Op 30 april heb ik geprobeerd om jullie zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de kleding van koningin Máxima, maar door alle drukte op de redactie van Vorsten heb ik de laatste avondjurk van de nieuwe koningin nog niet uitgebreid behandeld. Een goede reden om nog eens goed te kijken naar de creatie. Tijdens de research merkte ik dat er, door de omslagcape, eigenlijk vrij weinig foto's waren waarop de jurk goed te zien was. Heel blij was ik dan ook toen ik een e-mail binnen kreeg van Jannemieke den Besten, die had staan posten bij het paleis. Ze stuurde me onderstaande foto's toe, waarop de jurk van de koningin heel goed te zien is. Kijk mee en geniet van het prachtige ontwerp van Jan Taminiau én de eeuwenoude sterren, die verweven waren in haar kapsel.

 

Al voordat naar buiten kwam dat koningin Beatrix ging abdiceren, werd bij Jan Taminiau een afspraak gemaakt voor -toen nog- prinses Máxima. Het bleek niet zomaar een afspraak te zijn! In drie maanden tijd werden er voor de aanstaande koningin twee prachtige jurken gemaakt. Deels in het atelier in Brabant, deels  bij Lesage in Frankrijk. Lesage wordt ook wel 's werelds beste borduuratelier genoemd en borduurt bij elk ontwerp dat ze afleveren een haar mee van een van de medewerksters. Of er een uitzondering is gemaakt voor de jurken van Máxima is onbekend, wel is zeker dat aan beide jurken meer dan 80 personen hebben gewerkt.

Achter de jurk van de koningin zit niet zomaar een idee, maar een heel doordacht plan om de schoonheid en elegantie van de nieuwe koningin te benadrukken. De jurk is een zogenaamde collumn dress, een jurk die nauw om het lichaam sluit, en heeft een off-shoulder lijn. De basis van de jurk is gemaakt van huidskleurige crepe, dat bedekt werd met sierlijke banen van robijnrood/paars kant. Het kant en crepe wordt een geheel door geborduurde guirlandes, die als een klimop over de jurk waaieren. De borduursels zijn niet alleen prachtig, ze hebben ook een praktische achtergrond. Doordat de steeltjes van de bloemetjes gemaakt zijn van kraaltjes, lijkt het bij bewegingen alsof de bloemetjes meedeinen op de wind.

Maar niet alleen de voorkant van de jurk is prachtig, ook de achterkant is meer dan de moeite waard. Niet alleen komt dankzij de jurk de mooie rug van Máxima goed uit, ook de sleep voegt iets toe aan het schitterde ontwerp.

De bijpassende schoenen van Máxima werden bekleed door een externe schoenleverancier, die wel vaker voor Taminiau werkt. De tas werd bekleed bij Palette Shoes in Amsterdam, waar onlangs nog een artikel over verscheen op deze website.

In haar prachtig opgestoken haar droeg de koningin de vijf diamanten sterren die zij ook droeg tijdens haar huwelijk, toen bevestigd op het diadeem dat prinses Beatrix een jaar voor haar huwelijk kreeg van haar ouders.

In haar oren heeft de koningin oorbellen die ze sinds 2009 in haar collectie heeft en met name de laatste tijd veelvuldig draagt.

Foto's met dank aan: 
DPP 
Nieboer via PPE 
Jan Taminiau 
Jannemieke den Besten

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?