In de uitgebreide garderobe van koningin Máxima zijn veel verschillende stijlen, kleuren, stoffen en belijningen te vinden. In de log van vandaag kijken we naar de japonnen en rokken met een A-lijn: smalle schouders en een wijduitlopende rok. 

De A-lijn is geen nieuw modeverschijnsel. Al in de achttiende eeuw werden paniers (wijduitstaande rokken die extra volume kregen door strokussens op de heupen) en crinolines volop gedragen. De rokken hadden soms wel een diameter van drie meter en werden verstevigd met houten hoepels. Nadat de trend in de jaren '70 van de negentiende eeuw grotendeels verdween, zagen we de A-lijn opnieuw in de jaren '30 van de twintigste eeuw. De stoere garconnelook werd vervangen door een vrouwelijke stijl met zachtklokkende midirokken, hoge hakken en uitbundige hoeden. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef de A-lijn -mede dankzij de New Look van Dior- in beeld. In tegenstelling tot de afgelopen decennia is er momenteel geen sprake meer van één bepaald modebeeld en worden vrijwel alle belijningen en modellen gebruikt door de toonaangevende modeontwerpers. 

Van links naar rechts: japon met stolpplooien van modehuis NATAN. Midirok met poederkleurige blouse van modehuis NATAN. Top met pailletten en wijduitlopende ballonrok van modehuis NATAN. Japon met bloemprint en uitlopende mouwen van modehuis Valentino. 

Koningin Máxima 

In de periode voor haar huwelijk met prins Willem-Alexander zien we bij Máxima Zorreguieta enige voorzichtigheid op het gebied van kleding. Na 02-02-2002 worden de rechte japonnen en kuise tailleurs echter al snel omgewisseld voor kleurrijke kleding met heel diverse belijningen en stijlen. De A-lijn met stolpplooien, hét kenmerk van modehuis NATAN, zien we voor het eerst op Koninginnedag 2002, als Máxima in een geel mantelpakje met grote knopen ten tonele verschijnt. Het tailleur blijkt een schot in de roos, want in de jaren die volgen zien we de prinses tientallen variaties van deze rok dragen tijdens koninklijke optredens. 

Viermaal een creatie met A-lijn van modehuis NATAN. 

Modehuis NATAN gebruikt de A-lijn overigens niet alleen voor rokken en japonnen, maar ook voor mantels en avondjurken. Ook andere couturiers kiezen regelmatig voor deze vrouwelijke belijning. 

Van links naar rechts: Mantel van modehuis NATAN. Mantel met opengeslagen kraag, NATAN. Roze mantel met apllicaties op de taille van modehuis NATAN. Mantel met grote zakken en leren riempje van modehuis NATAN. Mantel met leren revers van modehuis NATAN. 

Van links naar rechts: Cocktailjurk van modehuis NATAN. Avondjapon van Benito Fernandez. Creatie van geplooide organza, modehuis NATAN. 

Figuur 
Koningin Máxima draagt zowel dagkleding als avondkleding met een A-lijn. Hoewel veel creaties goed (kunnen) staan bij de koningin, zijn er ook enkele punten waar zij op moet letten bij het dragen van kleding met deze belijning. Zo is de lengte van de rok heel bepalend voor het totaalplaatje. Knieen zijn slechts zelden elegant en een rok die op de juiste lengte valt, kan dit op een mooie manier verhullen. Ook moet er gelet worden op het materiaal. Te zware of glanzende stoffen kunnen pompeus overkomen en Máxima voller laten lijken dan ze in werkelijkheid is. Ook is het slim om de nadruk op de taille te leggen (en niet op de heupen), zodat haar slanke figuur goed uitkomt.

Foto's met dank aan:

www.monarchypress.com 
www.royalpress.nl via www.ppe-agency.com

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van jeannine

jeannine

zondag 31 aug 2014 - 21:32

ik vind het groene ensemble van foto 8 toch altijd zo leuk zo dagdaagelijks draagbaar die zou ik best in vele kleuren in mijn kast willen hebben

afbeelding van car

car

zaterdag 30 aug 2014 - 14:38

2e reactie..jammer dat ze niks nieuws heeft..mathilde mooi!!!

afbeelding van Lizette

Lizette

zaterdag 30 aug 2014 - 14:40

waarschijnlijk bewust gedaan na alle ophef over hekken en een reis naar Peru.
ze ziet er wel prachtig uit!!

afbeelding van car

car

zaterdag 30 aug 2014 - 14:36

Eeerste reactie: maximaaaa dommmm!!! Willemalexander..haar zit beter! ;)

afbeelding van car

car

zaterdag 30 aug 2014 - 14:23

Bijna..bijnaaa aaaah!! ;)

afbeelding van Wilma

Wilma

zaterdag 30 aug 2014 - 00:55

Wat zou ik het geweldig vinden.....onze Koningin in een Nederlandse creatie! Mooi door z,n eenvoud en met een prachtige pasvorm.....
En wat een geweldige keuze van Henny!
Ik bedoel de blauw/rode japon..geweldig vind ik dit!Victoria had deze week een vergelijkbare japon,in een andere kleur,vond ik ook super(zie MyRoyals).
Spannend allemaal morgen!

afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 30 aug 2014 - 10:03

Eigenlijk zouden we het niet geweldig moeten vinden wanneer onze koningin een Nederlandse creatie draagt maar een doodnormale zaak! Helaas is dat niet zo.....

afbeelding van Suzanne

Suzanne

zaterdag 30 aug 2014 - 00:52

Het jurkje dat Maxima droeg in Normandië kreeg nog een extraatje. Zag foto's op internet Maxima met een upskirt a la Kate Middleton! Niet erg koninklijk, maar wel leuk. Overkomt onze Koningin eigenlijk nooit!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 29 aug 2014 - 18:05

Ik vermoed dat Máxima een bekende creatie zal dragen of een ensemble+hoed van Nederlandse makelij, want in een vrijgegeven persbericht van Delvigne wordt alleen gemeld dat koningin Mathilde morgen een hoed van de salon zal dragen.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 29 aug 2014 - 19:00

Ik gok op Taminiau morgen, maar een hoed van Delvigne misstaat daar niet bij....

afbeelding van karpathos

karpathos

zaterdag 30 aug 2014 - 10:06

Ik hoop op een echte Taminiau.

afbeelding van karpathos

karpathos

zaterdag 30 aug 2014 - 10:06

Ik hoop op een echte Taminiau.

afbeelding van car

car

vrijdag 29 aug 2014 - 15:20

En idd... ik denk dat het morgen wel heel mooi wordt.. wanneer Mathilde erbij is...doet ze volgens mij altijd extra haar best :))
We zullen zien

afbeelding van Suzanne

Suzanne

zaterdag 30 aug 2014 - 00:58

Zouden ze vannacht in kruisheren hotel slapen? Net als nacht voor kennismaking bezoeken.

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 29 aug 2014 - 17:36

Leuk, ook aandacht voor mode. Mag toch hopen dat Maxima in een creatie van eigen bodem haar opwachting maakt.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 29 aug 2014 - 17:06

Bedankt Henny!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 29 aug 2014 - 15:29

Ja, dan pakt ze vaak wel uit met Nederlandse kleding, dus ik ga vast de collectie van Taminiau uit mijn hoofd leren ;)

afbeelding van car

car

vrijdag 29 aug 2014 - 16:35

Haha daarom Josine!! Succes alvast..;)

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 29 aug 2014 - 15:59

hahah, die Josine! Ik ben benieuwd, want Maxima zorgt altijd wel weer voor verrassingen....
Hoe laat begint het programma?

afbeelding van car

car

vrijdag 29 aug 2014 - 15:19

Errug leuk Henny... ik houd wel van apart en anders;))

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 29 aug 2014 - 13:12

Ik zie Maxima graag in strakkere rokken. Maar een A-lijn vind ik ook mooi, mits op knielengte of langer en dan van soepel materiaal.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

vrijdag 29 aug 2014 - 19:14

Prachtige outfit, Henny!! Sophisticated doch sexy:) ben benieuwd wat het morgen wordt: er zijn een boel Nederlandse ontwerpers, dus van mij mag het ook iets anders zijn dan Jan Taminiau, al vind ik dat wel bijna altijd prachtig!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 29 aug 2014 - 19:48

Ik zou het wel heel cool vinden als ze eens wat zou dragen van Paul Schulten. Hij is technisch heel sterk en kan vast wel iets maken dat past bij onze koningin.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 29 aug 2014 - 21:07

Claes Iversen maakt ook outfits die Máxima geweldig zouden staan.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 29 aug 2014 - 18:58

Wauw wat mooi Henny! Ik hoop ook dat ze voor zo'n prachtige enkelvrije avondjurk kiest!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 29 aug 2014 - 15:58

Mooi Henny...we hebben geduld en wachten maar rustig af waar Maxima mee komt...

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 29 aug 2014 - 14:59

Heel mooi! Zou Máxima prachtig staan!

Ik vraag me eigenlijk af of ze ook bij het avondprogramma zijn. Ik hoop het wel, maar heb er verder nog niks over gelezen.

afbeelding van Marcella

Marcella

vrijdag 29 aug 2014 - 12:54

Ik vind de A lijn Maxima erg goed staan,behalve als ze er platte schoenen onder draagt......die staan haar echt niet ,Ze heeft een té grote schoenmaat voor zulke platte schoenen. Jammer ze heeft zoveel mooiere schoenen.

afbeelding van Lisanne

Lisanne

vrijdag 29 aug 2014 - 12:54

Ik vind deze rokken en jurken over het algemeen goed staan bij Maxima, maar bij bepaalde stoffen is het jammer als ze dit model hebben. Vooral bij een stugge stof vind ik het mooi!
Het is iets uitgelopen maar hier is mijn 'recensie!'
Ik ben een ochtendje aan het winkelen geweest met een vriendin, terwijl we in het wachthokje zaten te wachten op haar vriend. Omdat die trein vertraging had zijn we het boek gaan kijken wat ik toen net gekocht had:). Terwijl mijn vriendin eigenlijk haar interesses anders heeft, was toch zij het die erop kwam om het boek te kijken omdat ze het er zo leuk uit vond zien. En idd dat ben ik het met haar eens, de layout is iig al een topper! Thuis heb ik gelijk de 1e 5 hoofdstukken gelezen. Omdat ik een week erna weg uit logeren was, heb ik het boek meegenomen om het uit te lezen. Ik heb genoten, en heerlijk gerelaxt! Aangezien ik echt nog niet zo lang maxima's kleding volg heb ik mn hart opgehaald! En wat staan er veel foto's in! Leuk om te kijken! Een minpuntje vind ik dat je alleen Natan hebt uitgelicht.. Misschien had het leuk geweest om ook iets over Jan tamineau, oscar de la renta, en andere ontwerpers die ze soms draagt ook iets over te schrijven. Al is het ergens wel logisch omdat het grootste deel uit Maxima's garderobe van Natan afkomstig is. De hoofdstukken zijn leuk gekozen en het is niet te dun en niet de dik! Josine je hebt een prachtboek neergezet!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 29 aug 2014 - 15:01

Dank je wel! Wat leuk dat je sinds kort Máxima's kleding volgt. Hoe is dat zo gekomen? :)

afbeelding van Lisanne

Lisanne

zaterdag 30 aug 2014 - 13:02

Haha, ik zie eigenlijk net dat dat sinds kort voor mij, 1 jaar en een aantal maanden is.. Ik denk dat t rond 30 April was dt e iemand die ik volg op twitter een tweet van jou retweette oid.. Dat ik toen ben gaan kijken...

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 29 aug 2014 - 07:59

De avondjurk-creatie van geplooide blauwe organza (Natan), gedragen bij een prachtig kapsel en schitterende juwelen, is echt 'hemels' ! De vierde mantel (van l.), eveneens van Natan, is buitengewoon chic, net als de schoentjes en de hoed !
Een concurrent "Nathan" ken(de) ik niet : ?

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 29 aug 2014 - 12:57

Bedankt, Josine !

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 28 aug 2014 - 22:14

Ik vind de A-lijn best mooi staan bij Maxima, mits de outfits wat langer zijn. Te veel knie staat minder mooi.
Maar...de aansluitende jurken zoals de zwart/witte in Duitsland en ook de roze in Polen en ook de appelgroene bij een opening vind ik ook erg mooi staan. Maar...ze moet wel erg in de lengte van haar jurken houden.

afbeelding van Imke

Imke

donderdag 28 aug 2014 - 20:45

Ik vind de A-lijn over het algemeen charmant en vrouwelijk staan bij Máxima. Wel ben ik het met Josine eens dat ze op een paar punten moet letten; met name als er teveel knie zichtbaar is staat dat minder charmant en geeft het soms ook de indruk dat de outfit wat te kort/krap is voor haar figuur. Nr. 3, het glimmende, poederkleurige ensemble, heeft zo te zien een soort verlaagde taille, wat ook minder flatteus is.
Vooral bij de mantels vind ik de A-lijn mooi: simpel, maar geraffineerd vrouwelijk.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 28 aug 2014 - 18:47

Tot vandaag dacht ik dat een A lijn jurk en wijd uitlopende jurk was zonder taille.... Beetje sixties look.
Dank voor al je uitleg Josine.

Deze Dior look staat Máxima prachtig. Ik hoop dat we haar we nog veel in dit soort outfits (zoals outfit 2, de bruine rok met roze blouse en de blauwe cocktail jurk) zullen zien. Mijn favorieten: de groene jurkjes van Natan, outfit 2 en 7 en de blauwe cocktailjurk en avondjurk van Natan zijn echte toppers!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 28 aug 2014 - 18:51

Dat was het oorspronkelijk ook, maar na de New Look van Dior zijn de strenge voorwaarden voor de A-lijn versoepeld en gelden ook japonnen met taillering als A-lijn.

Het groene jurkje met groene hoed is inderdaad leuk. Ze heeft zoveel in de kast hangen dat ik graag nog eens terug zie. Ik vond dat Máxima altijd best veel kleding herdroeg (en dat deed ze ook wel in vergelijking met de andere prinsessen), maar als ik haar stylist mocht worden zou ik nog veel meer onderling combineren en kleding een zesde, zevende of achtste kans geven.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 28 aug 2014 - 18:56

Dat zou leuk zijn, jij als Máxima's stylist!
Hoort de kleurige jurk die Máxima in Normandië droeg trouwens ook niet in dit rijtje van mooie Dior look ontwerpen thuis?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 28 aug 2014 - 18:58

Ik heb getwijfeld over deze look inderdaad. De reden waarom ik hem niet heb toegevoegd aan deze log is het wijde gele jasje. Als ze had gekozen voor een simpel vestje (smalle schouders) zou de A-lijn beter zichtbaar zijn geweest. Wie weet verrast ze ons daar binnenkort mee, want ook deze jurk heeft heel veel verschillende mogelijkheden.

afbeelding van elise1

elise1

donderdag 28 aug 2014 - 17:24

Nee, niet mijn smaak, die A-lijn rokken van Natan. Rechte rokken staan Maxima pittiger, chiquer en zakelijker. Beter geschikt voor overdag, werkbezoeken en zo.
Maar voor avondjurken en feestelijke kleding vind ik de A-lijn daarentegen heel mooi. De drie onderste jurken vind ik geweldig! Ben het dus helemaal met Janneke eens.

afbeelding van Marianne Rietjens

Marianne Rietjens

donderdag 28 aug 2014 - 18:53

Helemaal met jou en Janneke eens.

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 28 aug 2014 - 17:07

Ik vind de rokken van Nathan met de plooitjes niet echt een A lijn model, ze vallen door de plooitjes op de heup wat wijder maar loopt naar onder smaller toe.
Rok van foto nr.2 is een echt A lijn model.
Er zitten bij deze foto,s hele leuke dingen waarvan ik er zeker wat van terug wil zien

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 28 aug 2014 - 18:04

Er zijn inderdaad rokken van NATAN (Nathan met een 'h' is de concurrent ;)) die taps toelopen, maar er zijn ook variaties bij waarbij dat niet zo is. De basis is echter elke keer hetzelfde door de plooitjes op de heupen :)

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 28 aug 2014 - 18:24

Je hebt gelijk Josine en inderdaad is de rok met het witte jasje leuker en frisser!!
Al die zilverkleurtjes doen wel erg aan een ingepakte bonbon denken........!

Pagina's

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?