Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 dec 45 reacties

Máxima dubbelt met Mathilde tijdens staatsbanket Zuid-Korea

Vanavond vind in het Koninklijk Paleis in Amsterdam het staatsbanket voor de Zuid-Koreaanse president plaats. Ik ben erbij en praat je hier helemaal bij over Máxima’s mode en juwelen.

Op uitnodiging van koning Willem-Alexander brengt de president van de Republiek Korea, Yoon Suk Yeol, dinsdag 12 en woensdag 13 december 2023 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Kim Keon Hee.

Het is voor het eerst dat een president van de Republiek Korea op staatsbezoek komt sinds de totstandkoming van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen in 1961. In 2014 bracht het Koninklijk Paar een staatsbezoek aan de Republiek Korea. In november 2022 sloten minister-president Rutte en president Yoon een Strategische Partnerschap Overeenkomst.

Mode

PPE/Schoemaker
PPE/Schoemaker

Máxima’s jurk met fluweel en kant komt van het Griekse label Costarellos. Waarschijnlijk komt het kledingstuk je wel bekend voor, want hij hangt -in het groenblauw- ook in de kledingkast van koningin Mathilde.

Op de foto hieronder zie je koningin Mathilde met de groen-blauwe versie en rechts Máxima met de bordeauxrode in Griekenland (2022).

Juwelen
Het diadeem dat Máxima op haar lokken heeft staan, behoort tot de robijnen Mellerio-parure. Koning Willem lll bestelde de set in 1888 bij de Franse juwelier Mellerio dits Meller. De tiara bevat 385 edelstenen, het collier 425 en de armband 151. In het boek ‘De juwelen van het Huis Oranje -Nassau’ van René Brus valt te lezen dat de parure eerst in het zilver werden gemaakt voor een pasbeurt. “Het collier was waarschijnlijk té imposant naar Emma’s smaak -of niet erg comfortabel-, want één zijstuk werd bestemd voor een losse broche, terwijl het grote middenstuk veranderd werd tot een devant de corsage-broche. Tevens werd besloten oorhagers aan de parure toe te voegen. Op het moment dat Mellerio op 28 oktober 1888 de juwelen met de rekening van 160.000 guldens op paleis Het Loo afleverde, was een met parels, diamanten en robijnen bezette waaier uit Parijs meegenomen.”

Het oorspronkelijke ontwerp van het collier. Het imposante middelstuk (links) werd op verzoek omgetoverd tot een los juweel, een devant de corsage.

Op een rij
Lang verhaal kort: de set bestaat dus uit de volgende juwelen: 
1: een diadeem
2: een collier
3: oorbellen
4: een armband 
5: een broche 
6: een devant de corsage (de hanger van de devant de corsage wordt ook wel als hanger aan de broche (nr. 5) gemonteerd, zie foto hieronder.
7: een waaier 

Met de complete devant de corsage (6) hebben we de koningin nog niet gezien. Ook vanavond draagt ze een vereenvoudigde (verkleinde) versie.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
45 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Goed gegokt! Ze heeft aan wat mijn voorkeur had. En al die sieraden: kersttijd is de tijd van versieren dus waarom jezelf niet ook optuigen?

De jurk is prachtig en staat haar perfect maar verder is de styling mijns inziens wat over de top. Bijvoorbeeld: de prachtige hooggesloten bovenkant van de jurk in combinatie met de lange oorbellen is to much. Wat mij verder opvalt zijn de onnatuurlijke appelwangetjes. Ik kan niet geloven dat daar niets aan gedaan is. Als ik foto’s zie van de loop der jaren dan zie ik Maxima steeds verder van haar natuurlijke gezicht verwijderen. niet dat ik haar nu niet mooi vind maar toch een beetje jammer.

Helemaal mee eens. Het ‘natuurlijke’ van haar uiterlijk is er wel wat vanaf. Jammer dat gewoon oud worden klaarblijkelijk ‘not done’ is.

Ik heb de indruk dat ze is afgevallen, als ik de foto’s zie van de laatste tijd dan vind ik haar zichtbaar slanker, wat ik knap vind op haar leeftijd 😊. ‘Appelwangetjes’ heeft ze altijd al wel gehad, mogelijk komt dat extra naar voren omdat ze ook in haar gezicht slanker is geworden en misschien wordt het versterkt door make-up. Op één of andere manier vind ik het ook niet wat voor haar om bv met botox in de weer te zijn. Pas heeft Josine daar toch ook op gereageerd?

Prachtige japon, in allebei de kleuren. Vind het roze ordelint absoluut niet storen. Maar erg overdreven met de juwelen, vooral naar de gasten toe. Persoonlijk vind ik die puntdiademen afgrijselijk. Beetje over de top allemaal, niet gepast voor deze gelegenheid. Nogmaals.. mijn mening.

De jurk is prachtig, maar inderdaad met minder juwelen etc. zou hij meer klasse uitstralen. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het roze orde lint stoort mij nog het meest. En een beetje vreemd om Maxima zo serieus te zien, ze heeft dan een totaal ander gezicht. Wij zijn natuurlijk ook verwend met haar, bijna, altijd stralende glimlach.

De jurk is heel fraai en geschikt voor dit jaargetijde en deze gasten, de juwelen zijn wonderschoon, maar toch vind ik deze historische set niet bij deze jurk passen. (En sowieso te veel van het goede ten opzichte van de presidentsvrouw.)

Kleur vd jurk staat mooi.
Ook in dit seizoen zo tegen Kerst.
Qua juwelen te veel. Het is denk ik te veel in combinatie met de best wel drukke jurk.

Ik vind dit een hele mooie, warme japon, want donkerrood en fluweel, hij kan aan zo op de kerstkaart, maar dan zonder alle juwelen. De broche op de buik vind ik nog steeds een apart iets.

Ik vind tiara,s prachtig, hoort gewoon bij dergelijke diner,s, maar tegenover de gasten zou ik me een beetje opgelaten voelen als ik de enige met een tiara zou zijn .

Jurk is een prima keuze voor deze gelegenheid. Kleur staat haar goed. Maar wat betreft de sieraden, ik vind het echt te overdadig. Doet mij denken aan een kerstboom.

Erg mooi! Prachtige kleur, mouwen en passend bij dit seizoen.

Ik zie bij Blauw Bloed staan dat op de gastenlijst o.a. Iris van Herpen staat. Dat maakt dat ik benieuwd ben naar de vraag: hoe worden de gasten voor een staatsbanket geselecteerd? Weet jij dat Josine?

Dankjewel voor je antwoord Josine!

Deze jurk is een uitstekende keus voor deze gelegenheid en de tijd van het jaar. Hoe schitterend de juwelen ook zijn, ik vind het te overdadig naast de sobere look van de vrouw van de president. Een diamanten bandeau met één armband en één broche zou nog steeds heel koninklijk zijn geweest, maar wat bescheidener. Benieuwd naar morgen.

In het vorige blog stemde ik op deze japon als favoriet voor vanavond en…..ziedaar! Gewoon zomaar even leuk!😊
Prachtige, warmrode kleur en wat komt dat dieprode fluweel mooi tot z’n recht op deze foto.
Wat juwelen betreft genoeg te zien!
Toch harmonieert het allemaal wel met elkaar.
De lange oorhangers vind ik bij de hoge kraag wat minder staan.
Een eenvoudige knopvariant was voldoende geweest.
De ingetogen glimlach is even wennen bij Maxima….
Willem Alexander staat er piekfijn verzorgd en koninklijk bij (inclusief keurige baard en kapsel!)
De president en zijn echtgenote zien er ook heel netjes uit!
Wederom een harmonieus plaatje.

Ik lees iets over een kunstmatige bovenlip. Ik zie ook onnatuurlijke appelwangetje. Ik weet het niet. Maar mooi vind ik het niet. De kleding en juwelen wel.

Ik vind de jurk een uitstekende keuze voor deze avond, hoewel het geen enorme favoriet is van mij. De juwelen vind ik te overdadig, zeker in combinatie met het ordelint en andere decoraties.
De tiara staat mooi op haar kapsel!

Zeer mooie jurk. Vind het geheel wel nogal druk. Haar bovenlip zit er wat kunstmatig uit…

Ik vind de jurk mooier worden, waarschijnlijk omdat ie beter past in wintertijd.
Mooi geheel en Nederland goed vertegenwoordigd zo.

Erg mooi weer vandaag.

Wat ik leuk zou vinden als Maxima het andere deel van het devant de corsage ook eens zou gebruiken. Wellicht moet hij dan nog worden aangepast maar dat is voor de juwelier die de juwelen onderhoud geen probleem.

Ik zou hem dan graag “ondersteboven” zien in het midden aan de halslijn van een japon zoals deze ( zie foto in de link) niet naar de kleur kijken, de mellerio parure vloekt met deze kleur dat snap ik, het gaat even om het model.

Het bovendeel van het devant de corsage dan met de punt naar beneden op de plek waar op de foto ook de broche zit. Je krijgt dan icm het diadeem een soort spiegelbeeld.

Wat mij betreft bij deze jurk veel minder en rustigere juwelen, dit vind ik te veel en niet passend bij elkaar. Terwijl ik de jurk zelf heel mooi vind.

Het is de gothic jonge prinsessenjurk geworden die Alexia waarschijnlijk prachtig zal staan, weliswaar dan hopelijk zonder tiara maar met passende haarcorsage.

Al met al toch blij, gelukkig geen frivole jurk, blote schouder(s) en wat dies meer zij niet alleen omdat het winters weer is maar vooral uit respect naar de gasten uit Azië.

Last edited 7 maanden geleden by PK020

Mooie jurk, mooie juwelen maar vlg mij is vooral de tiara te ” delicaat” tov de stijl van deze jurk. Denk dat de haarkammen of het diamanten bandeau beter zouden passen.

Helemaal gelijk, ik vind ook iets niet kloppen maar kon er de vinger niet opleggen maar ik denk dat deze tiara inderdaad minder goed bij deze japon past qua stijl, het diamanten bandeau zou het veel beter doen!

Mee eens Maribrune.

Ja prima! Na al het moois van vanmiddag had ik misschien iets spannender gehoopt ook om dat we deze combi al kennen.

Iemand een idee waarom WA en M het orde lint Bijde over een andere schouder dragen?

Over welke schouder het ordelint wordt gedragen hangt af van de orde.

Elke orde heeft wet of regelement van de betreffende orde waarin oa wordt beschreven welke graden er zijn met een omschrijving hoe de linten/juwelen en borststerren eruit zien en gedragen dienen te worden.

Alle Nederlandse ridder en huis ordes dragen voor de sjerp van het grootkruis rechter schouder naar linker heup.

In Groot Brittannië volgens mij allemaal andersom dus linker schouder naar rechterheup iig de orde van de kousenband.

In Denemarken de orde van de olifant is ook linker schouder naar rechter heup.

Over het algemeen worden in een land alle ordes op dezelfde wijze gedragen. In Zuid Korea blijkbaar niet daar de Koning en de Konigin beide een andere orde dragen en ook over een andere schouder. (Ervan uitgaande dat geen van beide de verkeerde schouder gebruikt😉)

Nu ik de eerste foto nog eens beter bekijk…

De Zuid Koreaanse president en zijn vrouw hebben wel een kleine orde etiquette misser begaan.

Het is namelijk gebruikelijk om 1 uitvoering van een onderscheiding te dragen dus OF het modelversiersel ( sjerp en borstster) OF een miniatuur OF een draaginsigne. Afhankelijk van de dresscode.

Hier dragen beide zowel het modelversiersel als de miniatuur van dezelfde orde.

De dresscode is White tie dus modelversierselen zijn gebruikelijk voor de belangrijkste orde die men op dat moment draagt. In geval van een staatsbanket de hoogste orde van elkaars land.

Daarnaast kan men miniaturen dragen van de eigen ordes zoals de Koning dat ook doet.

De president had dus het modelversiersel van de Orde van de Nederlandse Leeuw “moeten” dragen en zijn eventueel verkregen Zuid Koreaanse ordes in miniatuur uitvoering.

Last edited 7 maanden geleden by Marco-Oranje

Onwijs bedankt voor deze uitgebreide maar duidelijke uitleg!

Hee, kunnen we weer editen ofwel bewerken? 👍🏼 Was mij even ontgaan dat dit weer mogelijk is,?maar ik zie ineens dat Marco-Oranje heeft gesleuteld aan zijn tekst☺️ Djw voor uw info Marco-Oranje

Hoi Josine,
Ik kan ook ineens weer bewerken, er is dus iets veranderd. Toppie 👍

Interessant zeg, ik heb een 📲 Ik zal het nog eens op de 💻 uitproberen, de wondere digitale wereld

Mooie japon en met de keuze voor het Mellorio diadeem ben ik echt blij. Vind dat één van de mooiste uit de kluis van het koninklijk huis.
Weet iemand (misschien al eens eerder over geschreven en heb ik dat gemist) wat er met de waaier is gebeurd van de Mellorio parure. Mogelijk te kwetsbaar om nog te gebruiken, maar zou deze graag eens in gebruik zien.

De waaier bestaat nog wel.
Een enkele keer wordt hij door de Koninklijke Verzamelingen uitgeleend voor een tentoonstelling. Ik heb hem wel eens gezien op een tentoonstelling over waaiers op Paleis Het Loo een aantal jaar geleden.

Wellicht is het blad inderdaad te fragiel geworden om te gebruiken.
De schutbladen of iig het bovenblad is rijk bezet met diamanten en robijnen in dezelfde krul motieven zoals ook op het diadeem te vinden zijn. Heeft ook nog zijn mooi origineel etui.

Een tweede reden is dan ook denk ik dat hij niet erg handig in gebruik is met de bezetting erop en de lengte.

Je stopt hem niet even in je clutch naast je telefoon. Je zou er dus, zoals in de tijd van aanschaf gebruikelijk was, er de hele avond mee in je handen moeten rondlopen.

Hieronder een link naar een staatiefoto van Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar 40 jarig regeringsjubileum waar zij bijna de gehele mellerioparure draagt ( zonder oorstekers want Wilhelmina had voor zover ik weet geen gaatjes) maar inclusief de waaier

https://images.app.goo.gl/ZiKhHyonwmM6hguF9

Hoi Marco-Oranje,
Ontzettend bedankt voor je uitgebreide uitleg.
Mooi dat ook de waaier er nog is (ik ben gek op waaiers, gebruik ze ook nog steeds in de zomer). Hoop dat de waaier (als dat nog mogelijk is) nog eens gebruikt wordt samen met de complete parure. “The more the better” zullen we maar zeggen 😉

Verstandige keuze, fijn iets warmer dan een mouwloze japon. Denk dat ik ‘m nu mooier vind dan destijds in Griekenland.

Last edited 7 maanden geleden by Moderator Petra

Mooi en heel verzorgd, kapsel en sieraden prachtig
Deze jurk geeft bij mij geen wow effect, maar is wel in de sobere lijn van de gasten, goed gedaan dus .

Wat een mooie keuze voor het staatsbanket. Japon, juwelen en kapsel helemaal af.

Wat een duidelijke uitleg en wat past alles mooi bij elkaar. Wat leuk dat jij er bij bent. In welke functie royalty-verslaggever?

Wat een mooie keuze voor dit staatsbanket. Ik hoopte deze jurk al te zien. En wat pakt ze uit qua juwelen! Heel mooi met het roze ordelint!