Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 21 mei 0 reacties

Koningspaar bezoekt Duitsland – dag 2

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezoeken van maandag 20 tot en met woensdag 22 mei 2019 de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. Zij worden bij het bezoek vergezeld door ministers Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij leiden achtereenvolgens missies gericht op scheepsbouwindustrie en de creatieve industrie. Minister Ank Bijleveld van Defensie is aanwezig bij een bijeenkomst over de Duits-Nederlandse samenwerking bij internationale missies.

Het Koninklijk Paar brengt jaarlijks een bezoek aan één of meerdere Duitse deelstaten, waarbij speciale aandacht is voor de economische betrekkingen. In beide deelstaten zijn landbouw, toerisme en cultuur belangrijke economische sectoren en een waardevolle factor in de vitaliteit en toekomst van landelijke gebieden. In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn ongeveer 300 bedrijven actief in de maritieme industrie. Ook op het gebied van kustbescherming liggen kansen om samen te werken. In Brandenburg zet de creatieve industrie met innovatieve technologieën in op de toekomst van deze sector in de deelstaat.

Dinsdagmorgen 21 mei bezoekt het Koninklijk Paar MV Werften in Rostock, waar cruiseschepen worden gebouwd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen een rondleiding over het 850.000 m2 grote terrein waarbij er aandacht is voor het vakmanschap binnen het bedrijf en de opleiding van jongeren die een leer-werktraject volgen.

Bij het bezoek aan de Nederlandse bedrijvenmissie bij MV Werften, is het Koninklijk Paar ook aanwezig bij een maritiem symposium en geeft de Koning het startsein voor het matchmaking event, waar Nederlandse en Duitse bedrijven uit de scheeps-en jachtbouwsector aan deelnemen.

Leefbaarheid en toekomst op het platteland
Dinsdagmiddag bezoekt het Koninklijk Paar een veldstenen schuur “Die Scheune” van Duitsland in het dorp Bollewick’, exemplarisch voor landelijke regio’s als het gaat om ontwikkeling en demografie. In de tot cultureel- en marktcentrum omgebouwde koeienschuur vindt een bijeenkomst plaats over de uitdagingen van krimpregio’s op het platteland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken met de ereburgemeester van Bollewick en initiatiefnemers van diverse projecten op het gebied van zorg, sociale participatie en werk en opleiding op het platteland.

Na een lunch ontmoet het Koninklijk Paar minister-president Dietmar Woidke van Brandenburg bij een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Nauen. Bij dit door vader en dochter geleid bedrijf, gaat het om bedrijfsopvolging en duurzame ontwikkeling en innovatie in de landbouw. Op het bedrijf ontmoeten de Koning en Koningin de minister voor Plattelandsontwikkeling, Milieu en Landbouw van Brandenburg. Daarnaast vinden er gesprekken plaats tussen jonge agrarische ondernemers uit Nederland, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg over de toekomst van de landbouw. Zij spreken over thema’s als innovatie, verduurzaming, bedrijfsopvolging en bedrijfsvitaliteit.

Dinsdagavond vindt in samenwerking met het Literaturbüro Brandenburg een themadiner plaats in de Historische Saftfabrik Werder. De Duitse schrijver Lutz Seiler en de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa gaan in gesprek met moderator Luzia Braun over het veranderende platteland.

Duits-Nederlandse samenwerking bij internationale missies
Dinsdagmiddag wordt ook een bezoek gebracht aan de Henning von Tresckow Kazerne in Potsdam. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken, in aanwezigheid van minister Bijleveld van Defensie en haar Duitse collega Von der Leyen, het Einsatzführungskommando der Bundeswehr (EFK). Nederland en Duitsland zijn bij de meeste internationale missies gezamenlijk actief in het inzetgebied als logisch gevolg van een langdurige militaire samenwerking en vergaande integratie van militaire eenheden tussen beide landen. Tijdens het bezoek wordt onder andere gesproken over de multinationale gevechtseenheid die gestationeerd is in Rukla en tijdens het staatsbezoek aan Litouwen in juni 2018 is bezocht. (zie RVD-bericht nr. 122, 2018).

Ook wordt stilgestaan bij de manier waarop militairen, maar ook familieleden worden voorbereid op een uitzending. Tijdens een live videogesprek met een missiegebied wordt gesproken over de ervaringen van de Duits-Nederlandse militaire samenwerking in het land.

Foto: PPE/Nieboer 

Mode 
Outfit: kraagloze colbert met geborduurde lelie en organza rok met lelie-print. 
Ontwerper: de drie delige combinatie komt uit de Photo to Fashion-collectie van Mattijs van Bergen. De foto die voor de print is gebruikt, is gemaakt door de Nederlandse fotograaf Martien Coppens. 
Eerder gedragen: staatsbezoek Argentinië, maart 2017
Accessoires: cocktailhoed van Fabienne Delvigne

Máxima met de outfit in 2017: 

Outfit van Mattijs van Bergen: 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments