Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 03 jun 0 reacties

Koningin Máxima haalt bijzondere jurk uit de kast voor avondje theater

Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben woensdagavond 3 juni de eerste voorstellingsavond na heropening bezocht van Het Nationale Theater in Theater aan het Spui in Den Haag. Theaters in Nederland kunnen vanaf 1 juni hun deuren weer openen voor maximaal dertig bezoekers, na een sluiting van elf weken vanwege de coronapandemie.

Het Koninklijk Paar zag twee voorstellingen uit de nieuwe reeks ‘Het Nationale Theater speelt altijd’, die speciaal is ontwikkeld voor de heropening met inachtneming van de geldende maatregelen voor theaters. Romana Vrede speelde met ‘Liefdesverklaring’ een ode aan het publiek. Rick Paul van Mulligen vertolkte ‘U bent mijn moeder’, een tekst van Joop Admiraal uit 1981 op basis van gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Alle twaalf voorstellingen uit ‘Het Nationale Theater speelt altijd’ zijn geïnspireerd op de huidige tijd en bevatten teksten vol hoop, troost en afleiding. Uitganspunt is de ontmoeting met het publiek. Voor de voorstellingen is kort gerepeteerd en ze worden noodgedwongen uitgevoerd zonder uitgebreide decors en techniek. Na de zomer worden sommige stukken doorontwikkeld tot volwaardige voorstellingen, om zo met een flexibele reeks korte en lange stukken door de coronapandemie heen te kunnen spelen.

Het Koninklijk Paar deed nadien met de andere theaterbezoekers mee aan een kort nagesprek met de acteurs en regisseurs. Het publiek werd gevraagd naar hun ervaring met deze eerste theateravond en de Koning sprak zijn steun en waardering uit voor iedereen werkzaam in de theatersector. Na afloop sprak het Koninklijk Paar ook met de beide acteurs, regisseurs Noël Fischer en Eric de Vroedt en directeur van Het Nationale Theater Cees Debets over de artistieke en financiële gevolgen van de coronapandemie voor de theatersector, hoe zij omgaan met de geldende maatregelen en hoe zij vooruitkijken naar de toekomst. In lijn met de algemene richtlijnen om vooral lokaal uit te gaan, bezocht het Koninklijk Paar een voorstelling in eigen stad.

Mode 
Voor de culturele avond uit haalde Máxima een zwarte maxi-jurk met pofmouwen en borduurwerk uit de kast. Het kledingstuk komt uit de collectie van Zazi, een merk dat achtergestelde vrouwen een financieel steuntje in de rug wil geven én ambachten van de vroegere zijderoute centraal stelt. Máxima's jurk is dan ook handgeborduurd door Indiase vrouwen en de stof doet daar nog een schepje bovenop. Volgens de website van Zazi is het kledingstuk namelijk gemaakt van gerecyclede khadi, een handgesponnen en geweven stof waar veel Indiase vrouwen hun vrijheid en financiële zelfstandigheid aan te danken hebben. 

Naast de flinke toef India zit er ook een vleugje Holland in de jurk verwerkt. Jeanne Zizi Margot de Kroon, het gezicht achter Zazi, komt namelijk oorspronkelijk uit Den Haag. Haar label heeft zich echter gevestigd in Berlijn, dus eigenlijk draagt de koningin een soort modieus drielandenpunt. 

Foto: Patrick van Katwijk

Jurk van Zazi: 

~~~~advertentie~~~~

~~~einde advertentie~~~~

 

Sandaletten van Gianvito Rossi, haar favoriete schoenenmerk. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments