Koningin Máxima is dol op oorbellen en schuwt daarbij grote oorringen niet. Daarom in deze blog een overzicht van haar creolen en ook een stukje geschiedenis. 

Wie er ooit is begonnen met het dragen van oorbellen, is onbekend. Diverse opgravingen hebben duidelijk gemaakt dat er in de eeuwen voor Christus al volop werd uitgepakt met oorsieraden, en oude geschiedschrijvingen -waaronder de Bijbel- weerleggen dat zeker niet. Zo moesten de Israëlieten hun gouden oorsieraden inleveren toen er een gouden kalf werd gemaakt ten tijde van Mozes en Aäron. De geschiedenis van de oorbel voert ons dus ver terug, en brengt ons tevens op heel uiteenlopende plekken. Van prachtige balzalen tot slavenhutjes en piratenschepen. Oorbellen dienden (en dienen) namelijk heel verschillende doelen. Piraten en vissers zagen ze bijvoorbeeld als een begrafenisverzekering, de elite als statussymbool en de Afrikaanse/Amerikaanse slaven als een teken van onderdrukking. 

De laatste functie brengt ons gelijk bij de geschiedenis van oorringen en ook bij een heel donker stukje geschiedenis. Om de slaven te 'brandmerken' werden ze namelijk voorzien van slavenarmbanden en creolen. Het woord creool betekent in het Surinaams ook 'slaaf' en dat verklaart ook wel waarom de Surinaamse bevolkingsgroep die afstamt van de Afrikaanse slaven eveneens Creolen worden genoemd. 

Gelukkig is de negatieve associatie rondom de oorringen inmiddels grotendeels verleden tijd. Vandaag de dag worden ze met trots gedragen door sterren als Rihanna en Beyonce, en de hiphopcultuur loopt er eveneens mee weg. Aan het hof zien we ze -misschien wel vanwege deze laatste associatie- minder terug, maar daar laat Máxima zich niet door van de wijs brengen. Aan de lopende band draagt ze ringen in haar oren, van gouden bamboe-creolen van Cartier tot houten ringetjes van H&M. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Wat mij opvalt bij het bekijken van bovenstaande beelden is de enorme diversiteit. Stuk voor stuk zijn het oorringen, maar nummer 6 lijkt in de verste verten niet op nummer 25 of 26. 

Als je mij vraagt welk paar ik het mooist vind, moet ik je een antwoord schuldig blijven. Ik vind alle hebbedingetjes van hout of kralen wel geinig, zeker gecombineerd met een casual kledingset. Een creool van diamant hoeft van mij niet per se. Een oorring van goud en/of zilver asocieer ik zelf (!) nog altijd met tienermeisjes die grenzen aftasten, en dat contrasteert nogal met mijn verwachtingspatroon rondom een koningin. Als de gelegenheid informeel is en een houten of kralen oorring aansluit bij de styling zeg ik dus wél ja, en anders al snel nee. Hoe zit dat bij jou? 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Lina

Lina

dinsdag 07 jan 2020 - 13:18

Vanavond om half 9 op SBS6:

De 25 meest onvergetelijke momenten van de koninklijke familie. Zoals de inhuldiging van koning Willem-Alexander, de wereldberoemde traan van Máxima, de filmpjes van Lucky TV, de prachtige jurken van Máxima, van commentaar voorzien door Sandra Schuurhof (verslaggever Koninklijk Huis en presentatrice Hart van Oranje), Evert Santegoeds (hoofdredacteur Privé), Josine Droogendijk (modejournalist) en Menno Swart (regeringsvliegtuig-deskundige).

;)

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

maandag 06 jan 2020 - 20:09

Ik vind nummer 17 erg mooi. Een streng broekpak en dan een sprankeltje hout. Mooie afstemming van stijlen en materialen.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 06 jan 2020 - 17:23

Wat een beauty’s deze oorringen. Altijd goed. Ik vind de kleinere exemplaren het mooist en zou 5, 6 en 9 graag weer eens terug zien. Van de grote creolen zijn 10, 24 en 29 favoriet.

afbeelding van Patricia Gerssen

Patricia Gerssen

maandag 06 jan 2020 - 12:40

Nummer 4 vind ik altijd erg mooi. Volgens mij zijn deze gevuld met diamanten. Deze draagt ze met enige regelmaat.
Ik zou ze wel willen hebben :)

afbeelding van sandy

sandy

zondag 05 jan 2020 - 22:11

21 en 25 vind ik mooi. Het valt me op hoe grijs haar haar is in foto 31.

afbeelding van XX

XX

zondag 05 jan 2020 - 12:59

Mmmm, mis ik nu die goud(kleurige) met die bamboe look?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 05 jan 2020 - 21:11

Die van Cartier? Nummer 8 :)

afbeelding van XX

XX

zondag 05 jan 2020 - 23:27

Natuurlijk! Ik kon me al niet voorstellen dat ze er niet tussen stonden, maar had even een blinde vlek.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 04 jan 2020 - 23:01

Het staat in de regel Maxima zeer goed. Juist ook die afwisseling is leuk.
Hoe zorgt ze ervoor dat de oorlel niet uitzakt?

Ik kies voor mezelf voor nr 2 die kunnen overal bij.

afbeelding van Marleen Dreesens

Marleen Dreesens

zaterdag 04 jan 2020 - 22:26

Nummer 18 en 31...Wauw...Josine, ken jij de herkomst van deze?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 05 jan 2020 - 21:12

Helaas niet:(

afbeelding van Marleen Dreesens

Marleen Dreesens

zaterdag 04 jan 2020 - 22:26

Nummer 18 en 31...Wauw...Josine, ken jij de herkomst van deze?

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zaterdag 04 jan 2020 - 21:56

Ik vind bij Maxima grotere oorringen heel goed staan, en of ze van goud/hout zijn ligt heel erg aan de combinatie met de kleding of het past of niet.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

zaterdag 04 jan 2020 - 15:51

Ik draag zelf ook altijd kleine oorringen, zit fijn en ik voel ze niet zitten, puur gemak / luiheid dus ;-).

Máxima draagt hele mooie exemplaren, sommige oorringen kan ze wat mij betreft doorschuiven naar de meisjes.

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

zaterdag 04 jan 2020 - 14:05

Ik ben een echte oorringen fan ondanks mijn leeftijd van 70 jaar. Mijn oma droeg kleine gouden dag en nacht en ze is er ook de kist mee ingegaan, ze waren onlosmakelijk met haar verbonden, misschien komt het daardoor dat ik ze graag draag. Er is echter nog een andere reden, ik heb ook steker oorbellen en verlies daar zo vaak het achterstukje van. Ik heb dus alleen de type ringen van 1, die zitten lekker stevig in de dagelijkse praktijk. Ook draag ik wel oorbellen met een edelsteen of parel die hangend zijn (liefst aan een haakje en dus niet met zo’n achterstukje). Bij Maxima vind ik vrijwel al de ringen goed staan, het maakt wat sportiever. Alleen 5, 6 en 24 vind ik wat te gezocht, bij dat soort (edelstenen) past m.i. meer een hangend type bel.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?