Empire-jurk met bolero

Empire-jurk met bolero

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (71 stemmen, gemiddeld: 2,58 van de 5)

Geen idee waarom, maar áls Máxima een avondjurk bestelt bij Valentino, dan is het vaak een empire-jurk. De empirestijl is een Franse neoclassicistische kunststroming, die in Parijs ontstond onder het bewind van Napoleon Bonaparte. Deze Franse keizer won veldslag na veldslag, en vergeleek zichzelf graag met de grote namen uit de Romeinse oudheid. Dat verklaart dan ook deels waarom de empirestijl was geïnspireerd op de Klassieke o=Oudheid. Maar er speelde nog meer mee, want de opgraving van de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum zorgde ook voor een opleving van de klassieke stijl. In eerste instantie aan het hof van Napoleon Bonaparte (de stiefvader van Hortense) en zijn echtgenote Joséphine de Beauharnais (de moeder van Hortense), en later ook aan het hof van Lodewijk en Hortense Bonaparte.

Hoe zag die mode er dan uit? In ieder geval heel interessant. Mannen droegen strakke broeken, een wit hemd en jas. Er waren drie verschillende soorten jassen: de kortere redingote, de habit met rond weggesneden voorpanden en de frac met recht afgesneden voorkant. Opvallend hierbij waren de hoge opstaande kragen met geknoopte witte das, en niet te vergeten de goudkleurige epauletten op de uniformen. Dat is zeker ook goed te zien in de uniformen van Napoleon en Lodewijk Napoleon.

De vrouwen droegen op hun beurt empire-jurken. Deze lange rechte japonnen van soepele stoffen zoals mousseline, zijde en fluweel hadden een hoge taillelijn met korte of lange mouwen en dikwijls  pofmouwen. Vanwege de lage halslijn, de blote armen en de tekenende stoffen werden er aan het begin van de negentiende eeuw zelfs weddenschappen afgesloten of het opgemerkt zou worden als een vrouw alleen in haar hemd en halsdoek op straat liep. ‘Naakte mode’ werd de empiremode ook wel genoemd.

Gebruikte tags
Modekoningin Máxima
Modekoningin Máxima
Altijd de laatste trends
Leukste fashion items
Leukste fashion items
In Máxima's style
Kijkje in de kledingkast
Kijkje in de kledingkast
Van Máxima
Vertrouwde partners
Vertrouwde partners
Zorgvuldig geselecteerd

Wat vinden jullie?

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (71 stemmen, gemiddeld: 2,58 van de 5)
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Josine, wat is de reden dat Máxima altijd een shawl meeneemt bij avondgelegenheden? Een hofdame of PA kan ‘m toch prima meesjouwen als het is vanwege tocht of kou? Nu verknoeit het regelmatig het beeld bij een outfit, en ze draagt de sjaal in haar hand, nooit om haar hals of op een andere nuttige plek.

Zijn er geen betere foto’s van deze jurk?