Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 26 sep 0 reacties

Een kijkje achter de schermen bij Marianne Jongkind

Op Modekoningin Máxima kijken we regelmatig naar de hoeden van de koningin. Welke modellen draagt ze graag? Welke kleuren zijn favoriet? Welke materialen worden gebruikt? etc. Vandaag doen we het anders en nemen we een kijkje achter de schermen bij een van de beste modistes van Nederland: Marianne Jongkind. Sinds 1961 ontwerpt zij hoeden voor bekende modeontwerpers, beroemdheden en zelfs prinsessen. Door middel van een uitgebreide fotoreeks neemt ze ons mee in de wereld van hoeden maken, zodat we uiteindelijk een beter beeld krijgen van het werk achter de 168 hoofddeksels van onze koningin. 

De hoed die Marianne gaat maken voor de fotoreeks bestaat uit twee lagen. Het proces begint met het maken van de rand. Nadat de twee lagen zijn uitgeknipt worden ze met punaises vastgezet op een houten mal. 

Op de mal wordt de rand gladgestreken en bewerkt met stijfsel.

Als het eerste onderdeel van het proces achter de rug is wordt de rand van de mal afgehaald en nauwkeurig bekeken door Jongkind. 

Als alles is goedgekeurd, wordt de rand netjes afgewerkt op de naaimachine.

Vervolgens wordt aan de rand ribsband bevestigd voor draagcomfort en stevigheid. 

Nu de rand af is, is het tijd voor de basis. Ook nu wordt het materiaal om een houten mal gespannen en bewerkt met appret (een soort stijfsel). 

Door de basis te strijken, verdwijnen de plooien.

Als de basis netjes en stevig is, kan de mal verwijderd worden. 

Het volgende onderdeel van het proces is het bevestigen van de rand aan de basis. Dit gebeurt met ripsband in de kleur van het paarse patroon op de bovenlaag van de hoed. 

Na enkele uren is het zover: de hoed is af! Als je naar aanleiding van deze log benieuwd bent naar meer werk van Marianne Jongkind wil ik je graag wijzen op de tentoonstelling Hoed Couture in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Tot 4 januari kun je hier genieten van de hoogtepunten uit Marianne's carriere en de verhalen achter bepaalde hoofddeksels. Een absolute aanrader om eens heen te gaan! 

 

 

 

 

 

 

Foto's met dank aan: 

Karel Evenhuis
 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments