Avatar foto Door Josine Droogendijk
Colliers 28 feb 0 reacties

Oranje juwelen: twee parelsnoeren van Wilhelmina en Juliana

Koninklijke juwelen horen bij de pracht en praal aan het hof, maar zijn om meerdere redenen interessant en uniek. Ze verbinden het verleden met het heden en zijn bovendien gemaakt van de mooiste materialen.  Koningin Juliana heeft een belangrijk deel van de koninklijke juwelen ondergebracht in een stichting, maar er zijn ook heel wat sieraden verdeeld onder haar vier dochters. In deze log zie je hier een voorbeeld van.

Voorbeeld 1: twee identieke parelsnoeren van Wilhelmina en Juliana. 

Al op jonge leeftijd droeg prinses Juliana een parelsnoer om haar hals. Zo dochter, zo moeder zullen we maar zeggen, want ook koningin Wilhelmina droeg in haar jonge jaren het collier met grote en kleine parels. Bovendien was in de kluis van Wilhelmina ook nog een grotere uitvoering van het parelsnoer te vinden.. Door de jaren heen droeg koningin Wilhelmina beide colliers regelmatig en ook koningin Juliana heeft zowel de kinderversie als de 'volwassen versie' tevoorschijn gehaald. Na het overlijden van Juliana zijn de colliers traditiegetrouw doorgegeven binnen de familie. Irene is al meerdere malen gezien met Wilhelmina's colliers en aangezien haar zussen nog niet met dit parelsnoer zijn gezien, kunnen we voorzichtig concluderen dat dit juweel naar Irene is gegaan.

Wilhelmina met haar collier: 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Anefo 

Het collier van Wilhelmina kan naar wens ingekort en verlengd worden. Hier zien we een vrij korte uitvoering. 

Less is more, toch dames? 😉 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Anefo 

Juliana als jong meisje met de 'kinderversie'. 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Anefo 

Als jongedame met beide colliers. Doordat het 'kindercollier' is gemaakt voor een meisje van zes jaar, zijn de parels in verhouding veel kleiner. Het ontwerp van de snoeren is echter identiek. 

Als koningin met het collier van haar moeder:


Nationaal Archief/Anefo/Eric Koch 

Irene met de lange versie van Wilhelmina's collier: 

Irene met de korte versie van Wilhelmina's collier: 

 

Benieuwd naar meer voorbeelden? Kom dan morgen terug! 
Informatie met vriendelijke dank aan Edwin. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments