Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 23 feb 0 reacties

Koninklijke lammycoats – vroeger en nu

Het is je vast niet ontgaan: lammy coats zijn in én Máxima is er dol op. Daarom in deze blog: koninklijke lammycoats van vroeger en nu.

De geschiedenis van de lammy coats brengt ons ver terug in de tijd, maar voor het gemak beginnen we in de jaren zeventig: de tijd van hippies, wijde broekspijpen, mini en maxi-rokken, kleurrijk borduurwerk en vrolijke bloemdessins. In de wirwar van chic versus hippie, lang versus kort en zwart versus kleur vond de Afghaanse jas zijn plekje. De mantel met kleurrijk borduurwerk en binnenstebuiten gekeerd schapenbont werd gedragen door jong en oud, en rijk en arm. De geur van de Afghaanse jas was doorgaans verre van fris, maar de echte modeliefhebbers lieten zich er niet door tegenhouden. 

Passend bij deze voorkeuren uit de jaren zeventig, kwam ook de lammy coat -zonder borduurwerk en met Italiaans schapenvacht in trek. Doordat de dierenhuid aan twee kanten wordt gebruikt, sluit de jas goed aan bij het klimaat van Nederland. Het leer aan de buitenkant houdt de wind namelijk tegen, terwijl de harige kant aan de binnenzijde de warmte vasthoudt vanwege de lucht tussen de haren. Het belangrijkste verschil met bont zit hem in de manier waarop de huiden worden verkregen; lammy en leer restproducten van de vleesconsumptie, terwijl bij bont dieren uitsluitend voor hun vacht worden gefokt onder soms erg erbarmelijke omstandigheden. Ik begrijp de gevoeligheid van het onderwerp ‘bont’ en wil hier niet aan voorbij gaan, maar tegelijkertijd kan ik ook de lammycoats niet passeren. Of we willen of niet: lammycoats en bontmantels zijn onlosmakelijk verbonden aan het kleedgedrag van de koninklijke familie.  

Maar terug naar Máxima. In Davos droeg de koningin onlangs een paarse lammycoat van een tot nu toe onbekend label. Volgens Bob Molling van Viabologna, een specialist in leer en lammy, is de mantel vermoedelijk gemaakt van Toscaanse lammy. Bob: “Het leer aan de buitenzijde is blauw/paars geverfd en de haren aan de binnenzijde zwart. Gezien de zakken vermoed ik dat hier sprake is van een mantel die aan beide zijden gedragen kan worden”.

Op zaterdag 3 februari kwam de koningin opnieuw in beeld met een lammy bodywarmer. Ditmaal een creatie van het Franse label Sandro Paris. Bob: “De term lammy wordt veel gebruikt, maar lang niet altijd is er sprake van lamsvacht, het kan bijvoorbeeld ook van geit zijn. Op de website van Sandro Paris wordt het materiaal omschreven als peau lainée: oftewel “gevoerd leer” een term die wel vaker gebruikt wordt voor lammy. Een andere term is “double face” oftewel “dubbele voorkant”.

In de jaren zeventig droeg Claus als echte modeliefhebber een bijzondere lammy coat. Bob: “De jas die we hier zien, komt echt uit het jaar kruik. Modellen met deze lengte en getailleerde snit zijn echt verleden tijd, zeker voor heren. Gezien de sluitingen (brandebourgs) denk ik dat hier sprake is van een Oostenrijkse of Zuid-Duitse jas. Het materiaal van de jas oogt als curly lamb. Dit type schaap leeft voornamelijk in Nieuw-Zeeland en wordt zonder tussenkomst van de mens geboren. De lammetjes die de ‘revival of the fittest’ niet overleven, worden onder andere gebruikt voor de productie van lammycoats. De kleur van de wol is wit of ivoorkleurig en is lichtgekruld.”

In de jaren zeventig zien we Beatrix ook met grote regelmaat met bontjassen of lammy coats. Tegenwoordig wordt er anders aangekeken tegen bont, maar in Beatrix’ jonge jaren worden de dierenhuiden vooral gezien als statussymbool en teken van rijkdom. Bob: “Beatrix draagt hier een Astrakan coat. Astrakan wordt ook wel omschreven als Persianer en is een kortharige lamssoort met een zeer kenmerkende structuur. De bontrand aan de onderzijde is nerts.”

Op vakantie neemt Beatrix ook vaak een lammycoat mee. In de jaren zeventig zien we haar bijvoorbeeld met een Toscaanse (langharige) lammy coat met accenten van wasbeer. Gezien de sluitingen (brandebourgs) komt het kledingstuk vermoedelijk uit Duitsland of Oostenrijk.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Bob Molling van Viabologna, specialist in leer en lammy.
Viabologna
Hoofdstraat 224
2071 EN Santpoort-Noord
https://www.viabologna.nl/

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments