Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 27 jun 0 reacties

Op koninklijke hoogte: de plateauzool

De plateauzool domineerde in 2012 het modebeeld, en ook aan het hof viel de trend goed in de smaak. Máxima werd er bijvoorbeeld regelmatig gesignaleerd op een schoen met verhoogde zool, en ook andere koninklijke dames zoals hertogin Catherine en prinses Letizia liepen er letterlijk en figuurlijk mee weg. Inmiddels lijkt de hype grotendeels overgewaaid, maar toch legt onze schoenenanalist Linda Deventer de plateauzool onder de loop. 

Linda: "Waarom lopen hakken eigenlijk oncomfortabel als je normaal platte schoenen gewend bent? Dit komt omdat je voet door hakken opeens in een diagonale positie worden gedwongen. Hoe hoger de hak, hoe schuiner je voet staat. Dit zorgt bovendien voor extra druk op je voorvoet, een onprettig gevoel. Door het dragen van schoenen met een plateauzool kan het dragen van hoge hakken comfortabeler aanvoelen. De plateauzool zorgt er namelijk voor dat je voet minder schuin staat, dan in een vergelijkbare schoen zonder plateauzool. Daarnaast heeft het plateau nog een voordeel: door het plateau van een licht, verend materiaal te maken, krijgt de voorvoet een prettige ondersteuning tijdens het lopen.

Er zijn twee technieken om een plateauzool te verwerken in een schoen. Om deze te kunnen onderscheiden moet men eerst wat meer weten van het ambacht van schoenen maken. Kort gezegd: elke schoen bestaat uit een bovenwerk (het leer of de stof waar de voet ingaat) en een onderwerk (de loopzool met hak). Het plateau behoort tot het onderwerk. De meest bekende manier om een schoen met plateau te maken, is door het bovenwerk en het onderwerk op elkaar te lijmen zodat het plateau duidelijk zichtbaar blijft. Bij de andere techniek wordt het bovenwerk over het plateau heen gelijmd, hierdoor wordt een zogenaamd ‘intern plateau’ gecreëerd. Onze koningin heeft natuurlijk beide type plateaus in haar kast. De één mooier dan de ander. Wat vind jij van schoenen met een plateauzool? En welke is jouw favoriet?"

Máxima's peeptoes met intern plateau van Christian Louboutin: 

Afbeeldingsresultaat voor maxima louboutin

Over Máxima(al) gesproken….

Afbeeldingsresultaat voor sergio rossi site:modekoninginmaxima.nl

Pumps met een bescheiden plateau: 

Afbeeldingsresultaat voor plateauzool site:modekoninginmaxima.nl

De (gulden?) middenweg:

Afbeeldingsresultaat voor plateauzool site:modekoninginmaxima.nl

Over de auteur: Linda van Deventer is tekstschrijver en maakt als hobby schoenen en tassen. Schrijven over modeaccessoires is haar dan ook op het lijf geschreven. Op ModekoninginMáxima vertelt ze graag over modemerken en geeft ze tips over pasvorm en maakwijzes.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments