A la Jackie

A la Jackie

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (67 stemmen, gemiddeld: 4,13 van de 5)

In 2015 vliegt het koningspaar naar de Verenigde Staten voor een driedaags bezoek. Máxima laat tijdens het bezoek meerdere stijlen zien, maar haar voorkomen op de laatste dag van het officiële bezoek spant toch wel de kroon. Haar monochrome ensemble met grote knoop lijkt namelijk regelrecht uit de kledingkast van Jackie Kennedy te komen. De stijl van de Amerikaanse presidentsvrouw werd in de jaren zestig gezien als hét toonbeeld van goede smaak, maar blijkt ruim vijftig jaar na dato nog steeds actueel. Aan het hof althans. Maar waarom eigenlijk? Wat is het geheim achter de befaamde “Jackie-look”?

Het antwoord op deze vraag brengt ons terug naar 1960. Op de tweede dag van het nieuwe decennium maakt John F. Kennedy zijn presidentiële kandidatuur bekend en vanaf dat moment staat ook zijn vrouw Jackie volop in de spotlights. Slechts 23 dagen na de aankondiging vertrekt het paar naar New Hampshire om campagne te voeren,  en het duurt niet lang voor het paar uitgroeit tot het vleesgeworden symbool van een opbloeiend en vooruitstrevend Amerika.
Natuurlijk hoort een campagne te draaien om de inhoud, maar uiterlijkheden spelen bij politieke aangelegenheden altijd een rol. Jackie beseft dat maar al te goed en krijgt van haar schoonvader een compleet nieuwe garderobe. Franse mantelpakjes met een aansluitende belijning en een verhoogde taille worden in diverse kleuren aangeschaft. Voor haar nieuwe garderobe laat Jackie zich inspireren door Audrey Hepburn, maar wie kijkt naar haar mantelpakjes en jurken ziet ook een groot contrast met de grensverleggende mode van de jaren zestig. Begrijpelijk, want haar “staatskleding”, zoals Jackie haar officiële kleding omschrijft, moet veilig zijn en nooit de positie van haar man in gevaar brengen.

Jackie-look
Als John F. Kennedy in november 1960 de verkiezingen wint, moet Jackie snel op zoek naar een Amerikaanse couturier die past bij haar stijl. Een First Lady in buitenlandse mode wordt immers niet gewaardeerd, maar Jackie Kennedy is niet voor één gat te vangen. Via via komt ze terecht bij de Amerikaanse ontwerper Oleg Cassini, die in Frankrijk is geboren en de Franse mode perfect kan kopiëren. Na een succesvolle start mag hij maar liefst 300 verschillende ensembles maken voor de presidentsvrouw. Cassini kan dan ook wel worden beschouwd als dé naam achter de befaamde Jackie-look.

Lang hoeft Amerika niet lang te wachten op de kleding van Oleg Cassini. Tijdens de inauguratie op 20 januari 1961 draagt de Jackie als kersverse First Lady een beige mantel met een strakke belijning, grote knopen en opgenaaide zakken uit zijn atelier. Door de jaren heen krijgt Amerika heel wat variaties op het minimalistische ontwerp te zien, waardoor Oleg Cassini de bijnaam ‘Mr. Button’ krijgt toebedeeld.

In koninklijke kringen wordt de stijl van Jackie Kennedy uiteraard met veel interesse bekeken. De meeste stijliconen van de jaren zestig zijn op zoek naar grensverleggende mode, maar de klassieke stijl van Jackie groeit uit tot de nieuwe norm voor de sophisticated dames. Niet zo vreemd, want bij het bepalen van haar officiële kledingstijl heeft Jackie met een schuin oogje gekeken naar de garderobe van koningin Elizabeth van Groot-Brittannië. We zien dit terug in het kleurgebruik, de keurige roklengtes, kuise decolletés en natuurlijk Jackies hoedenkeuze, waarbij zichtbaarheid van het gezicht een grote rol speelt. Jackie’s “staatskleding” voldoet daarmee aan alle eisen die worden gesteld aan koninklijke kleding. Niet voor niets wordt ze dan ook wel omschreven als ‘Amerika’s koningin.’ En dat brengt ons ook gelijk bij de aantrekkingskracht van de Jackie-look. De monochrome ensembles zijn veilig, chic en door het gebruik van één kleur bovendien flatterend. Voordelen die nog steeds tellen aan het hof. Het wachten is nu op de nieuwe generatie prinsessen. Zetten zij de lijn door, of zit er toch een houdbaarheidsdatum aan het koninklijke succes van de wereldberoemde Jackie-look?

Gebruikte tags
Modekoningin Máxima
Modekoningin Máxima
Altijd de laatste trends
Leukste fashion items
Leukste fashion items
In Máxima's style
Kijkje in de kledingkast
Kijkje in de kledingkast
Van Máxima
Vertrouwde partners
Vertrouwde partners
Zorgvuldig geselecteerd

Wat vinden jullie?

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (67 stemmen, gemiddeld: 4,13 van de 5)
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
6 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een mooi stijlvol plaatje.

Prachtig, mooie uitstraling heeft ze hier

De Jackie-look : een van de mooiste stijlen (en periodes) in de geschiedenis van de verfijnde mode !!

Doet me erg denken aan de rode set bij de doop van Estelle. Die is misschien door heel opgestoken haar en de prachtige sieraden nog mooier.

Prachtig en stijlvol.

Hier ben ik helemaal weg van.
Wat ziet Maxima er hier mooi uit.
Deze stijl blijft gewoon altijd mooi, een voudig en chique.
De details maken het af, maar ook de stofkeuze en accessoires, kapsel, alles klopt.
Maxima , graag nog meer in deze stijl.!!

Heel mooi artikel Josine, fijn om meer over de ontwerper en draagster te lezen.Wat een wijze woorden van Jackie, kleding moet veilig zijn en nooit de functie van haar man in opspraak
brengen .
Lieve en verstandige woorden.