Op ModekoninginMáxima.nl kijken we graag naar koninklijke mode, en de vaste bezoekers van deze website zullen vast wel weten dat de uitstraling van een outfit voor een groot deel wordt bepaald door de stofkeuze. Daarom duiken we de komende weken in de wondere wereld van zijde, katoen, weefgetouwen en spinnewielen. 

Een jurk is nooit zomaar een lap stof, en achter een lap stof schuilt vaak ook weer een bijzonder verhaal. Dat zal deze nieuwe serie, Back to the basic, ook wel bewijzen. Maar voor we echt de diepte ingaan, wil ik eerst kort wat vertellen over de politieke, maatschappelijk en economische invloed van stoffen. Misschien niet direct een heel koninklijk onderwerp, maar een uitstapje kan af en toe geen kwaad. 

Goed, genoeg gekletst. Back tot the basic. En ja, wat is dan precies de basis? In het geval van stoffen komen we al snel uit bij de vier belangrijkste bronnen van natuurlijke vezels: katoen, zijde, linnen en wol. Door middel van heel uiteenlopende technieken kunnen deze vezelsoorten draden opleveren, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden voor het weven, breien of haken van een lap stof. De volgorde is dus alsvolgt: vezel --> draad --> stof. Tegenwoordig is dit een grotendeels machinaal proces, maar tot de industriële revolutie werd vrijwel alles met de hand gedaan. Een tijdrovend gebeuren, maar dan had je ook wat. Tot de industriële revolutie betekende het bezitten van (exclusieve) stoffen immers macht, geld en status. 

Het belang van de vroegere stoffen mag dus absoluut niet onderschat worden, maar waarom werd er dan zoveel waarde gehecht aan een mooie lap zijde, katoen, linnen of wol? Het is onmogelijk om deze vraag in een paar zinnen te beantwoorden, maar de eerste reden spreekt waarschijnlijk wel voor zich: stoffen konden uitstekend verhandeld worden. Van auto's en vliegtuigen was immers nog geen sprake, en het vervoer over water en land nam heel wat tijd in beslag. Korthoudbare producten konden daarom alleen lokaal verhandeld worden, terwijl er met stoffen veel meer mogelijk was. Langeafstandshandelaren brachten bijvoorbeeld Chinese en Italiaanse zijde naar ons land, en op de terugweg kon met hetzelfde gemak weer Engelse wol mee worden teruggenomen. 

Stoffen werden dus lange tijd gezien als perfecte handelswaren, en het spreekt waarschijnlijk ook wel voor zich dat de prijzen stegen naarmate er meer kilometers werden afgelegd. En daarmee komen we gelijk uit bij de tweede functie van stof. Door de hoge prijzen werden exclusieve stoffen namelijk gezien als heuse statussymbolen. Arbeiders konden een japon van Chinese of Italiaanse zijde niet betalen en vanwege het vuile werk zou het ook heel onpraktisch zijn. In de zijdelanden was de stof iets goedkoper, maar daar werden dan weer regels opgesteld om de exclusiviteit van de stof te behouden. Zo mochten alleen Chinese keizers eigele zijde dragen, en kon men zelfs aan de bekleding van een grafkist iemands status aflezen. 

Naast handelswaren en statussymbolen werden exclusieve stoffen lange tijd ook gebruikt als diplomatiek geschenk. In China werden oorlogen voorkomen door het schenken van zijde, en in Egypte werden diplomatieke banden door middel van linnen aangehaald of juist bevestigd. Ik vind het daarom wel geestig dat prinses Beatrix tijdens buitenlandse reizen vaak -op verzoek- een lap stof cadeau krijgt. Zo zet ze, bewust of onbewust, een eeuwenoude traditie voort. 

Maar nu we het hebben gehad over enkele belangrijke functies van zijde, katoen, linnen en wol, mogen we niet vergeten dat natuurlijke vezels en stoffen in nog veel grotere mate de levens van de gewone bevolking hebben beinvloed. Het oogsten van de natuurlijke vezels kwam immers op de schouders van de arbeiders terecht, en het maken van draden en stoffen werd weer gezien als een echte vrouwentaak. Terwijl de kinderen over de vloer kropen of een pan soep op het vuur stond te borrelen, konden de arbeidersvrouwen immers thuis het spinnenwiel aanslingeren. Werkende vrouwen is dus geen fenomeen van de laatste tijd, want juist tot de industriële revolutie konden vrouwen dankzij het vervaardigen van textiel de financiële situatie van het gezin enigssinds onder controle houden. In bepaalde streken werden belastingen immers geheven in de vorm van draad of stof, en etenswaren of een doktersbezoekje konden ook nog weleens geruild worden voor een stuk textiel. 


Een vrouw bij een klein weefgetouw. Foto: Nationaal Archief 

Met dit in ons achterrhoofd is het ook niet zo vreemd dat er vanuit de elite én het gewone volk altijd werd gestreefd naar hoge opbrengsten en perfecte eindproducten. En ik vind het heel veelzeggend dat men in het vroegere Egypte de floëem even grondig van de rest van de vlasstengel kon scheiden als de beste linnenmachines anno 2019. Helaas is er door de millenia heen veel kennis en techniek verloren gegaan, waardoor het wiel vaak weer opnieuw moest worden uitgevonden.

De industriële revolutie, die grotendeels draaide rondom de katoenproductie, heeft de stoffenwereld helaas en gelukkig voorgoed op zijn kop gezet. Het handwerk is grotendeels overgenomen door machines van ijzer en staal, en hoe de zaken er verder voorstaan, weten we waarschijnlijk allemaal wel. Een groot deel van onze kleding komt uit Azië en in de meeste kleding worden synthetische stoffen toegevoegd. Aan het hof wordt er net als vroeger nog wel veel kleding van 100 procent zijde, wol, linnen en katoen gedragen. De komende weken gaan we de stoffen in deze volgorde onder de loep leggen. 


Koningin Juliana kon blijkbaar ook weven. Foto: Nationaal Archief 

Meer lezen over de geschiedenis van stoffen? Lees dan het boek 'De Gouden Draad' van Kassia St Clair, dat ik ook gebruikt heb als naslagwerk voor dit blog. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 24 aug 2019 - 07:13

Heb er gisteren nog eens over gedachtt, wat Metel schreef over de inrichting van de persoonlijke zalen van Huis ten Bosch...
Het is wel erg de Zonnekoning allemaal, persoonsverheerlijking en narcistisch. Ik heb daar eigenlijk niet over nagedacht hiervoor maar kan dat nu niet meer uit mijn gedachte krijgen.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 24 aug 2019 - 20:45

Narcistisch? Het is hun woonvertrek he. En al voor de verbouwing was de wens uitgesproken dat ook WA en Máxima hun stempel zouden drukken op het monument. Zodat het gebouw zowel de geschiedenis als het heden weerspiegelt. En in mijn slaapkamer hangt een levensgroot portret van Leon en mij. Ben ik nu ook narcistisch? Ik denk dat het juist een heel slim gekozen thema voor een ontvangstkamer is. Voor iedere gast is er wel iets herkenbaars te zien. Of het nu de hond van de koning of de jurk van de koningin is. Een stukje herkenning dat kan helpen bij het voeren van gesprekken en gasten kan vermaken als ze even moeten wachten.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 26 aug 2019 - 07:44

Sorry Josine, ben her vaak met je eens maar een stukje herkenning in the display van persoonlijke eigendommen van het paar wat je bezoekt zodat je wellicht het ijs breekt of een gespreksonderwerp hebt over die persoonlijke eigendommen.... sorry maar dat is toch puur narcistisch?

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 26 aug 2019 - 13:05

Ik snap je wel Doro, al is de term narcistisch misschien te zwaar uitgedrukt.
Beatrix heeft destijds door met moderne design meubels en (moderne) kunst ook wat van haarzelf laten zien toen ze in Huis ten Bosch gingen wonen.
Smaakvol en zeker niet zo overdadig als wat het nu is .

afbeelding van Doro

Doro

maandag 26 aug 2019 - 13:16

Overdaad vind ik alleen maar leuk, de zalen zijn prachtig maar het verbaasd me zo dat het alleen maar toevoegingen zijn die te maken hebben met het koningspaar en de koninklijke familie. Juist in het Paleis zou ik me kunnen denken dat je een zaal maakt waar meer algemene afbeeldingen te zien zijn, een verhaal vertellen over een eeuw bijvoorbeeld en niet zo persoonlijk. Zoals de witte salon, de Japanse zaal. Inderdaad wat je zegt, door (moderne) kunst op te hangen maak je het persoonlijk en dat is toch echt anders dan zowel een DNA zaal als een blauwe zaal vol over jezelf. Maar goed, dat het allemaal prachtig is: zeker!

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 26 aug 2019 - 14:04

Ik kan me ook bijna niet voorstellen dat onze koning zich hier prettig bij voelt en dat dit ook zijn keuze is.
Ze hebben een luxe leven en genieten daarvan, maar verder krijg ik toch de indruk dat hij meer is van, doe maar gewoon !!
En zeker niet te veel van hen persoonlijk laten zien .
Zijn werkkamer vind ik heel mooi en passend .

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 25 aug 2019 - 02:52

Natuurlijk is het (wellicht) een mooi oprecht’ idee geweest van het Koninklijk paar met persoonlijk gewicht, uiteindelijk lijkt het mij dat dit gebouw/paleis zelf zowel in plafond-schilderijen en/of foto’s of anderzijds relikwieën al meer dan genoeg het heden en verleden uitstraalt.
Ik denk dat er wel zeker een kern van waarheid schuilt in het gevoel van zowel Merel als Doro, ( en meerderen, jazeker) want waarom zou die hele blauwe kamer wanddecoratie anders op verwijderbare/inwisselbare panelen zijn geschilderd/geborduurd etc,?? Precies!, om het weer weg te halen, als ze er niet meer wonen, of evt. eerder. Niet meer dan persoonsgericht dus, en daarmee een tijdelijke(!) stempel kennelijk afgevend.

Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het wel bijzondere stukken zijn, al zou ik dit absoluut privé gehouden hebben net als die DNA stenenmuur. Wie verzint zoiets? Als ik dit zou doen (ooit!!).... dan op de slaapkamer!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 23 aug 2019 - 19:43

Worden er in Nederland nog 'koninklijke' stoffen gemaakt?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 24 aug 2019 - 20:46

Voor zover ik weet niet.

afbeelding van Ton Angers

Ton Angers

donderdag 22 aug 2019 - 15:52

Over de ontmoeting met MBS (niemand fronste daarover in mijn omgeving) kan ik heel kort zijn. Uiteraard is zo'n ontmoeting van te voren met de MP Rutte overlegd en hij heeft zijn toestemming gegeven daaraan. Hij gaf toestemming dus de ontmoeting is nu een feit. Dat de vooral links-centraal; links en de groene partijen daarop commentaar gaven was te verwachten - ook hier niets nieuws onder de zon. Nu het a.s; staatsbezoek aan India op de agenda staat, hoor ik geen kip meer die daarop commentaar geeft. Selectieve verontwaarding noem ik dit dus maar. Tenzij er iemand in Nederland gaat roepen: India is toch een perfecte democratie! Tja, dan hebben ze gewoon te weinig kaas gegeten hoe India bestuurd wordt. Verdiep u er eens in dit enorm grote land, met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. En India staat echt niet in de top 30 van landen die democratie hoog in hun vaandel hebben en houden. Noorwegen - toch een koninkrijk - op plaats 1, Nederland op plaats 11 en India op plaats 41 (!) en Saoudi Arabië ver in de achterhoede. Maar aan de andere kant doen wij zaken met India, maar ook met Saoudi Arabië.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

donderdag 22 aug 2019 - 12:37

Mooie blog! Ik geniet hier echt van, dus ik zie graag eventuele vervolgen.

afbeelding van Assepoester

Assepoester

woensdag 21 aug 2019 - 17:14

Aan Doro en Jens, ja heb het verhaal over de blauwe inhuldigingsjurk gelezen in een boek. Geschreven door een royalty journalist. Het was een speciaal verzoek van koningin Margrethe. Uiteraard had Maxima gehoor gegeven aan het verzoek van de Deense koningin.
Aan Merel, ik ga je missen Merel. Ik ben een fan van je. De wondere wereld van royalty blijft fascineren. Al eeuwenlang;)

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 21 aug 2019 - 15:47

Hallo allemaal,

Van Josine hoorde ik dat ze bezorgde vragen over mij kreeg, daarom dit berichtje. Ik heb besloten afscheid te nemen van dit plekje op het internet. De laatste weken merkte ik, enigszins tot mijn verbazing, dat ik, niet een beetje maar echt, geïrriteerd was door de ontmoeting met MBS en de persoonlijke inrichting van de salons in Huis ten Bosch. Waarschijnlijk omdat een monarchie mij sowieso tegenstaat (is in mijn ogen toch net zoiets als zwarte piet, op een bepaald moment moet je toch snappen dat het werkelijk niet meer van deze tijd is, maar goed daar zijn de meningen ook over verdeeld), of anders de manier waarop Maxima het invult. In ieder geval, het staat mijn plezier in het kijken naar de kleding van Maxima in de weg. En daar wil ik mezelf niet mee lastigvallen. Er zijn namelijk heel veel belangrijker zaken om me over op te winden. En voldoende andere dingen om me mee te vermaken. En jullie wil ik ook niet vermoeien met giftige reacties die niets met mode te maken hebben. Dus, vaarwel, al zal ik op hoogtijdagen misschien nog wel even spieken :)

Dank aan Josine, TWOR, de andere beheerders en alle reageerders voor het plezier dat ik beleefd heb aan MKM: de mode, de mensen, de meningen. Het gaat jullie allemaal heel goed!

Merel

afbeelding van Christal

Christal

vrijdag 23 aug 2019 - 21:34

Tja, Merel, die ontmoeting was wat je noemt wel een confrontatie met de werkelijkheid. Dat lijkt hard aangekomen, geen leuke landing :). Eerlijk gezegd heb ik de ophef over die ontmoeting nooit goed begrepen. In deze wereld worden heel veel landen (en bijv instellingen) bestiert door gekken en/of criminelen. Ik denk dat je mensen die van hen afhankelijk zijn niet kunt afrekenen op de daden van deze leiders. Evenmin de mensen die namens bijv intentionale organisaties toch iets goeds proberen te bereiken voor de vaak onvrije en onderdrukte bevolking. De beste en kortste route lieidt dan helaas via de foute leider.
Eerlijk gezegd heb ik bewondering voor degenen die deze klus aangaan, ook al zullen ze zich realiseren dat ze de halve wereld over zich heen krijgen.
Ik zal je heerlijk nuchtere en humoristische commentaren missen.

afbeelding van zara

zara

vrijdag 23 aug 2019 - 21:20

Ha Merel! Bedankt voor al je leuke, grappige commentaren in de afgelopen jaren! Ik heb er enorm van genoten. Hopelijk tot "spieks"!

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 23 aug 2019 - 19:06

Merel! Ja ik heb in de verschillende blogs gevraagd waar je was en Ik heb Josine een berichtje gestuurd om te vragen of zij wist waar je was? Miste je echt! Fijn dat je het uitlegt.
Jee zeg, sta er ook een beetje van te kijken, maar vind het erg sterk van je. Herinner me je vurige reactie inderdaad op die ontmoeting. Maar herinner me ook goed al je aansporingen aan Maxima om vooral lekker mooie aanschaffen te doen. Geen Zara maar couture en diep in de kluis te graaien naar de diamanten!

Geniet van alle andere dingen die je leven nog meer kleur geven en ik ga je geweldige bijdrages enorm missen want ik vond ze geestig maar ook soort van leerzaam!
De Knuffel, de Is het hip of is het Libelle zin en nog veel meer! Dank daarvoor!
Hartelijks!

Doro!
Enne als ik deze winter weer eens mijn Sandro lammy Jack draag zal ik vast aan je denken met een knipoog!

Nu maar hopen dag er snel hooogtij dagen zijn zodat je terugkeert... Bye!

afbeelding van jeannine

jeannine

donderdag 22 aug 2019 - 18:21

Merel ik wens je alle goeds maar zal je comments heel erg missen , ik las je graag en ben het dikwijls met je eens je bent hier echt een vaste waarde hopelijk horen we nog van jou ,liefs jeannine

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 22 aug 2019 - 15:16

Jammer Merel. Mis je. Je heerlijke opgewekte gein. Juist ook om t allemaal niet te serieus te nemen.
De foto was wel serieus. Waarvan we niet (zullen) weten of ze er onderuit had gekund.
Ik hoop dat je over een tijdje weer terug komt

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

donderdag 22 aug 2019 - 13:10

Wat jammer Merel, ik genoot altijd van je verfrissende en vaak grappige reacties!
Maar ik snap je wel. Alle goeds!

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 22 aug 2019 - 12:54

Beste Merel, wat jammer, maar wel begrijpelijk.
Er zijn heel veel mensen gedesillusioneerd in de koningin sinds haar tête á tête ontmoeting met mbs, het heeft tenminste in mijn (zeer ruime) omgeving heel wat wenkbrauwen doen fronsen!
Wens u alle goeds.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 22 aug 2019 - 08:44

Hoi Merel,

Bedankt voor je bericht. Fijn dat het goed met je gaat! Het ga je goed en natuurlijk ben je altijd welkom als je toch weer wilt genieten van het sprookje ;)

Hartelijke groet,
Josine

afbeelding van Maria

Maria

donderdag 22 aug 2019 - 15:16

Meen je dat, Josine? 'Genieten van het sprookje'?

Ik zie daarachter wel je knipoog staan, maar weet niet of dat van toepassing is op 'sprookje' of op je uitnodiging aan Merel?

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 28 aug 2019 - 00:02

Josine plaatst heel vaak een knipoog is me opgevallen. Het zal de korrel zout zijn denk ik dan maar.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 28 aug 2019 - 12:13

Exact. Het KH is immers meer een familiebedrijf dan een sprookje.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

woensdag 21 aug 2019 - 17:52

Wat bedoel je met MBS?

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

donderdag 22 aug 2019 - 00:02

Ik brak er even mijn hoofd over, maar er schoot me ineens wat te binnen. Ik vermoed dat Merel Mohammed bin Salman bedoeld.

Hartelijk dank voor je heldere uitleg Merel. Jammer dat je vertrekt, maar dat staat je uiteraard vrij. Ook voor jou alle goeds!

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 21 aug 2019 - 16:32

Ik begrijp je volkomen (denk ik) Merel, dank voor je toelichting en het ga je goed!

afbeelding van Assepoester

Assepoester

woensdag 21 aug 2019 - 11:11

Wat een interessant logje, Josine. Zo leerzaam. In het boek van Els Smit, De nieuwe mode van Oranje, kun je ook veel leren over koninklijke stoffen.
Om nog een antwoord te geven op de vraag van XX: ja het is zeker een jurk met een losse cape. Maxima heeft de prachtige blauwe inhuldigingsjurk tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken in 2015 op speciaal verzoek van koningin Margrethe gedragen die destijds niet bij de inhuldiging aanwezig kon zijn. Zo kon de koningin van Denemarken de prachtige blauwe jurk toch nog van dichtbij zien.

afbeelding van Jens

Jens

woensdag 21 aug 2019 - 13:29

Wat een leuk weetje Assepoester. Zo zie je maar dat wij nooit weten wat er op de achtergrond speelt. Ik vond het jammer dat Máxima de inhuldigingsjapon een tweede maal droeg, maar vind het na deze info een mooie geste van beide dames.
Een soortgelijke discussie vond plaats rondom het afscheid van Diana. Tijdens de dag van het officiële afscheid droeg Charles een blauw i.p.v. een zwart kostuum. Dit werd gezien als een blijk van disrespect tót bekend werd dat Diana hem graag zag in een blauw kostuum.

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 21 aug 2019 - 11:51

Joh echt was dat speciaal verzoek van Margarethe? Wat bizar. Vind het nog steeds zo zonde dat ze de jurk heeft herdragen. Zoiets als je trouwjurk nog eens aandoen naar een feestje.
Die jurk hoort zo bij die speciale dag.
Ik zou Margarethe uitgenodigd hebben eens langs te komen op prive bezoek en dan de jurk met haar bewonderd hebbende snap heel goed dat Margarethe die natuurlijk eigenlijk kledingontwerpster was heel geïnteresseerd is in die jurk. Zou dan Jan T ook uit nodigen en er een heel weekend aan besteden met als slotstuk dat Jan een mooie jurk voor Margarethe maakt. Lijkt me nou een gezellige activiteit. (Past dan ook goed thuis op de televisie in die geweldige serie Bed en Breakfast; een overnachting en een bijzonder uitje

afbeelding van Daan01

Daan01

woensdag 21 aug 2019 - 10:30

Dames , ik las ergens iets over een Duitse documenteren over maxima, letizia, en matilde . Weten jullie daar meer van ?

afbeelding van Matara

Matara

zaterdag 24 aug 2019 - 14:02

Letizia vanavond ZDF 19.25 uur, Maxima en Mathilda denk ik de weken erna

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 24 aug 2019 - 18:57

Dank je wel, Matara ! Ik ga zó kijken !

afbeelding van Marianna

Marianna

woensdag 21 aug 2019 - 10:38

Ik dacht 7 september.

afbeelding van Daan01

Daan01

woensdag 21 aug 2019 - 12:30

Ah okey dankjewel !

afbeelding van Daan01

Daan01

dinsdag 20 aug 2019 - 23:24

Leuk Josiene ! Dankjewel weer

afbeelding van JAusten

JAusten

dinsdag 20 aug 2019 - 22:37

oh ! This is a wonderful idea about a topic which course since the antiquity has profoundly changed (mayby not for ever) the world. Not only textil has an impact on the mankind evolution but also on the cultural part. And the significant impact of the industrial revolution was first seen on textil line of business.
The first fabrics (in the West part of the world) was more like the final processes of what was at hand in the fields or the farmhouse (wool & linen) in whatever part of the world we lived in. Then, came from the East , China, India (Cashmere), Egypte, ..., the silk, the cotton, velvets, damask ... Very expensive fabrics because they were coming from far away, or delicate to weave, or difficult to grow or because it takes a longer time to make them.
The more one was wearing those fabrics the richer one was. This reminds me of the famous painting from Jan van Eyck, the "Arnolfini Portrait".
(sorry for my long comment). Can't wait to read the second part of your story.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

dinsdag 20 aug 2019 - 20:31

Wat een leuk , interessante blog Josine.
Ik ga binnenkort naar India en hoop dat ik mooie stoffen kan vinden om mee te nemen, maar misschien ook daar ik kan laten maken......, heb geen idee of datlaatste gaat lukken

afbeelding van zara

zara

dinsdag 20 aug 2019 - 19:54

Indertijd liet koningin Beatrix ook wel prachtige avondkleding maken van brokaten stoffen die ze cadeau had gekregen. Heel mooi!

afbeelding van elisah.

elisah.

dinsdag 20 aug 2019 - 18:18

Wat leuk om te lezen dat Beatrix als
geschenk op verzoek stoffen kreeg.
Mooie stoffen zijn ook echt aan haar besteed,dus mooi om te geven en te ontvangen .Ik kijk altijd met bewondering naar haar kleding, de modellen zijn niet altijd mijn smaak, maar wel de schoonheid van de stoffen en de perfectie hoe het gemaakt is .
.Echt genieten .!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?