De juwelen van kroonprinses Mary - deel 1

De collectie met juwelen van kroonprinses Mary van Denemarken is behoorlijk uitgebreid. In de loop der jaren heeft ze veel schitterende juwelen verzameld en gekregen. In deze serie bekijken we haar schatkist de komende periode!

We beginnen met een juweel wat eigenlijk niet eens een juweel is. Klinkt ingewikkeld?! Valt best mee, het gaat om een ridderode en daar horen mooie versierselen bij.

De Orde van de Olifant, daar heb ik het vandaag over. De Orde van de Olifant is de belangrijkste en hoogste ridderorde van Denemarken. Het is heel goed herkenbaar: een lichtblauw zijden ordelint met daaraan een olifantje. Bovendien is de Orde van de Olifant één van de weinige ridderorden waarbij het lint over de linkerschouder gedragen wordt, het olifantje hangt dan op je rechterheup. De olifant aan het ordelint is geëmailleerd en -natuurlijk- bezet met diamanten.

We zien de leden van de koninklijke familie en andere royals die de orde hebben mogen ontvangen eigenlijk in de meeste gevallen met het ordelint. Maar er is ook een keten die hoort bij de Orde. Die krijg je niet zomaar, er zijn maar 100 olifanten beschikbaar, er zijn er momenteel nog ongeveer 30 over. Die worden deels tentoongesteld in Kopenhagen. Dat olifantje is niet altijd verbonden geweest met de orde: ten tijde van de oprichting van de orde was het koninkrijk Denemarken Rooms-Katholiek. Er moest een passend teken gekozen worden bij de orde. Dat werden Maria en het kindje Jezus, waarvan de afbeelding hing aan een keten van olifanten. De olifant werd geassocieerd met Maria. Tijdens de Reformatie kon dit natuurlijk echt niet, want Maria werd te Katholiek bevonden. Daarom werd de orde niet meer uitgegeven. Na een aantal jaar werd toch besloten tot heroprichting van de orde. Daarbij moest natuurlijk een nieuw teken worden gekozen in plaats van de Maria. Er werd daarbij gekozen voor de Olifant alleen: de hernieuwde Orde van de Olifant was geboren!

De keten is wel héél speciaal. Het wordt maar op drie hoogtijdagen in het jaar gedragen: de Nieuwjaarsbijeenkomst en -banket op Nieuwjaarsdag, op de verjaardag van de koningin in april en op de geboortedag van Valdemar de Overwinnaar op 28 juni. Dat betekent in de praktijk dat de keten één keer per jaar gedragen wordt, op Nieuwjaarsdag. Tijdens alle andere white tie gelegenheden zien we alleen het ordelint. Dat schrijven de statuten van de orde uit 1693 voor, die zijn best streng maar worden tot de dag van vandaag nageleefd!

Mooie traditie wat mij betreft én een mooi sieraad, nou ja... soort van, in ieder geval! Het wordt zoals je je misschien wel kan voorstellen niet zo heel vaak uitgegeven, er zijn tenslotte maar 100 plekken in totaal! De laatste die de orde ontving, was koningin Mathilde in 2017. Máxima kreeg de orde tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken in 2015. Koning Willem-Alexander en koning Filip kregen 'm al wat eerder, Willem-Alexander in 1998 en Filip in 2002. Kroonprinses Mary kreeg de orde op 9 mei 2004, een aantal dagen vóór het huwelijk op 14 mei. Sinds die tijd hebben we Mary -natuurlijk!- regelmatig met de orde gezien.

Koningin Mathilde, 2017

Koningin Máxima, 50e verjaardag van kroonprins Frederik, 2018

Kroonprinses Mary, met het ordelint

Kroonprinses Mary met de keten van de orde op 1 januari 2018

(C) galafoto: Danapress, POLFOTO, Scanpix og Steen Evald

De volgende keer in deze serie: de diamanten huwelijkstiara van kroonprinses Mary

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 18 aug 2018 - 15:54

Wat een poppenkast toch eigenlijk, zulke ridderordes. Die krijg je kennelijk als je geboren wordt als royal of er mee trouwt. Geen enkele verdienste verder voor nodig. Een soort koninklijk speeltje......

afbeelding van Maribrune

Maribrune

donderdag 16 aug 2018 - 14:38

Mary en marie dragen het lint met stijl en aangepaste halsuitsnijding.
Bij maxima komt het lint op de schouder niet op het kleed wat het geheel mi verstoord en erg rommelig overkomt.

afbeelding van Sanne

Sanne

donderdag 16 aug 2018 - 15:01

Dat klopt, daar lijkt Máxima niet over hebben nagedacht. Op zich niet gek, want de meeste ridderorden worden over de andere schouder gedragen, waardoor hij wellicht beter zou vallen. Dat was ze vást even vergeten. De Nederlandse ridderorden worden allemaal van de rechterschouder naar de linkerheup gedragen, de Orde van de Olifant is één van de weinige ridderorden waarbij het lint van de linkerschouder naar de rechterheup gedragen wordt :)

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 16 aug 2018 - 15:06

Is het niet de bedoeling dat de hofdames, de staf of weet ik veel welk personeelslid daarover perfect geinformeerd zijn?

afbeelding van Sanne

Sanne

donderdag 16 aug 2018 - 15:16

Ja dat zou je inderdaad wel denken, dat iemand aan het hof haar daarop zouden wijzen. Blijkbaar is dat niet gebeurd, of het maakte Máxima niet uit. Wel jammer, de japon die ze draagt is zó mooi, ordelint anders was echt mooier geweest denk ik. Had ze beter een andere japon kunnen kiezen ;)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 15 aug 2018 - 18:01

Wat een mooi blog over deze bijzondere orde. Mary weet deze orde met heel veel stijl te dragen. Vooral met de keten en de prachtuge rode jurk van nieuwjaarsdag is het een plaatje. Ook Máxima draagt de orde met stijl. Ik zou deze orde nog wel eens op een lichtblauwe jurk bij haar willen zien, maar misschien valt het lint dan wel teveel weg..

afbeelding van Sanne

Sanne

woensdag 15 aug 2018 - 18:41

De kleur blauw waarmee het ordelint wordt gecombineerd maakt inderdaad veel verschil.
Zo droeg Marie tijdens een staatsbezoek van Vietnam aan Denemarken een wel heel lichtblauwe japon:https://i.pinimg.com/736x/1d/0f/cc/1d0fccd942ed44592c0290d654ac0fa9--le-...

Maar tijdens het staatsbezoek van Slowakije aan Denemarken in 2008 combineert Mary haar orde ook met een relatief lichte japon: https://i.pinimg.com/originals/8c/a9/bb/8ca9bbbb7ca679c1509b93e85e1fdaef...

Margrethe combineert hier haar orde van de olifant met een wit-turkooise japon:
https://i.pinimg.com/236x/d6/60/81/d66081733a225edd2d4ccd0186265a95--roy...

Het wordt niet zo vaak gedaan, want dit zijn de enige voorbeelden die ik kan vinden in m'n archief. Meestal is een lichtblauwe japon bij dit ordelint dus nog behoorlijk donker ;)

afbeelding van Dorie

Dorie

donderdag 16 aug 2018 - 19:54

Bij het huwelijk van Joachim en Marie in 2008 was er een lichtblauwe japon, zo licht dat het ordelint prima afsteekt:
https://www.gettyimages.nl/detail/nieuwsfoto's/crown-prince-frederik-and-crown-princess-mary-of-denmark-nieuwsfotos/81223347#crown-prince-frederik-and-crown-princess-mary-of-denmark-arrives-to-picture-id81223347
Zelf vind ik de combi van het lint mooi met de jurk die Mary droeg bij de inhuldiging in 2013. Een enkel bloemblad in de kleur van het lint en de voering helemaal.

Heel jammer van de mooie jurk van Jan Taminau met het ordelint bij Màxima. Al had het lint aan de andere kant gehangen dan nog had ik de combinatie niet mooi gevonden. Onbegrijpelijke keuze.

afbeelding van Sanne

Sanne

donderdag 16 aug 2018 - 21:04

Ah, die jurk had ik ook bijna geplaatst als voorbeeld van een lichtblauwe jurk. Niet gedaan, want ik twijfelde of het nu ijsblauw is of toch zilver :)
De jurk bij de inhuldiging was inderdaad práchtig in combinatie met het ordelint. Ze droeg het later nog een keer, in 2014, tijdens een officieel diner op Slot Christiansborg voor de leden van het Deense parlement, nu gecombineerd met haar huwelijkstiara: http://2.bp.blogspot.com/-60QcVED1TX0/Vvwf74psm6I/AAAAAAAAyeU/9roKdOWtxG...

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 15 aug 2018 - 17:21

Mooi hoe Mary rekening houdt met het ordelint met haar kleding. Beide outfits passen enorm mooi.

afbeelding van Sanne

Sanne

woensdag 15 aug 2018 - 18:18

Het ordelint én de keten zijn zó bepalend qua beeld, dat ze weinig keus heeft en bijna wel moet! Als ze het niet zou doen, zou het er niet uit zien vrees ik ;)
Bij Mary's schoonzus, prinses Marie van Denemarken, ging het wel eens wat minder (in mijn ogen) door de verkeerde japonkeuze: een japon met asymmetrische halslijn, waardoor de keten ongelijk is vastgemaakt (halslijn volgend).... : http://www1.pictures.zimbio.com/bg/The+Danish+royal+New+Year+9GRi-8ee_sC...

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 15 aug 2018 - 15:34

Wat een leuk verhaal: van Maria naar Olifant...
Het ordelint staat Mary goed. Een forse olifant trouwens! In die fluwelen jurk heeft ze wat van een edelvrouw weg uit de middeleeuwen. En in de rode jurk toont het juweel als een soort ambtsketen. Met ook een soort Middeleeuwse uitstraling. Bij onze queen flatteerde het lint niet. Wel leuk dat WA dezelfde heeft.

afbeelding van Sanne

Sanne

woensdag 15 aug 2018 - 18:07

Wat gek eigenlijk hè, van die Maria naar de Olifant ;)
De olifant is inderdaad niet klein, ongeveer 5 centimeter hoog. De rode fluwelen japon is één van mijn favorieten, zó mooi! En een goed voorbeeld van recyclen, want ze heeft de japon meerdere keren laten vermaken (daar zal ik nog eens over schrijven).
De ordelinten van Máxima en Willem-Alexander zijn identiek, de mannenversie is alleen iets breder: 10 centimeter, de vrouwenversie is 6 cm. breed :) Willem-Alexander kreeg 'm al veel eerder dan Máxima, op de 60e verjaardag van koningin Beatrix. Máxima moest wachten tot het staatsbezoek.

afbeelding van Maaike

Maaike

woensdag 15 aug 2018 - 14:27

Ordelinten staan nooit echt mooi, vind ik, maar het hoort er nu eenmaal bij. Dan is het wel zaak, dat je je kleding daar op aanpast. Zeker wat betreft de kleur. Bij Mary ziet het er prachtig uit, op dat donkerrode fluweel. Bij Maxima op de paarse jurk (die ik sowieso al niet mooi vind) staat het blauwe lint ronduit lelijk. Al met al een rommelig geheel.

afbeelding van Sanne

Sanne

woensdag 15 aug 2018 - 18:02

Daar heb je helemaal gelijk in! Een look slaagt of flopt wat mij betreft bij gala kleding als er rekening gehouden is met de ordes die gedragen worden. Ze horen erbij maar zijn behoorlijk aanwezig. De keten van de Orde van de Olifant zorgt ervoor dat Mary daar behoorlijk goed in is geworden, in de meeste gevallen. Ze draagt op Nieuwjaarsdag eigenlijk altijd japonnen met óf een hoge neklijn óf een boothals, waardoor de keten goed vastgemaakt kan worden (met een paar steekjes vastgestikt).

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?