Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overige royals 16 jan 88 reacties

Koningspaar en prinses Beatrix bij begrafenis koning Constantijn

Vandaag vindt de begrafenis van koning Constantijn plaats. Toute royale is erbij.

De dienst gaat beginnen. Wil je die volgen? Klik dan hier.

11.20 uur: Koningin Anne Marie is binnen.

11.18 uur: koningin Margrethe, de schoonzus van koning Constantijn, is gearriveerd.

11.15 uur: de naaste familie arriveert.

11.14 uur: het Luxemburgse hof geeft ook acte de presence.

11.12 uur: daar zijn de Zweden.

11.10 uur: Prinses Anne is binnen. William en Catherine zijn dus thuisgebleven.

11.09 uur: de Noren zijn gearriveerd. Mette-Marit vecht tegen haar tranen.

11.08 uur: het Spaanse koningspaar

11.05 uur: het Belgische koningspaar is ook binnen.

10.57 uur: prins Albert van Monaco arriveert. De volgorde van aankomst heb ik nog niet kunnen doorgronden.

10.54 uur: de koningin draagt haar mantel van de Nationale Dodenherdenking 2012 en 2016.

10.49 uur: Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix arriveren. Prins Pavlos wacht het gezelschap buiten op en begroet de koning met een hartelijke omhelzing.

Máxima’s naam wordt gescandeerd als de Oranjes arriveren.

(c) PPE/Nieboer

10.42 uur: de Spaanse royals worden in de kerk begroet door de Griekse prinsen. Koning Felipe en koningin Letizia volgen later.

10.40 uur: koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje arriveren. Voor wie dat gemist hebben: Sofia is de zus van koning Constantijn. Haar naam wordt gescandeerd als ze de kerk betreedt.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
88 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat ziet onze koning er aangeslagen uit. Het lijkt alsof hij echt getroffen is door het overlijden van Koning Constantin. Weet iemand of er een bijzondere band was? Of zie ik het niet goed?
Wat de kleding betreft; ik vind de laarzen van Koningin Maxima een beetje grof. Ze vallen wat uit de toon bij de mooie kleine knopen op haar jas. Maar dat is mijn persoonlijke smaak, het kan verder prima natuurlijk.

Ze zijn geloof ik wel bevriend met de Grieken. Ik herinner me Maxima bij de 50e verjaardag van prins Pavlos. In 2019 verschenen er foto’s van het koninklijk gezin met Constantijn en Annemarie die Pasen vierden op Spetses.
Constantijn en Annemarie wonen overigens redelijk dichtbij het vakantiehuis van WA en Maxima. En ook Pavlos en Marie Chantal brengen daar in de buurt hun zomers door. Volgens een artikel van Libelle: https://www.libelle.nl/de-oranjes/koninklijke-kiekjes-zo-close-zijn-de-oranjes-met-de-niet-meer-royal-family-van-griekenland~b048bcab/
Dus ik denk dat we wel kunnen stellen dat ze elkaar op zn minst erg goed kennen en regelmatig zagen.

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

Mij is vooral de warm menselijke omhelzing van Willem Alexander opgevallen. Niet de kleding van onze koningin. Dus zó opvallend waren die m.i niet. Gewoon netjes, niet uitgesproken flamboyant. De mantilla lijkt mij een persoonlijke keus.

Ik kon een poosje niet reageren maar Josine heeft t probleem opgelost! Dank je!

Ik vind onze koningin er respectvol uitzien. Maar ik vind ’t ook niet zo bij elkaar passen( vooral t kant en de jas). De laarzen zijn toch prachtig? Was een schoenwissel( zoals sommige deden) respectvoller geweest? Dat lijkt mij raar. Ook het kanten doekje past wmb mooi bij een begrafenis. Ze is niet de enige die dit een vorm van respect vindt. Zou een hoed of diadeem ook niet respectvol zijn dan? De familie heeft dat tenslotte ook helemaal niet. Ik heb gelukkig met gepast genoegen en zonder plaatsvervangende schaamte kunnen kijken!

Dank voor de heerlijke ‘koekjes’. Het werkt weer prima!
Wens iedereen een mooi modejaar! En wees lief voor elkaar😉

Test

Test123, hij doet t weer!! Dank je Josine!

Last edited 1 jaar geleden by Wiekie2004

ik zie in de Engelse kranten Maxima in een camel cape staan met papieren en loshangend haar voor het diplomatendiner??

Ik vind dat ze er prima uitziet. Waar het natuurlijk echt om gaat op zo’n dag is de hartverwarmende knuffel van Willem Alexander en zijn moeder. Al het andere is bijzaak als je samen wilt rouwen.

Ik weet niet of de kleding van Maxima respectvol of passend is, of juist tekortschiet op dat vlak. Ik vind haar kleding alleen niet zo móói (dat is toch waar het in dit blog om draait?). Ik zou deze items niet met elkaar combineren, aangezien m.i. de stijlen met elkaar botsen. Maar ieder zijn meug hoor.

Volledig mee eens , Juffrouw annie. Voor mij is de outfit van maxima netjes , dat klopt maar NIET stijlvol. En dat laatste kan toch wel verwacht worden van mensen met een onbeperkt budget, tal van personeel, enz …
al ben ik er ook van overtuigd dat met een weinig verbeelding / creativiteit ook al veel stijlvols kan geboden worden. Mss ligt daar wel het probleem of zoals einstein het zei : “imagination is more important than knowledge. “

Máxima ziet er op zich netjes uit. Maar lijkt weer iets te strak. De laarzen kunnen mijns inziens wel maar ik vind deze te glimmend.

Wat een, wat mij betreft ongepaste negatieve commentaren allemaal, iedereen ziet er toch keurig uit en Maxima’s Mantilla is toch gewoon mooi en respectvol!? Het is is een begrafenis, geen cat-walk van een modeshow! Wel opvallend dat Prins Albert van Monaco weer alleen is! https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.gettyimages.co.uk%2Fdetail%2Fnews-photo%2Fking-willem-alexander-of-the-netherlands-and-queen-maxima-news-photo%2F1456814730&psig=AOvVaw0V6IBkv9lLgds6x31GmBTk&ust=1673999138326000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwi_y5zxos38AhVxg2MGHYGXCPoQr4kDegUIARCVAg

Oef, sorry ik snap de commotie over de kleding van Máxima niet zo goed en waarom is een chique dameslaars notdone eigenlijk? Nooit geweten. Ik ben niet op de hoogte van etiquette bij konklijke uitvaarten hoor, maar volgens mij droeg een ieder gepaste stemmige kleding, zo ook onze koningin. En dat Máxima een sluier draagt is haar eigen keuze toch? Ik vind t erg respectvol, ik begrijp de negatieve reacties niet. Onze koningin betuigt de laatste eer aan een voor haar dierbaar persoon, waarom wordt dat gezien als aandacht trekken en opvallen?

Ik snap t ook niet zo. De schoenen van Beatrix glimmen meer dan de laarzen van Maxima ( ik las iets over te glimmende schoenen). Ze zijn keurig gepoetst, ze ziet er netjes uit. Een trenchcoat is gewoon netjes en een sluier ook.

De schoenen van beatrix zijn lakschoenen vandaar het “glimmen”.

Dat begrijp ik, maar dat glimt dan toch net zo goed te veel voor een begrafenis? Vandaar dat ik het even aanhaalde. Omdat Maxima niet altijd in het geijkte mode- of perfectiebeeld past is er best vaak kritiek op haar. Ik begrijp bepaalde kritiek wel, maar die van de glimmende laars niet. Daarbij, ik vind het heel heel stiekem best verfrissend, die ietwat slordige haren (oei, durfde ik dit echt te zeggen? haha). Ik zou me daardoor meer bij haar op mn gemak voelen dan bij iemand met perfecte strak gelakte haren (hm, is dat goed Nederlands?). Maar een ieder zo zijn gevoel en mening natuurlijk, prima hoor ;).
Oftewel: ik ben zelf niet zo perfect, en vind het best fijn om een koningin te hebben die ook niet zo perfect is. Dan is ze voor mij een gewoon mens, en dat vind ik boeiend.

Bijzonder inderdaad.

Wat fijn om Farah Diba (achter de koning van België) te zien!
Zie ook nog meer leden van voormalig koningshuizen.

He, die had ik nog niet gesignaleerd. Heel mooi dat zij er ook bij was!

Mooie broches van Mathilde en Letizia

En goed om de mega hoge pumps te wisselen voor een lagere hak.

Mooie en emphatische vertegenwoordiging door ons koningshuis en alle andere royals.

Last edited 1 jaar geleden by siobhan

Stopt Jens ermee? Nee toch dat hoop ik niet. Ik kan daar in dit blog niets over vinden?

In de ‘omaknotblog’.

Ik vind dat iedereen er heel mooi uitziet en ook zeker wel op chique is.
Máxima is ook netjes, alleen wel anders dan de rest. Ze valt op omdat ze niet draagt wat de meeste dragen, is dat erg?

nee hoor, iedereen heeft z’n eigen smaak en stijl

Wat mooi, eens een koning altijd een koning. Fijn dat zoveel staatshoofden hun medeleven betuigen en wat een warme omhelzing door Willem Alexander. Je ziet dat hij aangedaan is door het overlijden.
Ik vind het altijd heel mooi als er voor een mantilla gekozen wordt bij een uitvaart. Hoewel zeker niet belangrijk, doet Máxima dit wel heel goed.

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Ja dát begrijp ik wel van jouw Josine, hier in dit natte koude kikkerland! Maar laarzen in een land waar de zon hoog aan de hemel staat en ruim(!) 20 C is? sorry maar daar moet ik even om lachen 😂, nu ik beter kijk wijken ze ook nogal aan de bovenkant. Beter was dan een langere jas te dragen, dat zou nog iets zijn geweest.

Last edited 1 jaar geleden by Jacqueline

Ik vind laarzen persoonlijk kunnen, maar ik vind de laarzen van Maxima niet echt geschikt voor de gelegenheid, dit komt omdat ze én een hoge hak hebben, én heel erg glimmen, én omdat de panty eronder erg transparant is. Daarnaast zie je de laarzen goed: als ze een langere, wijduitlopende jas of rok had gehad, was het wat mij betreft ook al een ander verhaal. Tot slot vind ik de massieve laarzen niet matchen met de fragiele mantilla. Lang verhaal kort: mooi dat Máxima haar steun komt betuigen! Kleding is wat mij betreft passend maar geen topper, maar dat hoeft en kan ook niet altijd!

Dat valt niet uit te leggen denk ik. Dat “voelt” zo aan voor sommigen.
Zelf zou ik ook nooit laarzen naar een condoleance/ begrafenis dragen.
Veelal vind ik een pump stijlvoller dan een laars, die ik al snel lomp vind.
Kwestie van smaak denk ik.

Letizia wisselde van pump naar laars.

Josine, ik denk ook dat er niets mis is met laarzen, maar bij Maxima is de balans zoek tussen de mantilla en de rest van haar (te korte) outfit. Prinses Anne had trouwens ook laarzen aan. Zolang het plaatje klopt en respect uitstraalt is het helemaal ok.

Gecondoleerd Josine, ik weet zeker dat je er keurig uit zal zien.

Wat een lieve reactie! Heel mooi!

Mooi dat wij via beeld en geluid over de schouders van de verdrietige familie mee mochten kijken naar deze uitvaart. Goed om te zien hoe velen, waaronder diverse vorstelijke personen, in respect om de naasten heen stonden om hun steun en medeleven te tonen.
Omdat mode ondergeschikt is aan de essentie van deze gelegenheid, wil ik alleen zeggen dat het mij een goed gevoel gaf dat de aanwezigen stijlvol, in rouwkleding bij elkaar waren. Maar ook ik vond het opmerkelijk dat onze koningin een andere kledingkeuze maakte dan het merendeel van de gasten, wat uiteraard niets zegt over haar betrokkenheid!

Sorry, ik zie dat niet als venijn, maar als kritiek op iemand, die teveel iets naar haar hand wil zetten.
We hebben niet voor niets 2 moderators.
Haar reactie zie ik dan ook als een bewijs hiervoor.

Ook Lady Gabriella Windsor was er. Zij is ook een petekind van koning Constantijn, en zou er volgens Hello ook namens de prins van Wales zijn.
Verder zag ik dat dat ook de 4 kinderen van prinses Cristina van Spanje, kleinkinderen van koning Juan Carlos en koningin Sofia dus, aanwezig waren bij de uitvaart van hun oudoom.

Een falda corta y mantilla (korte jurk en mantilla) is een hele gebruikelijke combinatie in Latijnse landen.
Koningin Máxima ziet er dus 100% appropriate uit voor een uitvaart!

Ja dat klopt, maar het betreft hier wel een koningin en dat ligt toch net ietsje anders.

Bedankt voor de verduidelijking.

Ik zag dat de Jordaanse koningin Noor er was. Zij droeg een soort witte mantilla. Het zou zomaar kunnen dat er geen regels waren wat dit betreft. Omdat ze er min of meer als privé persoon waren, maakt het denk ik niet uit. De Spaanse royals droegen geen hoofddeksels, maar dat zijn ze ook niet gewend. Margrethe is het wel gewend, dus zij droeg het wel. Enz.

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

Petra, wit is de kleur van rouw in de islam. Bij begrafenissen dragen moslimvrouwen daarom een witte sluier, vandaar

Dank je wel voor je aanvulling. Ik vind het mooi, dat ieder hier zichzelf blijkbaar kon zijn en op zijn eigen manier mee kon rouwen.

Zie – op maxima na- alleen stijlvol geklede dames op deze begrafenis.
Laarzen met een trenchcoat en een sluier en dit alles in een zonnig zuidelijk land : werkelijk van alles wat … ook bij andere gelegenheden vraag ik mij zo vaak af hoe maxima erbij komt … opvallen doet ze hier zeker !!

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Eerlijk gezegd vind ik ook dat Maxima uit de toon valt met die mantilla, maar ook met die laarzen. Niet echt fijntjes bij de begrafenis van een gewezen koning. Maar dat is wel vaker met Maxima, soms lijkt het of ze slechte adviseurs heeft, (maar dat geloof ik niet, ze lijkt me geen type die adviezen opvolgt) maar ze kan af en toe echt de plank mis slaan. Misschien wil zij dat nu juist wel, beetje opvallen wellicht? Beetje aandacht vragen?… herinner mij ook de inhuldigingsdiner bij de nieuwe keizer van Japan, viel ze ook uit de toon óók temidden van andere royals.

Ik vind ze er enorm meelevend uitzien. Daar gaat het uiteindelijk om op een dag als deze. Wat betreft de kleding: een stuk panty boven een laars vind ik geen issue, kan prima. De sluier is qua stof wat te delicaat bij deze kleding, de stijlen botsen wat.

Over de mantilla vond ik dit op Wikipedia: De zwarte sluier die vrouwen dragen tijdens een audiëntie of begrafenis wordt foutief mantilla genoemd; het is echter een gewone kleine sluier uit chantillykant.[4] Deze wordt echter alleen door katholieke dames gedragen. Aan het Nederlandse en Britse hof wordt een hoed voorgeschreven door het protocol.

Lijkt me een persoonlijke keuze dus van Máxima vanuit haar geloof en wellicht wilde ze er juist respect mee uitdragen. Ik zie dat eerder zo dan als aandacht trekken.

Last edited 1 jaar geleden by Suus

Aanwezigheid en steun aan de nabestaanden staan voorop. Jammer dat Máxima nu wel laarzen draagt.

Wat mooi dat er zoveel ‘collega’s’ aanwezig waren! En dat hij in Griekenland bij zijn ouders begraven kan worden.
Ik ga er vanuit dat Máxima (of de mensen om haar heen) zich heeft laten informeren over de gebruiken in Griekenland? Ik kan er online niets over vinden. Als er geen expliciete kledingvoorschriften op de uitnodiging staan is het wellicht ook zoeken geweest. Want de weduwe zelf draagt niets op haar hoofd maar de koninginnen van Denemarken en Zweden en onze Prinses Beatrix wel.
Ik ga er vanuit dat ieder vanuit respect zijn of haar best gedaan heeft.

Ik vind dat iedereen er keurig uit ziet. Maxima valt misschien wat uit de toon, maar dat vind ik vooral door haar mantilla, waarom zou zij die als enige dragen?

Aanvulling: blijkbaar was ze niet de enige (koningin Noor ook). Er is denk ik geen protocol voor wat men moet dragen, wel heeft iedereen zwarte kleding aan. Voor de rest is het ieders eigen inbreng en tonen van respect voor de overledene en de familie.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Iedereen ziet er prachtig uit en het is idd geen mode show, het belangrijkste is de aanwezigheid en steun geven aan de nabestaanden.

Wat mij betreft ziet iedereen er heel stemmig en passend uit voor een begrafenis, het is tenslotte geen modeshow.

Na een maand in de luwte krijgen we dit te zien van Maxima, zeer onflatteus! En de mantilla vind ik totaal misplaatst. Zelfs de naaste familie draagt dit niet. Verkeerde manier van aandacht trekken, sorry ik kan het niet anders omschrijven. En dat op blue monday 😉 we hadden wel wat mooi modenieuws kunnen gebruiken. Gelukkig hebben we de overige gasten nog, met name Mette Marit en Mathilde vind ik erg stijlvol.

pardon ?
ik geef gewoon mijn mening wat ook de bedoeling is van deze rubriek. Vind ik het mooi dan zal ik dat zeker ook melden. vind ik het niet mooi of passend zeg ik dat ook. Net als iedereen in deze rubriek. Ik snap je vreselijk zure opmerking dan ook niet en vraag je dan ook om deze rubriek niet te gebruiken voor persoonlijke aanval maar houd het svp bij het beoordelen van de mode.

ik sluit deze discussie. heeft niets met mode te maken. Ik ken je ook niet persoonlijk maar vind je een vervelend mens.

De jas van Máxima vind ik iets militairs hebben en dan die ongezellige tas/koker erbij. Nu ja zie verder mijn eerdere post

De jas van maxima is een trenchcoat. Dus ja doro, het heeft iets militairs. Dit soort (regen) jas is geinspireerd op de jas van de britse militairen meer bepaald uit de 1 ste wo. De naam verwijst naar de loopgraven of tranchees (frans) wat dan in het engels trench is geworden.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Zo’n traditionele, zwarte sluier vraagt om een strak opgestoken kapsel en chique kleding over de knie met een mooie schoen. Jammer, maar dit vind ik geen geslaagde combinatie bij Maxima. Letitzia adembenemend mooi zonder al te veel poespas en ook de meeste andere dames zeer elegant.

Maxima is m.i. niet netjes gekleed.
De jas vind ik wat gedateerd.
Zouden ze nog in Griekenland geweest zijn, en hing/ stond dit daar toevallig in de kast?

Het lijkt of Maxima maar wat gegrepen is in de kast wat zwart is en die sluier hing zeker ook nog op een stoel. De vraag is echter ook waarom draagt Maxima een sluier? Maar goed, Maxima komt er altijd mee weg blijkbaar.

Niet echt, vele buitenlandse media uiten kritiek op haar.

Eens met QXH, Maxima ziet er niet stijlvol uit. De jas valt nogal uit de toon. Tussen de mantilla (weer wat geleerd) aan de bovenkant en de laarzen aan de onderkant had een langere mantel gepast van een ander materiaal (wol of zijde), met minder opsmuk zoals knopen, schouderstukken, etc. Dat had het geheel een nette formele uitstraling gegeven. En ze had haar haar best even mogen opsteken.
Prinses Beatrix denkt er het hare van, aan haar gezichtsuitdrukking te zien….;)

Ik vond het een gemiste kans van Koningin Máxima. De jas was een tegenvaller tov wat ze op 19 september in Londen en Windsor droeg. Die Robe manteau was echt prachtig. Koningin Mathilde daarentegen was quite stylish net als Koningin Letizia. Ook de laarzen die niet aansloten en een stuk knie/ been lieten zien waren mijns inziens verkeerd gekozen door de Koningin. Een Zuid Europees land zoals Griekenland heeft ook in januari vaak mooi weer dus wat de andere Royal ladies droegen pumps met hoge hakken was een betere keuze dan die van onze Koningin. Neen voor mij was ze geen winner net als haar haar… het kon allemaal echt vele malen beter.

QXH, ik was de hele tijd aan het denken hoe ik het mooi kon verwoorden, en nu lees ik jou/uw reactie en daar kan ik me helemaal vinden.

Ook als privé persoon ga je mijns inziens stijlvol naar een uitvaart. En privé of niet, ze is en blijft een koningin. Vandaag heb ik echt plaatsvervangende schaamte als ik Maxima vergelijk bij andere koninklijke dames. het lijkt soms wel of ze bewust een andere keuze maakt dan de andere aanwezigen. Sorry, misschien reageer ik wat scherp maar zo voelt het echt voor mij.

Vind ik ook Pien, schaamte… ze zag er bijna “casual” uit. Jammer

Maxima is netjes maar zeker niet stijlvol. Laarzen aan tijdens een uitvaart en dan nog een stukje panty’s is mijns inziens niet netjes genoeg. Mathilde, die ziet er stijlvol uit. Bij een uitvaart ( koninklijk of niet) ga je stijlvol gekleed is mij altijd geleerd.

Helemaal mee eens zie mijn eigen commentaar

Maxima als enige met Mantilla, is dat dezelfde die ze bij de Pauselijke audientie droeg? Fijn dat ze de vrijheid krijgt om die, als ze dat wil te dragen, ze is tot op heden ook Katholiek gebleven, toch? Wat mij betreft niks mis mee!

Die omhelzing tussen de koning en prins Pavlos is echt mooi. Toont de warme banden tussen hen. Koning Constantijn leek me overigens ook altijd een vriendelijke man. Verdrietig dat de 3 zussen Margrethe, Benedikte en Annemarie alle 3 al weduwe zijn.

Wat jammer dat zijn petekinderen prins Constantijn van NL en prins William van GB er niet bij zijn.

Nou Petra, ik vind het ook raar dat Constantijn en Laurentien er niet bij waren, ze zijn überhaupt ‘weinig ‘in beeld’…

Helemaal mee eens….

ik begrijp de comment ‘Letizia heeft haar hoed thuisgelaten’ niet zo goed. Ze is toch niet de enige

Ach altijd zo treurig een einde aan het leven. Mooie foto’s. De dame met die mooie hals (zoals Máxima’s trouwjurk had weet niet hoe dat heet) ziet er mooi uit.
Máxima snap ik niet helemaal. Laarzen stuk been en dan een kortere jas en dan die zwarte sluier. De combinatie vind ik vreemd. De sluier vind ik wel mooi (ja dat heeft ook een naam, geen idee hoe). Zou die alleen bij een langere jurk of jas combineren ipv deze jas

De dame in kwestie is Prinses Tatiana, echtgenote van Prins Nikolaos de 2de zoon van Koning Konstantinos II, en dus zijn schoondochter

Dank je!

Zo een damessluier heet mantilla en wordt oorspronkelijk bij een Rooms-Katholieke begrafenis gedragen. Wel bijzonder dat koningin Máxima een dergelijke sluier draagt op een Grieks-Orthodoxe begrafenis terwijl de kinderen van koning Constantijn blootshoofds zijn en bijvoorbeeld de Rooms-Katholieke koninginnen uit Spanje en België ongesluierd zijn. Is daarmee onze koningin stiekem toch roomser dan de paus?;-)

Dank je! Ja dat begrijp ik ook niet echt maar er is wel meer wat ik niet begrijp van de keuzes van Máxima vandaag

Allemaal zeer stijlvol gekleed en gekapt. Hakken bijzonder hoog, valt mij op.

Allemaal behalve Máxima

Mooie beelden. Koningin Sofia de zus van ex-koning Constantijn, niet van ex-koningin Anne Marie.