Dat je niet per se nieuwe kleding nodig hebt om te schitteren bewijst koningin Máxima ons keer op keer. Vol passie en kennis over het combineren van kleding verschijnt de koningin zeer regelmatig in bekende kleding. Voor aanvang van een activiteit reken ik dan ook vaak op een bekende outfit en maak ik vast een inschatting welke het zou kunnen zijn. Maar toen ik de staatsiefoto's van de nieuwe koning en koningin binnenkreeg, viel mijn mond toch wel open van verbazing. Want wat is het geweldig stoer dat Máxima ook voor deze portretten weer kleding herdraagt! Dat het de schitterende jurk is van modehuis Natan, ook gedragen tijdens Prinsjesdag 2012 en staatsbezoek Qatar, maakte het alleen maar fijner. Toch was het niet de jurk die alleen mijn aandacht trok. Wie beter naar de foto's kijkt, ziet namelijk ook schitterende robijnen sieraden uit de Oranjecollectie. Een sieraad trok in het bijzonder de aandacht en wil ik graag in dit artikel eens uitgebreid behandelen. De broche die Máxima draagt is immers niet alleen een zeer kostbaar juweel, maar werd op 30 april ook gedragen door prinses Annemarie. Een opvallende, maar ook betekenisvolle keuze!

De reden waarom ik de keuze voor de broche opvallend vind, is de combinatie met het diadeem. Het diadeem is immers, net als de armbanden en oorhangers, afkomstig uit de Mellerio Parure, die in 1889 door Willem lll aan zijn vrouw Emma werd gegeven. De broche is daarentegen onderdeel van de Pauwenstaart parure die is vervaardigd door juwelier Schürmann & Co in 1897 voor de jonge Wilhelmina. Op de foto's is goed te zien dat er een licht kleurverschil is tussen beide parures, maar dat ze prima bij elkaar gedragen kunnen worden.

Close up van de broche:

Links: De broche van de Pauwenstaart parure. Rechts: De broche uit de parure van Mellerio. De robijnen uit de Mellerio parure zijn iets donkerder van kleur, terwijl de robijnen uit de Pauwenstaart parure meer neigen naar het roze.

Hoewel Máxima's voorkeur in het verleden vaker uitging naar de robijnen parure van Mellerio, heeft ze de broche uit de pauwenstaart parure inmiddels ook al drie keer gedragen. Dat klinkt wellicht als weinig, maar de imposante broche uit de Mellerio parure heeft ze tot nu toe nog geen een keer gedragen en ook de kleinere broche uit de parure zagen we tot nu toe ook nog maar driemaal. De eerste keer dat we de broche uit de Pauwenstaartset zagen was op de verjaardag van de Zweedse koning, op 29 april 2006. Gecombineerd met sieraden uit de Mellerio parure en een jurk van Benito Fernandez zag Máxima er majestueus uit.

De tweede keer was tijdens het bezoek aan China, 18 mei 2010.

En de derde keer dus tijdens het poseren voor het nieuwe staatsieportret, dat eerder in april plaatsvond.

Maar, zoals eerder gezegd, was Máxima niet de enige die afgelopen maand schitterde met deze bijzondere broche. Ook prinses Annemarie, getrouwd met prins Carlos, droeg de broche met verve op 30 april.

Het lijkt wat vreemd dat prinses Annemarie, die niet in de lijn van troonsopvolging staat, dit bijzondere en eeuwenoude sieraad mag dragen. Maar wie het verhaal achter de Pauwenstaart parure kent, zal het onmiddellijk begrijpen. De parure -bestaande uit een tiara, broche, collier en oorhangers- was dan wel speciaal gemaakt voor de jonge koningin Wilhelmina, prinses Irene is toch degene die het meest in verband wordt gebracht met de parure. Koningin Wilhelmina droeg, net als haar dochter Juliana, de parure slechts zelden en besloot de parure te schenken aan haar kleindochter Irene, die een zwak had voor de prachtige robijnen. Irene maakte dankbaar gebruik van het geschenk en droeg het veelvuldig. Toen zij echter door haar huwelijk met Carlos Hugo niet meer aanwezig was bij de staatsbezoeken en andere feestelijkheden, verdween de parure uit beeld. Alleen de broche zagen we af en toe terug bij Beatrix en Máxima. Lang werd gevreesd voor het bestaan van het diadeem, de oorbellen, de armbanden en het collier. Gelukkig bleek in 2009 dat de tiara nog steeds in het bezit is van de Oranjes, evenals de oorbellen, die 30 april gedragen werden door Margaritha. Ik vind het daarom bijzonder en mooi dat de dochters van Irene kozen voor de juwelen van hun (schoon)moeder Irene, die zelf koos voor de aquamarijnen.

Wat er gebeurd is met de armbanden en het collier is onbekend. Wellicht duiken ze binnenkort op bij onze nieuwe koningin, die een voorkeur heeft voor rode en roze kledij. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

Foto's met dank aan:

www.royalpress.nl via PPE 
DPP

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?