Al goede komt van ver, maar niet als we het hebben over mode. In eigen land dromen heel wat talentvolle ontwerpers over een samenwerking met koningin Máxima. Voor Mattijs van Bergen is deze droom werkelijkheid geworden, want inmiddels heeft de koningin zes outfits gedragen van de ontwerper. In deze blog blikken we terug op deze creaties en kijken we naar Noor: een veelzijdige jurk, die ook zomaar gedragen kan gaan worden door koningin Máxima. 

Er zijn ontwerpers die je gelijk inpakken met mooie outfits en dito accessoires, maar soms tref je ook een ontwerper aan die iets anders met je doet. Je triggert, verbaast en uitdaagt verder te kijken dan het gebruikelijke schoonheidsideaal. Zo'n ontwerper is Mattijs van Bergen wat mij betreft. De Nederlandse designer maakt geen doorsnee kleding, maar weet op bijzondere wijze kunst en mode te combineren. Dat blijkt ook wel als we kijken naar de outfit die Máxima droeg tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfondsprijzen, één van de grote culturele feestjes in Nederland. De koningin droeg een tweedelige combinatie uit de collectie 'Photo to Fashion' van Mattijs van Bergen. De blouse van zijden organza met print, heeft subtiel geplooide pofmouwen en brede manchetten. Opvallend detail zijn de grosgrain biezen langs de knoopsluiting, de manchetten en het rugpand. De blouse wordt gedragen met de semi-transparante hoog getailleerde bandplooibroek van twee lagen organza met print van een rookwolk die doorloopt rond de broekspijpen. Juist de print maakt het ensemble zo geschikt voor een culturele prijsuitreiking.Voor de collectie 'Photo to Fashion' zijn Mattijs van Bergen en het Nederlands Fotomuseum namelijk een interdisciplinaire samenwerking aangegaan. Van Bergen heeft zich laten inspireren door de fotocollectie van het museum om een prikkelende nieuwe modecollectie van zestien ontwerpen te creëren.

Door de geselecteerde zwart-witfoto’s van bekende fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Richard Tepe te vertalen naar patronen en stoffen, gaat Van Bergen een dialoog aan met iconische beelden uit de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Het resultaat is een verfijnde modecollectie waarin op verrassende wijze fotografische beelden worden toegepast en de grenzen van zowel mode als fotografie worden opgezocht. Het Nederlands Fotomuseum heeft vervolgens drie hedendaagse Nederlandse modefotografen – Wendelien Daan, Sacha van Dorssen en Petrovsky & Ramone – de vrije opdracht gegeven om deze nieuwe collectie in een voor hen unieke stijl te fotograferen. De collectiestukken van Van Bergen dienen zo op hun beurt als inspiratiebron en vertrekpunt voor nieuwe fotografische creaties. 

Maar genoeg over de blouse en broek, die te zien zijn op onderstaande collage (foto 1). Ook achter de overige outfits schuilen bijzondere verhalen, die allemaal het vertellen waard zijn. Vanwege de lengte heb ik besloten dit binnenkort in een andere blog te publiceren, zodat ik in deze log wat meer kan vertellen over de handelsmerken van Mattijs van Bergen én de jurk 'Noor' die deze week werd gelanceerd. 

Handtekening 
De kleding van Mattijs van Bergen is niet altijd van een afstandje gelijk te herkennen. Toch heeft de veelzijde ontwerper wel degelijk bepaalde handelsmerken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar bovenstaande ensembles. De nummers 1,2,3,4 hebben alle drie een directe link met kunst. Nummer 2 is bijvoorbeeld geinspireerd op het werk van Van Gogh. De kunstenaar heeft meerdere schilderijen gemaakt waarbij een gedeelte van het doek ongeschilderd blijft, en dat inspireerde Mattijs van Bergen. De jurk van Máxima is gedeeltelijk geverfd met mintgroene verf en koper, maar het grootste gedeelte van de linnen jurk bleef onbeschilderd. Een dergelijke verwijzing naar kunst zien we ook bij de eerste vier outfits. Nummer 5 laat weer een andere kant van Mattijs zien. De ontwerper heeft namelijk een zwak voor geplisseerde kleding en dat blijkt ook wel uit de onlangs gepresenteerde jurk 'Noor'. 

Noor is een handmatig geplisseerde, tweekleurige jurk gemaakt van een zachte Japanse crêpe. Opvallend aan de jurk zijn de contrasterende kleuren, de vorm, de lichte, luchtige stof en het draagbare, rechte model. De scherpe lijnen in de plissé voerde Mattijs uit in samenwerking met de Syrische plissé-specialist Bakri Soukeh. Mattijs: ‘Voor de tweede jurk in deze lijn wilde ik heel graag iets met plissés doen en een lichte, gemakkelijke jurk ontwerpen. Geschikt voor iedere vrouw, ieder seizoen en iedere gelegenheid. Vanuit die gedachte is Noor ontstaan.’

Noor dankt haar naam aan de kunstenares Saskia Noor van Imhoff. Mattijs ontdekte haar werk door één van zijn klanten en voelde direct een verbinding. Haar energie en creativiteit zijn een grote inspiratiebron voor hem. Mattijs: ‘Hoe Saskia kleur- en lichtvlakken bij elkaar plaatst en daar klassieke of herkenbare figuratie bij kiest: fantastisch. En haar manier van kijken om dingen opnieuw waarde te geven spreekt me aan. Ik was direct gegrepen.’ In de jurk Noor interpreteert Mattijs Van Imhoff ’s focus op kleur, transparantie, energie en lijnenspel in een ontwerp.

Contrasterende kleuren op een zachte crêpe
Noor wordt gepresenteerd in vijf kleurenparen: dusty pink/greige, fog blue/mustard, indigo blue/ink black, reverse ink black/indigo blue en deep plum/fog blue. De kleurenparen zijn soms expliciet- en soms juist subtieler contrasterend. De stof van de jurk is een Japanse dyed soft crêpe. Noor heeft twee zakken die mee geplisseerd zijn en een wijde hals die een beetje schuin afglijdt. Mattijs: ‘De jurk heeft een soort fijne je-ne-sais-quoi, een bepaalde nonchalance. Ik hoop dat vrouwen zich nog zekerder voelen in deze jurk.’

Noor kan altijd en is voor iedere vrouw
Door de zachte crêpe valt Noor heel soepel. Zo kan de jurk comfortabel en ruimvallend worden gedragen, maar ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld een riempje voor meer vorm. De jurk is niet seizoensgebonden. Noor kan klassiek gecombineerd worden met hoge hakken of juist stoer met sneakers op een broek worden gedragen. De jurk past bij iedere stemming, stijl en gelegenheid. Noor kan altijd.

Enthousiast over de jurk? Klik dan even door naar de webshop, waar de jurk voor €295,- te koop is. 

Foto's met dank aan: 
Mattijs van Bergen / Peter Stigter. 
Monarchypress.com

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

donderdag 07 sep 2017 - 09:02

Nummer 2 vind ik, al hoort het niet bij mijn favoriete jurkjes, een van de betere creaties van Van Bergen voor Maxima. De beste van deze log is wat mij betreft de Vincent Van Gogh japon (nr. 3), ook al was ze toen ziek. Erg leuke knipoog om met een staatsbezoek te dragen. Maxima was ook stralend in het oranje jurkje (nr. 6), maar ik blijf het wel echt enorm veel stof vinden voor zo'n jurkje.

Het broekpak (nr. 1) is leuk voor de gelegenheid, en echt een "kunst-pak", maar op zich vind ik het niet mooi. De rode jurk (nr. 5) vind ik echt een van de minst mooie avondjurken van Maxima. Ik weet het niet, deze staat me gewoon iedere keer tegen als ik hem zie: die stijve top met lange mouwen, en dan die enorm veel (en onflatteuze) plooien vanuit de taille.... De zwart-grijze combinatie (met beige accessoires!) (nr. 4) is echt vreselijk, vind ik. Enorme misser. Ouwelijk, niet flatterend en allesbehalve stralend of sprankelend.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 05 sep 2017 - 13:01

Ja, ook ik vind 2 en 6 de mooiste outfits (of beter nog : creaties) - echt prachtig !! Die gouden schoentjes, die ze onder nr. 6 in Japan droeg, zijn ook zo ongelooflijk mooi !

afbeelding van DEP

DEP

dinsdag 05 sep 2017 - 12:39

2,3 en 6. Zo mooi!

afbeelding van Iris

Iris

maandag 04 sep 2017 - 15:43

Nummer 2 is erg leuk geworden door de hippe oorbellen en armband! Het idee van nummer 3 goed maar door de stof lijkt het erg goedkoop en kreukt het enorm, dat vind ik echt een afknapper. Nummer 6 is ook mooi, vooral door de kleur. Wat betreft het Noor jurkje: heel lelijk ding. Nooit dragen aub Max!

afbeelding van zara

zara

zondag 03 sep 2017 - 15:06

Een van mijn favorieten is het broekpak van nr. 1: lekker speels en toch heel elegant. De avondjurken (nrs. 3 en 5) van MvB vind ik heel bijzonder. Op de een of andere manier zijn het meer 'dag-outfits' voor een koningin uit een sprookje; je zou er bij wijze van spreken wel de hele dag in kunnen lopen. De ossenrode kleur van nr. 5 is zooo mooi!

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

zaterdag 02 sep 2017 - 23:56

Outfits 2 en 6 vond ik heel erg mooi. De rest wat minder, maar ook niet lelijk.
Jurk Noor hoeft Maxima voor mij niet te dragen. Er zit geen model in, ook al is hij bewust rechtvallend gemaakt, ik vind het echt niet mooi. Eens met een reactie hierboven dat de jurk bij de modellen ook al niet mooi staat.

afbeelding van Esther6

Esther6

zaterdag 02 sep 2017 - 23:25

Wat een volledig en leuke blogpost! Fan van Mattijs. Volledig andere signaturen dan Natan. Ik hoop dat ook zeker voor "werk outfits" Maxima meer zal kiezen voor deze getalenteerde ontwerpen, zodat we voor dagkleding een nog diverser beeld bij Maxima zullen zien. Hoe leuk is het als hij Maxima voor komende prinsjedag kleed.....

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 02 sep 2017 - 21:54

Wat zijn 2 en 6 mooie outfits!! Blijven mijn favoriete looks, maar ik hoop dat we ook de prachtige rode jurk (6) en de van Gogh jurk (3) nog eens zien

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

zaterdag 02 sep 2017 - 18:47

Ik vind niet alles mooi van Mattijs, maar outfit 2 is stunning. Daarnaast vind ik het leuk dat hij een zeer veelzijdige ontwerper is. Ik hoop ook dat Máxima Noor aanschaft, met een riempje er omheen denk ik dat hij de koningin ook prachtig zou staan!

afbeelding van Helena

Helena

zaterdag 02 sep 2017 - 18:25

Ik vind die aangerimpelde rokken aan de jurken haar prachtig staan.

Josine, ik vond het leuk om je uitleg over deze ontwerpen te lezen.
Niet altijd vind ik de foto's die als ontwerp zijn gekozen mooi, maar met uitleg snap ik het wel.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

maandag 04 sep 2017 - 09:40

Fijn om te horen, dank je wel!

afbeelding van Els

Els

zaterdag 02 sep 2017 - 16:34

Zijn wel mooi, maar leggen allemaal het accent op de heupen met die gerimpelde aanzet. De meeste vrouwen vinden dit juist niet zo fraai en willen hier zeker geen accent op leggen.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 02 sep 2017 - 16:19

Niet al zijn ontwerpen zijn beauties.
Toppers zijn nr 2 en nr 6 als supertop.
N3 de van gogh jurk was t niet, was teleurstellend (ze had híer veel meer kunnen uitpakken in t Chinese land) .en in nr 4 maakte ze geen indruk. Dus selectief kiezen!
Nr 5 was geslaagd voor de bijeenkomst.
Ze kan Noor proberen voor een doordeweekse Oranjefonds event.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

zaterdag 02 sep 2017 - 11:47

Ik hoop nr. 5 echt nog een keer te zien met een gaaf opgestoken kapsel!!
Nr. 1 mag van mij weg, die vind ik echt niet mooi!
Nr. 2 en 6 vind ik heel mooi, maar ik vermoed dat we nr.6 niet meer gaan zien, ze voelde zich toen niet bepaald fit toen ze deze outfit droeg....
Nr. 4 vind ik prima voor een werkbezoek.

afbeelding van Suyari

Suyari

zaterdag 02 sep 2017 - 11:18

ik vind 2 , 4 en 6 echt prachtig. Vooral 6. Maar 5....en 1...brrrr . Gelukkig verschillen smaken en zie ik er een stuk beroerder uit qua kleding

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 02 sep 2017 - 11:21

Hahaha. Ik zit al de hele morgen te grinniken om alle grappige reacties die jullie geven op Facebook en op de website.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 02 sep 2017 - 11:07

Stiekem hoop ik dat ze deze jurk van Mattijs niet gaat dragen. Ik vind het geen geweldige jurk. Maar misschien moet je het daarvoor eerst bij Maxima zien ;) en wie weet zeg ik dan wel: wow, mooi ;).

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 02 sep 2017 - 11:13

Ik zou het wel leuk vinden omdat de jurk voor mijn gevoel zegt dat elke vrouw er mag zijn en mooi is. En die boodschap overbrengen zou veel vrouwen goed doen en haar eigen imago ook ;) Dus ik zou het vooral tactisch een goede zet vinden.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 02 sep 2017 - 10:57

Ik vind haar zó mooi in nummer 2. Ik ben helemaal verliefd op die jurk en het kapsel zit ook goed. More, more, more Mattijs.

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?