Zelfs in de etalages van de duurdere juweliers zie je ze bijna niet meer, maar dat weerhoudt Máxima er niet van om met regelmaat een mooie broche op te spelden. Daarom blikken we in deze blog terug op haar allereerste broche: het Maltezer Kruis. 

Het verhaal achter dit juweel brengt ons terug naar 31 maart 2001, de dag van de verloving. Naast een keurige jurk van de Amerikaanse maatkleermaker Joseph Ting droeg de toekomstige prinses die dag een opvallende broche in de vorm van het Maltezer Kruis. Dit christelijke symbool wordt doorgaans geassocieerd met de acht zaligsprekingen van Jezus en in de Rooms Katholieke wereld ook wel met de vier hoofddeugden: standvastigheid, gerechtigheid, matigheid en volharding. Of Máxima hier helemaal van op de hoogte was destijds, is maar de vraag. Het juweel betreft geen peperdure, naar wens gemaakte broche, maar een vintage ontwerp uit de collectie van Ciner.

Dit Amerikaanse label werd in 1892 opgericht door Emanuel Ciner. Na een succesvolle start in het duurdere segment, begon de ontwerper in de jaren dertig aan een avontuur met goedkopere materialen. Denk aan glas, kristallen en nepparels uit Japan. Doordat zijn sieraden nog wel met de hand werden gemaakt, en de materialen met zorg werden geselecteerd, werd Ciner al snel gezien als een van de betere merken op het gebied van fantasiejuwelen.  

Aangezien Máxima’s verlovingsbroche al in de jaren 60 werd vervaardigd, heeft ze hem waarschijnlijk via een veilinghuis aangekocht óf van een dierbare cadeau gekregen. Hoe dan ook verdween het juweel na de verloving gelijk buiten beeld, tot hij weer opdook bij Máxima’s eerste officiële optreden na de zwangerschapsaankondiging. Blijkbaar had de broche destijds een bijzondere betekenis, want op haar laatste afspraak voor de bevalling droeg ze hem opnieuw. Sindsdien geniet het sieraad van zijn pensioen, al weet je bij Máxima nooit of een mooie glimmer ooit weer eens opduikt.

Wil je meer lezen over Máxima's broches? Dat kan! Momenteel ligt er een mooie juwelenspecial van Royalty in de winkel, waarin ook Máxima's broches uitgebreid aan bod komen. Blijf je liever binnen? Online bestellen kan ook! 

Informatie met dank aan onze JaneAusten! 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van JAusten

JAusten

dinsdag 09 feb 2021 - 13:27

Always a pleasure :)
Stay safe

afbeelding van Mieke

Mieke

woensdag 03 feb 2021 - 22:48

Bedankt Josine, leuk dat je er weer bent! Deze broche droeg ze ook bij haar kennismakingsbezoek aan Zeeland in oktober 2001, op een bruine jas. Ruim een half jaar na hun verloving.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

woensdag 03 feb 2021 - 21:06

Josine, fijn dat je weer toe komt aan Maxima, maar heel begrijpelijk dat je thuis besognes voor gaan.
Ik heb de broche altijd mooi gevonden, na jouw verhaal helemaal.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

woensdag 03 feb 2021 - 20:32

Leuk, Josine, dank je. Begrijpelijk dat je even afwezig was hier, maar het is zo fijn om in deze tijd wat afleiding te hebben o.a. op MKM!
Hoop de broche nog vaker te zien, ik hou van parels.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 03 feb 2021 - 17:22

Ik zou m niet herkend hebben !
Staat altijd nog wel op mn lijstje, een mooi broche...

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 03 feb 2021 - 15:06

Wat fijn dat je r weer bent Josine!
Kan me zo voorstellen dat je in deze rare tijd even iets anders aan je hoofd hebt.
Leuk deze broche in de spotlights. Ik weet niet precies wat ik ervan vind, maar super leuk dat Máxima ons regelmatig met een broche weetje verrassen.

afbeelding van Assepoester

Assepoester

woensdag 03 feb 2021 - 13:21

Godzijdank Josine, wat fijn dat je er weer bent! Tja, het is zo'n loodzware tijd voor ons allemaal. En daarom is het zo fijn om even te kunnen ontspannen en smullen van een logje op MKM.
In de beginjaren van Maxima als prinses las ik in royalty bladen, een artikel geschreven door een bekende juwelenkenner, hij komt ook vaak op TV (Tussen Kunst en Kitsch) dat zo met het blote oog de broche Spaans achtig aandoet en mogelijk een erfstuk is uit de familie van Maxima, klinkt aannemelijk, maar nu door het geweldige speurwerk van Josine, weten we nu het ware verhaal achter de broche. Echt heel interessant om te weten. Dank je wel, Josine!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

woensdag 03 feb 2021 - 13:21

Prachtige broche en mooi verhaal er weer bij!
Fijn dat alles goed gaat met, Josine!
We hebben ons voor niets zorgen gemaakt!
Wel een goed teken, toch?
Succes met alle drukte!

afbeelding van Jacolien

Jacolien

woensdag 03 feb 2021 - 12:59

Mooi verhaal achter de broche! Ik had gehoopt op foto's waar ze hem later droeg, ik kan het niet zo voor de geest halen

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 03 feb 2021 - 12:54

Wat mooi, Josine, dat je terugbent !! Op weg alweer naar oogstrelende plaatjes (en leuke commentaartjes) !

afbeelding van Maria48

Maria48

woensdag 03 feb 2021 - 10:15

Dankjewel Josine. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen..... Een schitterende broche, en de uitleg heel bijzonder.

afbeelding van JokeGram

JokeGram

dinsdag 02 feb 2021 - 23:04

Gelukkig! Niet ziek, maar drukdrukdruk! Én ‘n verbouwing én 3 kinderen én thuisonderwijs én een baan! Heel knap om al die ballen hoog te houden. Maxima uit beeld dan kan en mag je deze blog ook even aan de zijlijn parkeren! Veel begrip hoor, zeker na je uitleg. Probeer gezond te blijven en succes met alles. Wij kijken gewoon de oudere blog nog even terug!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 02 feb 2021 - 22:24

Ps. Mag ik op deze plek even bedanken voor alle bezorgde reacties en mailtjes? Gelukkig was er niets aan de hand. Ik kreeg alleen te maken met een dreumes in peuterpubertijd, een grondige verbouwing, thuisonderwijs en heel veel deadlines. MKM moest ik noodgedwongen aan haar lot overlaten, maar gelukkig hebben jullie goed voor haar gezorgd. Dank je wel!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?