Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 13 feb 0 reacties

Koningin Máxima bezoekt Indonesië voor toegang tot financiële diensten – dag 2

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van zondagavond 11 tot en met dinsdagavond 13 februari de Republiek Indonesië in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Indonesië heeft in het najaar van 2016 een ‘nationale strategie voor inclusieve financiering’ gelanceerd om de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen te bevorderen.

Met de nationale strategie wil de regering onder meer bereiken dat eind 2019 75% van de volwassenen toegang heeft tot een bankrekening. Goede toegang tot financiële diensten draagt bij aan de economische en sociale ontwikkeling van mensen en armoedevermindering aldus de Wereldbank. Koningin Máxima was in augustus 2016 ook voor de VN in Indonesië.

Zij adviseerde toen onder meer om een Nationale Raad voor Inclusieve Financiering in te stellen voor de coördinatie van de uitvoering van de strategie. Deze raad is inmiddels actief onder toezicht van president Joko Widodo. Tijdens dit bezoek richt Koningin Máxima zich op de voortgang van de uitvoering van de strategie. Aandachtspunten zijn de realisatie van meer bankagentschappen, vernieuwende digitale financiële diensten en mobiel bankieren om bankfaciliteiten dichter bij de bevolking te brengen. De geografie van Indonesië kenmerkt zich door vele duizenden eilanden. Mede hierdoor is de toegang tot bankzaken moeilijk te organiseren en beperkt. Een ander aandachtspunt is de financiering van het landbouw en het midden- en kleinbedrijf.

Dinsdag 13 februari spreekt Koningin Máxima met het secretariaat van de Nationale Raad voor Inclusieve Financiering. Ook spreekt zij met de minister van Economische Zaken, Darmin Nasution, de minister van Financiën, mevrouw Sri Mulyani Indrawati, de minister voor Ontwikkeling en Culturele Zaken, mevrouw Puan Maharani, gouverneur Martowardojo van de Bank Indonesia en Wimboh Santoso, voorzitter van de Autoriteit Financiële Diensten (OJK). Koningin Máxima brengt verder een werkbezoek aan het bedrijf Go-Jek. Via een taxi-app biedt Go-Jek vervoer aan op motorfietsen. Ook worden er diverse diensten van kleine ondernemers geleverd, bijvoorbeeld maaltijdbezorging. Mensen die voor Go-Jek werken krijgen ook toegang tot formele financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen en hypotheken. Voor de meesten is dit de eerste keer dat zij hiermee in aanraking komen. Koningin Máxima sluit het bezoek aan Indonesië af met een rondetafelgesprek met haar vaste ontwikkelingspartners als de Wereldbank en het IMF. Tijdens het bezoek is ook een ontmoeting voorzien tussen Koningin Máxima en president Widodo.

Outfit: zwart-witte deux-pièces met ronde pas en decoratieve strik. Een bekend ontwerp van Natan, dat ook in de kledingkast van Maria-Teresa van Luxemburg hangt. 

De top van Natan zagen we voor het eerst in 2009 en is inmiddels acht keer publiekelijk gedragen met drie verschillende rokken: een witte plissé-rok, een zwarte rok met plooien en de zwarte kokerrok (mooie lengte!) van vandaag. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments