Avatar foto Door Josine Droogendijk
Broches 09 mrt 0 reacties

Oranjejuwelen: de diamanten aigrette

Koninklijke juwelen spreken tot onze verbeelding, maar helaas is er maar weinig officiele informatie beschikbaar over de juwelen van onze eigen koninklijke familie. In Denemarken en Groot-Brittannie zijn hele boekwerken vrijgegeven, maar afgezien van wat foto's en summiere wetenswaardigheden zwijgt de RVD over de parures van de Oranjes. Jammer, want hierdoor is er in de loop der jaren veel foutieve of incomplete informatie gaan circuleren als de echte waarheid. En zie er dan als blogger maar eens achter te komen wat er nu waar is en wat niet. In deze log kan ik dankzij Renske en Edwin in ieder geval ontkrachten dat de aigrette -een diamanten haarspeld- van koningin Emma alleen gedragen is door Emma, Máxima en Margriet. 

De geschiedenis van de haarspeld brengt ons in de negentiende eeuw. In 1879 stapt Emma in het huwelijksbootje met Willem lll en bij een huwelijk horen natuurlijk cadeaus. Van haar schoonzusje Sophie kreeg Emma dan ook een diamanten haarspeld, ook wel aigrette genoemd. Het ontwerp bestaat uit 12 diamanten twijgjes, met aan het uiteinde kleine briljanten die collet zijn gezet. Door een speciale bevestiging hangen de briljanten 'los' aan de twijgjes, waardoor ze zacht met de draagster meebewegen. Het bijzondere geschenk van Sophie getuigt van ambacht en past bovendien goed bij het modebeeld van de negentiende eeuw. Dames droegen hun lange lokken opgestoken en rijkelijk versierde haarspelden waren erg in trek. Toch is Emma slechts een keer gezien met de aigrette. Ze droeg het juweel wel op een bijzonder moment. Kort na het overlijden van haar man poseerde Emma in rouwkleding, met in haar kapsel de aigrette. Koninklijk, maar niet té uitbundig gezien de droevige omstandigheden. 

Na de dood van Emma verdween het juweel uit beeld. Dat is althans wat vaak wordt beweerd en wat ook lang is gedacht. Maar niets minder is waar! Koningin Juliana heeft het juweel in haar leven meermaals gedragen als broche, zoals onderstaande beelden laten zien. 


Koninklijke Bibliotheek 


Nationaal Archief/Joop van Bilsen 

Margriet heeft de aigrette als haarspeld gedragen en daar koos Máxima ook voor tijdens de viering van haar veertigste verjaardag. Op de foto is te zien dat de broche is vastgezet met gewone schuifjes.

Maar we zagen het juweel ook als broche bij de koningin. 

Alle gelegenheden op een rij: 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments