Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 25 nov 0 reacties

Koningin Máxima voor VN in Pakistan – dag 1

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 25 tot en met woensdag 27 november Pakistan in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Zij bespreekt de voortgang van toegang tot financiële diensten om de economische positie van de inwoners van het land te verbeteren.

Koningin Máxima bezoekt Pakistan op uitnodiging van de regering. Het is een vervolg op het VN bezoek van februari 2016. Inmiddels heeft 21% van de volwassenen in Pakistan een bankrekening, in 2014 was dit 13% (Global Findex). Ondanks deze toename hebben nog altijd 99 miljoen Pakistani geen toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen of digitale betaalmethoden. Dit beperkt hen in hun kansen op ontwikkeling. Het gaat met name om mensen in armoedesituaties, vrouwen, kleine bedrijven en mensen in afgelegen landbouwgebieden.

Koningin Máxima richt zich onder meer op het belang van financiële diensten voor vrouwen. Slechts 7% van hen heeft een bankrekening. Dataverzameling op basis van geslacht is nodig om inzicht te krijgen in hun specifieke behoeften wat betreft toegang en gebruik. Een andere manier om meer mensen te laten aansluiten is het digitaliseren van overheidsbetalingen zoals sociale uitkeringen. Daarnaast biedt ‘fintech’ grote mogelijkheden voor eenvoudig bankieren, bijvoorbeeld via een mobiele telefoon. Om dit veilig en efficiënt te kunnen doen is ook aanpassing van regelgeving nodig voor waarborging van onder meer privacy.

Koningin Máxima heeft in Islamabad gesprekken met onder meer internationale ontwikkelingspartners, vertegenwoordigers uit de fintech sector, gouverneur Reza Baqir van de State Bank of Pakistan, Abdul Hafeez Shaikh, adviseur financiën van de minister-president en Usman Mubin, voorzitter van de Nationale Database en Registratie Autoriteit (NADRA). Ook zijn er gesprekken voorzien met president Arif Alvi en minister-president Imran Khan.

Mode 25 november
Op de eerste dag van het bezoek aan Pakistan kregen we een nieuwe outfit te zien. Een midi-jurk van het Griekse label Zeus + Dione. De kans is aanwezig dat het dessin je bekend voorkomt, want een groene maxi-jurk van Máxima en een beige/witte maxi-jurk van Amalia zijn er ook mee versierd. 


Foto: Mike Rutten

Met een sjaal over haar schouder knipoogt de koningin naar de kledinggebruiken in Pakistan: 

Top 
Midi-jurken van een geprinte stof zijn hartstikke hip, dus Máxima's outfit sluit goed aan bij de mode van dit moment. Voor een koningin is het echter nog veel belangrijker dat haar kleding aansluit bij de gelegenheid of het gastland, en dat is dit keer ook keurig in orde. Chapeau! En wat dapper dat ze voor hooggehakte pumps heeft gekozen! Na een halve dag paraderen op dergelijke pumps heb ik de blaren wel op mijn tenen staan. 

Tip
Kleur is een taal, en de taal van Pakistan ken ik niet. Of dit een geschikte kleur is voor deze zakenreis, durf ik dan ook niet te zeggen. Als ik puur vanuit esthetisch oogpunt de outfit bekijk, zou ik deze kleur bruin niet adviseren. Op de foto komt het flets en vaal over, terwijl de roze versie van deze jurk juist kracht uitstraalt. Wellicht had een felgekleurde oorbel het plaatje wat kunnen oppeppen, maar daar heeft de koningin niet voor gekozen. Mijns inziens een gemiste kans. 

Máxima's handtas -groot genoeg voor een notitieboekje- komt van het Franse label Céline Paris. 


Foto: Mike Rutten

Pumps van Gianvito Rossi: 

PS. Vandaag heb ik de tweede nieuwsbrief bomvol modenieuws verstuurd. Ook aanmelden? Klik dan hier. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments