Als een strik om een prachtig cadeau, zo zou je Máxima's kleurrijke ordelinten kunnen zien. Of juist als een stoorzender, want opvallen doen ze zeker. In de serie Lintjesregen komen alle ins en outs van Máxima's onderscheidingen aan bod. In de blog van vandaag kijken we naar de reden van overhandiging. 

Door de jaren heen heeft de koningin ongeveer 25 onderscheidingen ontvangen. Een deel is haar toegekomen vanwege haar koninklijke positie, want op de eerste dag van een staatsbezoek reiken staatshoofden -als teken van respect en vriendschap- over en weer onderscheidingen uit.

Als 'de vrouw van' krijgt Máxima niet altijd de hoogste orde, maar haar verzameling is inmiddels wel behoorlijk indrukwekkend. Van België heeft ze er zelfs twee. Bij het eerste staatsbezoek in 2006 was Máxima nog prinses en daarom kreeg ze destijds het Grootkruis in de Kroonorde van België. Deze onderscheiding kun je herkennen aan een bordeauxrood lint. In 2016 kwam de koning van België naar Nederland. Máxima had haar upgrade van prinses naar koningin toen al lang en breed achter de rug, en daarom kreeg ze ook een andere (lees:hogere) onderscheiding overhandigd: het Grootlint in de Leopoldsorde van Belgie. 


Het koningspaar en prinses Beatrix dragen hier het Grootlint in de Leopoldsorde van België, de Oranjes op de achterste rij het Grootkruis in de Kroonorde van België. 

Bij het staatsbezoek in 2016 kregen koning Filip en koningin Mathilde zelf ook een hogere onderscheiding cadeau. 


Links, in 2006 zie je ze met Grootkruis in de orde van Oranje-Nassau, rechts in 2016 met de Oranje van de Nederlandse Leeuw. 

Bij de lintjes van Luxemburg is er sprake van een vergelijkbare situatie. Bij het staatsbezoek in 2006 kreeg Máxima een donkerblauw ordelint, behorend bij het Grootkruis in de Orde van Verdienste van Adolf van Nassau. Bij het staatsbezoek in 2018 kreeg ze als koningin het Grootkruis in de Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau, en daar hoort een oranje ordelint bij. Aangezien ze aan het hof altijd de hoogste onderscheidingen dragen bij staatsbanketten en chique partijen, verwacht ik Máxima niet meer met het blauwe ordelint te zien. 

Herinnering
Als je alle buitenlandse onderscheidingen bij elkaar optelt, kom je op 22 uit. Dan blijven er dus nog drie onderscheidingen over. Twee zijn er gelinkt aan een historische gelegenheid. De eerste aan haar huwelijk in 2002, de tweede aan de inhuldiging van de koning in 2013. Van een ordelint is geen sprake, van een herinneringsmedaille wel. Links en in het midden zie je de huwelijksmedaille, rechts de inhuldigingsmedaille. 

En last but not least hebben we dan ook nog de Orde van de Nederlandse Leeuw. Máxima is Ridder Grootkruis van deze onderscheiding, oftewel Ridder 1e graad. Voor je hier kans op maakt, moet je je óf heel dichtbij de troon bevinden óf een uitzonderlijke prestatie voor Nederland leveren. Zo maak je als minister pas kans als je zesmaal die functie hebt gehad. Wopke Hoekstra moet dus nog even ;) En prinses Laurentien ook, want zij is alleen Ridder Grootkruis in de Huisorde van Oranje. Een huisorde is een particuliere onderscheiding en valt buiten de ministeriële verantwoordelijkheid. In rangorde is hij dan ook lager. In de staatscourant van 1 oktober 2013 werd bekend gemaakt dat de Ridder Grootkruis in de Huisorde van Oranje op nummer 9.1 staat, Máxima's onderscheiding staat op 6.1. Welke onderscheiding op nummer 1 staat, weet je vast wel. En anders moet je maar even denken aan héél grote klokmouwen. 


 Máxima met het Ordelint en de Ster van Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw, Laurentien met de versierselen die horen bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje. 

Serie Lintjesregen 
- Deel 1: welke onderscheidingen heeft koningin Máxima? 
- Deel 2: Wanneer ontvang je een onderscheiding 
- Deel 3: Waaruit bestaat een onderscheiding? 
- Deel 4: Wanneer draag je welke onderscheiding? 
- Deel 5: Hóe draagt je een onderscheiding? 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Birchwood

Birchwood

woensdag 06 jan 2021 - 21:58

Dubbel, sorry.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

woensdag 06 jan 2021 - 21:57

Interessant om te weten, dank Josine!

afbeelding van oranjefan

oranjefan

woensdag 06 jan 2021 - 08:41

Josine, wat goed dat je altijd weer een onderwerp weet te vinden om over te vertellen op je site. Zo krijgen we toch nog wat te zien van Maxima.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 05 jan 2021 - 16:31

Wat leuk om te lezen! Hoop dat we haar dit jaar weer ergens met haar ordes te zien krijgen.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 05 jan 2021 - 14:48

Hoor t lint bij de orde?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 05 jan 2021 - 15:00

Ja, vandaar de benaming ordelint. In een van de komende blogs komen de verschillende versierselen binnen een orde aan bod.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 05 jan 2021 - 16:08

Dank

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 05 jan 2021 - 13:21

Kleurrijke ordelinten dragen niet weinig bij aan de pracht van avondkleding, ook bij de (altijd veel soberder geklede) mannen.
Schitterende foto's van Mathilde, in uiterst verfijnde avondtoiletten en met prachtige diademen !

Nog een paar ordelinten, zo sierlijk gedragen door Máxima, zijn te bewonderen op http://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/maxima-het-la... !
Daar ook, op nr. 6, de foto van haar 'verschijning' (als prinses) op het staatsbezoek aan België in 2006 : de enige keer dat ze ook (bijzonder chique) lange witte handschoenen droeg !

Zelfs bij strapless werden/worden ordelinten gedragen, zoals die verrukkelijke foto met de drie Oranjedames van 14.12.60 te Brussel duidelijk illustreert : https://www.anp-archief.nl/page/601563/brussel-14-december-1960 !

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

maandag 04 jan 2021 - 23:42

...inderdaad interessant, maar wel enigszins uit de tijd. Heeft soms ook negative/ dominante invloed op de prachtige avondjaponnen door breedte en kleur van het ordelint.

afbeelding van Tony

Tony

maandag 04 jan 2021 - 20:05

Wat leuk om wat meer te leren over de koninklijke ordes en rangordes, heel interessant!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?