Over twee dagen is het Koningsdag en daarom blikken we op ModekoninginMáxima uitgebreid terug op Máxima's looks van voorgaande jaren. In de blog van vandaag: 2002 - 2009. 

Voor haar allereerste Koninginnedag liet Máxima in 2001 een mantel maken van donkerbruine wol. Helaas gooide de MKZ-crisis roet in het eten en werden de festiviteiten afgeblazen. In 2002 ging Koninginnedag wél door en kregen we een deux-pièces te zien van lichtgele wol. De grote knopen, de keuze voor één kleur en de verhoogde taille verklapten direct door wie de ontwerper van het ensemble, Edouard Vermeulen van Natan, zich had laten inspireren: niemand minder dan de voormalige First Lady Jackie Kennedy. 


Foto: PPE/Nieboer

Bij haar zachtgele ensemble droeg de prinses een relevé (een hoed met een opgeslagen rand aan de voorzijde) van beige stro, die was vervaardigd door Fabienne Delvigne. Tegenwoordig kunnen we Máxima wel uittekenen met dit hoedenmodel van de Brusselse modiste, maar in 2002 was Máxima's hoedenkeuze in twee opzichten vernieuwend. Máxima droeg op Koninginnedag 2002 namelijk voor het eerst een hoed van Delvigne én voor het eerst een relevé. 
Qua schoenen koos de prinses voor beige slingbacks van Salvatore Ferragamo en qua juwelen kregen we onder andere gouden creolen te zien. 

In 2003 was Máxima net zwanger en behoorlijk misselijk tijdens de viering van Koninginnedag. Gelukkig was dat niet te zien aan haar uiterlijk, want de prinses straalde in een wit complet van Edouard Vermeulen van modehuis Natan. 


Foto: PPE/Nieboer

Qua hoed koos de prinses dit keer voor een hoed met neerwaartse rand, een zogeheten cloche van Fabienne Delvigne. Haar schoenen met schuine bandjes over de wreef kwamen uit de collectie van Natan en natuurlijk kregen we ook nog sieraden te zien: een armband van lichtroze kralen en oorstekers van juwelier Steltman. 

De Koninginnedaglook van 2004 staat in ons nationale geheugen gegrift, mede dankzij Máxima's gerafelde spijkerjasje van modehuis Natan en haar rok en top van rood/wit gestreepte zijde. 


Foto: PPE/Nieboer

Natuurlijk speelde de hoed ook een hoofdrol dit keer, want Máxima droeg bij haar iconische spijkerjasje een zeker zo iconische baret van Fabienne Delvigne. Overige accessoires: oorstekers van Steltman, een zilveren armband van onbekende herkomst, schoenen met gespjes van Natan en een hoed met bloemdecoratie van Natan. 

~~~~~~advertentie~~~~~~

~~~~~~einde advertentie~~~~~~

Op Koninginnedag 2005 was Máxima hoogzwanger en uit ervaring kan in inmiddels zeggen dat het behoorlijk lastig is om een feestelijke en elegante outfit te vinden als je buik op ploffen staat. Gelukkig hoefde Máxima geen rekening te houden met de beperkte confectiecollecties, want voor Koninginnedag 2005 liet ze een mantel op maat maken door de Argentijnse ontwerpster Graciela Naum.


Foto: PPE

Bij haar ensemble van Graciela Naum liet Máxima een strohoed maken die op twee verschillende manieren te dragen is. Met zachtroze lint (links) of beige lint (midden).
Qua tas koos de prinses voor een handtasje van Natan (rechts) en om haar pols was een armband van rozenkwarts te zien. 

In 2006 week Máxima af van de gebaande paden door te kiezen voor een robe manteau met korte mouw van Marni. 


Foto: PPE/Nieboer

Op 10 mei 2006, tien dagen ná Koninginnedag, nam Máxima het tijdschrift SEN in ontvangst. Natuurlijk had de prinses voor de overhandiging het tijdschrift al lang en breed doorgelezen, wat ook wel blijkt uit haar hoedenkeuze voor Koninginnedag 2006. Haar bruine haardecoratie -van Stefanie Wesle- had de prinses namelijk gezien in SEN en gelijk besteld. 
Overige accessoires: buideltje van bruine leer, bruine oorstekers van Natan en pumps van Natan. 

In 2007 was Máxima nog maar net uit haar kraambed op Koninginnedag, dus daarom liet ze verstek gaan. Het jaar erna, in 2008, was ze er wel weer bij en opnieuw liet ze zich qua kleding inspireren door Jackie Kennedy. Het resultaat was dit keer een fuchsia ensemble met verhoogde taille van Natan. 


Foto: PPE

Helemaal passend bij de stijl van haar kleding droeg Máxima een dophoedje achter op haar hoofd. Overige accessoires: leverkleurige pumps en clutch en oorhangers + broches van Diane von Furstenberg voor H. Stern. 

Na fuchsia in 2008 kregen we in 2009 een zwart-wit ensemble van Natan te zien. 


Foto: PPE

Qua accessoires kregen we een haardecoratie van zwartw veren te zien, pumps en clutch van Natan en pareljuwelen van juwelier Steltman. 

Morgen zal ik de looks van 2010 - 2018 aan bod laten komen, maar we kunnen nu al wel vast stemmen op de mooiste look van 2002 - 2018:


Foto's: PPE

De poll: 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Julia23

Julia23

zaterdag 27 apr 2019 - 18:31

2004 en 2008 zijn mijn favorieten. Dat spijkerjasje was toen echt een heel gaaf iets.

afbeelding van Lina

Lina

zaterdag 27 apr 2019 - 09:25

Josine is op tv in het programma “Goeiemorgen Nederland”, NPO1. Is een extra uitzending voor Koningsdag vandaag. Live, zoals altijd.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

vrijdag 26 apr 2019 - 17:09

Welnee ze is vast en zeker bij haar dochters gedurende deze vakantie..iets wat ik velen van ons toewens .vandaag sprak ik nog een opa die in verband met de meivakantie zijn 4 kleinkinderen waarnam zodat papa en mama konden werken. Respect!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 26 apr 2019 - 16:32

Ik heb ook gestemd voor de wonderschone outfit 2014 ! Ben heel benieuwd naar morgen !

afbeelding van Margriet76

Margriet76

vrijdag 26 apr 2019 - 18:01

Zou zo maar kunnen!!!! Leuk!!!

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 26 apr 2019 - 18:28

Nou dat wordt in geen enkele andere Engelse online krant gemeld, is dus twijfelachtig anders zouden die dat ook melden.
Ook niks op twitter en daar staan nieuwtjes meestal eerder dan in de kranten.

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 26 apr 2019 - 19:24

Ik twijfel er eigenlijk ook aan.

afbeelding van gambetta

gambetta

vrijdag 26 apr 2019 - 13:38

2014! gewoon heel mooi. Alles klopt bij elkaar, mooie stof van de japon, rustig afgewerkt en ja, hij staat haar gewoon heel mooi vind ik. Wat mij betreft één van haar mooiste outfits.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 26 apr 2019 - 13:02

Wat een leuk overzicht weer van alle outfits!
2002, 2003, 2005 en 2008 vind ik super. Eigenlijk ziet ze er altijd mooi uit maar de outfits van 2006 en 2008 vind ik wat minder feestelijk. 2014 en 2012 blijf ik de mooiste outfits tot nu toe vinden.

Heel benieuwd wat we morgen te zien krijgen, maar ik hoop echt dat het droog blijft tijdens hun wandeling.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

vrijdag 26 apr 2019 - 07:29

Morgen zien we Maxima weer. Deze week had ze ook niet veel staan helaas. Hopelijk na Koningsdag weer veel optredens zodat we de mode kunnen bespreken

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 26 apr 2019 - 14:13

Het is mei vakantie en dan zien we haar meestal niet zoveel. Maar ik kan me ook voorstellen dat het verlies van haar vader en zus er ook flink ingehakt hebben. Dus hoe begrijpelijk dat ze het misschien daarom even iets rustiger aan doet. Ik ben iedere keer weer blij als ik haar zie en dat kan niet vaak genoeg zijn! Meestal zijn er in mei kansen genoeg met Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en de Appeltjes van Oranje!

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 26 apr 2019 - 14:53

Anneke, haar vader is in 2017 overleden...Geen reden dus om het daarom nu nog “rustiger” aan te doen.
Haar zus vorig jaar augustus, Dat is wat korter maar ook geen reden.

Gewone burgers krijgen trouwens voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad maar vier dagen verlof (van het moment van overlijden tot de begrafenis).

Dus geen medelijden met Maxima op dat punt!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 26 apr 2019 - 19:18

Ik heb mijn vader twee dagen voor het overlijden van de vader van Máxima verloren en kan je uit eigen ervaring vertellen dat de klap ook 1- 1,5 jaar later heel hard kan komen. Zeker als je meer dan 1 dierbare verliest.. Ik wens het Máxima niet toe, maar heb er wel alle begrip voor.

afbeelding van Jens

Jens

vrijdag 26 apr 2019 - 20:01

Sterkte hoor Anneke. Rouwen kost ontzettend veel energie en verdriet kan soms zo maar onverwacht opspelen. Daarnaast lijd je ook aan het verdriet van bijvoorbeeld de overgebleven ouder en andere familie en vrienden. Mijn vader is tweeëneenhalf jaar geleden overleden en ik mis hem nog elke dag. Zo te horen had jij ook een fijne vader.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 27 apr 2019 - 09:29

Wat lief Jens, dankje. Hij was vandaag jarig, dus dan is het gemis weere ven heel groot.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 27 apr 2019 - 09:39

Sterkte Anneke!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 26 apr 2019 - 21:24

Ja, Jens, ik weet er ook van mee te spreken....

afbeelding van AnneR

AnneR

zaterdag 27 apr 2019 - 09:00

Trixedo, wat fijn dat je weer terug bent. Ik heb je gemist en je prachtige commentaren.

afbeelding van AnneR

AnneR

zaterdag 27 apr 2019 - 09:00

Trixedo, wat fijn dat je weer terug bent. Ik heb je gemist en je prachtige commentaren.

afbeelding van Jens

Jens

vrijdag 26 apr 2019 - 23:29

Vertel...

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 26 apr 2019 - 18:37

Ik denk niet dat wij hier over mogen oordelen. Wat gepast zou zijn qua gemis en verwerking. Waar de een er een jaar over doet, is de ander met een week over het ergste verdriet heen.

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 26 apr 2019 - 19:15

Het is ook geen oordeel van mij Josine, ik weet heel goed dat een gemis nooit over kan gaan en verwerking jaren kan duren.
Wat ik bedoel is dat je als koningin niet jarenlang nog maar weinig zou kunnen doen om die reden omdat het tóch niet nét gebeurd is. Je kunt niet zeggen (even ietwat overdreven) mijn vader is 10 jaar geleden overleden en daarom blijf ik het rustig aan doen. Dan zou niémand nog iets kunnen doen want iedereen is op een gegeven moment geliefden verloren.

En nogmaals, de gewone burger kan het ook niet rustig aandoen, die moeten na 4 dagen weer aan het werk alsof er niks gebeurd is. (Schandálig en harteloos trouwens van wie die regel heeft ingesteld)

Maar dat is eigenlijk de reden dat ik reageerde, Maxima zal meer de gelegenheid hebben om bij te komen, (zij kan afspraken echt wel afzeggen en zal daardoor niet minder salaris krijgen) dan de gewone burger, daar heb ik op dat punt dan meer meelij mee.

Ik heb daar dan ook een zeer recent voorbeeld van, de vader van een kennis lag op sterven, ze wilde bij haar vader, en moeder, zijn in zijn laatste dagen, ze heeft toen 3 weken vakantie opgenomen daarvoor.
Ze heeft schoolgaande kinderen maar ze heeft dus nu geen vakantiedagen meer en kan dus deze zomer niet met haar kinderen op vakantie, die kinderen zullen zichzelf moeten vermaken in de komende vakanties en zij moet blijven doorwerken. Schandalig en hartverscheurend toch??

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 27 apr 2019 - 09:42

Maxima heeft in het begin juist helemaal niet rustig aan gedaan, dus dat jarenlang weinig doen gaat hier niet op. Ik voel me dan ook geroepen om Maxima wat dat betreft te verdedigen. Weet je nog dat ze daar stond en emotioneel een korte speech hield, heel kort na het overlijden van Ines? Wat een respect had ik daar voor. En hoe snel was ze er niet na het verlies van haar vader. Dus jouw oordeel vind ik echt onterecht. Kom op, ze is mens. En ook met haar kan het even minder goed gaan.

We weten het niet, maar het zou me niets verbazen als de klap later is gekomen. Maar nogmaals, dat weten we niet. Dus laat het maar gewoon rusten. Zullen we vandaag maar gewoon genieten van het feit dat we haar vandaag wel gaan zien? En van alle familieleden? Dat lijkt me gezelliger.

afbeelding van Lina

Lina

zaterdag 27 apr 2019 - 09:58

TWOR, je leest en begrijpt mijn reaktie duidelijk verkeerd. Ik heb niet geschreven dát Maxima al jarenlang weinig doet, ik heb het over “dat zou niet kunnen”
Het is AnnekeR die schreef dat Maxima het waarschijnlijk nog steeds rustig aandoet door die twee gebeurtenissen.

Trouwens, ik zie nu steeds weer dat bij de reacties op commentaren (als iemand reageert op het commentaar van iemand anders) de laatste steeds bovenaan komen te staan in het rijtje reacties waardoor die reacties niet meer kloppen en het lijkt alsof men op iemand anders reageert dan het geval is.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 26 apr 2019 - 19:18

..

afbeelding van AnneR

AnneR

zaterdag 27 apr 2019 - 08:59

Met je eens ...

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 26 apr 2019 - 08:56

Het 1e pakje vond ik super mooi. Ik houd van deze stijl. Jammer van die omslagdoek. En dat we die later nog zo veel zouden zien.....
Dat knalroze was een topper. En het zwarte hoofddeksel voelde inderdaad als een voorbode. Zag er heel eng uit.
Voor de rest juist leuk al die variaties dat maakt t spannend voor as zaterdag!
Ik stem op de gouden jas met strik. Super mooi.
Kapsel van 2006 zou ze best vaker kunnen doen!

afbeelding van Maria04

Maria04

donderdag 25 apr 2019 - 20:44

Leuk overzicht. Voor mij staat 2016 bovenaan. Dan de jurk van 2014.
Wel is het zo als je op de dag zelf het complete plaatje ziet, tussen de familie ....en haar gezin is het immers altijd mooi.
Nu ziet het weer er as zaterdag minder vriendelijk uit. Van mij mag de koninklijke familie zich daar naar kleden.
Geen dunne jurkjes, kanten bloesjes of topjes, maar gewoon warm gekleed. Leuke lange broek met jasje, neem een fleurige sjaal mee, doe enkellaarsjes aan, je kan er alle kanten mee op. Ik ben zo benieuwd. WIJ mijn man en ik zijn vandaag voor de tweede keer overgrootouders geworden , Nu hebben twee achterkleinzoontjes, Lauran 26-02, ....en Markus 25-04

afbeelding van Luisje61

Luisje61

donderdag 25 apr 2019 - 19:51

Leuk weer zo,n overzicht Josine. Veel werk lijkt me.

Bij alle overzichten die je maakt zie ik zoveel verschillende stijlen , juwelen , bijouterie langskomen dat ik door de bomen de echte smaak van Maxima niet meer zie.
OK het zijn overzichten van jaren, maar toch....
Ik vind dat ze zoveel richtingen uitschiet, so what zullen veel van jullie denken. Maar ik zie geen echte lijn qua smaak.
Vergelijken is natuurlijk niet de bedoeling, maar persoonlijk vind ik de duchess of Cambridge smaakvoller , stijlvoller. Afgelopen week 2 x prachtig gekleed in mooie “ coat dresses” van Mcqueen en Walker. Oorbellen, ringen mooi horloge , en niet nog een reeks armbanden.

Het is geen kritiek naar Maxima, maar ben benieuwd wat jullie vinden.

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 26 apr 2019 - 01:31

Dat vind ik nou juist het leuke die verschillende stijlen, alhoewel, in vroeger jaren was dat zo, de laatste jaren is het bijna altijd haar “Natan-uniform” en vind ik het tamelijk saai geworden.
Maar ik denk dat velen niet 1 stijl hebben, ik ook niet, de ene keer heb ik zin in een keurig jurkje, de andere keer in flodderrokken met t-shirt en weer een andere keer in spijkerbroek, lijkt me normaal dat je niet altijd in hetzelfde wilt lopen.
Dat wil dan niet zeggen dat je iemands smaak niet kunt zien, dát is dan juist iemands smaak, dat je van afwisseling houdt.

Kate draagt over het algemeen prachtige kleding die ik echt mooi vind en graag zou willen hebben maar dat wordt af en toe toch wel een beetje saai altijd maar diezelfde stijl zoals zij het draagt. Soms lijkt het de honderdste jurk of jas gebaseerd op hetzelfde model maar dan weer met een hele kleine andere variatie, gaat echt vervelen.

afbeelding van Stijl

Stijl

donderdag 25 apr 2019 - 22:50

Ik deel je mening, en wat mij betreft is dat ook een kritische noot.

afbeelding van Els

Els

donderdag 25 apr 2019 - 17:55

2014 vond ik zo mooi. Ze was pas Koningin en dit ensemble paste zo goed bij haar nieuwe status.
In 2004, het spijkerjasje met baret, waren wij zelf in Deventer. Op het moment dat het gezelschap langs onze plek kwam, goot het echter van de regen en heb ik niet meer dan een rode vlek onder een doorzichtige paraplu gezien. In het vervolg kijk ik liever op tv naar de outfits, dat is des te droger ;-)
Aan de outfit van 2009 kleeft een nare nasmaak. De zwart-witte combinatie leek wel een voorgevoel dat deze dag zwart zou eindigen, met wit als de kleur van de rouw bij de Oranjes. Ik kan er niet naar kijken zonder triest gevoel.

afbeelding van Margreet

Margreet

donderdag 25 apr 2019 - 23:26

Ik was er ook bij in 2004, het spijkerjasje en de rode baret. De zon scheen, geen drupje regen....en dat was in Groningen! Els, Deventer was in 2003....toen droeg ze niets roods...

afbeelding van Els

Els

vrijdag 26 apr 2019 - 15:05

Sorry, vergist in jaartal. In ieder geval was alleen haar paraplu en die van Beatrix te bespeuren in de regen in Deventer.

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

donderdag 25 apr 2019 - 17:40

2004. Juist omdat het iconisch is geworden. Zeg je koninginnedag en Maxima dan denk je aan dat jasje met baret. Ik vind het jammer dat ze, net als dat postzakjasje, niet vaker voor netjes gaat met een casual twist. Koningsdag leent zich daar prima voor.

afbeelding van Magda

Magda

donderdag 25 apr 2019 - 17:06

2009, 2012 en 2014 vind ik het mooiste.
2009 ,omdat ik deze wit/ zwart combinatie zo ontzettend mooi vind staan. Helaas eindigde de dag tragisch.
2012, Veenendaal het afscheid van koningin Beatrix. Maar deze jurk,of combinatie, is zo apart. En , tja, ook dit staat haar fantastisch.
2014, echt een topper. Zo schitterend, behalve de hoed.
Toch gestemd op 2012, alhoewel 2009 ook super mooi is.

afbeelding van Elles

Elles

donderdag 25 apr 2019 - 16:31

Voor mij 2012,enig vond ik dat en nog steeds!

afbeelding van Marly

Marly

donderdag 25 apr 2019 - 16:06

2009 is zo mooi, de dag eindigde helaas vreselijk, maar haar vrolijkheid was aanstekelijk, we waren erbij in Apeldoorn! Ook haar kapsel was leuk en het hele plaatje met de sieraden was erg mooi. 2011 staat haar toch ook heel mooi, het is zwierig en ook 2012 vind ik leuk. 2017 is heel mooi maar veel te lang, knielengte staat veel mooier, hetzelfde in 2018, 2016 vinden veel mensen mooi, maar ik vind het echt een lampenkap, 2014 is ook een leuke jurk. Ik ben benieuwd naar 2019!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 25 apr 2019 - 15:35

2014! Met een stip op 2016!
2008,2012,2015 vind ik ook mooi!

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 25 apr 2019 - 14:46

Absoluut 2008!

afbeelding van NikkiRianne

NikkiRianne

vrijdag 26 apr 2019 - 22:33

Gestemd op 2014...maar met een bijzondere reden, ze waren die dag bij ons en ik ben super trots dat ik ze allemaal had gesproken. Een dag om nooit meer te vergeten!

afbeelding van Margriet76

Margriet76

donderdag 25 apr 2019 - 13:46

Ik heb getwijfeld tussen 2014 en 2008 maar ga toch voor 2008. Geweldige set en kleur! 2009 tm 2011 vind ik weinig voor haar doen

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?