Voor het staatsbezoek aan Denemarken schaft Máxima in 2015 een grijze mantel aan van Claes Iversen. De stijl van de Nederlands/Deense ontwerper wordt gekenmerkt door intrigerende tegenstellingen en onverwachte details. Denk hierbij aan romantische jurken met stoere ritsen, en klassieke ontwerpen met een moderne twist. Dat blijkt ook wel als we kijken naar Máxima’s duifgrijze mantel. Couturesilhouetten uit de jaren zestig dienden als inspiratiebron voor de belijning, terwijl het borduurwerk met kristallen, pailletten, ijzeren schroeven, bouten, moertjes en plexiglas elementen juist zorgt voor een moderne twist. Natuurlijk heeft Iversen niet zonder reden gekozen voor de constructieve ijzerwaren, klassieke materialen en moderne lasertechnieken. Met de mantel brengt de ontwerper een ode aan de mode en aan de oude couture, ambacht en vakmanschap.
Tot zover de lofzang, want als Máxima het kledingstuk opnieuw draagt in Beieren, gaat het mis. In eerste instantie klinken er nog lovende woorden over de duifgrijze mantel van Claes Iversen, maar al snel valt het oog van de Duitse media op de applicaties van ijzerwaren. Een mediastorm barst los, want door de hoekjes van de inbussleutels heeft het ornament op het achterpand van de mantel wel verdacht veel weg van een hakenkruis. “Hakenkreuz-mantel’ kopt een Duitse krant dan ook met koeienletters. Persbureau DBA doet er een schepje bovenop (‘Wirbel um Máximas Mantel’) en Bild spreekt over ‘maximale verontwaardiging’.
Wie het achterpand van de mantel in ogenschouw neemt, ziet inderdaad een ongelukkig gekozen ornament, zeker gezien het programmaonderdeel aan het einde van de dag: een bezoek aan het Justitiepaleis Neurenberg en ‘Saal 600’, waar de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.
Waarschijnlijk is Máxima al tijdens het werkbezoek op de hoogte is gebracht van de commotie, want tijdens de reis van Erlangen naar Neurenberg verdwijnt de mantel van doubleface (dubbeldoek, een stof die aan beide kanten gedragen kan worden) opeens uit beeld. In plaats daarvan krijgt Neurenberg een japon van donkerblauwe jersey te zien.
Outings:
1. Staatsbezoek Denemarken, 17 maart 2015
2. Officieel bezoek Beieren, 14 april 2016
Idd op zich mooie, aparte mantel, maar….! Ja wellicht kan er wat aan gedaan worden maar of daarmee de slechte reputatie van de mantel ook verholpen is!? Wel frapant, is in podcast ook al n’s aangesproken, dat in Denemarken en vooraf aan t hof het bij niemand opgekomen is dat t weleens fout zou kunnen vallen!
Ik begrijp de ophef, zeker in Duitsland, maar vind het desondanks een mooie mantel…mss kan het betreffende ornament iets worden aangepast, het zou zonde zijn als deze mantel nooit meer de uitde kast zou komen