Gala t.g.v. de 50e verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken - Deense koninklijke familie en buitenlandse gasten

Vandaag is het dan zo ver: kroonprins Frederik viert zijn 50e verjaardag met een groots, door zijn moeder koningin Margrethe aangeboden galadiner op Slot Christiansborg in Kopenhagen. Over de festiviteiten en nieuwtjes van vandaag lees je in deze blog en HIER lees je meer over de japon en juwelen van koningin Máxima.

De gastenlijst

De definitieve gastenlijst wordt om 19.00 uur vrijgegeven, tot die tijd is het nog een beetje gissen naar de aanwezigen. Alhoewel, sommige buitenlandse gasten hebben hun aanwezigheid aangekondigd:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Koning Filip en koningin Mathilde van België, Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden, Kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden, Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.

Natuurlijk is daarnaast de voltallige Deense koninklijke familie aanwezig, ten minste de volwassen leden ervan: koningin Margrethe, prins Joachim, prinses Marie en natuurlijk kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary. Na het vrijgeven van de gastenlijst, is duidelijk dat Prins Nikolai er ook bij is, hij werd vorig jaar 18 jaar. Ook gravin Alexandra, zijn moeder en ex-vrouw van prins Joachim, is aanwezig. Naast prinses Benedikte zijn ook twee van haar kinderen erbij, prinses Alexandra en prins Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Koningin Anne-Marie en Koning Constantijn namen niet alleen hun kinderen kroonprins Pavlos en zijn vrouw Marie-Chantal, prins Philippos en prinses Theodora mee, maar ook hun twee oudste kleinkinderen, prinses Maria-Olympia en prins Constantinos Alexios. Daarnaast zijn qua regerende koningshuizen ook erfprins Alois en erfprinses Sophie van Liechtenstein aanwezig. Een van de neven van wijlen prins Henrik, Guillaume Bardin, is er ook bij. Mary's zus, Patricia Bailey, is vanavond ook aanwezig. Prins Charles en prinses Camilla de Bourbon de dos Sicilias waren ook aanwezig, Charles is peetvader van prinses Josephine.

De gasten komen aan tussen 19.00 en 19.55 uur, waarnaar het diner start om 20.00 uur. De jarige prins en zijn echtgenote arriveren als laatste, per koets. Een deel van de avond wordt uitgezonden door de Deense televisie. Als het goed is, is via DEZE LINK via Billed-Bladet, een Deens nieuwsblad, vanaf 19.00 uur het diner en de aankomst van de gasten te volgen.

De kleding

Kroonprinses Mary

Kroonprinses Mary draagt een couture japon van Lasse Spangenberg. De japon werd door de kroonprinses gecombineerd met haar nieuwe Edwardiaanse Diadeem. 

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe koos bij haar japon een diadeem die ze kreeg bij haar 40e regeringsjubileum van de Groenlandse regering. Het is volledig gemaakt van goud en heet de Naasut (Groenlands voor bloemen) Tiara.

Prinses Marie

Prinses Marie arriveerde met aan haar arm haar man, prins Joachim én in gezelschap van Joächim'szoon Nikolai, die voor het eerst aanwezig was bij een banket. Prinses Marie droeg een nieuwe blauwe glitterjapon van Elie Saab, goed gevonden door Laura op Twitter.

Prinses Benedikte

Prinses Benedikte draagt een nieuwe blauwe japon met cape. De tiara die zij draagt is de Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe tiara, uit het bezit van de familie van wijlen haar man prins Richard.

 Kroonprinses Marie-Chantal en prinses Maria-Olympia van Griekenland

Kroonprinses Marie-Chantal draagt een lichtroze japon en een op dit moment bij mij onbekend diadeem. Haar dochter Maria-Olympia zien we vandaag voor het allereerst in gala en dus ook voor het eerst met tiara. Ze draagt het diamanten fringe diadeem, dat haar moeder meestal draagt. Marie-Chantal, Maria-Olympia en Thodora dragen de orde van de Heilige Olga en Sophia.

Koningin Mathilde van België

Koningin Mathilde draagt vandaag een rode avondjapon. Daarbij draagt zij de Lauwerkrans Tiara.

Koningin Silvia van Zweden

Koningin Silvia draagt een japon die we al eerder bij haar zagen. De roze japon is een ontwerp van Georg et Arend. Daarbij draagt ze de Edward VII tiara, een diamanten en robijnen tiara.

Kroonprinses Victoria van Zweden

Kroonprinses Victoria draagt een japon die we al vaker bij haar zagen, het is een wat ouder exemplaar van de Zweedse ontwerper Camilla Thulin. Victoria droeg de Baden Fringe tiara, deze tiara is één van de vele tiara's uit de Zweedse koninklijke juwelen kluizen, maar wel een bijzondere. Ze is namelijk speciaal gereserveerd voor de kroonprinses! Af en toe draagt een ander lid van de familie hem, maar het is de tiara waarmee we Victoria zeker tot een aantal jaar geleden het meest mee zagen.

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen draagt een witte japon, die ze al eerder droeg, maar waarvan de ontwerper nog steeds onbekend is. Daarbij draagt ze in haar losse haren, nauwelijks zichtbaar, haar Margrietentiara. De tiara is erg klein en lijkt bijna als haarband gedragen te worden door de Noorse kroonprinses.

Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg

Groothertogin Maria Teresa droeg een rode japon, waarbij ze de Chaumet Parel tiara droeg. Dit is de tiara die haar schoondochter erfgroothertogin Stéphanie droeg tijdens het staatsbanket ter gelegenheid van het Nederlandse staatsbezoek, eerder deze week.

Prinses Alexandra van Sayn-Wittgenstein-Berleburg

Prinses Alexandra is de dochter van prinses Benedikte, een nicht van Frederik dus. Alexandra was heel lang getrouwd met een Duitse graaf, maar scheidde in 2017 van hem. Zij is nu samen met graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig, één van de hofjachtmeester van de Deense koningin. Samen kwamen zij aan bij het feest. Ze draagt één van de diademen van haar moeder, de diamanten bloemen tiara.

Gravin Alexandra van Frederiksborg

Alexandra is de ex-vrouw van prins Joachim maar onderhoud nog altijd goede banden met de koninklijke familie. Daarom was zij dan ook 'gewoon' uitgenodigd voor het feestje van Frederik, net als haar zoon Nikolai. Gravin Alexandra droeg een lichtroze, kanten japon. Daarbij koos zij voor haar enige tiara, die zij kreeg bij haar huwelijk met Joachim, de Alexandrine Drop tiara.

Koningin Anne-Marie

Van koningin Anne-Marie was het lastig beelden te vinden. Ze draagt de Khedive van Egypte Tiara draagt. Dat is de tiara door alle drie de zussen en door al hun dochters en kroonprinses Mary gedragen is op hun huwelijksdag. Ook koningin Ingrid, moeder van de drie zussen, droeg deze speciale tiara op haar huwelijksdag.

Erfprinses Sophie van Liechenstein

Erfprinses Sophie was samen met haar man Alois aanwezig op het feest voor de verjaardag van Frederik. Daarbij droeg ze een groene japon. Grote kans dat het je bekend voor komt, dat kan, want ze droeg de japon eerder tijdens de inhuldiging van onze eigen koning Willem-Alexander! In haar haar lijkt ze de fringe tiara te dragen, maar ik heb nog geen scherpe beelden gezien waarop het met zekerheid kan zeggen.

Toespraken

Tijdens het diner werden er toespraken gehouden door Mary en Margrethe. Mary vertelde onder andere het volgende:

"Het vergt moed om te wedden. Maar zonder dat hebben we van tevoren verloren. Ik ben blij dat je me van mijn benen hebt geveegden dat we voor elkaar durfden te vallen - niet voor een tijdje, maar voor het leven."

Ook Margrethe gaf een toepspraak. Zij vertelt in haar toespraak onder andere dat haar moeder koningin Ingrid, met wie Frederik een bijzondere band had, zijn oma dus, zó trots zou zijn geweest op de Royal run die hij georganiseerd heeft. Daarnaast vertelt ze ook dat ze gehoopt had dat Frederiks vader Henrik erbij had kunnen zijn en dat hij net zo trots zou zijn op Frederik als zij is.

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Paula

Paula

maandag 28 mei 2018 - 06:55

Wat een prachtige jurk van Victoria. Maar ik vraag me af van welke stof deze gemaakt is. Aan de onderkant te zien lijkt het wel op een soort plastic. Nou dat kan natuurlijk niet, maar zijde of satijn lijkt het ook niet.

afbeelding van Molly

Molly

zondag 27 mei 2018 - 15:11

Heb net de foto's die van Maria Theresa gemaakt zijn tijdens staatsbanket en feest. Volgens mij zijn het verschillende tiaras. Tijdens staatsbanket had haar tiara geen parels en tijdens het feest wel.

afbeelding van Sanne

Sanne

zondag 27 mei 2018 - 16:02

Oh echt? Ik ben benieuwd waar je dat hebt gezien, ik kan dat het niet vinden, alleen beelden waarop ze steeds dezelfde tiara draagt.

afbeelding van Sanne

Sanne

zondag 27 mei 2018 - 22:13

Oh ja natuurlijk! Je hebt helemaal gelijk. Ik ga het even aanpassen in de log. Ik had wel de juiste naam genoteerd, maar had het verder verkeerd in mijn hoofd.

afbeelding van Els

Els

zondag 27 mei 2018 - 13:51

Toen ik alle toelichtingen las, en zag dat diverse japonnen meerdere keren gedragen zijn, dacht ik: Wat zijn ze toch goed in recyclen;-) Het is genieten van alle pracht en praal, maar toch raak je er enigszins aan gewend dat het telkens hetzelfde gezelschap is onderling.

afbeelding van Sanne

Sanne

zondag 27 mei 2018 - 14:02

Dat klopt! Iedereen droeg een oude japon, behalve Mary en Mathilde, zij kozen voor een nieuwe japon :)

afbeelding van Michel87

Michel87

zondag 27 mei 2018 - 13:24

Smullen dit soort diners met veel royals en diademen. Zulke gala diners mis ik Nederland wel eens. Waarom is dat hier minder? Vanwege de kosten of omdat Beatrix en WA hun verjaardag 80ste en 50ste liever zonder camera vieren? Ook het diner met het Corps diplomatique worden nooit foto's gemaakt binnen etc...

afbeelding van Jannie

Jannie

maandag 28 mei 2018 - 11:27

Als je op de Deense nieuwssites kijkt, dan wordt daar duidelijk veel meer gedeeld met 'het volk'. En blijkbaar gaat dat daar uitstekend. Daarmee vergeleken zijn WA en Maxima inderdaad wel wat krampachtig.
Dat je de speeches voor jezelf wilt houden kan ik me voorstellen, maar zo 'rode loper' met bewegend beeld van alle gast is toch hartstikke leuk om te zien voor iedereen?

afbeelding van Sanne

Sanne

zondag 27 mei 2018 - 14:00

Ik denk dat het hier geen kwestie van geld is maar meer een van privacy, ze WILLEN het denk ik niet in het openbaar met het volk delen...

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

zondag 27 mei 2018 - 14:43

Ja , en waarom eigenlijk niet toch?! Als er nu een koninklijk huis werkelijk de pest hebben aan paparazzi is dat wel het Engels Koningshuis en dat kan ik mij ook wel voorstellen na de dood van Diana maar zelfs daar krijgt het volk meer te zien. Nee ik vind het Nederlands Koningshuis er uiterst krampachtig mee omgaan!

afbeelding van Jantje R

Jantje R

zondag 27 mei 2018 - 21:38

Mette Marit en Victoria vind ik niet mooi uitzien. Tuttig allebei de rest van de gasten vind ik wel mooi.

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 23:41

Op de facebookpagina verscheen een stukje uit haar toespraak, ik heb 'm vertaald en in de blog geplaatst! :)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 26 mei 2018 - 23:26

Er wordt blijkbaar gewisseld van plaats. Nu zit Maxima naast Frederik.

afbeelding van Philip

Philip

dinsdag 29 mei 2018 - 02:49

Volgens mij niet hoor? Ik heb de hele livestream gevolgd Maxima zit hele tijd schuin tegenover Frederik.

afbeelding van Kuifje

Kuifje

zondag 27 mei 2018 - 09:12

Ik vermoed dat het protocolair niet correct was dat Mathilde naast Frederik zat. Maxima is langer koningin dan Mathilde en WA & M zijn voor F&M op staatsbezoek geweest in DK. Hebben ze in DK de M&M door elkaar gehaspeld ?

afbeelding van Maxi

Maxi

zaterdag 26 mei 2018 - 23:14

Wat een slechtzittende jurk van Mette-Marit1 Ze blijft haar nachtjaponnen-stijl wel trouw.

afbeelding van Paula

Paula

maandag 28 mei 2018 - 06:52

En toch vind ik het bewonderenswaardig dat Mette-Marit haar eigen stijl zo trouw blijft. Mij stoort het niet echt. Ik moet ook bij deze jurk aan iets van folklore-kleding denken.

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

zaterdag 26 mei 2018 - 23:59

Oh oh wat erg! Maar dat is typisch Noors hoor! Ze geven er hier niet veel om. Zo te zien gaan de jaartjes ook bij haar tellen, ik denk dat ze wat kilootjes aangekomen is.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 26 mei 2018 - 23:14

Mathilde ziet er superprachtig uit, in haar vuurrode asymmetrische jurk en met diadeem in het mooie kapsel !

afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 26 mei 2018 - 23:00

Mooi verzorgde outfits. Ben fan van het diadeem van koningin Sylvia. Hoog maar toch verfijnd. Beter dan het gouden diadeem van koningin Margrethe. Past niet bij de kleur van haar jurk en ook niet bij de andere juwelen die (voor zover ik dat op de foto kan zien) meer witgoud of zilver zijn.
Margrethe heeft nog een soortgelijk gouden diadeem, bestaand uit gouden bloemen. Beetje wonderlijke haardecoratie. Doet me denken aan Maxima's gouden bloemetjes tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg. Vond ik ook heel wonderlijk....
Maar goed, het is een mooi sprookje daar in Denemarken. Een hele week feest geloof ik, met allerlei activiteiten. Beetje overdone vind ik het wel, voor iemand die nog in de wachtkamer zit en volgens mij nou niet echt enorm bekend staat om zijn enorme maatschappelijke betrokkenheid. Ik zie hem op foto's vooral veel zeilen, hardlopen, paardrijden en zo. Maar wellicht heb ik het wel helemaal mis.

afbeelding van Jane

Jane

zaterdag 26 mei 2018 - 22:52

Wat ziet iedereen er weer schitterend uit. Alleen al door de glimmertjes in de tiaras.
Maar wat mij weer opvalt; nog steeds niemand van het Engelse koningshuis. Het is net of de Denen willen zeggen (na Harry&Meghan); kijk zo organiseer je een “Royal” feestje :-)

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 23:31

Meestal worden Edward en Sophie naar dit soort feestjes gestuurd, maar zij zijn er niet altijd bij.
Óf geen uitnodiging gehad (wat ik niet realistisch acht) óf géén geschikte leden van de familie die af kunnen reizen óf ze wíllen geen afvaardiging sturen... We zullen het nooit weten denk ik!

afbeelding van 29novmode

29novmode

zaterdag 26 mei 2018 - 22:17

Kroonprinses Mary ziet er prachtig uit. Kroonprins Frederik ziet er goed uit in zijn uniform. Voor mij springt koningin Silvia eruit. Mooie kleur en model jurk heeft ze aan.

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 22:10

Ik heb inmiddels van de meeste bekende gasten informatie toegevoegd en foto's. De rest volgt zo snel mogelijk, maar dan kan ook morgenochtend zijn, als er betere foto's beschikbaar zijn.
Kom dus zeker morgen of maandag nog eens terug! :D

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 26 mei 2018 - 21:39

Heel leuk om zo de andere gasten te zien! Ik vind koningin Sylvia altijd er super uitzien, ook nu weer. De Grieken doen ook hun best. Marie is mooi, maar er had nog wel een tandje bij gekund, maar dat doet ze niet, altijd wat bescheiden. De voormalige vrouw Alexandra is altijd stylisch, en wat leuk dat haar (wow) zoon er bij was! Victoria in dezelfde tinten als onze Maxima.
MM zoals altijd.
Bij Mary had ik het gevoel dit al eens eerder gezien te hebben, heel geschikt maar niet verrassend.
De gouden tiara van de Queen was dat wel!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 26 mei 2018 - 20:15

Wat ziet Mary er prachtig uit! Geweldige jurk. Ik ben heel benieuwd wie de ontwerper is. De kleding van Margarethe is echt haar handelsmerk. Bijzondere tiara draagt ze. Is dat niet de IJslandse tiara?
Prinses Marie vind ik niet echt bijzonder. Prinses Victoria ziet er wel weer geweldig uit. Matcht met Máxima! Ook de outfit van koningin Sylvia vind ik erg mooi.

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 20:17

Ik ben nét thuis en ga de log nu bijwerken met alle beschikbare informatie. De japon van Mary is naar verluid van Lasse Spangenberg :)
De tiara van Margrethe is inderdaad erg bijzonder. Het is de Naasut Tiara, die ze kreeg bij haar regeringsjubileum van Groenlandse regering (niet IJslands dus ;)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 26 mei 2018 - 20:21

Dank voor de Info over de tiara. Ik twijgfelde al tussen Groenland en IJsland!

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 21:11

Kan ik me voorstellen! Ik moet ook altijd even goed nadenken :)

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?