Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 05 apr 7 reacties

Niet ieder diadeem is geschikt voor een jonge prinses

Als Amalia op 17 april aanschuift bij het staatsbanket, zal ze ongetwijfeld een prachtig diadeem op haar hoofd hebben. Maar de echte topstukken uit de oranjekluis zijn voorlopig nog buiten haar bereik.

Kort na Amalia’s tiaradebuut in Noorwegen vond er een zomerfotosessie plaats. Amalia stond volop in de belangstelling, want de journalisten wilden natuurlijk wel weten hoe ze het hoogtepunt had ervaren. De prinses gaf met een brede lach op haar gezicht aan dat ze het ‘echt ontzettend gaaf’ had gevonden en dat er veel discussies aan haar kledingkeuze vooraf waren gegaan. Ook over het diadeem was blijkbaar goed nagedacht. Amalia: “Mijn moeder stelde het wel voor…”, waarop Máxima aanvulde: “… ja, zo van: dit zijn de mogelijkheden. Wat zou je willen? En Amalia koos onmiddelijk voor mijn huwelijkstiara.”

Uit de toelichting van Máxima en Amalia blijkt wel dat de Prinses van Oranje niet zomaar alles kan dragen. Haar moeder maakte een voorselectie en zij mocht daar vervolgens uit kiezen. Nieuw is deze aanpak niet, want Máxima had in haar prinsessentijd evenmin toegang tot de gehele Oranjecollectie. Het Württembergdiadeem, het grote saffieren diadeem en de Stuart waren tot april 2013 gereserveerd voor koningin Beatrix.

Omdat Máxima geen regerend koningin is, verwacht ik dat er voor Amalia steeds meer mogelijkheden zullen komen. Zo droeg kroonprinses Beatrix op haar trouwdag ook al het Württembergdiadeem.

Naast alle protocolaire zaken speelt ook het praktische element mee. Want hoe sprookjesachtig diademen ook kunnen fonkelen: het kan een flinke uitdaging zijn om er een te dragen. Zo viel koningin Sonja in de jaren zeventig bijna flauw van de pijn omdat haar diadeem diep in haar hoofdhuid sneed. Kort daarop zijn de zwaardere, Zweedse diademen omwikkeld met fluweel en/of haar. In Spanje hebben ze daar ook voor gekozen, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

In Nederland zijn dergelijke oplossingen er ook. Links zie je het Württembergdiadeem, rechts het diadeem met de huisdiamanten. Wat een verschil van aanpak!

Daarnaast staan de grotere diademen op een basis die het gewicht beter verdeeld.

PPE

Door het gewicht is de kans altijd aanwezig dat een diadeem aan de wandel gaat. Tijdens het staatsbezoek van de president van Zuid-Korea had Máxima haar handen vol aan de diamanten en robijnen op haar hoofd.

Het koninklijke diadeem is dus een juweel met een gebruiksaanwijzing. Rustig aan beginnen kan dan zeker geen kwaad. Omdat Amalia een voorkeur lijkt te hebben voor lichtblauw (qua kleding én juwelen), hoop ik dat ze voor het aquamarijnen diadeem kiest. Ook omdat Máxima bij haar staatsbanketdebuut in 2001 ook de Spanjaarden ontving met aquamarijnen op haar hoofd.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat voor diadeem Amalia draagt, het is gewoon altijd een feestje die glitter & glamour. Maar ik zou het wel heel leuk vinden als ze voor haar 21e verjaardag een eigen diadeem krijgt. Of M isschien ligt er nog wat vergeten moois in de kluis…

Heerlijk …… een staatsbezoek. Kom maar doormet de glitter and glamour. Juwelen en tiara’s. Hopelijk een modefeestje😉

Ik snap dat de prinsessen niet zo maar alle diademen kunnen dragen, dus goed dat ze hierin begeleid worden. Hopelijk dat Máxima en Amalia samen iets heel moois uitzoeken.

Wauw, als Maxima en Letizia met deze prachtige diademen gaan uitpakken dan wordt het echt een feest om naar te kijken. Ben ook heel benieuwd naar de keuze van Amalia. Het zal echt een modewedstrijd worden, in de goede zin van het woord bedoel ik dan.

Heel goed dat moeder Maxima (en wie weet ook oma Beatrix) vanuit haar ervaring Amalia en de andere dochters kan adviseren met betrekking tot kleding en juwelenkeuze.
Alle begin is moeilijk en al doende wordt men wijs.

De diamanten bandeau zou Amalia heel mooi staan, niet te groot in hoogte en door de flinke stenen toch aanwezig en niet te klein en diamanten passen bij heel veel kleuren kleding. Ben zo benieuwd wat ze gaat dragen! Kijk heel erg uit naar dit staatsbezoek waarbij Letizia ongetwijfeld ook wel uit zal pakken, heerlijk genieten van al die ‘Pomp and Circumstance’ !

Wat een prachtige foto’s weer bij deze blog, niet alleen alle feitjes zijn super interessant, maar de foto’s (mn. de close-ups van de diverse diademen) mogen er zijn (ze verduidelijken meteen een heleboel). Mag ook wel eens gezegd worden.
Ik denk dat we allemaal niet kunnen wachten tot het staatsbezoek van Spanje, zeker omdat Vietnam niet is doorgegaan. En omdat Amalia haar opwachting weer gaat maken.
Ik hoop dat ze een mooie, maar wel bij haar leeftijd passende japon gaat dragen, mag best een knalkleur zijn😉 en dan een tiara die we nog niet bij haar gezien hebben. De keuze is reuze, dus ze hoeft niet in herhaling te vallen.
En dan ook nog koningsdag: het kan niet op👏