Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 25 nov 30 reacties

Máxima en platte schoenen: een lastige kwestie

Ze heeft de mooiste hakken in haar walk-in closet staan, maar met flatjes heeft Máxima beduidend meer moeite. Hoogste tijd om eens wat mooie alternatieven in het zonnetje te zetten.

Het is ook niet eenvoudig: de koninklijke mode dicteert momenteel een rok of jurk tot op of zelfs over de kuit. Met een hoge hak valt daar best wat elegants van te maken, maar met een platte schoen wordt die uitdaging een heel stuk groter. Máxima kiest momenteel graag voor een loafer of (grove) ballerina.

Helaas haalt dat niet altijd het beste in haar naar boven. Wat bovenstaande collage overtuigend bewijst, is dat een schoenenflater veel -of zelfs alles- te maken heeft met de kleding die erboven gedragen wordt. Máxima’s culotte (foto hierboven links) eindigt op onflatteuze hoogte/breedte, de mantel in het midden eindigt op het breedste deel van haar kuit en de roze jurk op rechts doet dat ook. Draagt Máxima een aansluitende pantalon of een rok op/boven de knie, dan komen haar flatjes al weer heel anders over.

PPE
(c) PPE/Nieboer PPE-Agency

Wat ook veel invloed heeft op het succes van de platte schoen, is de kleur van het leer. Óm iets lang en slank te laten lijken, moet je een verticale lijn zo min mogelijk optisch onderbreken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een schoen te nemen die dicht bij je huidskleur ligt (zie foto hierboven en -onder).

BSR
© PPE/v.d. Werf

De iconische Chanelschoen werkt eveneens met dit principe. Door de zwarte neus verkleint hij optisch je voet, met de huidkleurige basis trekt hij de lijn van je benen door.

PPE/Nieboer

Hoewel van Natan, passen deze ballerina’s van Máxima de besproken truc ook toe.

Wat de verticale lijn ook kan verlengen, is een loafer in de kleur van je broek.

Waar Máxima juist wel wat optische onderbrekingen zou kunnen inzetten, is op de voet zelf. Bij grotere schoenmaten kun je printjes en bandjes over de voet zelf (en dus niet over de wreef, die de verticale lijn knipt) in je voordeel laten werken.

Gianvito Rossi
(c) PPE/Nieboer/pool

Het is dan wel de uitdaging om de schoenen met bandjes of printjes zo min mogelijk te laten opvallen, want kies je voor opvallende exemplaren (bijvoorbeeld door het kleurcontrast tussen huid en schoen), dan kan het ook zomaar zijn dat alle aandacht juist uitgaat naar je schoenen.

PPE

Wat zou Máxima dan kunnen dragen als ze NLdoet, de Koningsspelen of een lange wandeling in haar agenda heeft staan? Allereerst zou ik haar aanraden om de kunst van casual kleden bij prinses Catherine af te kijken. Van niemand, ook niet van een koningin, wordt chique kleding verwacht bij het uitzetten van egels, het slaan van een balletje of een regenachtige boswandeling. Een goedzittende spijkerbroek met een sportief jack volstaat en daar kunnen prima hippe sneakers onder.

Een stoer paar enkellaarsjes behoort ook tot de mogelijkheden. Zowel een jeans als een nette flared broek strijken veel ‘plooien’ glad. Eventueel kunnen ze ook gecombineerd worden met een zwarte maillot. Ook dan verleng je de verticale lijn.

Ralph Lauren

Een hoge laars zonder hak kan zowel over een aansluitende broek als onder een rok gedragen worden. Bij een grotere schoenmaat kun je grove zolen het beste vermijden.

Notre-V

Andere opties:

LK Bennett
LK Bennett
La Strada

Voor onder een broek: loafers met een minder grove afwerking.

Enkellaarsjes van Louboutin:

Een nette sneaker voor onder jurk of broek:

En ik denk dat uiteindelijk, welk schoeisel je ook draagt, je houding het belangrijkste is. Ik weet nog dat mijn dwarsfluitjuf vroeger steevast hakken droeg, omdat ze dan automatisch mooi rechtop stond. Als ik nu op sneakers rondloop, hoor ik haar stem -met zwaar Russisch accent- soms nog in mijn hoofd. “Josine, houding, houding, houding.”

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
30 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Met veel plezier jullie reacties op de schoenkeuze van Maxima gelezen. Ik denk dat ze van de sneaker/gymschoenen gruwt. Ze weet heel erg goede keuzes te maken in haar kleding + hakken. Moet het, om wat voor reden dan ook praktisch dan slaat ze vaak de plank mis. In haar optiek zit er nl niks tussen high heels en ballerina of loafer. Jammer want met een hak van 6-9 centimeter ziet het er ook leuk uit. Ik heb het probleem niet want ik draag orthopedische schoenen of mijn probleem is nog groter want probeer er maar es elegant uit te zien met orthopedische schoenen in maat 35-36!

Koningin Letizia combineert comfort & cool in één look | Nouveau
Het kan dus wél. Dit ziet er toch goed uit.

Naar mijn idee is er niets mis met platte schoenen, maar de brede platte exemplaren onder deze kloffies bij Maxima zijn verre van flatteus. De huidkleurige panty maakt het nog erger, brrrr. Ballerina’s kunnen echte fashion statements zijn, met name Franse vrouwen weten ze met flair te dragen. Goed en kek gecombineerd en nooit met panty kousjes. Zelf draag ik ook pointed en ronde neus ballerina’s onder super flared jeans met wollen truitje vind ik het leuk en staat het verzorgd. Sneakers kunnen we niet meer buiten, ik hou er ook van en heerlijk voor de voeten, maar soms ben ik ze ook zat. Nou alles valt en staat bij de juiste combi! Goed voorbeeld is Letizia op haar chunky loafers en ze staan haar toch heel elegant, door de juiste styling. De idiotie van de super torenhoge hakken, zie ik echt maar zelden terug in het straatbeeld of in welke setting dan ook.
https://www.nouveau.nl/royalty/koningin-letizia-combineert-comfort-cool-in-een-look

Ballerina’s altijd goed, maar van mij zou Máxima vaker mogen kiezen voor een hippe sneaker als comfort gewenst is. Ze is regelmatig in Madrid, dus lijkt me geod als ze daar eens gaat shoppen. Als je kijkt naar prinses Sofia (zus van Leonor) zie je haar zoveel elegante platte schoenen dragen vergelijkbaar met het tijger schoentje. Daar zou Máxima zich door mogen laten inspireren

Ik ervaar ballerina’s zelf meestal als een lichte teleurstelling. Het zijn gewoon pumps zonder hakken; als optie voor een platte schoen vind ik ze fantasieloos. Verder staan ze naar mijn mening bijna nooit mooi en bieden ze nul steun. En omdat de schoen helemaal open is aan de bovenkant moet de voet alsnog hard werken om de schoen aan de voet te houden.
Maxima is lang genoeg, zij hoeft helemaal niet optisch verlengd te worden. Ik gun haar dat ze haar werkuniform (Gianvito Rosso pumps) uit doet en ontdekt dat er meer is tussen 10,5 cm en plat.

Of omdenken… geen culottes meer dragen of andere “ongunstige” lengtes als je platte schoenen aan wilt/moet/doet.
Sneakers kunnen naar mijn mening overal bij!

Màxima kan heus leuke schoenen met platte hak scoren hoor maar je moet weten waar te vinden. Ikzelf heb helaas schoenmaat 44 en ben vanwege een rugprobleem aangewezen op een platte schoen. Vroeger kon ik alleen maar iets vinden bij de herenmaten maar….. gelukkig is er nu ook keuze in de grote damesmaten. Ik moet zeggen dat ik wel vaak een sportschoen cq sneaker draag. Want…steun en comfort. En ja ik houd van sportieve nonchalante kleding dus dat komt goed uit. Ben t eens met sommige commentaren een rok of jurk met een leuke platte schoen is een uitdaging.

Hele leuke suggesties, vooral de lk bennet suggesties zou ik graag eens zien bij Maxima. Op een bikerboot zie ik haar niet zo snel lopen. Ze draagt altijd zulke wijde broeken, daaronder is een puntschoen toch beter. De chanel ballerina’s vind ik heel erg mooi staan bij Mary, zou ik ook eens graag zien bij Maxima. De natan variant daarvan die ze heeft, vind ik net niet.

Flatjes of ballerina’s staan niemand flateus en lopen er op is ook al niet zo gezond voor je rug en ledematen.

Neem een goed paar schoenen met goed voetbed en profiel.

Bij een meer sportieve activiteit idd een goede gymp (geen idee wie met het eufemisme sneakers is begonnen, het zijn en blijven gympen en die draag je alleen bij sportactiviteiten)

Een mooie schoen zoals bv DrMartens, je hebt ook lage modellen en zelfs met hak, of een mooie laars.

Nou dank je wel 😄 ik draag altijd platte schoenen omdat mijn rug niet meer tegen hakken kan, ik zie er dus nooit flatteus uit volgens jou 😉
Platte schoenen heb je veel met een voetbed er in met steun. Ik weet niet of dat in alle schoenen met naaldhakken van 11 centimeter zit 😄

Het woord sneakers is begonnen toen men het ineens interessant vond om voor heel veel dingen Engelse woorden te gebruiken, ik doe daar niet aan mee, gebruik gewoon het woord gymschoenen.
ik heb even bij dr.Martens gekeken maar ik vind dat er persoonlijk niet uitzien, enórm grove (korte) laarzen en schoenen en meest met héle dikke zolen die moeilijk zullen buigen tijdens het lopen, heel slecht voor je voet dus.

Ho, ho, ik heb het specifiek over ballerina’s of flatjes, die zijn extreem plat en dat is niet gezond.

Een goede platte schoen heeft meestal wel een iets verhoogde hak (1, 2 cm) dus het hoeven voor mij zeker geen naaldhakken te zijn.

Die zolen van DrMartens zijn heel soepel en ze lopen heerlijk, ook met steunzolen. En ik draag ze van kniehoog tot de lage open schoenen. Onder een jeans tot onder mijn trouwjurk.

Ja ik had het ook over flatjes en ballerina’s maar nogmaals, ook die bestaan wel met een voetbed er in, of in ieder geval met een verhoging aan de binnenkant zo onder de holte van je voet, of als dat er niet inzit, met een zacht binnenzooltje.
En hoe raar het ook klinkt, zelfs een hakje van 1 centimeter kan al rot lopen voor mij, dus wat “ongezond” is dat bepalen je voeten en je rug eigenlijk voor jou 😄 en iedere voet is anders aangezien ik ook van die dikkere zolen last krijg, dan kunnen je voeten vaak niet goed afrollen.

De rode (of is het oranje?) pumps uit het volgende blog (over dubbelzien) zijn ook heel mooi en niet van die torenhoge dunne hakken. Voor buitenactiviteiten dan een mooi paar hoge laarzen (met platte hak) en klaar is ze.

Ballerina’s kunnen juist het toppunt van elegantie zijn. Audrey Hepburn droeg bijna niets anders. En Brigitte Bardot wist er met ballerina’s ook knallend uit te zien. Of een queenie hakje, ook mooi en gracieus. Maar ja, ik ben een grote fan van jaren 60 mode en Maxima niet.

Jaaaa, Audrey Hepburn is voor mij één van de elegantste vrouwen ooit, zij heeft wel bewezen dat ballerina’s heel mooi kunnen staan!

Ballerina’s met een klein plat hakje en de wat nettere loafers, zoals de getoonde in lakleer met kettinkje op het voorblad staan Maxima best leuk hoor.
Maar schoenen met een hak staan haar het beste.
Hak en hak is echter twee…..; dat hoeft naar mijn idee toch niet altijd 10 of meer cm. hoog te zijn?!
Er zijn zoveel chique schoenen met halfhoge hak (neem een voorbeeld aan de keuze van prinses Margriet).
En een pump hoeft echt niet altijd een stiletto dunne naaldhak te hebben, ook daar is voldoende keuze in het vak van de gulden middenweg te vinden.
En dat lijkt mij best wel eens lekker voor de voeten van Maxima.

Ik ben niet zo’n fan van Maxima’s platte schoenen. Ze zou ook eens gewoon Adidas sneakers aan kunnen doen net als Prinses Victoria.

De schoenen die Máxima draagt op de eerste 2 foto’s zijn dan ook geen flatjes maar inderdaad loafers. Dat zijn eigenlijk schoenen die onder een lange broek horen te worden gedragen, die zijn te lomp voor onder een rok.

Echte ballerina’s staan haar wel goed, zoals de huidkleurige die ze aanheeft bij de roze/oranje jurk (lastig welke kleur dat preciés is)
Ballerina’s bedekken maar net je tenen waardoor je voet ook wat minder groot lijkt.

Ik heb t mijzelf al meer afgevraagd waarom lage/ platte schoenen geen succes zijn bij Maxima. Ik draag al vele jaren Italiaanse ballerinas en loafers en het ene paar doet wat voor je voet en de andere totaal niet! Het model van een hoge pump is echt totaal anders dan bv een ballerina of loafer en daarin zijn zulke mooie, flatterende keuzes.

Ik denk dat we eerlijk moeten zijn, maar lage platte schoenen bij een grote schoenmaat is nooit een succes.
Bij een sneaker valt dat minder op, maar dat past niet overal bij.
En voor bezoeken op het platteland of in bos of drassig gebied , net als Kate, gewoon een paar stoere bruine laarzen aan doen

🥿Interessant blog Josine 👍🏼
Ik ervaar Máxima en de platte schoen als geen ideale ( lees mooie ) combi m.u.v. aansluitend gedragen broeken zoals de NL Doet outfit en de super gele outfit; zonder mal hoedje zelfs één van mijn favo semi casual outfits! 💛

Aangezien onze koningin in het openbaar vrijwel geen aansluitende broeken draagt, zien we m.i. nauwelijks mooie platte-schoenen-combinaties.
De wijde bruine broek outfit vind ik overigens ook goed ogen.

Dames, ik heb enorm met u te doen aangezien 👠👠 over het algemeen sneller als mooi wordt beschouwd.

🪈 Oh ik vergeet de Russische blokfluitjuf, wat een leuke anekdote 😊

Wat boven de platte schoen gedragen wordt maakt het idd aanvaardbaar of juist niet !! En dat geldt niet alleen voor maxima !!! De combi platte schoen met broek(pak) vind ik best passend al blijft het voor mij ern raadsel waarom maxima dan weer voor extreem gaat. Het is of extreem hoog met naaldhak of extreem plat. In beide versies kan een middelmaat wonderen doen voor het totaalbeeld !! En idd zoals aangegeven er bestaan super mooie loafers met evt een aanvaardbaar platteau …

Met die jas van Oscar de la Renta, groene sjaal en die schoenen heeft iets weg van Wilhelmina. Dit is niet onaardig bedoeld!!
Leuke blog!

Alweer zo’n ontzettend leuke blog, dankjewel Josine en Petra. Wat een goede suggesties voor Maxima. Het kan zoveel leuker, en Catherine en Mary zijn daar een heel goed voorbeeld van. De platte schoenen die Maxima nu tevoorschijn haalt hebben een heel hoog Moeke gehalte. Dus hopelijk leest haar kamenier/ kleedster deze blog ook…

Als fervent niet-hakdraagster ben ik ook groot fan van de slanker gesneden loafer of een ballerina/loafer met een spitse neus. Deze laatste staat over het algemeen ook best charmant onder een jurk of rok (die ik zelf ook meestal liever langer dan korter draag) maar is leuk en verzorgd ook onder een broek(pak). Sneakers zijn ook leuk maar wel erg casual, zelfs onder een mooi broekpak 🤷‍♀️ Kan me zo voorstellen dat Maxima dat liever alleen bij hele informele gelegenheden, zoals Nederland doet, wil dragen.

Ik denk vaak dat -als je toch met je voeten door de modder moet ploegen- een paar regenlaarzen net zo mooi onder Máxima’s outfits staan als deze flatjes en loafers. En stukken praktischer!

Leuk blog met zeer goede suggesties voor Máxima😊. Grove loafers laten staan en de ietwat ouderwetse collegeshoes dragen. Ik ben zelf geen drager van hakken, maar heb meerdere loafers, ballerina’s, maar ook sneakers in mijn “collectie”. Die laatsten kunnen ook prima onder (bepaalde) jurken en rokken. Daar houd ik wel altijd rekening mee bij het aanschaffen van mijn kleding.

Het heeft idd alles te maken met wat er boven zit. Soms moet ze tijdens een bezoek van schoenen wisselen uit praktisch oogpunt, maar daar moet qua kleding vooraf over nagedacht worden eigenlijk. In ieder geval alles beter dan op hoge naaldhakken de blubber in of zo, dat is echt geen gezicht.