Door de Tweede Wereldoorlog kwam er in de jaren veertig een groot tekort aan voedsel, brandstof, en materialen als leer en stof. Daardoor nam de vindingrijkheid toe, zoals ook wel blijkt uit de iconische Gucci-tas met een handvat van bamboe. 

Je hoeft geen modeliefhebber in hart en nieren te zijn om het Italiaanse modehuis Gucci te kennen. Het internationaal vermaarde label heeft een reputatie weer je u tegen zegt, maar dat is natuurlijk niet zonder slag of stoot zo ontstaan. In de jaren dertig en veertig moest er echt gestreden worden om bestaansrecht.... en om materialen.

In 1935 begon de heibel door de tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog. Vanwege hun agressieve manier van optreden kreeg het thuisland van Gucci te maken met een handelsembargo, waardoor het modehuis zonder eigen toedoen moest dealen met een groot tekort aan leer. Gucci liet zich gelukkig niet gek maken, want als antwoord op de schaarste, werd er volop geëxperimenteerd met alternatieven. Hennep bleek uiteindelijk de beste vervanger van leer te zijn, want in de jaren dertig bracht het modehuis koffers van bedrukte hennep op de markt.

Na de hennepheibel, kreeg Gucci in de jaren veertig opnieuw te maken met schaarste. Door de Tweede Wereldoorlog was er bijna geen materiaal meer beschikbaar, waardoor de creativiteit opnieuw moest worden aangesproken. Dat leverde in 1947 een iconische tas van varkensleer op. Misschien klinkt dat niet heel elegant, maar het materiaal bleek verrassend zacht en mooi te zijn. En duur, maar dat probleem werd opgelost door de tassen simpelweg wat kleiner te maken. 

Bamboe
Over de handvatten moest ook flink worden nagedacht, want varkensleer bleek helaas te kwetsbaar voor dit onderdeel van een tas. Na heel wat hoofdbrekens kwam Gucci uit bij bamboe, dat  sterk was én op voorraad. Door dit natuurlijke materiaal te verwarmen, kon het gebogen worden. Et voilà: de iconische Gucci-tas met een handvat van bamboe kwam tot leven. 

In de jaren vijftig en zestig groeide de tas met innovatieve materialen uit tot een heuse hit. Vrijwel alle grote sterren werden ermee gezien, en ook prinses Gracia, prinses Paola en prinses Diana vielen voor het ontwerp. Koningin Máxima hebben we er  helaas nog niet mee kunnen betrappen, maar in haar collectie zijn wel enkele mooie 'nepperds' te vinden. Zo heeft ze een bamboetas van de Spaanse confectieketen Üterque, en ook een vintage exemplaar van Susan Gail gaat al heel wat jaren mee. Kijk je even mee?

Vintage
Laten we beginnen met de tas van Susan Gail, want we hebben het hier echt over een oudje. In 2000 werd Máxima namelijk al gespot met de tas, toen zij vanuit haar werk werd gevolgd door paparazzi. In eerste instantie werd beweerd dat de toekomstige prinses was verwend met een echte Gucci, maar na wat speurwerk van mijn kant bleek het te gaan om een vintage tas van Susan Gail. 

Close-up: 

Dan tas nummer 2: een bruin ontwerp van de Spaanse confectieketen Üterque.

Afbeeldingsresultaat voor uterque site:modekoninginmaxima.nl

En de laatste: een witte shopper van Banana Republic. 

Afbeeldingsresultaat voor banana republic site:modekoninginmaxima.nl

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van jeannine

jeannine

dinsdag 19 nov 2019 - 02:14

mooi die zwarte maar ok die witte lijkt me praktish .
Ik heb zelf ook niet veel te besteden ,als ik iets graag wil moet ik hard zoeken om het juiste te vinden ,ook ik loop voorbij de etalage en denk na ga naar huis en dan heb ik spijt dat ik het niet aangekocht heb. Als ik dan terug naar de winkel ga om het te kopen is het dubbel van de ene kant ben ik heel blij maar er komt dan een schuldgevoel moest ik daar nu echt mijn geld aan uitgeven dat duurt toch enkele
dagen vooralleer ik daar over ben en geen sonde meer maak van de uitgave dan kan ik pas echt genieten

afbeelding van Jens

Jens

maandag 18 nov 2019 - 22:29

Josine, welke ring draagt ze op de close-up van de Uterqüe? Kan me dit ontwerp niet herinneren.

afbeelding van karpathos

karpathos

dinsdag 19 nov 2019 - 10:53

De ring droeg ze in elk geval al in 2004 en ze heeft er ook bijpassende oorbellen bij.

afbeelding van Jens

Jens

dinsdag 19 nov 2019 - 12:41

Wat knap dat je dat weet, heb je een foto?

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

dinsdag 19 nov 2019 - 14:07

Als je bij anp zoekt op Maxima Turkije 2004 dan zie je haar in een groen gewaad. Daar draagt ze ook deze ring.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

maandag 18 nov 2019 - 20:00

Super leuke tassen. Zou niet kunnen kiezen ;-)

afbeelding van Lizzy

Lizzy

maandag 18 nov 2019 - 19:35

Wat een leuke tassen! Vooral de zwarte tas is een beaty.

afbeelding van NikkiRianne

NikkiRianne

maandag 18 nov 2019 - 18:40

Prachtige tassen, stuk voor stuk!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 18 nov 2019 - 15:23

ik vind ze ook allemaal leuk. En bijzonder dat zwart met bamboe. Ik zou bamboe eerder als een zomerproduct zien en combineren met lichte tinten. Maar dat zwart met bamboe staat super!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 18 nov 2019 - 13:44

Super tof vind ik deze tassen! Vooral die van Üterque en Banana Republic. Deze mag ze veel vaker uit de kast halen.

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

maandag 18 nov 2019 - 11:00

Ik ben er dol op. Maar ik ben dol op alles wat van riet of bamboe of raffia gemaakt is. Het is naturel en bij een bepaalde look past het altijd. Zo'n tas heb ik ook, maar dan van de Hennes en Maurits ;) Geld in mijn laatje als Maxima heb ik helaas niet.

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 18 nov 2019 - 11:43

Nee, het kledingbudget van Maxima zal niemand van ons hebben
Maar ik denk wel eens, misschien zijn wij nog wel blijer met een mooi (goedkoper )nieuw item dan Maxima met vele kasten vol

afbeelding van Hennie64

Hennie64

maandag 18 nov 2019 - 12:26

Wat zou je zo’n vrouw als koningin Maxima ( of anderen die kunnen kopen wat ze willen, geld speelt totaal geen rol meer) nou nog moeten geven voor d’r verjaardag? Iemand die alles al heeft, vraag ik mij weleens af. is alles heel “gewoon”? of....?

afbeelding van Babs74

Babs74

dinsdag 19 nov 2019 - 08:13

Ik denk dat iedereen het meest gebaat is bij een cadeau waar aandacht aan besteed is en dat met zorg is uitgekozen. Dat heeft niets met de prijs van het cadeau te maken, maar met de aandacht die je voor het cadeau en daarmee voor de ontvanger hebt.

afbeelding van Suus

Suus

maandag 18 nov 2019 - 21:56

Gewoon een diamanten armband met haar naam erin, of die van haar dochters ;-)

afbeelding van Luisje61

Luisje61

maandag 18 nov 2019 - 22:24

Haha inderdaad

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 18 nov 2019 - 12:43

Heb ik ook wel eens aan gedacht, alles hebben ze, en zo niet dan is het geen enkel probleem om het aan te schaffen .
Hoe mooi alles ook lijkt, ik zou echt niet willen ruilen.
Dat blije gevoel van een paar mooie schoenen of een nieuw jurkje, heerlijk toch?

afbeelding van Hennie64

Hennie64

maandag 18 nov 2019 - 19:02

Zeker! Eerst loop ik drie keer voorbij de etalage of winkel, dan blijft het door mijn hoofd sluimeren, zal ik het wel kopen óf niet, en ineens zie ik ook geen andere leuke schoenen en of kleding meer, herkenbaar? ;-)) terug naar de winkel en aanschaffen en blij dat ik dan ben, en zuinig! Ja een heerlijk gevoel! En nee ik zou absoluut nooit met haar willen ruilen, het echte blije gevoel van een paar mooie schoenen of een nieuwe jurk, waar we toch écht iets voor hebben moeten doen (sparen, werken) zou ik nooit willen missen!

afbeelding van Hennie64

Hennie64

maandag 18 nov 2019 - 19:02

Zeker! Eerst loop ik drie keer voorbij de etalage of winkel, dan blijft het door mijn hoofd sluimeren, zal ik het wel kopen óf niet, en ineens zie ik ook geen andere leuke schoenen en of kleding meer, herkenbaar? ;-)) terug naar de winkel en aanschaffen en blij dat ik dan ben, en zuinig! Ja een heerlijk gevoel! En nee ik zou absoluut nooit met haar willen ruilen, het echte blije gevoel van een paar mooie schoenen of een nieuwe jurk, waar we toch écht iets voor hebben moeten doen (sparen, werken) zou ik nooit willen missen!

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 18 nov 2019 - 19:55

Zooooooo herkenbaar, nog weer even langs de etalage... ... en dan later het plezier om het thuis te hebben . Heerlijk!!

afbeelding van Doro

Doro

maandag 18 nov 2019 - 13:07

Ik denk dat Maxima ook nog steeds blij wordt van een nieuwe aanschaf hoor! Vast!

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

maandag 18 nov 2019 - 17:53

Ze kijkt wel altijd heel blij als ze weer met een nieuwe jurk de hoek om komt. Maar zij moet ook altijd met de mode mee lopen. Bijvoorbeeld met de culotte, daar moet ze zich in hebben laten zien. En de ruitjes nu weer.
Zou ze ook competitie daarin hebben met andere koningshuizen? Of filmsterren?

Ik ben ook altijd reuze blij met mijn nieuwe schoenen of jas. Je hebt gelijk elisah, ik zou dat ook voor geen goud willen missen.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

maandag 18 nov 2019 - 18:09

Nou ze hoeft toch niet met de mode mee te doen? Toch dragen wat jezelf mooi vindt lijkt mij :)

Mooi die gucci tas! Als ik M geld had zou ik die zeker kopen ipv een aantal clutches

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

maandag 18 nov 2019 - 18:56

Nou, ze loopt met de mode mee hoor! En het liefst al maanden van te voren. Ik heb vaak dat ik denk: hee, dat is weer nieuw in de kleding business, en dan heeft zij er al lang mee gelopen. Ze houdt het keurig bij.

afbeelding van Maria04

Maria04

maandag 18 nov 2019 - 10:40

Wat een schitterende modieuze tassen, ik vind heel apart met bamboe... top!

afbeelding van Hennie64

Hennie64

maandag 18 nov 2019 - 10:28

Niet mijn smaak, wel apart.

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 18 nov 2019 - 10:20

Ik vind ze allemaal super leuk met bamboe .
En eigenlijk ook heel leuk om een tas om je arm te dragen.
Leuker dan een clutch plat gedrukt onder je arm.
Prachtig verhaal hierbij , maakt de tassen nog mooier .

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?