Avatar foto Door Josine Droogendijk
02 jan 0 reacties

Pracht en praal aan het Deense hof

Als we de beelden van de nieuwjaarsreceptie van het Nederlandse hof zien, moeten we als moderatorteam altijd even slikken. Want wat is het sober, en wat pakken ze het in Denemarken toch anders aan. De diamanten fonkelen je daar tegemoet, en de avondjurken laten eveneens zien dat pracht en praal echt geen vieze woorden zijn. Daarom nu online: een (mode)blog over de Deense nieuwjaarsreceptie. 

Terwijl wij nog bijkomen van alle oliebollen en champagne, vindt in Denemarken het eerste nieuwjaarsontvangst plaats. De dresscode voor het evenement is white tie (dus uniformen, lange jurken en tiara's!) en bijna alle volwassen leden van de koninklijke familie zijn aanwezig: koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim en prinses Marie. Dit jaar is ook prinses Benedikte aanwezig. 

De genodigden voor het eerste banket zijn altijd de regering, de voorzitter van de Folketing en diverse vertegenwoordigers vanuit Denemarken. Op de tweede en derde dag  vinden vervolgens meerdere recepties plaats voor -onder andere- de rechters, de koninklijke wacht, de huzarenregimenten, het corps diplomatique, de legerofficieren, de officieren van de reddingsmaatschappij en diverse vertegenwoordigers van vakbondsorganisaties. Deze recepties zijn iets minder indrukwekkend dan het banket van dag 1, en dat heeft een reden. Het banket vindt om 19.00 uur plaats en de recepties overdag. Op dag 2 en 3 krijgen we dus ook geen tiara's te zien. Wel vragen de dresscodes nog steeds om galajaponnen en uniforme,  en prinses Mary verrast ons nog wel eens met mooie juwelen! Daarover lees en zie je later deze week uiteraard meer.

De eerste nieuwjaarsontvangst is de allerbelangrijkste bijeenkomst in Denemarken. Dat betekent groot gala en voor alle volwassen royals een zogeheten keten. Dit onderscheidingsteken hoort bij de Orde van de Olifant, de belangrijkste en hoogste ridderorde van Denemarken. Je herkent de onderscheiding gelijk: een lichtblauw zijden ordelint met daaraan een olifantje. Geheel volgens de regels wordt het lint over de linkerschouder gedragen wordt, het olifantje hangt dan op de rechterheup. De olifant aan het ordelint is geëmailleerd en -natuurlijk- bezet met diamanten. 

De keten is héél speciaal, want het onderscheidingsteken mag maar op drie hoogtijdagen in het jaar gedragen: de Nieuwjaarsbijeenkomst op Nieuwjaarsdag, de verjaardag van de koningin in april en op de geboortedag van Valdemar de Overwinnaar op 28 juni. Dat schrijven de statuten van de orde uit 1693 voor, die best streng zijn en tot de dag van vandaag keurig worden nageleefd. Tijdens alle andere white tie gelegenheden, zoals een staatsbanket, zien we alleen het ordelint. 

Mode
Goed. Dan de mode van 1 januari. Uiteraard beginnen we bij de ster van de avond: koningin Margrethe. Als geen ander weet het Deense staatshoofd uit te pakken met zijde, edelstenen, bontmantels en stola's. En toch, toch deed ze het dit jaar voor haar doen vrij rustig aan. Het pietepeuterige borduurwerk op de tule overlaag schreeuwt weliswaar om een haarscherpe close-up, maar verder gebeurt er qua jurk niet zoveel. Qua accessoires dan weer wél, want naast een imposant diadeem van smaragd en diamant, zien we lange oorhangers, twee (?) colliers, een bontstola waar een heel bos voor heeft moeten sterven, de ordeketen, meerdere sterren, een familieorde, een gouden tasje en eveneens gouden schoenen. Coco Chanel zou er onmiddelijk een beroering van krijgen, schatten we zo in. Maar Coco is Coco, en wij zijn Sanne en Josine, en we moeten zeggen dat we de unieke stijl van Hare Majesteit juist wel kan waarderen. Het is verre van hip en flatteus, maar er gebeurt tenminste iets. Ze brengt leven in de brouwerij, en niemand hoeft te twijfelen wie hier de koningin is.

Nieuw is de jurk overigens niet. Tijdens het staatsbanket voor het Belgische koningspaar en tijdens de verjaardag van de Noorse koning kwam hij eveneens in beeld.  


Foto: PPE Agency

Goed, door naar prinses Mary, want over haar jurk valt ook genoeg te vertellen. Wie haar fluwelen sprookjesjurk niet herkent, moet echt wat vaker deze site bezoeken. Het ontwerp van Birgit Hallstein hebben we inmiddels zes keer gezien, in verschillende uitvoeringen. In 2007 deed hij -met diep decolleté- tweemaal dienst als zwangerschapsjapon, in 2012 kregen we hem te zien als gewone japon, en van de reststofjes zijn accessoires gemaakt zoals een halsband en een clutch. Voor de volledigheid hebben we alle draagmomenten even op een rij gezet. De foto's 1, 3,4, en 6 zijn gemaakt tijdens een nieuwjaarsreceptie. 


Foto: PPE Agency

Bij deze mooie, rode japon past maar één tiara uit de collectie van Mary: de robijnenparure. De parure (een set juwelen bestaand uit een tiara, collier, oorbellen en broches), is een erfstuk. Frederik erfde het van zijn oma koningin Ingrid (geboren prinses van Zweden), voor zijn toekomstige vrouw.  Mary draagt het op bijzondere feesten, het is haar belangrijkste tiara. Naast de tiara draagt ze de vereenvoudigde versie van het collier en de oorstekers. De tiara heeft ze een aantal jaar geleden laten aanpassen, een nieuw frame die beter op haar hoofd past en de diamanten en robijnen blaadjes zijn herschikt. Een aantal overgebleven ' blaadjes', draagt Mary na regelmatig als haarspelden.

Foto: PPE Agency

Prinses Marie koos eveneens voor een bekende en vermaakte zwangerschapsjapon, zo ontdekte de website PrincessMarieCloset. Het donkerblauwe ontwerp komt van Henrik Hviid en kwam eerder in beeld in 2009. 

Marie met de jurk in 2009: 

Deze blog is geschreven door Sanne en Josine. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments