Effen stoffen hebben een streepje voor bij onze koningin, maar een uitstapje kan ze zo af en toe heus wel waarderen. Daarom nu online: een kleurrijke blog over het pied-de-poule motief. 

Franse termen doen het goed in de modewereld. Door een tweedelige combinatie te omschrijven als een deux-pièce, of een set als een ensemble, voeg je met weinig moeite een flinke snuf allure en elegantie toe. Wie wil dat nou niet? Toch vind ik de adoratie van de Franse taal soms ook wel een beetje jammer, want het lijkt me best wel leuk om eens te vermelden dat Máxima gespot is in een heuse kippenpotenjurk. Want ja, als je pied-de-poule vertaalt, kom je toch echt uit bij de onderdanen van een kip. 

Het pied-de-poule motief is klein en verfijnd, en heeft inderdaad -met wat fantasie- wel wat weg van een kippenpoot. 

Als het motief iets groter en grover is, spreek je van pied-de-coq (hanenpoten), als het dessin nóg een slagje groter is van pied-de-cygne (zwanenpoten), en de pied-de-elephant bestaat ook nog. Toch wordt de term pied-de-poule vooral gebruikt, als een soort overkoepelende term. Zo omschreef Michael Kors het motief van onderstaande jurk als pied-de-poule, terwijl er eigenlijk sprake is van pied-de-cygne. 

Goed, terug naar Máxima. In 2007 opende zij samen met Mathilde een expositie in het Haagse Gemeentemuseum. Bij toeval bleken de dames allebei een mantel met pied-de-coq te dragen. Ik was erbij en kan me het gelach bij aankomst nog goed herinneren. 

Een broekpak met pied-de-poule kan ook een flinke glimlach opleveren, zeker als je er een paar goede insectenbroches bijdraagt. 

Met rood-witte pied-de-poule weet Máxima ook wel raad. 

En bruin-wit ook. 

Een pied-de-poule-cape van Saint Laurent hangt eveneens in haar kast. 

De zwart-witte mantel van Frans Hoogendoorn mag ik natuurlijk niet vergeten bij dit overzicht. Het kledingstuk kwam voor het eerst in beeld in het najaar van 2001, en zou mijns inziens nog prima dienst kunnen doen. 

En als we het dan toch hebben over koninklijke dierenpoten, dan breng ik deze geel-witte japon van Mathilde graag ook nog even onder de aandacht. 

In deze serie:
Máxima en de streep
Máxima en pied de poule 
Máxima en de dierenprint
Máxima en de paisleyprint 
Máxima en de polkadot 
Máxima en kleurverloop
Máxima en de ruit 
Máxima en bloemdessins 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 05 aug 2020 - 14:26

Blijft een klassieker, altijd mooi. Het rode pak is mijn favoriet, net als de bruin witte jurk en jas! De blauwe jurk is mooi, maar wat mij betreft geen topper omdat ik het blauw niet bij Máxima vind passen.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 04 aug 2020 - 13:52

In t Engels 'houndstooth pattern' genoemd dat je tegenwoordig meer bij modesites tegenkomt.
Het blijft een patroon dat trekt. Mij in ieder geval, wat meer in de winter dan bij zomerkleding. Maxima mag hiermee doorgaan!

afbeelding van Birchwood

Birchwood

dinsdag 04 aug 2020 - 12:12

Wat een mooie outfits. De blauwe Michael Kors vind ik Máxima erg mooi staan, maar ook het rode broekpak. Deze steken er bovenuit.
Als ze de cape wegdoet dan mag deze mijn kant op komen ......

afbeelding van Jens

Jens

dinsdag 04 aug 2020 - 11:04

Nooit iets geweten over deze verschillende benamingen. Mijn favo is het rood-witte kostuum met de insecten.

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 04 aug 2020 - 07:25

Wat leuk om te lezen en gek genoeg nooit bedacht dat hiermee kippenpoten werden bedoeld. En moet helemaal grinniken om de andere benamingen als het patroon groter wordt ;-)) Blauwe jurk staat Máxima echt mooi, mag zeker nog een keer gedragen worden. Gele jurk bij Mathilde icm de hoed ook prachtig.

afbeelding van Tony

Tony

maandag 03 aug 2020 - 21:44

Die blauwe Michael Kors vind ik nog het mooist, maar de andere outfits staan haar ook goed, dit motief kan altijd wel!

afbeelding van oranjefan

oranjefan

maandag 03 aug 2020 - 21:23

Wat is dit een mooie, tijdloze print. De jurk van Michael Kors, het broekpak, de bruine jurk (met de laarzen) en de mantel van Frans Hoogendoorn zijn voor mij favoriet. En wat staat Mathilde die geel/witte jurk toch geweldig!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?