Geen heden zonder verleden, dus daarom blikt onze nieuwe gastblogger Miny Vroegindewey de komende tijd met ons terug op koninklijke mode uit vervlogen tijden. Met vandaag aandacht voor Sophie van Wurtemberg (1818-1877) en Emma van Waldeck-Pyrmont (1858-1934). 

Koningin Sophie en koningin Emma, respectievelijk de eerste en tweede echtgenote van koning Willem lll, waren twee totaal verschillende vrouwen, die opgroeiden in verschillende tijdperken, en met totaal verschillende kledingstijlen. Interessant hierbij is de opkomst van de fotografie, waardoor ook foto’s zijn genomen van deze koninginnen.

Modekoningin Sophie
Deze koningin was de eerste echtgenote van koning Willem III van 1849 tot 1877. Zij maakte de opkomst van de fotografie mee, en zij werd ook een aantal keren gefotografeerd. Modekoningin Sophie ging gekleed in de Biedermeierstijl en droeg crinolines. Wat waren die rokken toch ongelooflijk wijd! Het was onmogelijk om je daarin gemakkelijk te bewegen. Ook kenmerkend voor deze stijlperiode was het kapsel met de pijpenkrullen, waarmee koningin Sophie veelvuldig werd afgebeeld.


Koningin Sophie met crinoline (wijde hoepelrok) en kanten kraag.


Een crinoline (hoepelrok) werd van 1850-1870 veel gedragen om een wijde klokvormige rok te realiseren. 


Koningin Sophie in lichte japon


Sophie in Biedermeierstijl. 


Sophie met pijpenkrullen en een japon in Biedermeierstijl.

Modekoningin Emma
Emma was de tweede echtgenote van koning Willem III, met wie zij trouwde in 1879. Koningin Emma werd op latere leeftijd vooral bekend met haar donkere en hooggesloten japonnen en kanten muts en kraag. Zij was een modekoningin met een geheel eigen stijl, die de laatste decennia van haar leven onveranderd bleef. Dit tegen het decor van een sterk veranderende samenleving en eeuwwisseling, en de opkomst van de automobiel, film en fotografie. Net als koningin Sophie werd ook koningin Emma meerdere keren gefotografeerd en gefilmd. Interessant, want op de beelden is te zien dat de mode door de jaren heen veranderde, maar Koningin Emma haar geheel eigen stijl behield.

Op afbeeldingen van Emma in haar jonge jaren is te zien hoe het modebeeld veranderde. De wijde crinolines (zie hierboven) verdwenen, om plaats te maken voor japonnen met rijgkorset en tweede tournure (Cul de Paris ook wel ‘kont of staart van Parijs’ genoemd). Hierbij werd het zitvlak van de japon verhoogd en geaccentueerd met kussentjes. De ‘cul’ vervormde het silhouet van een vrouw en liet de door een korset ingesnoerde taille smaller lijken. Het haar werd uit het gezicht weggekamd en opgestoken, wat ook te zien is bij Emma in haar jonge jaren. Neen, het was bepaald geen mode om lekker in te bewegen.


Japonnen met rijgkorset en tweede tournure. 


Een hele jonge Emma met opgestoken haar


Emma met een rijgkorset en tweede tournure. 


En ingesnoerde Emma, geheel volgens de laatste mode. 


Koningin Emma met een jonge Wilhelmina. Haar japon is afgezet met kant, waar ze meer dan dol op was. 


Staatsieportret van 1910. Ook hier zien we weer kant en verfijnd borduurwerk. 


Kuis en kant: daar werd Emma's kleding  de laatste decennia door gekenmerkt. 

Opgemerkt kan worden dat de koninginnen Sophie en Emma twee totaal verschillende modekoninginnen met een geheel eigen stijl en persoonlijkheid waren. Hierbij is het boeiend om de veranderende mode in de 19e eeuw en begin 20e eeuw te volgen.

Over de auteur: Onze nieuwe gastblogger Miny Vroegindewey wandelt graag digitaal door het heden en verleden. Met veel plezier blogt ze op haar eigen weblog 'De Digitale Wandelaar' over de natuur, geschiedenis en (klassieke) kunst. Hiervoor duikt ze graag in de grote digitale schatkist, op zoek naar bijzondere 'kunstschatten', zo ook voor ModekoninginMáxima. Haar hobby's zijn: lezen, bloggen en wandelen in de natuur.

Bronnen: Wikipedia Commons Wikimedia

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Annehoog

Annehoog

maandag 10 feb 2020 - 15:20

Leuk, die historische overzichten. Voor wat betreft de bewegingsvrijheid. Dat viel heel erg mee! Alleen de zeer modebewuste dames lieten zich echt insnoeren om taille echt te verkleinen, maar verreweg de meesten droegen een korset waar je prima in kon bewegen. Zelf heb ik twee korsetten, een met echte baleinen waar taille training mee kunt doen (doe ik niet, maar je kunt er wel zo'n figuurtje als Emma op de foto mee creëren) en de andere die een stuk losser als modern corrigerend ondergoed draagt. In beide kan ik prima bewegen.
zie ook de geweldige filmpjes van priorattire, een engelse historische kleermaakster: https://www.youtube.com/watch?v=6_Ogeug8XPc

afbeelding van Annehoog

Annehoog

maandag 10 feb 2020 - 15:21

Overigens zijn taille trainers weer terug. Kim Kardashian gebruikt ze bijvoorbeeld ook.

afbeelding van Maria04

Maria04

woensdag 05 feb 2020 - 14:34

Wat een rare mode in de tijd van Sophie. Om je daar in te bewegen kijkt haast onmogelijk. De mode tijdens Emma is veel leuker, dat geweldige pompeuze van wijde rokken zijn dan uit de mode. Kant en mooie stoffen maken van Emma iets liefs-zoets. Trouwens ik vind Emma een mooie vrouw om te zien, met een zachtaardige uitstraling.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

woensdag 05 feb 2020 - 12:12

Leuke bijdrage!
Wat een mooie, maar wel erg ongemakkelijke kleding. Ik ben blij dat wij dit soort jurken niet meer hoeven te dragen ;-)

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 05 feb 2020 - 11:50

wat een geluk...hoe recenter de koningin hoe vrolijker ze kijken. Tjonge wat een blikken, wordt er treurig van. snel naar de balkonkus kijken van Max en WA, wat was dat toch super

afbeelding van Marie...

Marie...

woensdag 05 feb 2020 - 18:33

Haha, ja helemaal eens. Arme Emma, op je 20e verkwanseld worden aan een 60-jarige koning Gorilla. Grrrr....Daar zou ik ook niet blij van kijken.

afbeelding van Babs74

Babs74

woensdag 05 feb 2020 - 09:33

Mooie bijdrage, maar waarom worden deze dames modekoningin genoemd?

Wat een variatie aan stijlen, heel bijzonder en mooi of te zien. Je zult maar met zo'n wijde rok een koets in moeten stappen... niet te doen.

afbeelding van Margreet

Margreet

dinsdag 04 feb 2020 - 23:40

Als ik het goed heb, is Emma op het statieportret uit 1910 52 jaar oud. Ik weet en begrijp ook wel dat vrouwen toentertijd minder middelen (zogezegd) hadden dan wij tegenwoordig om hun uiterlijk jonger te laten lijken maar... ze ziet er hier toch wel veeeel ouder uit dan 52. Dan denk ik: hoe zou ze er uitgezien hebben als ze nu zou leven?
O ja, en ik ben nu zelf 71 jaar....hoe zou ik er uitzien als ik in haar tijd zou hebben geleefd?

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

dinsdag 04 feb 2020 - 18:47

Wat een leuke bijdrage. Dank Miny. Persoonlijk ga ik voor het schilderijtje in de blauwe jurk, doet bijna impressionistisch aan. Wat een verantwoordelijkheid heeft zij vanaf jonge leeftijd gekend met die oude wispelturige koning en haar regentschap nadien. Bij Wiki stond dat zij snel verouderde maar erg populair was bij de diverse regeringsleiders. Iets dat ik nog niet wist was dat zij zelfs regentes over Juliana zou zijn geworden omdat de regering Hendrik ongeschikt achtte, Wilhelmina was het eens met die beslissing.
Over het rijgcorset er vielen in die tijden veel vrouwen flauw en dat was bon ton, maar gewoon medisch omdat ze te weinig lucht in hun longen kregen.

afbeelding van Ansje

Ansje

dinsdag 04 feb 2020 - 18:43

Blij dat ik niet in die tijd leefde. Jurken waar je je totaal niet in kon bewegen.
Wel mooi hoe het gemaakt werd. De dames werden blijkbaar ook niet geacht ook maar iets te lachen. Koningin Sophie ziet er uit als een treurwilg. Koningin Emma ziet er liever uit.

afbeelding van elisah.

elisah.

dinsdag 04 feb 2020 - 17:03

Prachtig deze portretten, wat een werk zit er in het maken van deze japonnen, en waarschijnlijk alles met de hand, of er waren misschien al hand naaimachines ?
Mooi om al die mode stijlen te zien, van zeer hooggesloten tot decolleté,s toe .
De slanke taille,s zijn mooi, maar dat inrijgen lijkt me een drama..

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 04 feb 2020 - 16:06

Dank voor deze historische koninklijke mode tour. Jammer van dat kapsel van Sophie dat is t enige minpuntje. Schitterende jurken ! en die sterren staan haar goed. En Emma is t mooist ingesnoerd...

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?