur is weer minder mooi bij haar.
De vogels zijn prachtig en kon idd wel een losse band zijn.
Mooi stel!

De rode jurk is heel mooi. Het bovenstuk van de ijsblauwe jurk vind ik niet echt mooi zitten. We heel bijzonder met die vogels. Heb de indruk dat het een losse band is? Maar het leukst vind ik dat MM een tiara draagt. Dat zien we niet vaak bij haar. Over de foto’s zelf: de plek is wat ongelukkig met iedere keer dat halve standbeeld in de achtergrond.

Ik vind eerlijk gezegd dat het kapsel het totaalplaatje wat verstoort. Ik weet niet precies waarom, misschien te meisjesachtig. Maar verder ziet ze er koninklijk uit.

De rode jurk is prachtig…model en kleur…….qua kleur staat de ijsblauwe jurk mooier

Rood is een plaatje, alles klopt. Ijsblauw is ook mooi en echt MM. De vogeltjesband ziet er bijzonder en kunstig uit. Ik vind alleen een tiara en los haar minder mooi.

Mette Marit in het lichtblauw is prachtig! De kleur zorgt ervoor dat zij zichtbaar is. De vogels vind ik heel erg mooi maar zou ze nog mooier vinden als ze niet op die brede band zaten maar het en der op het boven deel van de jurk, of langs de manchetten.
De rode jurk vind ik veel te zwaar voor haar. Warme tinten bij haar witte haar en lichte huid vind ik niet zo mooi staan, je ziet eerst de jurk dan haar gezicht. Dat zou andersom moeten zijn.
Ik vond dat bij de de zwarte outfit van Máxima laatst uit het vliegtuig echt opvallend, absoluut less is more, far more!

Prachtige foto’s en de rode jurk is werkelijk schitterend en flatteert MM zeer. De lichtblauwe jurk is ook erg mooi, maar eens met wat ik hier lees: de jurk haalt niet het beste in MM naar boven. Maar nogmaals: prachtige plaatjes en zeer koninklijk!

Wat mooi! Zo n uniform doet veel. Ik zou WA ook graag in uniform willen zien op zo n staatsieportret.
De rode jurk van MM is inderdaad een plaatje en door de wijze van positionering naast Haakon en die donkere schaduw lijkt ze 10 kilo lichter dan op de solo foto in t blauw.

Schitterende, gedistingeerde foto’s van het toekomstige koningspaar. De rode japon is subliem, van de lichtblauwe japon vind ik vooral het rokgedeelte heel mooi. Wel komen bij de laatste de juwelen beter tot hun recht; mijn ogen worden direct naar de camee armband getrokken: zooo mooi.

Idd Nadeshda, gedistingeerd daarmee tref je deze foto’s juist. 👌🏼
Zoveel anders dan hun Deense buren, dit doen de Noren goed.

In Nederland kunnen we nog volop genieten van de sublieme foto’s van Erwin Olaf 🙏🏼

Haakon lijkt mij overigens een echte lieverd!

Last edited 17 dagen geleden by PK020

Prachtige foto’s! Ik vind de rode jurk MM beter staan. Een sterkere kleur voor haar.

Haakon: wat een majestueuze verschijning in dit uniform!
Uiterlijk in ieder geval een waardige opvolger voor de troon!
Mette-Marit ziet er schitterend uit aan de zijde van haar man.
De rode japon voor mij met stip bovenaan!
Kleedt haar perfect af, en wat een prachtig borduursel!
Wat heeft ze mooi haar, en op beide foto’s keurig en verfijnd langs haar gezicht weggestoken naar achteren, terwijl de speelse val naar beneden nog zichtbaar blijft.
Het model van de lichte ijsblauwe japon vind ik minder goed staan bij M.M. , en de schouderband met borduursel, hoe mooi ook, versterkt dit nog.
De kleur is koel en afstandelijk, wat ik ook niet zo direct zou combineren met haar lichte huid en blonde haren.
En de warmrode japon matcht uitstekend met het uniform+ toebehoren van Haakon.

De rode japon is prachtig en staat haar zo mooi.
De ijsblauwe japon vind ik minder; model vind ik niet flatterend; naad over haar buik, te strak om haar armen en buste.
De band met vogels is prachtig, maar geeft ook een verbreding.
Ik vermoed dat ze te maken heeft met gewichtswisselingen door medicijngebruik voor haar longziekte, wat goed balen is. Zo past kleding je prima en een dag later zit het loei-strak. Ga er maar aan staan🫣 Zo oneerlijk.
Mooie tiara’s en sieraden en dan nog zo’n knapperd naast je😉

Er hangt een troonswisseling in de lucht⁉️

Wat is M.M. toch een prachtige nordic vrouwspersoon 👩🏼

Nee zeker niet. Radiostilte hier wat dat betreft. Koning Harald blijft op de troon tot de dood. De Noren zijn wel gek op Harald en Sonja hoor, maar ik hoor om mij heen af en toe het “verlangen” naar een jonger iets actiever’ koningspaar die bijv. nog helemaal up-north enz. kunnen gaan voor binnenlandse bezoeken.
Paar weken geleden was ik in een second handshop Omigjen in Slemmestad. De winkel scheen een jaar te bestaan. Ze hebben daar ook een cafeetje en ‘sisters in business’ (dames die kleding vermaken enz.) en een winkeltje voor tweede handskleding en speelgoed voor kinderen, en veel sportsutstyr, skies en. alles tweede hands, en wie kwamen daar binnen…Haakon en Mette Marit. Ze hadden een praatje met alle ondernemers. Was heel leuk en ongedwongen.

Last edited 18 dagen geleden by Jacqueline

Wat een mooi persoonlijke toevoeging Jaqueline, djw: MKM-correspondent in de regio ☺️

Dankjewel PK020, ja is leuk hihi 🤗

Ach nee, wat een dappere man, hopelijk geniet hij tevens van zijn senioren leven. Blijft een opmerkelijk instituut, ‘tot de dood ons scheidt, echt niet meer van deze tijd. 🙂‍↔️

Helemaal met je eens, een roeping is wel zo bijzonder dat je dat niet naast je neer kan leggen.
Maar ik denk wel dat als je gezondheid het niet meer toelaat, dat er ook andere mogelijkheden zijn, kijk maar naar Elizabeth van Engeland, we zagen haar bijna niet meer , maar wat heeft de familie veel van haar taken overgenomen, wat volgens mij in het land ook werd gewaardeerd.
En zo kan je met elkaar toch een goed en werkzaam koningshuis zijn , met de koning als hoofd .

Beide japonnen zijn mooi en bijzonder. De rode net wat sprekender.

Prachtige foto’s !!! Imposant decor !! Mooie setting !!
MM straalt in deze 2 jurken !!! De stof van de rode is buitengewoon mooi, de witte is mooi met de geborduurde bovenkant . Schitterende juwelen en hoe speciaal is de camee armband…
Haakon heel formeel in gala uniform !!

De armband met camee intrigeert mij ! Er staat een paar op gegraveerd met bovenop een kroon bezet met diamanten . Kan er helaas niets over vinden. Het is dus een weinig gedragen juweel…. mss een onderdeel van de camee parure van zweden toegeschreven aan josephine de beauharnais en mss ook van toen beide landen nog samen waren ? Weet iemand meer ?

Het paar dat je ziet zijn dus de Britse koningin Victoria en haar man prins Albert. Koningin Maud van Noorwegen overleed in 1938 terwijl ze in Engeland omdat ze daar geopereerd werd, waarvoor ze al haar juwelen meenam. Ze overleed aan hartfalen en haar juwelen bleven in Engeland tijdens de tweede Wereldoorlog. Ze werden pas weer geclaimd door de Noorse royals toen ze er waren voor de kroning van Elizabeth II in 1953. Kroonprinses Martha van Noorwegen, de moeder van Harald en Astrid en schoondochter van Maud, overleed een jaar later. Prinses Astrid was toen first lady voor haar opa en vader. Pas na het huwelijk van Harald werden de juwelen verdeeld onder Harald en zijn zussen Ragnhild en Astrid, zo kwam het in Astrids bezit in de jaren 60.

De armband is van Ingrid Alexandra. Prinses Ingrid-Alexandra kreeg het in 2019 van de zus van opa Harald V, prinses Astrid. Het is de badge van de Koninklijke Orde van Victoria en Albert, gezet op een armband. Dat was een familie orde voor speciaal de vrouwelijke afstammelingen van de Britse koningin Victoria en dit exemplaar behoorde ooit toe aan koningin Maud van Noorwegen, die de orde ontving in maart 1888 van koningin Victoria. Koningin Maud werd geboren als prinses Maud van Wales, als dochter van de latere koning Edward VII en koningin Alexandra en kleindochter van Victoria en Albert. Je mocht de orde ontvangen als je een vrouwelijke afstammeling was van Victoria, nadat je bevestigd was in de Church of England. Het was ooit bevestigd aan een zijden lint, die ook nog bewaard gebleven is. Het werd jarenlang door prinses Astrid gedragen en die gaf het dus aan Ingrid Alexandra! Koningin Maud was de oma van koning Harald.

HARTELIJK dank sanne voor deze zeer interessante toelichting…