Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 07 mrt 0 reacties

Deze outfits gaf Máxima een tweede leven

Bij het bespreken van Máxima's kleding gaat het vaak over oude en/of nieuwe kleding, maar er is natuurlijk ook nog een derde categorie: oude kleding in een nieuw jasje. Want net als prinses Beatrix laat ook onze mooie koningin de schaar in haar kleding zetten. 

Een staatsbezoek draait om het smeden van goede banden, en daarom moet koningin Máxima ook goed nadenken over haar kledingkeuzes. Geen enkele outfit mag beledigen of aanstoot geven, terwijl een jurk met een knipoog naar de vlag of nationale bloem juist helpt bij de missie. Al maanden voor het programma van start gaat, reist een van de hofdames daarom af naar het te bezoeken land om meer te weten te komen over mogelijke symboliek, kledinggebruiken, weersomstandigheden, en andere praktische zaken. 
Welke adviezen koningin Máxima in de voorbereiding op het staatsbezoek aan Brunei kreeg voorgeschoteld, spreekt waarschijnlijk voor zich. Bedekkende, luchtige kleding, het liefst met een knipoog naar het geel in de vlag van Brunei. Met een volledig gele look voor het bezoek aan Shell sloeg Máxima tijdens het staatsbezoek twee vliegen in een klap, en ook de lengte van haar jurken getuigenden van respect. Kijk maar. 

Helaas hebben we de groene midi-jurk sinds het bezoek aan Brunei niet meer gezien. Er werd wel eens beweerd dat de jurk vermaakt zou zijn tot een nieuw mantelpak, maar navraag maakte duidelijk dat dat niet waar is. Omdat Indonesië ook wel de gordel van smaragd wordt genoemd, zou de jurk volgende week zomaar kunnen opduiken…. Outfit twee, de gebloemde jurk met peplum, eindigt net over de knie. Vandaag de dag een prima roklengte, maar de mode van 2013 was beduidend korter. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de jurk kort na het staatsbezoek werd vermaakt voor het kennismakingsbezoek aan Gelderland en Utrecht. Ik vermoed dat dit werd gedaan in het atelier van Villa Eikenhorst, want ontwerper Edouard Vermeulen liet weten niet blij te zijn met de aanpassing omdat de proporties nu niet meer waren zoals hij ze had bedoeld. 

De witte Brunei-jurk is eveneens ingekort, en kwam twee jaar later in beeld tijdens het staatsbezoek aan Canada. 

Valentino 2.0 
Máxima's avondkleding krijgt ook nog weleens een nieuw jasje. In 2014 dook een nieuwe versie op van een zachtroze Valentino-jurk uit 2004. Blijkbaar beviel de aanpassing wel, want in 2017 dook de co-creatie opnieuw op. Zelf ben ik wat minder enthousiast, want de vloeiende lijnen en het zwierige effect van het gelaagde rokgedeelte is verdwenen door het gewicht van het kant. 

I

Kort van stof
Omdat Máxima met grote regelmaat prêt-à-porter shopt, komen aanpassingen vóór een eerste draagmoment ook wel voor. Zo liet Máxima een koraalroze jurk van Elie Saab inkorten, terwijl Victoria van Zweden de orginele versie droeg. 

Ook in deze Valentino-jurk werd de schaar gezet: 

Het kuisen van prêt-à-porter of het vermaken van vintage kleding komt eveneens voor. Omdat koningin Máxima zowel in Paleis Huis ten Bosch als in Paleis Noordeinde een atelier mét coupeuses tot haar beschikking heeft, zou ze nog wel véél meer outfits een tweede leven kunnen geven. Heb jij een goede suggestie paraat? Laat het ons dan weten in een reactie! 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments