Linda van Deventer is schoenenontwerpster én blogt voor ModekoninginMáxima over koninklijke schoenen. Deze keer: De schoenen van de Queen.

De koningin van Engeland is erg stijlvast en dit is ze ook op het gebied van haar schoenen. Al jaren draagt de Queenbij bijna alle officiële gelegenheden klassieke, zwarte pumps met een lage hak. Meestal zijn de schoenen gemaakt van lakleer, maar  een enkele keer  draagt ze ook schoenen van gewoon leer of in een andere kleur.

De eerste keer dat The Queen op deze schoenen werd gespot, was meer dan vijftig jaar geleden. De schoenen kwamen van het Britse Rayne, deze schoenmaker was Elizabeth destijds aangeraden door The Queen Mother. Haar voeten werden opgemeten en aan de hand van een voor haar gemaakte leest werden de eerste schoenen vervaardigd. Het verhaal gaat dat hier meer dan vier mensen mee bezig waren, maar het resultaat mocht er zijn, want sindsdien wilde The Queen alleen nog maar op schoenen van Rayne lopen. De jaren verstreken en The Queen bleef een trouwe klant.

Helaas ging het merk niet met zijn tijd mee en ging de schoenmaker zo’n dertig jaar geleden failliet. De koningin zorgde er persoonlijk voor dat haar leesten uit de faillissementsboedel werden gered en nodigde Rayne in 1988 uit op het paleis om haar waardering te laten blijken en hem te de titel “Sir” te geven. Vier jaar later overleed Rayne en hierna vroeg The Queen aan een oud medewerker van Rayne, genaamd David Hyatt, of hij op de oude leesten, weer dezelfde schoenen wilde maken. Sindsdien maakt hij de bekende schoenen voor The Queen. Hij heeft zich weleens laten ontvallen dat hij maar twee of drie keer per jaar op het paleis komt, aangezien de Britse Koningin alleen nieuwe paren besteld als dit echt nodig is.
Er wordt goed voor haar schoenen gezorgd door haar personeel, nadat The Queen ze uittrekt worden er schoenspanners in de pumps gedaan, worden ze gepoetst en vervolgens netjes in zijden of katoenen schoenzakjes gestopt. Een enkele keer moet David Hyatt naar het paleis komen om een bestaand paar te repareren, bijvoorbeeld als de zooltjes onder de hakken versleten zijn. Eenmaal moest hij een hele hak vervangen, omdat, naar het schijnt, de hond van The Queen met haar pumps had zitten spelen.

Andere leuke weetjes zijn dat Rayne ook haar mooie trouwpumps maakte en dat Rayne één keer in spanning heeft gezeten of hij wel schoenen voor de Britse Koningin mocht blijven maken, omdat hij een keer op een borrel had verteld wat haar schoenmaat was. De Britse Queen is echter altijd trouw gebleven aan haar schoenmaker en haar stijl. Inmiddels wordt gezegd dat haar pumps net zo iconisch en typisch Brits zijn als het servies van Wedgwood en dat zegt genoeg.

 


 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van gambetta

gambetta

woensdag 02 aug 2017 - 11:11

Héél erg leuk deze log over the Queen of England. Dank je wel!
Ik vind haar een geweldige vrouw; een soort rustig baken in veranderende tijden en ze ziet er altijd zo mooi uit in alle diverse kleuren. Ik vind haar zo grappig en humorvol op typisch Engelse wijze, maar ook standvastig om zo lang te kunnen regeren. Ze ziet dit als haar plicht dacht ik en de regels zijn zo in Engeland om niet bij leven af te treden. Vandaag gaat haar man officieel met pensioen, o.a. vanwege gezondheidsklachten. Ik hoop voor haar dat zij in goede conditie haar koningschap af kan maken.

afbeelding van elise1

elise1

dinsdag 01 aug 2017 - 14:38

Verstandige schoenen. Heb overigens nooit foto's gezien dat ze op high heels liep, ook niet toen ze jonger was. In ieder geval heeft ze haar voeten niet bedorven door idioot hoge hakken te dragen. Verstandige vrouw. Daarom kan ze ook op deze leeftijd nog uit de voeten op relatief lage hakken.
En verder ziet de Queen ziet er echt geweldig uit voor een vrouw van in de negentig. Zeer verzorgd en zeer stijlvast. Menig jonge koningin of prinses kan daar een voorbeeld aan nemen.

afbeelding van Carolina

Carolina

maandag 31 jul 2017 - 20:03

Ik vind alle kleuren die ze draagt haar altijd fantastisch mooi staan. Ook het materiaal waar haar jassen van gemaakt zijn is prachtig en de hoeden passen er altijd schitterend bij. Echt plaatjes om te zien.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 31 jul 2017 - 16:35

Zij kleedt zich toch echt wel zo geweldig -ik bedoel dat de officiële kleding... haar vrije tijds kleding bedoel ik zeker niet!! Het zit altijd perfect, de kleuren zijn geweldig en de materialen en detaillering subliem!
Hoe gaaf zou het zijn als Maxima precies deze kleding zou dragen! Met haar lijn, gezicht en uitstraling zou dit zo fraai zijn! De schoenen en de tas; ik vind het gewledig leuk dat ze dit zo doet; past zo bij haar. Niet mijn smaak die schoenen maar wel fantastich passend bij al haar kleurrijke kleding!

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

maandag 31 jul 2017 - 16:45

Ja, leuk he! Of het nu mijn smaak is of niet, ik vind het altijd geweldig als mensen zo'n vaste, herkenbare, eigen stijl hebben.

afbeelding van Carolina

Carolina

maandag 31 jul 2017 - 20:02

Dat vind ik dus horen en passen bij een Koningin. Beatrix was ook altijd volkomen herkenbaar in mensenmassa's, iedereen wist dat zij de koningin was. Zonder opvallende accessoires, zonnebrillen, geblondeerd haar met extensions etc. etc. etc.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 31 jul 2017 - 11:26

Heel leuk om te lezen Linda!
Voor haar leeftijd nog bijzonder om toch nog op een hak(je) te lopen.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 31 jul 2017 - 10:37

Typisch queen Elizabeth: klassieke schoenen die goed zijn voor elke gelegenheid. Persoonlijk vind ik ze heel saai. Ik vind de schoenen die Beatrix draagt veel Levante. Maar op de leeftijd van de queen gaat het niet om elegant, maar vooral om lekker zittende schoenen.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?