Morgen zit Koning Harald 25 jaar 'op de troon'. Reden voor ons om, naast het feest van afstand mee te bekijken, ook terug te kijken! 

Allereerst een korte terugblik naar de dagen na het overlijden van Koning Olav. Dat moet heftig zijn geweest! De volgende dag, op 18 januari, moest Koning Harald al zijn eerste toespraak houden via tv. Enkele dagen later, op 21 januari, legde hij de eed af voor de Stortinget, de regering. Als ik me niet vergis was het ook op deze dag was dat de Koninklijke familie, volop in de rouw, in het zwart gekleed, op het balkon verscheen om te zwaaien naar de Noorse bevolking. Op 30 januari werd Koning Olav begraven (klik hier voor de volledige uitzending), in aanwezigheid van veel buitenlandse Royals, waaronder Koningin Beatrix, Koningin Margrethe, de Prins van Wales, Groothertog Jean van Luxemburg, Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia van Zweden en Koning Juan Carlos en Koningin Sofia van Spanje.

Gelukkig kreeg de Koninklijke familie daarna wat meer tijd. Tijd om het verlies van hun vader en opa te verwerken. Tijd om te wennen aan het Koningschap. Pas in juni vond de Inzegeningsceremonie plaats. Koning Olav was destijds de eerste koning die niet meer gekroond werd, maar de eed aflegde, en later een Inzegeningsceremonie kreeg. Hij vond het religieuze aspect belangrijk. Koning Harald deed het op dezelfde manier.

Voorafgaand aan de Inzegeningsceremonie, vond er op 21 juni 1991 een galavoorstelling plaats in de Olavshallen. Aan het einde van de voorstelling kreeg het Koninklijk gezin rozen aangeboden door diverse zangeressen.

Koningin Sonja ging gekleed in een jurk met een knalgele top, felroze ceintuur en een gebloemd rokgedeelte. In haar kapsel droeg ze een grote roze bloem.

Prinses Martha Louise droeg een felgroene (strapless?) japon met v-hals. Daarover heen droeg ze een zwarte bolero.

Twee dagen later vond de Inzegeningsceremonie plaats. Omdat dit gezien wordt als een Nationaal gebeuren, waren er geen buitenlandse Koninklijke gasten aanwezig.

Koningin Sonja ging gekleed in een cremekleurige satijnen japon, geborduurd met parels. Op haar hoofd droeg zij een soort kokoshnik, wat in dit geval lijkt op een haarband.

Niet alleen Koning Harald, maar ook Koningin Sonja werd gezegend.

De kroon van Koning Harald stond - net als de kroon van Koning Willem-Alexander tijdens de inhuldigingsceremonie - op een kussen 'tentoongesteld'.

Maar ook Koningin Sonja heeft een kroon, die er bij geplaatst werd!

Prinses Martha Louise droeg een japon in dezelfde kleur als haar moeder, en ook een soortgelijke hoofdbedekking. En ook haar tantes, Prinses Astrid en Prinses Ragnhild, de twee zussen van de Koning, gingen gekleed in creme met een verglijkbare hoofdbedekking. 

Wat vonden jullie van de jurken van de Koningin en Prinses Martha Louise tijdens het feest en de Inzegeningsceremonie?

screenshots video's ©NRK

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door de beheerder van The World of Royals en  Royal Fashion Blog, die op deze website vooral over de mode van prinses Laurentien schrijft, en regelmatig over de mode van andere prinsessen. Inhoudelijke vragen over het artikel kun je kwijt via een reactie en algemene vragen over de website kun je stellen via het contactformulier. Informatie en afbeeldingen mogen niet worden overgenomen zonder toestemming van de beheerster van The World of Royals - theworldofroyals@hotmail.nl.

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Gerdien

Gerdien

woensdag 20 jan 2016 - 11:28

Wow, wat een sprookje! Dit mogen ze in Nederland ook wel doen! Vooral die crèmekleurige jurk van Märtha-Louïse, zo mooi!! Die jurk lijkt wel op de jurken die Wilhelmina in haar jonge jaren vaak droeg.

afbeelding van Els

Els

maandag 18 jan 2016 - 14:49

Mijn zus trouwde in sept 91 en haar trouwjurk in wit, strapless, bolero en tot op enkels, lijkt enorm op de groene jurk van Märtha Louise. De opmerking van Paula klopt dus. De groene jurk zal inderdaad wel strapless geweest zijn, dit was grote mode, vooral met bolero erbij.

afbeelding van Iris

Iris

zondag 17 jan 2016 - 17:53

De jurken van Sonja en Märtha Louise tijdens de inzegening lijken op middeleeuwse jurken, ik vind ze erg mooi.

afbeelding van Paula

Paula

zondag 17 jan 2016 - 10:48

Crème-satijn is eigenlijk altijd beeldschoon. Zo chique door de glanzende, soepelvallende stof. Ik neem aan dat Mw. Sonja een soort cape draagt van hetzelfde materiaal, of het zit aan de jurk vast, maar het doet me wat denken aan wat de paus draagt (op die foto dat ze zit). De jurk van de dochter lijkt wat op een trouwjurk.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 23:12

Dank je wel hoor!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 23:08

Hihi, Haakon met zn brilletje. Hij zal tegenwoordig vast lenzen dragen. t Was toen eigenlijk nog maar een beetje een verlegen broekje. Vergeleken met nu? Hij werd 18 dat jaar. En zelfs daar heeft NRK een documentaire van (20 juli, dus vrij kort na de inzegeningsceremonie). Speciaal voor Eftichia's slapeloze nachten ;) https://tv.nrk.no/serie/kongefamilien/FAKN70000091/20-07-1991#

afbeelding van jeannine

jeannine

zaterdag 16 jan 2016 - 22:29

heel mooi om van te genieten ik heb ze vroeger ook niet zo gezien er moest gewerkt worden maar het is leuk om er nu naar te kijken en helemaal in de Noorse sfeer te komen

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 22:05

Goh, al die beelden ken ik niet, ik had toen nog geen satelietschotel om dat allemaal via de Nederlandse t.v. en andere buitenlandse zenders te kunnen volgen, dit bewaar ik voor later om daar eens lekker van te kunnen genieten, bedankt!

Maar wat een indrukwekkende japonnen!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 22:23

Als je alle uitzendingen die NRK momenteel herhaalt, en de documentaires die ze nu iedere keer uitzenden, allemaal wilt terug kijken ben je wel een dag bezig denk ik. Ik 'fiets' er een beetje door heen, volg toch niet alles, maar vind het heel boeiend om terug te kijken. Dit soort beelden was echt 'voor mijn tijd'. Toen ik 8 was wist ik amper van het bestaan van Koningin Beatrix af haha. Dus vind het echt interessant om me dan met dit soort jubilea er in te verdiepen. En die japonnen, die crèmekleurige zijn echt indrukwekkend. Die gele is echt Sonja, lekker kleurrijk. Martha Louise toont in die tijd nog heel verlegen. Maar ja, wat kwam er ook in korte tijd enorm veel op ze af. Het lijkt me zo hard, als je zo in de rouw bent en dan op het balkon zwaaien. Brrr... ik ben toch echt blij dat het in Nederland anders gaat.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 22:45

TWOR@ De diverse uitsendingen zijn prima voor slapeloze nachten! Dat op de troon blijven tot de dood, blijf ik vreemd vinden, de Koning is dood, leve de Koning, lijkt me ontzettend moeilijk.
Lekker het touwtje, op bepaalde leeftijd, doorgeven aan nieuw energie, zoals in Nederland!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 21:50

Excuus voor de onscherpe beelden. Tja, dat komt omdat de video's al 25 jaar oud zijn ;). Ik hoop dat jullie toch een beetje een beeld krijgen van de kleding van de dames tijdens die dagen, en dat jullie er van genieten!

Onderwerpen

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?