Royals en rafels, gaat dat samen? Jazeker. In de couturewereld worden doorgaans álle opties van een stof gebruikt, en rafelranden horen daar zeker bij. Daarom in dit blog een overzicht van Máxima's gerafelde kleding. 

Welke jurk als eerste aan bod komt, laat zich raden: Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Jan Taminiau. Met veel precisie is het borduurwerk voorzien van rafelranden. Het onopvallende detail geeft het lijfje nóg meer diepte. 

Op de close-up is het nog beter te zien: 

In 1954 bracht Coco Chanel een revolutie te weeg door een mantelpak met een rechte rok en dito tweed-jasje met opvallende knopen, héél veel panden en contrasterende biezen op de markt te brengen. Het ontwerp ging dwars tegen de heersende damesmode met wespentailles en gerende midi-rokken in. Waarom vertel ik dit? Is er in Máxima's kledingkast een dergelijk mantelpak te vinden? Nee, helaas niet. Maar wat ze wél heeft, is een grijze robe manteau van Chanel. En ja, ook daar zien we rafelranden. 

Close-up:

Een mantelpak dat vanuit de verte wel wat weghad van Coco's klassieker, kregen we te zien in Japan. En hoewel de koningin het ensemble zelfs combineerde met een handtas van Chanel, kwam het ensemble toch echt bij Oscar de la Renta vandaan.  

Dat je binnen één ontwerp kunt spelen met rafels - de ene keer wel, de andere keer niet - bewijst Edouard Vermeulen hier. De twee buitenste jasjes zijn voorzien van een gerafelde bies, de middelste niet. 

Ik kan erg genieten van close-ups, dus daarom leg ik de stoffen van bovenstaande jasjes ook maar even onder de loep. We beginnen bij nummer 1. Rafels, tweed, decoratieve steken: je ziet het allemaal. 

------Advertentie-----

-----Einde advertentie------

Door naar het volgende voorbeeld: de zachtroze robe manteau van Claes Iversen. Hier zien we rafelranden bij de overgang tussen de verschillende texturen. Bij de mouwen loopt het accent door, bij de biezen en zoom ontbreken ze. Mijns inziens de juiste dosering. Rafels zijn leuk, maar een hele kakofonie aan rafels niet. 

Eerlijk is eerlijk: rafels, hoe mooi ook, vragen wel om wat tegenwicht. Hierboven zien we twee rijke stoffen, een strenge belijning en een opgestoken kapsel, waardoor het totaalplaatje chic en koninklijk is. De rafels vormen een welkom vleugje pret en onrust. Bij onderstaande blouse is daar geen sprake van. Door de luchtige en ietwat flodderige stof oogt het geheel door de rafels mijns inziens té casual. Versleten haast. Maar ach, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, toch? Tijdens een bezoek aan New York kreeg de koningin deze blouse van het Nederlandse label Painted Series cadeau, dus dat ze hem draagt tijdens een belangrijk staatsbezoek kan ik dan wel weer waarderen. 

De lengte van rafels spelen uiteraard een rol bij de vraag of een look in balans is, ja of nee. En meningen ook, want waar de een dol is op wat pret en onrust, gruwt de ander ervan. Dus zeg het maar: is dit pakje met XXL-rafels geslaagd of niet? 

Soms is het ook de vraag of de rafels echt de bedoeling waren. Kant kun je doorgaans wel afwerken met een mooie rand, maar als je op zoekt bent naar luchtig en verfijnd totaalplaatje, dan is het simpelweg afknippen  ook een optie. En ja, dan kunnen rafels ontstaan.

Dit vind ik een mooi voorbeeld van een subtiele rafel: Máxima's bordeauxrode jurk van Oscar de la Renta. 

De outfit van Koninginnedag 2004 mag uiteraard niet ontbreken. Zowel het jasje als de rok zijn voorzien van het accent. 

Krijg je niet genoeg van alle voorbeelden? Overweeg dan een bezoekje aan de nieuwe kanttentoonstelling in het Textielmuseum in Tilburg. Ik was er deze week met twee Máxima-vriendinnen van deze website, en wat hebben we onze ogen uitgekeken. Japonnen van Dior, Chanel en andere topnamen bewezen dat mode absoluut een kunstvorm is, en een manier van zelfexpressie. En ook dat rafels daar prima bijhoren. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Birchwood

Birchwood

vrijdag 06 dec 2019 - 21:19

Grappig onderwerp. Leuk dat Máxima met deze “rage” meedoet. En de haute couture rafels mogen er ook zijn.

afbeelding van PK020

PK020

vrijdag 06 dec 2019 - 20:09

Hallo MrQQQU,

Wat een statement, idd, 'dit is nou echt waar mode over mag gaan', dank!

-Chanel, deze versie > Helemaal mee eens MrQQQU > Ik stel zelfs voor, 'weg met deze griezelig totaal niet des Maxima's grijs geruite, 'te warrige' manteau van Chanel'. Brrrr, ik vermoed, 'die zien we nooooooit meer te-ru-hug'! :-) > Weer een kledingstuk voor de recycle winkel van Marilène!

= TIP 1 > Weg ermee, Chanel is ook niet altijd "alles".... ;-)
= TIP2 > Graag zou ik onze koningin eens in een echt, goed zittend roze/rood kleurend Chanel pakje willen zien, en geen warrige nepper à la Oscar de la Rente.
Hierover heb ik me eerder uitgelaten, enorme misser dit Oscar ensemble. Alleen het jasje van Oscar herdragen koningin Maxima met strakke jeans en laarzen/high heels , dan is het waarschijnlijk super TOP!

-Rood geruit met XXL rafels: In eerste instantie dacht ik arghhh..... wat een rafeldeken-gedoe; zo eentje die achter in mijn
auto ligt ;-) Maar door de reactie van MrQQQU besloot ik nog eens beter de foto te bekijken, en jawel, eigenlijk best wel stoere en zwierige outfit, inclusief laarzen wil ik deze outfit graag nog eens terug zien!

>>> Lezen allemaal! Citaat van MrQQQU > ' Het gaat alleen maar over status van erbij horen. Laten we de echte rafels maar eens gaan waarderen en zo betekenis geven aan het leven.'.... <<<

Ook in mijn beleving gaat het alleen maar over 'betekenisvol', niet alleen vaktechnisch maar voornamelijk hoe ervaar je het zelf, en wat doet het met je?!
Wat geeft betekenis aan jouw leven, als we spreken over robes, pakjes en jumpsuits? Als we het hebben over sieraden, schoeisel en en en en..... het/haar zoveel genoemde "haar-coupe-de-ravage" om nog maar eens te noemen? En dan in balans met je rol of functie.

Ik houd ervan, de door sommige lezeres omschreven "warrige" samenstelling van Maxima's armbanden > Lieve mensen, voor onze koningin zit daar waarschijnlijk een enorme betekenis achter, gekregen van man/kinderen en/of.....en daardoor kan het haar kracht geven om de functie, het beroep, waar wij allen nooit voor zouden kiezen uit te kunnen voeren ènnnnnnnnnnn vol te kunnen houden. > Betekenisvol.... Zo p/krachtig, zoooooo waar/achtig! = ECHT!

Komt het/ik wellicht allemaal /weer/ wat veel en "rafelig" op U over? ;-)
Lees de reactie van MrQQQU nog eens door, en de mijne natuurlijk :-)

Want wees nou eerlijk dames, volgens mij 99 % dames hierro; Wij hebben allemaal onze "rafels" en voelen ons daar h/eerlijk, ok en goed onder, dit zijn wij, dit ben ik! Ook onze koningin heeft gelukkig "haar rafels", en daarom doet ze het zo goed/fantastisch, verrast ze ons iedere keer weer, is ze anders dan andere royals worldwide en kan ze het volhouden! TOPper!

Zou Maxima misschien niet een "beetje erg veel op ons lijken"? 'Coupe ravage' af en toe, toppers, genoeg tippers, betekenisvolle keuze's, rafels en dankbaar en blij zijn met de ons gegeven "goederen en gaven" die we regelmatig dragen en ons kracht geven? En betekenis in en aan onze/deze wereld?

Ik sluit af en MrQQQU > bent U nu een meneer of? :-)))))
' .......Laten we de echte rafels maar eens gaan waarderen en zo betekenis geven aan het leven.....'

I love our Queen Maxima!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 06 dec 2019 - 17:02

Rafels geven wel altijd onderhoud. Soms een beetje bijtrimmen of ze de goede kant uitleggen. Maar ik vind t zeker bij kant passen.

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 06 dec 2019 - 11:31

Ontzettend leuk dat Stephanie van Luxemburg in mei hun eerste kind krijgt!

afbeelding van Merel123

Merel123

zaterdag 07 dec 2019 - 06:49

Geweldig nieuws!!
Wat gun ik hen dit, had hier niet meer op gerekend.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 06 dec 2019 - 17:01

Wow wat heerlijk voor ze.
Ik wens hen een gezond kindje toe
Supernieuws

afbeelding van gambetta

gambetta

vrijdag 06 dec 2019 - 16:39

Ben heel blij voor hen!

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

vrijdag 06 dec 2019 - 11:47

Ja Carolina,prachtig nieuws!! Hoorde het ook net vers van de pers, zeg maar

afbeelding van Hennie64

Hennie64

vrijdag 06 dec 2019 - 12:15

Echt? Ach wat een fijn nieuws voor dit echtpaar! En voor de groothertog en hertogin uiteraard.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

vrijdag 06 dec 2019 - 13:40

Ja, fantastisch! Zo blij voor ze.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

vrijdag 06 dec 2019 - 14:38

Echt geweldig nieuws!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 06 dec 2019 - 15:04

Bekendgemaakt dus op Sinterklaasdag - is er een prààchtiger geschenk überhaupt denkbaar, voor het paar én voor alle Luxemburgers ?!!

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 06 dec 2019 - 07:34

Nu ik die zwarte jurk zie bedenk ik me dat er zoveel
Zwarte jurken zijn die we al heel lang niet meer gezien hebben. En hoop ook het zwarte jumpsuit met witte bies weer eens te zien.
Ook leuk een blog over al haar jumpsuits. Vaak succesnummers

afbeelding van PK020

PK020

vrijdag 06 dec 2019 - 18:50

Hoi Doro,

Ja idd, zwart.... Jouw reactie op de zwarte avondjurk/foto hierboven doet me denken aan een volgens mij pracht van een avondjurk die Maxima gedragen heeft tijdens een Koninklijk Scandinavisch feest, of vergis ik me?

Oh ja 2: Jumpsuits! Onze koningin in een dergelijke outfit is bijna 'succes bij voorbaat'! Naast onze Maxima heb ik alleen bij Charlène een dergelijke indruk/idee. IDD, waar blijft de mooi klassiek zwarte jumpsuit met "witte bies"? > Concertgebouw!

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

donderdag 05 dec 2019 - 21:03

Leuk onderwerp Josine.

Maxima is wel een rafel-dame. Altijd zo geweest volgens mij. Ik doe mee! Het is heel speels. Je kunt er alle kanten mee op en een hele serieuze outfit mee omtoveren of een leuke jurk nog spannender mee maken.

Dat pakje met de XXL-rafels? Het is Maxima die het draagt, die kan een hoop hebben!

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 05 dec 2019 - 17:27

Heel leuk idee voor de blog!

Dat oranje haar!! Goddank is dat voorbij.

Verder vind ik dan na de inhuldigingsjurk het heel
Lang stil moet blijven ;))) zoooo prachtig

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 05 dec 2019 - 17:27

Heel leuk idee voor de blog!

Dat oranje haar!! Goddank is dat voorbij.

Verder vind ik dan na de inhuldigingsjurk het heel
Lang stil moet blijven ;))) zoooo prachtig

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 05 dec 2019 - 17:11

Wat een leuk onderwerp, ik weet nog dat ik destijds helemaal weg was van de robe manteau, niet van het kapsel en haar decoratie .Ook kijk ik vol bewondering naar de mini rafeltjes bij de kronings jurk, wat een vakmanschap !!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 05 dec 2019 - 17:08

Wat een super leuk onderwerp voor een blog. Leuk dat Máxima meedoet aan deze trend. Ik vind het zeker in de Chanel look outfits heel trendy staan. Het borduurwerk van Jan Taminiau is onnavolgbaar. Heel mooi hoe hij en Claes Iversen rafels in hun ontwerpen weten te verwerken. Ik ben fan van deze rafels!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 05 dec 2019 - 17:01

Oeps... dubbel geplaatst

afbeelding van Henny

Henny

donderdag 05 dec 2019 - 16:03

Ik hou van nette rafels, zeker gerafelde zoom van een jeans.

afbeelding van MrQQQU

MrQQQU

donderdag 05 dec 2019 - 15:53

Mooi hoor, dit is nou echt waar mode over mag gaan. Als we het hebben over 'to much' (is ook niks meer dan een mening natuurlijk) en rafels vind ik het hele plaatje van de grijze geruite robe manteau van Chanel, de tas, de krullen en de popperige haarband to much en vreselijk tuttig! Gelukkig is ze daar wel wat van af. Vergeleken daarbij is het rood geruite pakje met XXL rafels dan best in balans. Sterker nog, als jij je als koningin in deze tijd balans wilt en je wilt onderscheiden én invloed wilt hebben én duurzaam wilt zijn, dan mag ze die snel weer eens herdragen! En zeggen en vooral laten zien dat steeds maar consumeren niet langer nodig is. Leuk hoor al die jeans met rafels en gaten in de winkel... Het gaat alleen maar over status van erbij horen. Laten we de echte rafels maar eens gaan waarderen en zo betekenis geven aan het leven.

afbeelding van PK020

PK020

vrijdag 06 dec 2019 - 19:47

Hallo MrQQQU,

Sorry, mijn post 2x gedaan, 1 moet ik verwijderen, ik groet U!

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 05 dec 2019 - 16:09

Klopt ja dat het een tuttig geheel is met die Chanel-jas, maar de jas op zich vind ik erg mooi. Tja dat popperige is onbegrijpelijk, iedereen heeft het hier altijd over powerwoman enzo.

afbeelding van Molly

Molly

donderdag 05 dec 2019 - 15:37

Het mantelpakje met de XXL-rafels vind ik niet geslaagd. Hopelijk draagt ze het pakje nooit meer. Hopelijk draagt ze de tas en de schoenen nog wel vaker. Die vind ik wel mooi.

afbeelding van Maria04

Maria04

donderdag 05 dec 2019 - 15:23

Mooi met rafels. Daar zou 50 jaar geleden met afkeuring naar gekeken zijn. Nu geeft het iets extra's aan een outfit.
Ik vind het mooi.

afbeelding van MrQQQU

MrQQQU

donderdag 05 dec 2019 - 15:56

Een goede is om te stellen wat de betekenis is van afkeuring?

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 05 dec 2019 - 14:44

O ja, dit zijn lang niet alle outfits met rafels. Kom je nog een mooie tegen: laat het me weten!

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 05 dec 2019 - 14:27

Ik vind de Chanel-jas geweldig. Hoe vaak heeft ze die gedragen? Ik hoop toch meer dan 1x...

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 05 dec 2019 - 14:41

Ik herinner me sowieso drie keer. Bij het huwelijk van prins Floris, de opening van Flower Festival en de Koningsspelen.

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 05 dec 2019 - 16:10

Dank je Josine, een leuk onderwerp dit trouwens!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?