Als we de beelden van de nieuwjaarsreceptie van het Nederlandse hof zien, moeten we als moderatorteam altijd even slikken. Want wat is het sober, en wat pakken ze het in Denemarken toch anders aan. De diamanten fonkelen je daar tegemoet, en de avondjurken laten eveneens zien dat pracht en praal echt geen vieze woorden zijn. Daarom nu online: een (mode)blog over de Deense nieuwjaarsreceptie. 

Terwijl wij nog bijkomen van alle oliebollen en champagne, vindt in Denemarken het eerste nieuwjaarsontvangst plaats. De dresscode voor het evenement is white tie (dus uniformen, lange jurken en tiara's!) en bijna alle volwassen leden van de koninklijke familie zijn aanwezig: koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim en prinses Marie. Dit jaar is ook prinses Benedikte aanwezig. 

De genodigden voor het eerste banket zijn altijd de regering, de voorzitter van de Folketing en diverse vertegenwoordigers vanuit Denemarken. Op de tweede en derde dag  vinden vervolgens meerdere recepties plaats voor -onder andere- de rechters, de koninklijke wacht, de huzarenregimenten, het corps diplomatique, de legerofficieren, de officieren van de reddingsmaatschappij en diverse vertegenwoordigers van vakbondsorganisaties. Deze recepties zijn iets minder indrukwekkend dan het banket van dag 1, en dat heeft een reden. Het banket vindt om 19.00 uur plaats en de recepties overdag. Op dag 2 en 3 krijgen we dus ook geen tiara's te zien. Wel vragen de dresscodes nog steeds om galajaponnen en uniforme,  en prinses Mary verrast ons nog wel eens met mooie juwelen! Daarover lees en zie je later deze week uiteraard meer.

De eerste nieuwjaarsontvangst is de allerbelangrijkste bijeenkomst in Denemarken. Dat betekent groot gala en voor alle volwassen royals een zogeheten keten. Dit onderscheidingsteken hoort bij de Orde van de Olifant, de belangrijkste en hoogste ridderorde van Denemarken. Je herkent de onderscheiding gelijk: een lichtblauw zijden ordelint met daaraan een olifantje. Geheel volgens de regels wordt het lint over de linkerschouder gedragen wordt, het olifantje hangt dan op de rechterheup. De olifant aan het ordelint is geëmailleerd en -natuurlijk- bezet met diamanten. 

De keten is héél speciaal, want het onderscheidingsteken mag maar op drie hoogtijdagen in het jaar gedragen: de Nieuwjaarsbijeenkomst op Nieuwjaarsdag, de verjaardag van de koningin in april en op de geboortedag van Valdemar de Overwinnaar op 28 juni. Dat schrijven de statuten van de orde uit 1693 voor, die best streng zijn en tot de dag van vandaag keurig worden nageleefd. Tijdens alle andere white tie gelegenheden, zoals een staatsbanket, zien we alleen het ordelint. 

Mode
Goed. Dan de mode van 1 januari. Uiteraard beginnen we bij de ster van de avond: koningin Margrethe. Als geen ander weet het Deense staatshoofd uit te pakken met zijde, edelstenen, bontmantels en stola's. En toch, toch deed ze het dit jaar voor haar doen vrij rustig aan. Het pietepeuterige borduurwerk op de tule overlaag schreeuwt weliswaar om een haarscherpe close-up, maar verder gebeurt er qua jurk niet zoveel. Qua accessoires dan weer wél, want naast een imposant diadeem van smaragd en diamant, zien we lange oorhangers, twee (?) colliers, een bontstola waar een heel bos voor heeft moeten sterven, de ordeketen, meerdere sterren, een familieorde, een gouden tasje en eveneens gouden schoenen. Coco Chanel zou er onmiddelijk een beroering van krijgen, schatten we zo in. Maar Coco is Coco, en wij zijn Sanne en Josine, en we moeten zeggen dat we de unieke stijl van Hare Majesteit juist wel kan waarderen. Het is verre van hip en flatteus, maar er gebeurt tenminste iets. Ze brengt leven in de brouwerij, en niemand hoeft te twijfelen wie hier de koningin is.

Nieuw is de jurk overigens niet. Tijdens het staatsbanket voor het Belgische koningspaar en tijdens de verjaardag van de Noorse koning kwam hij eveneens in beeld.  


Foto: PPE Agency

Goed, door naar prinses Mary, want over haar jurk valt ook genoeg te vertellen. Wie haar fluwelen sprookjesjurk niet herkent, moet echt wat vaker deze site bezoeken. Het ontwerp van Birgit Hallstein hebben we inmiddels zes keer gezien, in verschillende uitvoeringen. In 2007 deed hij -met diep decolleté- tweemaal dienst als zwangerschapsjapon, in 2012 kregen we hem te zien als gewone japon, en van de reststofjes zijn accessoires gemaakt zoals een halsband en een clutch. Voor de volledigheid hebben we alle draagmomenten even op een rij gezet. De foto's 1, 3,4, en 6 zijn gemaakt tijdens een nieuwjaarsreceptie. 


Foto: PPE Agency

Bij deze mooie, rode japon past maar één tiara uit de collectie van Mary: de robijnenparure. De parure (een set juwelen bestaand uit een tiara, collier, oorbellen en broches), is een erfstuk. Frederik erfde het van zijn oma koningin Ingrid (geboren prinses van Zweden), voor zijn toekomstige vrouw.  Mary draagt het op bijzondere feesten, het is haar belangrijkste tiara. Naast de tiara draagt ze de vereenvoudigde versie van het collier en de oorstekers. De tiara heeft ze een aantal jaar geleden laten aanpassen, een nieuw frame die beter op haar hoofd past en de diamanten en robijnen blaadjes zijn herschikt. Een aantal overgebleven ' blaadjes', draagt Mary na regelmatig als haarspelden.

Foto: PPE Agency

Prinses Marie koos eveneens voor een bekende en vermaakte zwangerschapsjapon, zo ontdekte de website PrincessMarieCloset. Het donkerblauwe ontwerp komt van Henrik Hviid en kwam eerder in beeld in 2009. 

Marie met de jurk in 2009: 

Deze blog is geschreven door Sanne en Josine. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van oranjefan

oranjefan

vrijdag 03 jan 2020 - 21:00

Koningin Margrethe houd wel van overdadigheid, qua kleding en/of juwelen, idd een hele eigen stijl. Mary vind ik prachtig, in één woord! Marie vind ik minder. De jurk heeft zoveel stof bij het rokgedeelte, daardoor lijkt ze voller dan ze is, bij Mary zit het meer aangesloten. Ik vind ook de halslijn van Marie wat te groot. Opgestoken haar vind ik haar ook mooier staan bij zo'n gelegenheid.
De jurk van Marie lijkt wel een empire-jurk, zie volgende blog.

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 03 jan 2020 - 09:15

ik vind Marghrete altijd mooi gekleed voor haar leeftijd zonder op te vallen sober maar toch niet saai .
de jurk van Mary is mooi , goed model maar wel wat donker mag wat anders aan toe gevoegd worden
Marie haar jurk is mooi maar niet zo tijdloos en voor mij al een beetje pasee

afbeelding van Jens

Jens

donderdag 02 jan 2020 - 23:18

Als je zo vaak een japon recycled dan wordt het wel weer grappig. Margarete heeft toch ook een bijzondere jas die ze al talloze keren heeft gedragen?
De japon van Mary past uitstekend bij haar en vind ik mooier met de aangepaste boothals. Marie slaat de plank mis met het Diana achtige zijden gewaad.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 03 jan 2020 - 12:00

Hoe smaken kunnen verschillen, Jens ! Zie hieronder mijn reactie van 02.01.20 te 19:10 !

afbeelding van Jens

Jens

vrijdag 03 jan 2020 - 13:47

Ik lees je reactie nu. Inderdaad, we zijn het deze keer niet met elkaar eens, maar dat hoeft ook niet.
En wat leuk dat je weer regelmatig reageert. Zo fijntjes als jij kunt (be-)schrijven, daar geniet ik van.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 03 jan 2020 - 22:31

oh - je lieve waardering doet me veel plezier, Jens ! En mijn regelmatiger opnieuw reageren dank ik aan jou, hoor !

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 02 jan 2020 - 23:17

Een schitterende avondjapon en hij staat Mary werkelijk prachtig! Nu vind ik persoonlijk fluweel altijd erg chique en zeer rijk” gekleed. Prachtig dat sleepje ook, en dan dan de juwelen, ja hoor ze draagt alles met een echte koninklijke allure. Nu vind ik haar van nature al een koninklijke uitstraling hebben, net als Duchess Kate en koningin Letizia.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 02 jan 2020 - 23:17

Een schitterende avondjapon en hij staat Mary werkelijk prachtig! Nu vind ik persoonlijk fluweel altijd erg chique en zeer rijk” gekleed. Prachtig dat sleepje ook, en dan dan de juwelen, ja hoor ze draagt alles met een echte koninklijke allure. Nu vind ik haar van nature al een koninklijke uitstraling hebben, net als Duchess Kate en koningin Letizia.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 02 jan 2020 - 21:54

Ik zie hier nu constant (al veel langer trouwens) het woord “recyclen“ gebruikt worden en dat is een verkeerde benaming voor wat er bedoeld wordt, bij recyclen worden grondstoffen vermalen of verhit (of welke manier dan ook) en worden er nieuwe produkten van gemaakt.
Dat is dus niét het weer opnieuw dragen van een kledingstuk!

Ik vind die rode fluwelen jurk van Mary prachtig en zie hem graag vaker maar dan wel bij verschillende gelegenheden en met verschillende sieraden, ander haar, zodat je toch nog een verschil ziet met andere keren ;) en het er toch wat anders uit ziet.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

vrijdag 03 jan 2020 - 15:18

Recycling is inderdaad iets anders dan hergebruik, en tiara's iets anders dan diademen, etc. Maar ik begrijp van A tot Z wat er wordt bedoeld met de berichten, dus ik zie er geen probleem in.

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 03 jan 2020 - 15:23

Josine, het probleem is dat dan op den duur de betekenis van woorden niet meer klopt. En in dit geval, straks niemand meer weet wat recyclen echt inhoudt. Ik vind het daarom toch wel van belang als de juiste woorden worden gebruikt.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

vrijdag 03 jan 2020 - 15:21

Leuk boek over dit onderwerp: Tot op de draad.

afbeelding van sanne010

sanne010

donderdag 02 jan 2020 - 20:16

Ik vind het maar armoe dat opzichtige recyclen. Beatrix deed het altijd heel chic. Iets nieuws voor grote gebeurtenissen en dan strategisch herdragen op andere minder zichtbare momenten, bijvoorbeeld in ander land. Op deze manier vind ik het zo: ‘kijk ons eens zuinig doen’.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 02 jan 2020 - 21:56

Sanne, dan zijn wij gewone mensen dus allemaal armoedig bezig want wij dragen dezelfde kledingstukken jaren en jaren en dan niet maar 1 of 2 keer per jaar ;)

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 02 jan 2020 - 19:10

De japonnen van beide prinsessen zijn prachtig, maar ik heb toch een voorkeur voor die van Marie ! Dat donkerblauwe glanzende satijn verleent haar een echt prinselijke uitstraling, waarbij de schitterende juwelen (ordeketen, diadeem, oorbellen, broches) nog beter tot hun recht komen ! Nog koninklijker en luxer vind ik haar versie 2009, met die -o zo chique !- lange witte handschoenen en (ik weet het : erg omstreden) haar bontstola !

afbeelding van Marie...

Marie...

donderdag 02 jan 2020 - 18:50

Mary heel mooi. Ze kan voor mij niet genoeg recyclen. Ik wil haar dus best nog eens een keer in deze jurk zien. Lekker duurzaam. Margrethe ook mooi op haar eigen manier. Geldt ook voor Marie maar ik vind de combi los haar en tiara meestal niet zo geslaagd. Ook deze keer niet.

afbeelding van Magda

Magda

donderdag 02 jan 2020 - 17:01

Heel mooi. Maar ik zou graag eens een andere japon bij Mary willen zien. Recycling is prima, alleen je kunt ook overdrijven.( Mijn mening).
Trouwens, ik zou willen dat het Nederlandse koningshuis eens wat méér openheid zou geven bij dit soort recepties. Tenslotte betalen wij met z'n allen hiervoor. Ik zou zeggen: neem een voorbeeld aan de Scandinavische vorstenhuizen.

afbeelding van Sanne

Sanne

donderdag 02 jan 2020 - 17:21

Dat recyclen kijkt ze denk ik af van koningin Margrethe, doe draagt haat japonnen heel vaak en laat als ook regelmatig vermaken. Daarnaast draagt zij op de tweede en derde dag van de nieuwjaarsrecepties al zeker 15 jaar ALTIJD dezelfde japon ;)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 02 jan 2020 - 16:04

De Denen zijn erg goed in recyclen en vermaken. Toch zou ik ook wel weer een mooie nieuwe willen zien ;).

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 02 jan 2020 - 13:52

Fluweel met lange mouwen ook lekker warm.
Alle 3 hergebruik dus.
Lijkt mij met 6x gedragen wel letterlijk en figuurlijk mooi geweest...

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 02 jan 2020 - 10:39

Oeps, per ongeluk waren Sanne en ik allebei begonnen aan een blog over het banket. Ik heb ze samengevoegd en een blog verwijderd.

afbeelding van Molly

Molly

donderdag 02 jan 2020 - 11:08

Mijn reactie van de andere blog staat hier niet bij.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 02 jan 2020 - 16:03

De reacties worden helaas niet automatisch samengevoegd. Sorry! Zou je het opnieuw willen plaatsen?

afbeelding van Babs74

Babs74

donderdag 02 jan 2020 - 10:34

Die fluwelen japon vind ik mooi, maar heb deze nu wel een keer gezien eerlijk gezegd. Ze ziet er mooi uit, dat wel..maar had haar graag in iets anders gezien.

afbeelding van Maria04

Maria04

donderdag 02 jan 2020 - 10:33

Een heel mooie japon van prinses Mary, ze draagt de japonnen met een zekere gratie, een heel mooie uitstraling, zeg maar gewoon met een Koninklijke elegantie. Fluweel doet het altijd goed, ook bij overdadige flitslichten van de pers en fotografen.

Onderwerpen

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?