Wat nooit eerder heeft plaatsgevonden in België, werd zojuist aangekondigd: Koning Albert doet troonsafstand ten gunste van zijn oudste zoon, kroonprins Filip. Voor de eerste maal is de inhuldiging van een nieuwe koning in België een heuglijke gebeurtenis, aangezien er geen overlijden van de vorige koning heeft plaatsgevonden, of de koning door de bevolking niet meer werd geaccepteerd. Dit zal hoe dan ook zijn gevolgen hebben voor de plechtigheid. Verwacht hierbij echter geen volledige ommekeer tegenover de traditie: toestanden zoals in Amsterdam zullen in België niet georganiseerd worden. De inhuldiging wordt normaal gesproken niet bijgewoond door buitenlandse royals en ook het aantal royalfans zal, vanwege de populariteitscrisis van de Belgische monarchie, stukken minder zijn dan op 30 april. 

Met het aantreden van koning Filip zal prinses Mathilde de nieuwe koningin worden zal Belgie voor de eerste maal in de geschiedenis van een kroonprinses krijgen: Elisabeth. Of de stijl van Mathilde zal veranderen na 21 juli is maar de vraag. Een verandering zoals we zien bij Máxima zal waarschijnlijk uitblijven, mede dankzij de klassieke kledingstijl van Mathilde, die helemaal past bij haar nieuwe taak als koningin. Waar koningin Beatrix voor haar aftreden regelmatig verscheen met een hoed, zien we Paola vaker zonder hoofddeksel en in een chiq mantelpak of broekpak. Van Mathilde zal niet worden verwacht dat ze, net als Máxima, regelmatig verschijnt met een koninklijk hoofddeksel. 

Een andere kenmerk van Mathildes stijl die ongetwijfeld niet zal veranderen, is haar voorkeur voor Belgische modeontwerpers. Natan, Dries Van Noten, Mer Du Nord, Xandres, Diane von Furstenberg en ook Armani zullen haar voornaamste ontwerpers blijven. Veel zal afhangen van de economische situatie, iets waar de Belgische koninklijke familie heel gevoelig aan is. Wanneer de economie het minder goed doet, zal er minder budget aan kledij besteed worden.

Daarnaast zal ook veel  afhangen van de eigenheid van het nieuwe koningspaar. Zo merken we dat koningin Paola sinds de huwelijkscrisis geen groot voorstander meer is van grote feesten en koninklijke bals, zoals die vroeger vaak aan het hof werden gegeven. De laatste jaren is het aantal staatsbezoeken in België bovendien ook ferm gedaald (onder meer ook omwille van de economische crisis). Wie weet brengen Filip en Mathilde daar wel verandering in en zien we Mathilde de komende jaren vaker in een mooie avondjapon! 

Ook op juwelengebied zal er vermoedelijk het een en ander veranderen. De tiara van de negen provinciën is namelijk steeds in het bezit van de koningin van België, dus zal Mathilde deze vermoedelijk krijgen van Paola. Over de rest van de juwelen kunnen we weinig uitspraken doen, aangezien alles - in tegenstelling tot in Nederland- persoonlijk bezit is. 

Ten slotte zal de kledingstijl van de kroonprinses van België, Elisabeth, ongetwijfeld veel meer gaan veranderen.  Zij wordt eind dit jaar 12 jaar en zal de komende jaren haar eigen stijl moeten vinden. Uiteraard blijven we alles volgen, zodat we jullie dagelijks op de hoogte kunnen houden van het laatste modenieuws! 

Foto's DPP

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Willem van Duin.

Willem van Duin.

donderdag 04 jul 2013 - 23:58

Marianne Rietjens . Volgens de regels moeten Filip en Mathilde eerst naar ons toekomen voordat W.A. en Maxima daar naar toe mogen op bezoek. Ik heb het ook gehoord en gelezen maar het schijnt zo te zijn. En Josine dat brengt me op een idee. Zou het niet leuk zijn nu Beatrix afgetreden is en Albert gaat aftreden,in Qatar en het Vaticaan ook zijn afgetreden dat jij ons de vraag stelt of blijven zitten tot je dood nog wel van deze tijd is of dat het beter is dat je na bv.35 jaar aftreed en dat wij dan op die stelling kunnen reageren. En waar ben jij een voorstander van? Blijven zitten tot je dood of aftreden na bv. 35 jaar om te voorkomen dat je opvolger(ster) te oud wis en misschien al is overleden zoals nu in G.B. gebeurt met Charles. Want die wacht al 61 jaar.

afbeelding van Marianne Rietjens

Marianne Rietjens

donderdag 04 jul 2013 - 20:18

Ik ben benieuwd hoe het een en ander gaat verlopen bij de troonswisseling. Albert verdient rust. Het is hem gegund. Het koningspaar zal het zeker goed gaan doen, ondanks dat er vaker twijfels waren/zijn over de a.s koning. Vraag me trouwens af of W-A en M nu nog naar België gaan voor het kennismakingsbezoek want de jongste vorst behoort eerst naar de al langer zittende vorst te gaan...

afbeelding van Annelie

Annelie

donderdag 04 jul 2013 - 18:30

Ik vind het echt leuk dat de Belgen ook een nieuwe koning en koningin krijgen. Er zijn veel details die overeenkomen met onze abdicatie/inhuldiging, zoals de dag waarop het allemaal zal plaatsvinden: bij beide de nationale feestdag!
Ik vind dat Mathilde er qua kleding altijd heel mooi uit ziet. Af en toe vind ik wel eens iets niet mooi, maar dat heb ik ook bij Máxima. Ik ben benieuwd wat Elisabeth voor stijl krijgt!

afbeelding van Christa

Christa

donderdag 04 jul 2013 - 10:54

Ik vind Mathilde ook geweldig! Weer heel anders dan Maxima maar ook heel bijzonder en chique!

In welke taal zouden de dames met elkaar spreken...Frans....Engels....Nederlands misschien? Ik lees dat Mathilde niet zo goed Nederlands spreekt (even naar de nonnen in Vught misschien?) en ik vraag mij af of Maxima Frans spreekt, dacht eigenlijk niet, ze spreekt ook (nog) geen Duits...dus dan zou Engels overblijven....iemand die hier meer van weet?

afbeelding van Sophie

Sophie

maandag 22 jul 2013 - 18:55

Ik heb Maxima tijdens een werkbezoek ergens in den lande, - dacht aan een instelling welke te maken had met integratie van buitenlandse jongeren- frans horen praten tegen één van de studenten. En dat ging haar goed af, moet ik zeggen. Ze heeft haar opleiding ten slotte ook aan een - voor argentijnse begrippen - gerenommeerde internationale school gevolgd.

afbeelding van Els

Els

donderdag 04 jul 2013 - 10:39

Ik vind Mathilde heel netjes en bescheiden over komen en dat mag best voor een koningin. Zij heeft van nature deze uitstraling en wordt hierom ook zeer gewaardeerd door de Belgen denk ik. Bij de troonswisseling zullen denk ik verder niet veel royals aanwezig zijn, daarvoor is dit op te korte termijn. Ik denk dat het meer een bescheiden plechtigheid binnen het paleis wordt en daarna alleen een balkonscene?

afbeelding van Willem van Duin.

Willem van Duin.

donderdag 04 jul 2013 - 00:24

Ik vind de kledingsstijl van Mathilde aan de ene kant mooi en aan de andere kant stijfjes. Ik hoop dat Mathilde wat losser in haar kledingsstijl word en kijkt naar Maxima die laat zien hoe je met je kledingsstijl populair kan worden.

afbeelding van Anoniem

Anoniem

donderdag 04 jul 2013 - 09:15

Het is niet zozeer haar kledingstijl , maar haar levendige persoonlijkheid die haar populair maakt!!! Aan de ander kant is Mathilde toch wel wat meer "chique". Dat komt waarschijnlijk toch door haar afkomst. Het is maar waar je voorkeur ligt!

afbeelding van Germaine

Germaine

woensdag 03 jul 2013 - 23:01

Ik vind prinses Mathilde erg charmant. Ook op latere leeftijd zal ze die uitstraling blijven houden. De lichtroze hoed met donkerder roze japon staan haar erg goed. Overigens vond ik haar Armani outfit, inclusief hoed en schoenen, bij het huwelijk van William en Kate een gigantische modemisser; werkelijk afschuwelijk en het paste absoluut niet bij haar. Ik vond de kledingkeuze van koningin Paola trouwens overigens een wereld van -klasse- verschil met die van prinses Beatrix, maar ja wat wil je, ze is Italiaanse van oorsprong. Eenvoudig, maar van topkwaliteit.

afbeelding van Jelka

Jelka

woensdag 03 jul 2013 - 22:48

Ja, klopt Josine! Fabiola trouwde namelijk met Boudewijn op een moment dat hij al koning van België was (in 1960), en werd bij haar huwelijk dus niet Prinses, maar meteen Koningin van België.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 03 jul 2013 - 21:55

Ik ben Jelka niet, maar ik weet wel dat Fabiola dit diadeem inderdaad droeg op haar huwelijk :) Maar dat sluit bovenstaande info natuurlijk niet uit ;)

afbeelding van Christa

Christa

woensdag 03 jul 2013 - 21:45

@Jelka: Is de tiara op de foto niet het huwelijksdiadeem van Koningin Fabiola geweest??

afbeelding van Emmy

Emmy

woensdag 03 jul 2013 - 21:26

Leuk, weer een bijzondere koninklijke gelegenheid in het verschiet. Ik verheug me op de pracht en praal (ook al is het iets ingetogener). Ik hoop dat Laurentien en Constantijn van de partij zullen zijn. Ik neem tenminste aan dat WA en Maxima niet mogen komen omdat WA koning is?!

afbeelding van Anoniem

Anoniem

woensdag 03 jul 2013 - 20:13

Zouden de festiviteiten dan ook niet meer / groter zijn omdat de sfeer nu voor de eerste keer dan veel beter is?

afbeelding van Jelka

Jelka

woensdag 03 jul 2013 - 20:15

Dat is nu natuurlijk de vraag hé. Het zou fijn zijn als het zo zou zijn. Maar aangezien het dus nooit eerder plaatsvond, hebben we er het raden naar!

afbeelding van Anoniem

Anoniem

woensdag 03 jul 2013 - 19:07

Er was wel degelijk al eens een troonsafstand in België, namelijk in 1951 toen Leopold III (vader van Albert II) troonsafstand deed ten voordele van zijn zoon Boudewijn.

afbeelding van Jelka

Jelka

woensdag 03 jul 2013 - 19:51

Dat klopt, maar dat kan je absoluut niet gaan vergelijken met wat er vandaag plaatsvindt. Koning Leopold III werd niet meer door de Belgische bevolking geaccepteerd. Als hij niet zelf troonsafstand had gedaan, zouden ze hem ongetwijfeld hebben afgezet. Dat lijkt me een heel andere sfeer van troonswissel te zijn dan er vandaag plaatsvindt.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 03 jul 2013 - 18:52

Wat leuk, ik heb wel zin in een fris nieuw koningspaar.
Mathilde ziet er in het algemeen iets klassieker uit dan Máxima, ze zou wat meer mogen spetteren. Ik ben heel benieuwd naar het feest rond de troonswisseling, maar zo indrukwekkend als het bij ons was, zal het helaas niet zijn. Goed besluit van de koning, t wordt tijd voor iets nieuws!

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?