Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Michael D. Higgins een staatsbezoek aan Ierland. Het bezoek vindt plaats van 12 tot en met 14 juni in Dublin en Cork.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een economische missie naar Ierland om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten. De missie bestaat uit ondernemers uit de sectoren maritieme infrastructuur en havenontwikkeling.

Het staatsbezoek beslaat de brede, steeds verder verdiepende betrekkingen tussen Nederland en Ierland: politiek, economisch, maatschappelijk en cultureel. Mede in het licht van Brexit zijn Nederland en Ierland actief bezig met het vinden van nieuwe markten en ontwikkelen van de relaties met andere landen in Europa. Nederland en Ierland hebben veel met elkaar gemeen en delen veel inzichten. Daarom zijn we ook belangrijke politieke partners van elkaar in de EU. Op economisch gebied is Ierland al jaren een van de sterkst groeiende economieën in Europa en fungeert Nederland als belangrijke handelsbrug voor Ierland naar continentaal Europa. Tegelijkertijd staan zowel Nederland als Ierland voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen, waar we van elkaar kunnen leren. Tot slot verdient ook de eeuwenoude culturele band tussen Nederland en Ierland aandacht.

Woensdag 12 juni 
Het staatsbezoek begint in Dublin waar president Higgins en zijn echtgenote Sabina Higgins het Koninklijk Paar ontvangen bij Áras an Uachtaráin, de ambtswoning van de president. Na de welkomstceremonie vindt een gesprek plaats. In de tuin planten de Koning en Koningin volgens Ierse traditie een boom en luiden zij de vredesbel.

Vervolgens legt het Koninklijk Paar in de Garden of Remembrance in het centrum van Dublin een krans ter nagedachtenis aan de mannen en vrouwen die omkwamen bij de strijd om de Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. In de middag vindt in het Leinster House, het nationale parlement, een ontmoeting plaats met de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden (Dáil) en de Senaat (Seanad).

Die middag staan IT en Tech centraal bij een bezoek aan Dogpatch Labs, een start-up hub gevestigd in het hart van Dublin’s ‘Silicon Docks’. De bijnaam verwijst naar Silicon Valley en werd aangenomen vanwege de concentratie van Europese hoofdkantoren van IT/Tech multinationals en startups in het gebied. Nederland en Ierland weten elkaar te vinden als het gaat om technologische vernieuwing en startups en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken daarover met Ierse en Nederlandse startups. Bij het bezoek aan Dogpatch Labs wordt onder meer ingegaan op de uitdaging om high tech talent aan te trekken, het belang van diversiteit in het personeelsaanbod en het investeren in de codeerkennis en –vaardigheden van jongeren. Ook zijn technologische innovaties op het gebied van retail en stadsontwikkeling onderwerp van gesprek.

De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Mode
Outfit: groene japon met 3D-bladeren van gelaagde tule
Ontwerper: Jan Taminiau 
Eerder gedragen: huwelijk Marianne Goulandris + staatsbezoek Portugal 

Máxima met de japon in Portugal: 

Schoenen van Gianvito Rossi: 

Onze juwelenkenner, Edwin Fellner, weet meer te vertellen over de smaragden juwelen. Edwin: "Tot voor kort werd er aangenomen dat de 16-jarige Koningin Wilhelmina in 1896 deze smaragden parure in zijn geheel (!) als kerstgeschenk cadeau kreeg van haar moeder Emma. Maar uit correspondentie tussen Wilhelmina en haar gouvernante Elizabeth Saxton Winter blijkt dat de jonge Koningin die bewuste kerstavond alleen het diadeem met de centrale smaragden van haar moeder kreeg. In 1926 schonk Koningin-Moeder Emma haar dochter Wilhelmina voor haar zilveren huwelijk vervolgens wat extra smaragden, afkomstig uit een juweel van haar familie Waldeck-Pyrmonts. Deze stenen werden op de zijkanten van het diadeem gemonteerd. Het diadeem heeft een liggend figuur ‘acht’ in het midden, lees: een rollend motief wat ook overeenkomt met het teken van “lang leven”. Het diadeem is gemaakt van zilver en goud.

Bij deze „parure“ hoort nog een collier met afneembare hanger, welke te vermaken is tot een broche. Naast een broche met hanger, behoren er ook een paar armbanden en een ring bij. Hoogstwaarschijnlijk komen deze juwelen uit het bezit van Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V en moeder van Koning Willem I. Haar erfenis van groene edelstenen werd door Willem I beschouwd als juwelen van het Huis van Oranje Nassau en werd zodoende de basis voor de smaragden „parure“ zoals wij die vandaag de dag kennen. De grote indrukwekkende, cabochon geslepen, druppelvormige smaragd die Maxima als hanger aan haar collier draagt, komt tevens uit de erfenis van de Prinses van Pruisen.

De door Maxima gedragen smaragden oorhangers komen uit haar persoonlijk bezit en zijn waarschijnlijk een geschenk van haar man, Koning Willem Alexander.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van JPG

JPG

dinsdag 18 jun 2019 - 13:12

Mooi!!

afbeelding van Marly

Marly

zaterdag 15 jun 2019 - 14:03

Prachtig in 1 woord! Kapsel, sieraden, schoenen en jurk, zeer koninklijk en wat een mooi figuur!

afbeelding van Marjan61

Marjan61

donderdag 13 jun 2019 - 22:17

Een beetje uit de verkleeddoos...

afbeelding van Merel

Merel

donderdag 13 jun 2019 - 18:29

Dit was vrij onvermijdelijk. Niet mijn favoriet. Te zoet. Te voorspelbaar. Die groene bloemen hadden kikkers moeren zijn, of zoiets: waar is de verrassing, het scherpe randje, de humor. Al is de kleur in het echt denk ik veel mooier; de huidkleurige ondergrond fotografeert niet lekker. En het blijft natuurlijk een ongelofelijk staaltje handwerkskunst.

afbeelding van Ton Angers

Ton Angers

donderdag 13 jun 2019 - 14:34

Prachtige look met mooi opgestoken haar met bizondere tiara - het plaatje is helemaal af!

afbeelding van JL

JL

donderdag 13 jun 2019 - 14:11

Prachtige jurk, goede kleur voor het bezoek aan Ierland. En wat een prachtfiguur heeft Maxima.

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 13 jun 2019 - 13:45

Erg mooi allemaal, toch een klein puntje: de blote tenen die je af en toe ziet. Jammer, want de rest is prachtig.

afbeelding van Babs74

Babs74

donderdag 13 jun 2019 - 12:26

Ondanks het vakmanschap en de prachtige stof, vind ik het model wat behouden/ouderwets op de een of andere manier bij Maxima staan. Ik kan er niet precies de vinger op leggen wat het is - had ik de vorige keer ook al toen ze deze japon droeg - , maar ik ben minder enthousiast.

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

donderdag 13 jun 2019 - 09:43

Ja mooi! Prachtige jurk en mooie kleur groen, dat donkergroen. Beter dan die lichtere kleur die eerst op de foto's te zien was.
Haar kapsel staat haar goed en is weer eens wat anders dan die schuine lok.

afbeelding van Maria04

Maria04

donderdag 13 jun 2019 - 09:29

Heel mooi, wat een schitterende jurk.

afbeelding van Suus

Suus

donderdag 13 jun 2019 - 08:10

Prachtig, mooi met de juwelen ook. Schoenen niet mijn smaak, maar wel mooi rustig onder een jurk met dit drukke patroon.

afbeelding van Marianne Rietjens

Marianne Rietjens

donderdag 13 jun 2019 - 08:01

Schitterend.

afbeelding van 29novmode

29novmode

donderdag 13 jun 2019 - 07:50

Prachtige jurk, mooie kleur, staat Maxima goed. Mooi kapsel.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

donderdag 13 jun 2019 - 00:21

Prachtige jurk en juwelen. Staan Maxima fantastisch. Kapsel ook goed.
Minpuntje zijn die vreselijke schoenen. Wat ordinair dat plastic.
Gelukkig is de jurk lang zodat je ze niet ziet

afbeelding van car

car

woensdag 12 jun 2019 - 23:18

Vind het kapsel iets minder als je het vergelijkt met kapsels die ze al eens gehad heeft...maar leuk gebaar en op naar morgen

afbeelding van Christa

Christa

woensdag 12 jun 2019 - 22:42

Heel mooi! Goed gekozen dat groen voor dit bezoek aan Ierland! Prachtige japon en dito juwelen! ;-)

afbeelding van jeannine

jeannine

woensdag 12 jun 2019 - 22:23

Hier ben ik tevreden over , de jurk staat haar goed en is het waard om te herdragen.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 12 jun 2019 - 22:10

Het donkere groen van t filmpje is inderdaad heel mooi. De jurk komt zo zonder ordelint en minder grote sieraden beter tot zn recht. Een echte queen. Goed gedaan!

afbeelding van elise1

elise1

woensdag 12 jun 2019 - 22:09

Niet verrassend. Wel heel mooi. Vond dat lint tijdens staatsbezoek Portugal nogal storend. Ontbreekt nu gelukkig.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

woensdag 12 jun 2019 - 22:04

Prachtig, heel mooi. Ook mooi: deze keer geen lok op het hoofd maar de haren achterover.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 13 jun 2019 - 10:04

Het lijkt mij ook mooi om deze jurk in het zwart of felrood te hebben.

afbeelding van Fina

Fina

woensdag 12 jun 2019 - 21:43

Mooi, mooi, mooi.

afbeelding van Henny

Henny

woensdag 12 jun 2019 - 21:42

Irish green. Stunning. :-)

afbeelding van Magda

Magda

woensdag 12 jun 2019 - 21:41

Kon niet missen hè, deze japon.
Prachtig. Maar zou graag betere foto's willen zien.

afbeelding van Marleen Dreesens

Marleen Dreesens

woensdag 12 jun 2019 - 21:33

Mooi. Het valt me op dat de jurk op het filmpje dat ik elders op internet zie een andere kleur groen heeft dan op de foto's hierboven.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 13 jun 2019 - 09:18

HQ-beelden zijn toegevoegd. De kleur klopt nu wel ;)

afbeelding van Lina

Lina

woensdag 12 jun 2019 - 23:36

Ja klopt. Als je de video ziet van de link van Daan dan is de jurk donkergroen. Ik neem eigenlijk aan dat dat de echte kleur is, foto’s kunnen vaak hele verkeerde kleuren tonen, video in principe niet.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

woensdag 12 jun 2019 - 21:17

Prachtig..alles perfect. Het Ierse Groen!

afbeelding van Luisje61

Luisje61

woensdag 12 jun 2019 - 21:15

Love it!

afbeelding van Luisje61

Luisje61

woensdag 12 jun 2019 - 21:17

Sorry , behalve die schoenen hoor :)

afbeelding van Philip

Philip

woensdag 12 jun 2019 - 21:08

Deze jurk is een van mijn favorieten van Jan Taminiau! Goede keuze groen staat haar erg goed. De juwelenkeuze vond ik bij staatsbanket in Portugal beter (volledige parure broche, ketting, tiara + armbanden + haar eigen oorbellen)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 12 jun 2019 - 21:05

Mooi Mooi Mooi. Geweldige keuze. En dan ook nog “glazen” muiltjes, een sprookje. Ook al hebben we deze jurk al vaker gezien het blijft een beauty. Dag 1 vol Dutch Design, goed begin van dit bezoek.

afbeelding van Daan01

Daan01

woensdag 12 jun 2019 - 20:54

Ahh !! Eindelijk

Had hem wel al zien aan komen deze

afbeelding van Leana

Leana

woensdag 12 jun 2019 - 21:25

Ik had al een vermoeden dat ze deze jurk zou dragen. Echt een prachtige jurk en van wat ik kan zien is het heel mooi afgestyled. Ik wacht nog op betere foto's maar vind het nu al erg mooi.

afbeelding van AR1991

AR1991

woensdag 12 jun 2019 - 20:46

De Koningin draagt de groene Taminiau jurk (staatsbanket Portugal) met het smaragden diadeem, diamanten riviere met smaragden broche/pendant en haar eigen smaragden oorbellen. Goede keuze!

afbeelding van Molly

Molly

woensdag 12 jun 2019 - 20:50

Waar heb je dat gezien?

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?