Koningin Máxima heeft in haar collectie een zijden waaier met geschilderde orchideën en zingende vogels. De accessoire is een geschenk van prinses Beatrix en komt uit de collectie van koningin Emma. Helaas hebben we de historische waaier nog niet gezien bij de koningin. In plaats daarvan gebruikt Máxima waaiers van hout of papier. 

Tijdens mijn zoektocht naar Máxima's waaiers, stuitte ik al snel op een papieren waaier. Ik moest eerijk gezegd wel even slikken, want in de koninklijke kluis liggen meer dan 54 prachtige waaiers met een mooie geschiedenis. Dit weten we dankzij een schenking van koningin Juliana aan de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis van Oranje-Nassau. Een groot deel van de geschonken waaiers is ooit van Koningin Wilhelmina en Koningin Emma geweest, want tot het begin van de twintigste eeuw waren waaiers een vast onderdeel van dameskleding bij officicële gelegenheden. 

Inmiddels zijn de gebruiken anders en verdwijnen waaiers meer en meer uit beeld. Máxima zien we af en toe nog met de accessoire, maar van een doordachte modekeuze is lang niet altijd sprake. De papieren waaier die we in Luxemburg te zien kregen, bleek bijvoorbeeld na enig zoekwerk gewoon een praktisch aardigheidje te zijn van de gastvrouw. Op de accessoire prijkt het logo van Village Luxembourg. Dat verklaart ook gelijk de rare kleurenkeuze, want felwit bij een mosgroene outfit is geen heel elegante keuze. Zweetdruppels op het voorhoofd natuurlijk ook niet, dus ik kan me goed voorstellen dat Máxima toch erg blij was met de "toeristenshop-waaier".


Foto: PPE


Foto: PPE

Als Máxima paarse of roze avondkleding draagt, krijgen we met regelmaat gelukkig een prachtige waaier van hout en paarse zijde te zien. Langs de rand van de waaier is een gouden rand aangebracht. En daar blijft het qua details niet bij, want aan de waaier hangt ook nog een hanger met paarse franjes. Als ik kijk naar onderstaande foto's, hoop ik dat Máxima de komende jaren véél meer gebruik gaat maken van de koninklijke collectie. Waaiers zorgen op een warme avond niet alleen voor verkoeling, maar ook voor een hoge dosis glitter en glamour. Ik wil ook met een gouden waaier wapperen! 


Foto: PPE


Foto: PPE


Foto: PPE

Bij waaiers gaat de moderegel "less is more" in veel gevallen op. Helaas combineert Máxima haar waaiers vaak met een tasje én handschoenen én een omslagdoek. De waaier verdwijnt hierdoor in de chaos en daarmee ook grotendeels buiten beeld. En zeg nou zelf: een waaier én handschoenen, is dat niet een beetje als water en vuur? Of te wel: verkoeling en warmte? 


Foto: PPE

Ik ben helaas niet zo thuis in de wereld van waaier-merken. Op de Antillen wapperde Máxima met een houten waaier met een logo in de vorm van de hoofdletter 'L'. Heeft iemand enig idee waar de waaier gekocht zou kunnen zijn? 


Foto: PPE


Foto: PPE

In Italië toverde Máxima een houten waaier met bruine zijde tevoorschijn. 


Foto: PPE


Foto: PPE

 

Op de Antillen krijgen we vaak waaiers van wit papier en hout te zien. Ik vermoed dat ze gewoon op de stoelen klaarliggen, want bij aankomst heeft de koningin de accessoire vaak nog niet bij zich. 


Foto's: PPE

In december 2017 liet Máxima ons zien dat een waaier ook dienst kan doen als zonneklep of zonnescherm. 


Foto's: PPE

Tijdens het huwelijk van Carl-Philip en Sofia wapperde Máxima zichzelf wat koelte toe met een opengewerkte waaier van hout. Het zou me niet verbazen als deze waaier wel uit de historische collectie komt. 

Enkele jaren eerder kregen we ook nog een andere opengewerkte waaier van hout te zien. Ik vind hem prachtig en hoop dat Máxima  de waaier bij een geschikte gelegenheid nog eens tevoorschijn haalt. Onderstaande fotocollage laat al wel wat zien van het handwerk dat verstopt zit in de accessoire, maar een betere close-up is natuurlijk altijd fijn. 

Natuurlijk mag Máxima's waaier uit de collectie van koningin Emma niet ontbreken in dit overzicht. Ik vrees dat de accessoire vanwege de kwaliteit niet zomaar gebruikt zal kunnen worden tijdens een gala, maar een poseermoment voor staatsiefoto's overleeft de waaier vast wel. Ik zeg: doen! Staatsiefoto's hebben we sowieso nooit genoeg en een waaier van Billotey, een Franse kunstenaarsfamilie uit de negentiende en twintigste eeuw, verdient absoluut wat meer aandacht. Van ons en van onze koningin.

Een waaier die ik ook graag nog eens terug zie, is de diamanten en robijnen waaier van Mellerio. Perfect voor een staatsiefoto met de Mellerio-juwelen of -als de staat van de  waaier het toelaat- een staatsbanket met koningin Ellizabeth (oktober 2018). 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 06 aug 2018 - 23:20

Een schitterend overzicht ! En wat passen die waaiers toch perfect bij de prachtige avondtoiletten en de fantastische juwelen ! Heel mooie fotokeuze ook - vooral die foto van Máxima en Mathilde naast elkaar, beiden zo bekoorlijk-luxueus uitgedost, is bijzonder oogstrelend !

afbeelding van JokeGram

JokeGram

zondag 05 aug 2018 - 12:16

Ik heb net het boek van Josine “De Magie van Máxima” gelezen! Wat een prachtig boek is dat! Iedere liefhebbber(ster) van de mode van Máxima moet dit een keer lezen en genieten van de prachtige foto’s. Verwondering en bewondering voor de makers van deze prachtige kleding, die je mooi je vinden of niet! En ik begrijp waarvoor ze voor Natan kiest. (ondanks soms een foutje) Een meesterlijk boek! Bedankt Josine voor uren kijk en leesplezier!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 05 aug 2018 - 16:47

Wat fijn om te horen, dank je wel! <3

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

zaterdag 04 aug 2018 - 22:26

In navolging op Margreet, ik kan al enige tijd niet meer op jaaroverzichten etc. omdat ik daar geen toegang toe heb. Zo heb ik ook wel eens de neiging om iets internationals of zo te plaatsen en dan krijg dat bericht.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 05 aug 2018 - 16:48

De pagina van het jaaroverzicht moet bijgewerkt worden ivm fotorechten, maar ik kom er helaas steeds niet aan toe. Ik heb er dus geen problemen mee dat de chitchat nu even onder de gewone blogs wordt geplaatst.

afbeelding van Margreet

Margreet

zaterdag 04 aug 2018 - 20:51

Eigenlijk wilde ik dit in een ander onderdeel plaatsen maar die onderdelen beslaan elk nu al meer dan 20 blz.! Josine, Twor, tip....misschien wat wissen?
Wij waren vandaag even in Duitsland. Mijn man is jarig dus een dagje uit leek ons wel wat. Raampjes open in de auto... Lekker gegeten aldaar, wat lekkere, aparte dingetjes gekocht...én....ik zag (toen mijn man aan het tanken was) in dé tijdschriften dat, let op:
Charlene van Monaco zwanger is van nog een tweeling!
Charles en Camilla een supersnelle scheiding hebben aangevraagd!
WA en M in een heftige huwelijkscrisis zitten!
Het jongste kindje van William en Kate ernstig ziek is!
Enz., enz.
Zo, dan weten jullie dat ook weer:)!
En die bladen verkopen al honderd jaar als zoete koek! (Deze uitdrukking is krom, ik weet het.)
Anyway, warm hè?

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 03 aug 2018 - 00:43

Zeer stijlvol die waaiers. Beter dan die gezichtsventilators waarmee ze in Azie lopen nu....
Ik vind die foto van die oranje jurk met die bruine accessoires juist heel mooi. En geinig zowel waaier als handschoenen. Goed gecombineerd in deze zelfde kleur. En wat is die armband met citrienen mooi!!

afbeelding van Maaike

Maaike

vrijdag 03 aug 2018 - 14:22

Juist omdat die armband met citrienen zo prachtig is, is het zo jammer dat er ook nog een armband met diamanten en een of ander koordarmbandje bij gedragen wordt. De ringen vind ik niet overdreven veel (mooi de ring met citrien). Alleen de armband met citrienen om de rechter pols en de armband met de namen óf het horloge aan de linker pols zou zoveel stijlvoller staan.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 05 aug 2018 - 14:34

Op die foto Italië wel alleen de armband. Is mooier ja.

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

donderdag 02 aug 2018 - 23:40

Wat een leuk onderwerp, passend bij deze zomer. Ik weet nog goed dat ik ooit tegen mijn man zei 'ventilators die helpen niet’, het is net als stofzuigers, ze verplaatsen lucht en vuil. Inmiddels staan er op de bovenverdieping 3 ventilatoren, die helpen. Qua waaiers heb ik er ooit 1 gekregen uit een soort Indische/ wereldwinkel uit Rotterdam. Ik heb hem niet weg gedaan dus zoeken! Wat nog erger is, ik denk dat ik ook nog ergens een mooie zilveren heb met versleten vouwmateriaal. Dat is dus ook zoeken!

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

donderdag 02 aug 2018 - 23:16

Een zonnebril is vooral beter voor je ogen als de zon schijnt. Dat lijkt me reden genoeg om er eentje te dragen .

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 02 aug 2018 - 23:05

Wat leuk de waaier in de spotlights!
Ik ben er dol op en vind ze helemaal bij Máxima passen, gezien haar Latijns Amerikaanse roots. Van mij mag de waaier weer bij de standaard outfits gedragen worden, leuke dan de handschoenen. Ze heeft een aantal prachtige exemplaren en gelukkig houden ze van bezoeken aan landen waar deze waaiers prima tot hun recht komen.

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

donderdag 02 aug 2018 - 23:20

Een waaier is vooral een handig ding als het warm is . Of bij opvliegers. Sjiek of niet , ik heb er altijd eentje bij me. Hier in Spanje is een waaier heel gewoon. Ik heb ze zelf ook in verschillende kleuren.

afbeelding van Cathelijne-Victoria

Cathelijne-Victoria

donderdag 02 aug 2018 - 22:30

Heerlijk inspirerende blog! Ik ga morgen meteen waaiers kopen, ter aanvulling van mijn accessoires. Het ziet er stijlvol uit, dat ik daar nog niet eerder aan heb gedacht!

afbeelding van Margreet

Margreet

donderdag 02 aug 2018 - 21:37

Hallo Jeannine,
Wat fijn dat je in die mooie stad woont! Mijn broer woont er ook en ik kom er soms. Ook ben ik er op bezoek geweest met de door mij geleide, Groningse leeskring. We hadden het boek "Twee koffers vol" (Friedman) gelezen en bezochten de betreffende Antwerpse wijk. Mooi en indrukwekkend!
Fijn, dat jij met je kleinzoontje ook mooie dingen meemaakt, aldaar! Genieten hè, zo'n kleinkind?
Mijn kleinzoon van 13 jaar zong afgelopen week negen keer in St. Alban's Cathedral, Engeland, als chorister en als solist. Ik was er niet bij maar ik had er graag naar geluisterd, ter plekke, met een mooie waaier in de hand...

afbeelding van jeannine

jeannine

donderdag 02 aug 2018 - 21:14

ik vind waaiers echt heel mooi als gebruiksvoorwerp .Ik heb er zelf al verschillende gekocht toen ik eens in Spanje was . Ik heb ze als cadeautje gegeven bij bezoek aan vriendinnen daar. Ook heb ik er voor mijn 2 kleindochters gekocht .Toevallig was ik vandaag met mijn kleinzoontje in een taverne met speeltuintje in het Antwerpse , naast mij zat een jonge mama een boek te lezen , met een waaier ik vind het zeker iets hebben .

afbeelding van Margriet76

Margriet76

donderdag 02 aug 2018 - 20:02

Josine, dank je wel voor dit heerlijke vermaak tijdens de warme zomerdagen. Ik vind waaiers eigenlijk een prachtig fashion statement en super handig. Ik ga er ook eens aan schaffen aangezien ik binnenkort een bruiloft heb en als het dan zo warm wordt als deze dagen, is het een noodzakelijk kwaad.
Ik denk steeds vaker aan Amalia. Zij zal over een aantal jaar regerend Koningin zijn. Op de een of andere manier heb ik bij haar niet het gevoel dat zij als Modekoningin bekend komt te staan maar meer in de voetsporen van haar vader zal treden Maar ja, dit blijft slechts gissen. De tijd zal het leren....

afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

donderdag 02 aug 2018 - 19:08

De `chaos`waar Josine het terecht over heeft, komt nog door iets anders : Zaken als handschoenen en waaiers, zijn er vaak vanwege de deftigheid, niet vanwege een praktisch nut.........; En als je dan allebei gaat doen, wordt het nogal veel. Persoonlijk heb ik nooit begrepen wat een koningin-in-functie met een tas moet doen....wat moet daar in zitten?? Hetzelfde geldt voor een horloge: niet nodig, anderen letten wel op de tijd.
Op de foto hierboven met de oranje jurk, is het in elk geval veel te veel, naar mijn smaak: 3 stuks aan elke arm, een aantal ringen, en dan een tas, plus handschoenen, plus waaier.
Met zonnebrillen is het oppassen geblazen, zeker als koningin, want die donkere glazen maken dat je de ogen niet kunt zien. Aangezien Maxima voortdurend in gesprek is, en gaat, moet zij dus steeds even haar bril afzetten, als ze niet onbeleefd wil zijn. Helaas doet ze dit niet altijd.......( meestal word ik uitgelachen als ik dit zeg, dus het zal wel een gedateerde mening zijn)

afbeelding van Suzanne

Suzanne

donderdag 02 aug 2018 - 22:59

Ik draag ook vaak mijn zonnebril maar ik doe hem eerst af, en geef daarna aan dat ik het gesprek voorzet met zonnebril. Misschien doet Maxima dat ook wel. En daarnaast een zonnebril zorgt ervoor dat je minder knijpt met je ogen en dat scheelt in de rimpels....

afbeelding van Suus

Suus

donderdag 02 aug 2018 - 22:19

Ik ben het helemaal met je eens wat zonnebril betreft. Ik draag er zelf eentje op sterkte en soms vergeet ik mijn gewone bril wel eens en als ik dan ergens iets moet vragen of voor een kassa sta kan ik de zonnebril niet afzetten omdat ik dan niet goed zie. Ik zeg dan altijd maar: het is een bril op sterkte, vandaar dat ik hem ophoud. Voel me altijd zo arrogant als ik hem niet afzet.

afbeelding van Sarah Kay

Sarah Kay

donderdag 02 aug 2018 - 16:50

Heerlijk Josine & co, deze zomerse blogs!

afbeelding van Frederike

Frederike

donderdag 02 aug 2018 - 18:39

Helemaal mee eens, een groot compliment voor Josine voor de kwaliteit van de artikelen nu de koningin in levende lijve geen inspiratiebron is!

afbeelding van Margreet

Margreet

donderdag 02 aug 2018 - 21:06

Los van welk onderwerp dan ook: hoera voor Josine! Zonder jou, meisje, (dit woord bedoel ik liefdevol; mag ik wel gebruiken, denk ik, als "oudere" (dubbele betekenis) lezer) konden wij al deze mooie artikelen, foto's, enz. niet zien/lezen!
Ik ben niet zo van de grote woorden maar dit meen ik echt!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 04 aug 2018 - 08:49

*slik* wat lief! Dank je wel!

afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

donderdag 02 aug 2018 - 16:30

Geweldig, Josine ! Tja, wat moet ik hier nog aan toevoegen.
Er zitten een aantal exemplaren bij, die ik nog niet eerder gezien had. Die paarse waaier met gouden rand, en ook die opengewerkte, zijn heel fraai, en toch heel bruikbaar.....!
Ik hoop dat Maxima, of haar kleedster, deze site bezoeken, en de tip opvolgen: gebruik die mooie met vogels beschilderde mauve waaier eens! Zou deze waaier niet heel fraai zijn, bij de asymetrische avondjurk van Jan Taminiau( 50 e verjaardag Alexander, Paleis op de Dam) Misschien een beetje een te druk beeld, maar dit voorbeeld laat zien dat de kleuren van die waaier heel goed bij haar passen !
Leuk ook dat je de Mellerio waaier erbij haalt.......die is natuurlijk een beetje over de top, maar als hij goed toegepast wordt, misschien met weing andere juwelen......en dat lijkt me Maxima wel toevertrouwd ! Hij was tentoongesteld bij de waaiertentoonstelling op Het Loo, het is echt een juweel !

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

donderdag 02 aug 2018 - 13:24

Dit vind ik dus echt heeeel leuk om te lezen allemaal. Ik wist niet dat Maxima zoveel waaiers had en ook niet dat er een Mellerio waaier is. Ik baal nu wel dat ik mijn waaier ben vergeten in te pakken, want die was erg handig en stylish geweest met deze hitte.

afbeelding van Suus

Suus

donderdag 02 aug 2018 - 12:37

Heel leuk om te lezen, bedankt Josine en de heer die je op het idee bracht. Weer eens wat anders. Krijg zin om ook een waaier te kopen/gebruiken ;-)

afbeelding van JokeGram

JokeGram

donderdag 02 aug 2018 - 12:34

Weer zo’n fijne blog op te lezen op deze warme dag! En wat zijn er nog een mooie waaiers bewaard. Ik hoop met jou mee dat wij ze nog eens te zien krijgen! Ik waaier mijzelf nu koelte toe met de krant ;-))

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?