Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 04 jul 0 reacties

Opnieuw twee activiteiten voor koningin Máxima

Opnieuw een drukke dag voor koningin Máxima. Vanmorgen hield zij in Den Haag een toespraak en vanmiddag was zij in Dokkum voor een bezoek aan Bouwgroep Dijkstra Daisma. Helaas kregen we maar een outfit te zien.

Voor ik de beelden laat zien, plaats ik eerst nog de twee persberichten van de RVD. Wie dit overslaat, moet strafregels schrijven 😉 

Activiteit 01: Hare Majesteit Koningin Máxima hield donderdagochtend 4 juli een korte openingstoespraak bij de 26e Egmont Group of Financial Intelligence Units Plenary Meeting in Den Haag. Zij deed dit als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, hield ook een toespraak. 

De Financial Intelligence Unit (FIU) speelt in Nederland een centrale rol in het voorkomen en bestrijden van witwassen van crimineel geld en het tegengaan van financiering van terrorisme. Instellingen als banken, notariaten en accountantskantoren melden ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland voor nader onderzoek. De organisatie ontvangt jaarlijks rond de 400.000 meldingen, ruim 80% daarvan heeft een internationale component. De FIU-Nederland maakt deel uit van het internationale netwerk ‘Egmont Group of Financial Intelligence Units’. Het hoofd van de FIU-Nederland was de afgelopen twee jaar voorzitter van de Egmont Groep. Tijdens de 26e plenaire bijeenkomst spreken de 158 internationale leden onder meer over het verbeteren van de samenwerking tussen de FIU en andere overheidsorganisaties voor een effectieve aanpak van ‘financiële’ criminaliteit.

Als UNSGSA benadrukte Koningin Máxima al jaren het belang van een goede balans tussen veiligheidsmaatregelen in het financiële verkeer enerzijds en goede toegang tot financiële diensten anderzijds. Technologische toepassingen in financiële diensten (fintech) bieden veel mogelijkheden om meer mensen toegang te geven tot een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en digitaal bankieren, maar brengen ook risico’s met zich mee. In haar toespraak noemde Koningin Máxima onder meer dat inclusieve financiering, financiële integriteit en financiële stabiliteit niet alleen complementair zijn, maar elkaar ook wederzijds versterken. In 2013 sprak Koningin Máxima ook over dit onderwerp tijdens de plenaire vergadering van de Financial Action Task Force (FATF) in Oslo en in 2014 bij de Moneyval bijeenkomst bij de Raad van Europa in Straatsburg.

Koningin Máxima zet zich sinds 2009 wereldwijd in voor de VN om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten.

Activiteit 02: Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 4 juli 2019 een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Bouwgroep Dijkstra Draisma is winnaar van de Koning Willem I Prijs 2018 in de categorie MKB. Deze prijs beloont durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen en stimuleert creatief en innovatief ondernemerschap. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. 

Bouwgroep Dijkstra Draisma gelooft in de invloed van de bouw op een leefbare wereld. Respect voor ambachtelijk vakmanschap en aandacht voor innovatie en duurzaamheid gaan bij de onderneming hand in hand. Technologie en robots spelen een belangrijke rol in het creëren van energieleverende en verplaatsbare gebouwen. De duidelijke visie op de gasloze toekomst en het brede veld van initiatieven om hier oplossingen voor te realiseren, waarbij ook aandacht is voor de bewoners en de omgeving, werden door de jury als uniek bestempeld.

Tijdens het bezoek op 4 juli krijgt Koningin Máxima een toelichting op het werk van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Zij brengt een bezoek aan de vestiging in Dokkum, waar zich ook de fabriek bevindt met de gerobotiseerde productielijn, die samen met ketenpartners werd ontwikkeld. De Koningin spreekt met werknemers en krijgt een rondleiding door de fabriekshal. Thema’s die besproken worden zijn onder andere digitalisering, vakmanschap en sociale innovatie.

De Koning Willem I Stichting is in 1958 op initiatief van De Nederlandsche Bank in het leven geroepen door een aantal aan het bedrijfsleven verbonden organisaties. Doel van de stichting is de nationale economie nieuwe impulsen te geven en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. De stichting wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Koning Willem I Prijs wordt tweejaarlijks toegekend in de categorieën grootbedrijf en midden-en kleinbedrijf. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont daarnaast duurzame innovaties van kleine of grote organisaties.

Mode
Qua kleding koos koningin Máxima vandaag voor oud en vertrouwd, oftewel een eerder gedragen outfit van modehuis Natan. De donkerblauwe japon met horizontale en verticale plooien kwam voor het eerst in beeld tijdens een Antillenreis in 2011. 

 

De eerdere draagmomenten op een rij: 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments