Als koningin Máxima met een diamanten collier op de rode loper verschijnt, ben ik altijd blij met haarscherpe close-ups. In de koninklijke kluis zijn namelijk meerdere exemplaren te vinden, en soms is het verschil héél moeilijk te zien. 

Nummer 1: het festoenen-collier 
Op negenjarige leeftijd kreeg Wilhelmina van haar vader een opmerkelijk geschenk. In het pakje dat haar werd aangereikt, zat een diamanten collier met vijf driehoeken, ook wel festoenen (slingers) genoemd. Voor het juweel moest de koning maar liefst 115.000 gulden neerleggen, maar daar heeft de huidige generatie nog steeds profijt van.

Koningin Máxima heeft de festoenen (de driehoekjes dus) tweemaal gedragen als diadeem, zie nummer 9 in deze blog. Met het complete collier hebben we haar nog niet gezien, maar met de vereenvoudigde versie (zonder festoenen) wél. 

Nummer 2: diamanten bandeau 
De meeste bruiden krijgen hooguit een wasmachine of een vaatwasser cadeau, maar aan het hof staan de zaken er natuurlijk heel anders voor. Zo kreeg Emma in 1879 een imposante broche en diamanten rivière (collier) cadeau. Het Nationale Geschenk à 45.000 gulden werd vervaardigd door Nathan Josephus Jitta. De grote broche, ook wel een devant de corsage genoemd, werd onlangs nog gedragen door koningin Máxima, zie kopje vier in deze juwelenblog. Het collier met 34 grote diamanten werd ten tijde van koningin Wilhelmina weer uit elkaar gehaald, zodat het kon worden omgetoverd tot een nieuw diadeem met 27 diamanten. Hieronder zien we Máxima met het resultaat én het eerder genoemde festoenencollier van Wilhelmina. 

In India droeg Máxima het voormalige collier, dat nu dienst doet als diadeem, ook:

Nummer 3: historische rivière 
In de koninklijke kluis ligt er ook nog een diamanten rivière te schitteren waarvan de herkomst onbekend is. Er gaan wel wat verhalen rond over een collier van Maria Feodorovna, dat via koningin Anna of koningin Sophie in de Oranjecollectie zou zijn gekomen, maar waterdichte bewijzen hiervoor ontbreken helaas. Wel weten we zeker dat koningin Juliana op haar trouwdag werd gezien met het juweel en dat prinses Beatrix er ook een zwak voor heeft. 

Dankzij een systeem met haakjes en schroefjes kan Máxima het historische collier ook versieren met parels, smaragden en andere edelstenen. 

Nummer 4: diamanten rivière (uit privébezit?) 
En dan komen we nu aan bij het mysterie. Tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk (2016) dook er bij Máxima namelijk nóg een rivière op met 50 briljanten. Het juweel lijkt zeer sterk op nummer 3 uit deze blog, maar de kleur en zetting van de stenen komen niet overeen. Ook kan dit juweel worden uitgebreid met 8 briljanten, waardoor het in korte en lange versie gedragen kan worden. Ik ben heel benieuwd naar het verhaal. Is het een veilingstuk, een riant verjaardagscadeau, een diplomatiek geschenk of een vergeten juweel uit de koninklijke kluis?  Hopelijk krijgen we hier ooit nog eens antwoord op. 

Boven: Máxima met collier 3. Onder: Máxima met collier 4. Het verschil qua zetting is duidelijk zichtbaar. 

Zoals op bovenstaande foto's goed te zien is, is Máxima's collier voorzien van een haakje. Aan dit haakje kunnen mooie glimmers bevestigd worden. 

En welk collier droeg Máxima donderdag? De arendsogen onder ons zien het vast wel: collier 4. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Moon

Moon

dinsdag 01 dec 2020 - 15:46

Heeft ze nu echt 4 redelijk identieke diamanten knoeperds? Wat makkelijk als straks de prinsessen allemaal tegelijk met mama een rij diamanten willen dragen, gewoon in grootte van oud naar jong verdelen!

afbeelding van Ella

Ella

maandag 30 nov 2020 - 20:19

Prachtig. Zijn dat ook de sterren van het huwelijksdiadeem?

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

zondag 29 nov 2020 - 16:48

....inderdaad ... diamonds are a girl's best friends. Glamoureus en beeldschoon. Staat wellicht elke vrouw.
Met of zonder aanhangers of festoenen - altijd feestelijk, vooral bij sfeervol kaarslicht Ook Wilhelmina moet
er destijds imposant hebben uitgezien. Diamanten onderstrepen de natuurlijke schoonheid van Koningin Maxima.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 29 nov 2020 - 15:36

Máxima is duidelijk dol op d3ze mooie colliers! Leuk om te weten dat er verschillende zijn!

afbeelding van Magda

Magda

zondag 29 nov 2020 - 11:27

Prachtig in één woord.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

zaterdag 28 nov 2020 - 19:32

Leuk blog weer! En wat een prachtige colliers. Zowel alleen het collier als met een hanger eraan. Het lijkt mij geweldig te mogen beschikken over deze juwelen.

afbeelding van Tony

Tony

zaterdag 28 nov 2020 - 19:26

Tja, diamonds are a girls best friend! Ik vind de simpele versie van alleen een collier zonder hanger eigenlijk nog het mooist. Die stenen zijn op zich al voldoende om alle aandacht op te eisen! Gewoonweg schitterend!

afbeelding van Maria48

Maria48

zaterdag 28 nov 2020 - 16:58

Mooi, mooi... zoveel verschillende mogelijkheden. heel fijntjes komt dit sieraad naar voren, zowel in het haar als om de hals. Steeds weer verrassend. Dank Josine voor je zoeksessie.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zaterdag 28 nov 2020 - 14:48

Prachtig hoor, al dat geschitter! maar ik zie ook de enorme oorlellen van wijlen Wilhelmina, ik dacht eerst dat het oorbellen waren :-) maar dezelfde blik heeft haar achterkleinzoon ook.

afbeelding van Suus

Suus

zondag 29 nov 2020 - 22:00

Inderdaad treffend hoeveel w-a op haar lijkt. Maar ook Amalia!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 28 nov 2020 - 13:47

Wat leuk uitgeplozen! Een sieraad geven bij een huwelijk is een idee om te onthouden!
Fijn dat ze deze week weer wat van de familiejuwelen kon dragen. Ik vond deze goed bij haar outfit passen.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zaterdag 28 nov 2020 - 12:21

Ik vind het eerste collier zonder festoenen mooier, anders wordt het een beetje pompeus.
Zo'n collier met één hanger eraan is wel mooi, of zonder hanger.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?