Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 02 aug 0 reacties

Overzicht: Máxima's waaiers

Koningin Máxima heeft in haar collectie een zijden waaier met geschilderde orchideën en zingende vogels. De accessoire is een geschenk van prinses Beatrix en komt uit de collectie van koningin Emma. Helaas hebben we de historische waaier nog niet gezien bij de koningin. In plaats daarvan gebruikt Máxima waaiers van hout of papier. 

Tijdens mijn zoektocht naar Máxima's waaiers, stuitte ik al snel op een papieren waaier. Ik moest eerijk gezegd wel even slikken, want in de koninklijke kluis liggen meer dan 54 prachtige waaiers met een mooie geschiedenis. Dit weten we dankzij een schenking van koningin Juliana aan de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis van Oranje-Nassau. Een groot deel van de geschonken waaiers is ooit van Koningin Wilhelmina en Koningin Emma geweest, want tot het begin van de twintigste eeuw waren waaiers een vast onderdeel van dameskleding bij officicële gelegenheden. 

Inmiddels zijn de gebruiken anders en verdwijnen waaiers meer en meer uit beeld. Máxima zien we af en toe nog met de accessoire, maar van een doordachte modekeuze is lang niet altijd sprake. De papieren waaier die we in Luxemburg te zien kregen, bleek bijvoorbeeld na enig zoekwerk gewoon een praktisch aardigheidje te zijn van de gastvrouw. Op de accessoire prijkt het logo van Village Luxembourg. Dat verklaart ook gelijk de rare kleurenkeuze, want felwit bij een mosgroene outfit is geen heel elegante keuze. Zweetdruppels op het voorhoofd natuurlijk ook niet, dus ik kan me goed voorstellen dat Máxima toch erg blij was met de "toeristenshop-waaier".


Foto: PPE


Foto: PPE

Als Máxima paarse of roze avondkleding draagt, krijgen we met regelmaat gelukkig een prachtige waaier van hout en paarse zijde te zien. Langs de rand van de waaier is een gouden rand aangebracht. En daar blijft het qua details niet bij, want aan de waaier hangt ook nog een hanger met paarse franjes. Als ik kijk naar onderstaande foto's, hoop ik dat Máxima de komende jaren véél meer gebruik gaat maken van de koninklijke collectie. Waaiers zorgen op een warme avond niet alleen voor verkoeling, maar ook voor een hoge dosis glitter en glamour. Ik wil ook met een gouden waaier wapperen! 


Foto: PPE


Foto: PPE


Foto: PPE

Bij waaiers gaat de moderegel "less is more" in veel gevallen op. Helaas combineert Máxima haar waaiers vaak met een tasje én handschoenen én een omslagdoek. De waaier verdwijnt hierdoor in de chaos en daarmee ook grotendeels buiten beeld. En zeg nou zelf: een waaier én handschoenen, is dat niet een beetje als water en vuur? Of te wel: verkoeling en warmte? 


Foto: PPE

Ik ben helaas niet zo thuis in de wereld van waaier-merken. Op de Antillen wapperde Máxima met een houten waaier met een logo in de vorm van de hoofdletter 'L'. Heeft iemand enig idee waar de waaier gekocht zou kunnen zijn? 


Foto: PPE


Foto: PPE

In Italië toverde Máxima een houten waaier met bruine zijde tevoorschijn. 


Foto: PPE


Foto: PPE

 

Op de Antillen krijgen we vaak waaiers van wit papier en hout te zien. Ik vermoed dat ze gewoon op de stoelen klaarliggen, want bij aankomst heeft de koningin de accessoire vaak nog niet bij zich. 


Foto's: PPE

In december 2017 liet Máxima ons zien dat een waaier ook dienst kan doen als zonneklep of zonnescherm. 


Foto's: PPE

Tijdens het huwelijk van Carl-Philip en Sofia wapperde Máxima zichzelf wat koelte toe met een opengewerkte waaier van hout. Het zou me niet verbazen als deze waaier wel uit de historische collectie komt. 

Enkele jaren eerder kregen we ook nog een andere opengewerkte waaier van hout te zien. Ik vind hem prachtig en hoop dat Máxima  de waaier bij een geschikte gelegenheid nog eens tevoorschijn haalt. Onderstaande fotocollage laat al wel wat zien van het handwerk dat verstopt zit in de accessoire, maar een betere close-up is natuurlijk altijd fijn. 

Natuurlijk mag Máxima's waaier uit de collectie van koningin Emma niet ontbreken in dit overzicht. Ik vrees dat de accessoire vanwege de kwaliteit niet zomaar gebruikt zal kunnen worden tijdens een gala, maar een poseermoment voor staatsiefoto's overleeft de waaier vast wel. Ik zeg: doen! Staatsiefoto's hebben we sowieso nooit genoeg en een waaier van Billotey, een Franse kunstenaarsfamilie uit de negentiende en twintigste eeuw, verdient absoluut wat meer aandacht. Van ons en van onze koningin.

Een waaier die ik ook graag nog eens terug zie, is de diamanten en robijnen waaier van Mellerio. Perfect voor een staatsiefoto met de Mellerio-juwelen of -als de staat van de  waaier het toelaat- een staatsbanket met koningin Ellizabeth (oktober 2018). 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments