Prinses Beatrix hecht veel waarde aan symboliek en dat is terug te zien in haar garderobe. Op de dag van de bijzetting van koningin Juliana droeg ze bijvoorbeeld een mantel die op prachtige wijze verwees naar haar moeder. Van een afstandje is het niet zo goed te zien, maar de mantel van Beatrix werd in de jaren zeventig in lange versie en mét andere voering gedragen door Juliana tijdens het bejaardendefilé. Een coupeuse van Theresia Vreugdenhil liet mij weten dat de mantel voor de bijzetting werd vermaakt, zodat het kledingstuk aansloot bij het silhouet van Beatrix, maar tóch een bijzondere herinnering aan koningin Juliana bleef bevatten. 

Klik hier voor een foto van Beatrix. 

Juliana met de mantel:


Foto: Nationaal Archief/ Rob Croes 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 08 nov 2017 - 18:04

Wat een prachtige jas en mooi gebaar van Beatrix. Ik kan me helemaal voorstellen dat ze hiervoor kiest, heel fijn op zo'n verdrietig moment iets van je moeder te dragen.
De jas die Beatrix draagt vind ik nog mooier dan het origineel en al die prachtige kleding verdient het toch herdragen te worden... Ik hoop nog altijd dat Máxima de mooie lange handschoenen bij de avondjurken gaat dragen.

afbeelding van Mary

Mary

woensdag 08 nov 2017 - 05:55

Ik krijg de indruk dat ze dit toen zo wilde dragen zonder dat het toen over 'de koningin draagt een jas van Juliana' zou gaan.
Bijzonder feit voor nu. Als het voor toen voor onze toenmalige koningin maar goed voelde.

afbeelding van orchidee

orchidee

dinsdag 07 nov 2017 - 23:21

Het verbaast me hoe de jas van Beatrix gesneden is uit de originele jas Op het voorpand zitten paspelzakken, waar omheen gesneden moet worden. Toch loopt de jas van Beatrix wat wijder uit naar onderen. Eigenlijk vind ik dit wat overdreven schijn zuinigheid.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 07 nov 2017 - 23:07

Beatrix is hier bijzonder chic !

afbeelding van zara

zara

dinsdag 07 nov 2017 - 12:51

Wat een bijzonder verhaal! En ook wel een mooie symboliek die witte kleding voor een uitvaartdienst.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

dinsdag 07 nov 2017 - 06:07

Een mooi gebaar van Bratrix.
Maar je zou niet zeggen dat om dezelfde jas gaat. De jas is mooi vermaakt voor Beatrix. Echt een Beatrix-model.

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 07 nov 2017 - 01:53

Ik vind het wel een mooi gebaar en ook iemands persoonlijke keuze hoe dit in te vullen. Wellicht voelde ze haar moeder zo dichtbij zonder dat de hele wereld zou inzoomen op het ‘bekende’ kledingstuk. Verder vind ik de mantel na vermaken beter geschikt voor de gelegenheid: voorheen meer een buiten jas.

afbeelding van Frederike

Frederike

dinsdag 07 nov 2017 - 23:23

De intentie is mooi, maar de jas is onherkenbaar. Misschien was dat ook de bedoeling en was het een persoonlijk gebaar van Beatrix. Eigenlijk had
de coupeuse dit dan niet moeten verklappen. Zelf zou ik eerder gekozen hebben voor het dragen van een herkenbaar privésieraad, of bijvoorbeeld een ring of een horloge van (haar) moeder. Maar zoiets is erg persoonlijk.

afbeelding van Paula

Paula

woensdag 08 nov 2017 - 07:59

Ik ben het eens met Frederike. De jas is onherkenbaar en ook wat vreemd doordat ik de jurk eronder er doorheen denk te zien. Wat je er nou mee opschiet om dit zo te dragen begrijp ik niet. De hoed ziet er wel 'vol' uit.

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

maandag 06 nov 2017 - 19:29

Dus eigenlijk is de stof van de jas gebruikt om er een nieuwe jas van te maken... Hollandse zuinigheid!

afbeelding van Kate

Kate

maandag 06 nov 2017 - 18:52

De jas lijkt er totaal niet meer op ,eerlijk gezegd vind ik het dan ook een beetje gezocht .
Ben het met Jens eens dat het originele model mooier was geweest.
Je moet dus echt een tip krijgen ,anders ziet niemand het ,tja .......

afbeelding van Jens

Jens

maandag 06 nov 2017 - 16:44

De jas van Juliana vind ik veel mooier dan de vermaakte versie voor Beatrix. Een lief idee, ik kan me er wel iets bij voorstellen, een jas van m'n moeder aantrekken op haar begrafenis. Maar ik had het letterlijk en figuurlijk mooier gevonden als ze het originele exemplaar had aangetrokken.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 06 nov 2017 - 16:50

O jee ik weet niet zo goed wat ik daar nou van vind. Enerzijds zeker attent en lief en zo meer. En dat is 100%zeker ook wat Beatrix` gebaar is! Geen twijfel.
Maar ik vind het persoonlijk (!!!) een beetje spooky; weet niet precies waarom. Zo iets van een personificatie, op die manier je moeder gedenken in een vermaakte jas, tja kan het iet goed omschrijven. Beter was m.i. als ze echt een iconisch iets van Juliana had gedragen of de jas minstens had gelaten zoals hij was.
Nogmaals 100% lievigheid van Bearix maar ik vind het iets engs hebben

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 06 nov 2017 - 14:27

Wat een leuk verhaal. Zeer attent van Beatrix. En goed vermaakt !

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?