Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 31 okt 5 reacties

Met klaprozen, kleuren en stoffen laat Máxima ons zien hoe diplomatiek kleden werkt

Op het wereldtoneel doen alle details er toe. Is het dan toeval dat Máxima vandaag gespot werd in een Griekse jurk?

Máxima moet als visitekaartje van Nederland heel bewust haar kleding uitzoeken. Dat ze dat ook doet, wordt vaak wel zichtbaar tijdens staatsbezoeken. Allereerst benut de koningin de nationale kleuren. Tijdens het staatsbezoek aan Canada droeg de koningin een felrode avondjurk, in Ierland een smaragdgroene en tijdens een bezoek aan Oekraïners droeg ze blauw-geel. Dit fenomeen noem je flagdressing en is vooral ook heel gebruikelijk aan het Britse hof.

Foto: PPE

Nationale bloemen kunnen in de wereld van diplomatieke mode ook goed van pas komen. Voor een staatsbezoek aan Ierland liet de Queen duizenden klavertjes op een witte avondjurk borduren, in Canada duikt vaak het esdoornblad op en tijdens het staatsbezoek aan Polen droeg Máxima klaprozen rond haar taille.

Foto: PPE

Nationale motieven, stoffen en kleedgewoonten bieden eveneens ruimte voor een geste. Zo droeg Máxima in India twee jurken die gemaakt waren van een sari.

En last but not least kun je als royal ook gebruik maken van lokale ontwerpers. In Denemarken droeg Máxima voor het eerst een outfit van de Deens-Nederlandse couturier Claes Iversen, tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk (her)introduceerde ze hoedenmaken Philip Treacy en vandaag in Griekenland is het de beurt aan het Griekse label Zeus + Dione.

Foto: Rick Evers

Om terug te komen op de vraag boven dit artikel: nee, Máxima’s jurk van vandaag is geen toeval. Maar…. een overeenkomst hoeft niet altijd een knipoog te zijn. Die terechte discussie ontstond vorige week in een blog over flagdressing, maar de voorbeelden in deze blog zijn geverifieerd en dus geen toeval.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
5 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind het heel mooi als er een verwijzing naar het gastland wordt gedaan door middel van de kleding. Vooral met de sari’s in India, maar ook zoals vandaag als er een lokale ontwerper wordt gedragen.

Hier ben ik wel voor, dit is een mooi gebaar, verwijzing naar het gastland , en dat hoeft echt niet altijd in de kleuren van de vlag te zijn .
Het kan ook het dragen van een ( gekregen ) sierraad zijn .

Zeker!

Rekening houden met elkaar, heel goed!