Geen heden zonder verleden, dus daarom blikt onze nieuwe gastblogger Miny Vroegindewey de komende tijd met ons terug op koninklijke mode uit vervlogen tijden. Met vandaag aandacht voor Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) en Anna Paulowna (1795-1865). 

Misschien is het goed om de dames eerst even voor te stellen. Wilhelmina was de echtgenote van koning Willem l, Anna Paulowna van koning Willem ll. Ze waren vorstin tijdens de eerste helft van de 19e eeuw, een interessant tijdperk met vele ontwikkelingen. Ook op het gebied van mode en kleding.

Interessant is te zien dat beide koninginnen in hun jongere jaren gekleed gingen in empirejurken. De empirestijl werd geïntroduceerd door Napoleon en Joséphine Bonaparte – de Beauharnais, en was enkele decennia populair. Kenmerken van empirejurken zijn onder andere een hoge taillelijn en ruim vallende rok. Nog steeds zijn empirejurken en tunieken populair en worden ze vaak gedragen. Tja, er is niets nieuws onder de ‘mode’ zon.


Wilhelmina van Pruisen met een empire-jurk. 


Een jonge Anna Paulowna met een empire-jurk. 

Later ging de empire stijl over in de Biedermeierstijl (Romantiek), dat het modebeeld bepaalde tijdens het Victoriaanse tijdperk. Kenmerkend hierbij waren onder andere donkere kleuren, ingesnoerde taille met korset, hooggesloten jurken met kraag, wijde ballonmouwen en wijde rokken. Het was ook de tijd van de crinolines (hoepelrokken). Verder droegen de dames een luifelhoed of bonnet, en hun haren werden opgestoken in een knot met een scheiding in het midden. Dit kapsel werd ook gedragen door Koningin Victoria, en wie de televisieserie Victoria heeft gevolgd, zal dit kapsel ongetwijfeld herkennen. Ook staken de dames hun haren op tot een ‘torentje’ van hoge lussen of vlechten. Een voorbeeld van een dergelijk ‘torentje’, is het opgestoken kapsel van Anna Paulowna op enkele portretten.


Anna Paulowna in Biedermeier-stijl. Zie ook haar luifelhoed. 


Wilhelmina van Pruisen in de Biedermeierstijl: donkere kleuren, hooggesloten halslijn, een opvallende kraag en ballonmouwen. 

Modekoningin Wilhelmina van Pruisen
Wilhelmina ‘Mimi’ van Pruisen (1774-1837) was Koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg van 1815 tot 1837. Volgens de overlevering was zij een bescheiden en vriendelijke vrouw, van wie opgemerkt werd dat zij zich in een nogal ‘ouderwetse’ stijl kleedde. Portretten tonen een ingetogen geklede vrouw in veelal donkere jurken, met weinig pracht en praal. Was zij echt zo ‘ouderwets’ gekleed? Nou nee, die indruk heb ik niet als ik portretten zie van deze koningin, en zeker niet in de schitterende jurk van witte en goudkleurige zijde, die zij droeg tijdens de inhuldiging van Willem I tot koning. Ook de lichtbruine zijden empirejurk, die Wilhelmina droeg in 1817, is schitterend en koninklijk. (zie eerste foto van deze blog.) Was Wilhelmina een trendsetter op mode en stijlgebied? Nou nee, dat was zij niet echt, want Wilhelmina was wars van uiterlijk vertoon, en zij trad niet op de voorgrond, maar een trendvolger was zij met haar empirejurken en luifelhoeden wel. 


Wilhelmina tijdens de inhuldiging van Koning Willem l in een witte japon met goudkleurige details. 


Rood fluweel was lange tijd voorbehouden aan het blauwe bloed en was ook te vinden in Wilhelmina's keldingkast. 

Modekoningin Anna Paulowna
Anna Paulowna van Rusland (1795 – 1865) was echtgenote van Koning Willem II en Koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg van 1840 tot 1849. Zij was een telg uit het huis Romanov en groeide op aan het weelderige Russische hof met veel pracht en praal. Iets wat ook tot uitdrukking kwam in haar uitbundige en kleurrijke kledingstijl, kapsel en sieraden. Schoonmoeder en schoondochter waren twee totaal verschillende vrouwen met totaal verschillende karakters en stijl van kleden. Een ding hadden zij gemeen: Zij waren unieke modekoninginnen met hun eigen stijl en persoonlijkheid.


Zijde, bont, diamanten en héél veel parels. Schitteren kon Anna Paulowna wel. 


Anna Paulowna in een rijke uitvoering van de Biedermeierstijl. Zie ook hier de ballonmouwen en luifelhoed. 

Omdat stoffen vroeger erg duur waren en naaisters voor een hongerloontje aan de slag gingen, werd kleding aan de lopende band vermaakt. Bestaande jurken werden via verevering of gulle giften ook doorgegeven, bij zowel de rijke als de arme laag van de bevolking. Tijdens het bloggen ontstond daarom ook de vraag of Wilhelmina's donkerblauwe Biedermeier-japon (links) is getransformeerd tot Anna's avondjurk van donkerblauw fluweel (rechts). De decoratie aan de onderzijde komt in ieder geval sterk overeen, de taillering eveneens. 

 

Bronnen:
Wikipedia Commons Wikimedia
www.modemuze.nl

Over de auteur: Onze nieuwe gastblogger Miny Vroegindewey wandelt graag digitaal door het heden en verleden. Met veel plezier blogt ze op haar eigen weblog 'De Digitale Wandelaar' over de natuur, geschiedenis en (klassieke) kunst. Hiervoor duikt ze graag in de grote digitale schatkist, op zoek naar bijzondere 'kunstschatten', zo ook voor ModekoninginMáxima. Haar hobby's zijn: lezen, bloggen en wandelen in de natuur.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Bea

Bea

maandag 06 jan 2020 - 22:58

Ja, de tentoonstelling 'Juwelen' in de Hermitage (tot 15 maart) is zo de moeite waard! Met name als je van pracht en praal houdt. Iets latere periode (uit de negentiende en vroege twintigste eeuw) . Als je de kans krijgt om de tentoonstelling te bezoeken ...... gaan! Met name de schilderijen van de 'over de top' uitgedoste russische dames met gigantische juwelen zijn oogverblindend.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

dinsdag 07 jan 2020 - 06:45

Ik heb vooral genoten van de jurken en waaiers. Ondanks de beperkte mogelijkheden qua techniek zie je toch prachtig gekleurde moiré-zijde, borduurwerk en fluweel. Genieten!

afbeelding van Kaat Mossel

Kaat Mossel

vrijdag 03 jan 2020 - 22:12

Leuke log! Ben ter voorbereiding van mijn bezoek aan de Hermitage het boek over de Romanovs van Simon Sebag Montefiore aan het lezen en net aangekomen bij tsaar Paul I, de vader van Anna en zoon van Catharina de Grote die duizenden japonnen naliet. Wat een in alle opzichten bijzondere wereld.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 05 jan 2020 - 21:13

Is het een interessant boek qua mode?

afbeelding van oranjefan

oranjefan

vrijdag 03 jan 2020 - 21:06

Zo mooi, die schilderijen, zo gedetailleerd, prachtig!
Als je in een museum kijkt hoe stof of parels op een schilderij toch zo prachrig glanzen, en dan is het "gewoon" een beetje witte/lichtere kleur verf wat is toegevoegd, zo knap gedaan.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

vrijdag 03 jan 2020 - 19:36

Wat een leuk blog!
Ik vind het heel leuk om dit te lezen en te zien. Inderdaad kosten noch moeite werden gespaard...... En ook toen al diverse stromingen in de mode, de accessoires en de haardracht, erg leuk!

afbeelding van elisah.

elisah.

vrijdag 03 jan 2020 - 16:25

Prachtig, zooo mooi om kleding uit die tijd te zien.
Ik verbaas mij altijd hoeveel vakmanschap er toen al was, en dat zonder machine,s allemaal handwerk.
De juwelen die Anna Paulowna heeft meegebracht moeten echt indrukwekkend zijn, jammer dat er veel verloren is gegaan door diefstal .
Ik verheug mij al op meerdere blog ,s als deze

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 03 jan 2020 - 16:21

Ik geloof ook niet dat de twee blauw jurken onderaan hetzelfde zijn. Ja het lijkt er op dat hetzelfde patroon is gebruikt voor de versiering maar bij de rechter is dat veel kleiner en de onderste rand is helemaal anders.

Ik zou de jurken uit die tijd weleens in het echt willen zien, op schilderijen ziet het er altijd perfect uit maar ik heb ooit eens een foto gezien, een close-up, van een jurk van, weet ik veel, 100 of 150 jaar oud en dan ook van een koningin ofzo uit die tijd en die zat heel grof in elkaar, de steken enzo waren heel duidelijk te zien en ook een hele grove stof.
Tja, nog geen naaimachines toen en waarschijnlijk was het garen om te naaien ook veel grover dan nu want ook met de hand kan je mooi en onzichtbaar naaien natuurlijk maar omdat de steken zo duidelijk zichtbaar waren vermoed ik dat dus van dat grovere garen.

Bedankt voor het artikel. Leuk.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 03 jan 2020 - 18:17

Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ben je al bij de tentoonstelling in Hermitage Amsterdam geweest? Daar zie je prachtige avondjurken van Anna Pauwowna en die zagen er qua ambacht prachtig uit, op een enkele uitzondering na.

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 03 jan 2020 - 23:09

Josine nee daar ben ik nog niet geweest, hoop wel dat ik er nog aan toe kom.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 03 jan 2020 - 15:54

Ja, het waren tijden van overdadige luxe...., maar ze doen ons dromen !

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 03 jan 2020 - 16:11

Trixedo, ja voor koningen en koninginnen en de hele rijken, de rest van de bevolking liep in lompen, dan hebben wij het tegenwoordig beter wat kleding betreft.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 03 jan 2020 - 19:43

Gelijk heb je, Lina !

afbeelding van Molly

Molly

vrijdag 03 jan 2020 - 15:38

Als ik de laatste foto bekijk zijn de blauwe jurken van de voormalige koninginnen niet hetzelfde. Voor mijn gevoel zijn de onderkanten niet hetzelfde.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 03 jan 2020 - 18:09

Hetzelfde zijn ze sowieso niet, maar de overeenkomst vind ik opvallend. Kleding werd vroeger eindeloos doorgegeven en vermaakt, en aangezien ik overeenkomsten zie qua taille, stof en deels decoratie, zou het me niet verbazen.

afbeelding van Molly

Molly

zaterdag 04 jan 2020 - 09:11

Ze lijken inderdaad veel op elkaar.

afbeelding van karpathos

karpathos

vrijdag 03 jan 2020 - 18:41

De overeenkomst is inderdaad opvallend. Het zijn schilderijen dus kan het ook nog zo zijn dat de schilder er een eigen draai aan heeft gegeven.

afbeelding van Maria04

Maria04

vrijdag 03 jan 2020 - 15:26

Wat een mode, een overdaad aan stoffen, het mocht wat kosten als je het goed bestudeerd. Voor toen ter tijd zal het vele dames gespreksstof hebben opgeleverd. En ja rijke dames deden niets anders dan thee drinken, borduren, en bij mooi weer onder een parasol in de tuin wandelen .Dus men kon heel dag "mooi "wezen.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?