Avatar foto Door Josine Droogendijk
Hoe heurt het 03 okt 17 reacties

Hoe heurt het? Deel 1: het belang van etiquette

Máxima’s leven is doordrenkt met geschreven en ongeschreven regels. In de serie ‘Hoe heurt het?’ duiken we daarom de etiquetteboeken in. Maar vandaag, bij de start van de serie, kijken we eerst nog even naar het nut ervan. Zit je klaar voor een leuke anekdote?

“Ik ben geen protocol-fetisjist.” Met deze woorden liet Willem-Alexander vlak voor zijn aantreden weten dat hij niet al teveel waarde hecht aan do’s en don’ts. En inderdaad, wie de koning zou aanspreken als Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander -wat niet correct is-, zou hij niet verblikken of verblozen. Toch zien we bij het functioneren van ons staatshoofd wel dat hij de inhoud van de etiquetteboeken kent. Maar goed ook, want hoewel veel mensen de regeltjes zien als een soort blok aan het been, zijn het eigenlijk hulpmiddelen. Dankzij de etiquette weet je immers precies waar je aan toe bent en welk gedrag gewenst is. De etiquette biedt dus duidelijkheid.

Van toeval is aan het hof slechts zelden sprake. Zo loopt de koning bij een begroeting voorop. © PPE/Werf

Koningin Margrethe zit ook in Team Etiquette: “Ik heb weleens het idee dat mensen protocol en etiquette zien als een grote draak die achter het moois van een paleis zweeft om je omver te stoten en op te eten als je je niet gedraagt. Maar in feite vertelt de etiquette ons wat wenselijk gedrag is als je mensen ontmoet. Je ouders welterusten wensen voor je naar bed gaat, opstaan voor een ouder persoon in de bus. Dát is de etiquette of protocol. Op het alledaagse niveau, altijd, en wij allemaal.”

De etiquette is er dus voor ons allemaal, maar de regels zijn niet in beton gegoten. De do’s en don’ts van honderd jaar geleden zijn vaak beduidend anders dan die van nu. In 1936 schreef Amy Groskamp bijvoorbeeld: “Wie volkomen aan de eisch der étiquette wil voldoen zal zich in het openbaar nimmer gearmd vertoonen, noch met een lid der eigen noch met een lid der andere sexe. Iets anders is het wanneer een jonge man een oude dame op straat den steun van zijn arm biedt. Verloofde paren, die zich strikt aan de regels der étiquette willen houden loopen in het publiek dan ook nimmer gearmd. Over de gewoonte om behalve arm in arm ook nog hand in hand te loopen kan beter gezwegen worden. Dit is strijdig met alle begrippen van goede vormen.”

Foto: PPE overname verboden

De hoe heurt het’s bewegen dus met de tijd mee en als íemand de richting aan mag geven, dan is dat de koning wel. En als het gaat om damesmode natuurlijk de koningin. Passend bij haar functie zal ze wel altijd de verwachtingen en wensen van de omgeving in de gaten moeten houden -in Saudi Arabië draag je nu eenmaal iets anders dan bij een opening in eigen land-, maar aan de do’s en don’ts aan het Nederlandse hof mag zij zeker schaven.

Voor we morgen beginnen met een aflevering over de handschoen, wil ik graag nog een anekdote vertellen over koningin Wilhelmina. Gewoon om de zwaarte -of juist de lichtheid- van etiquette te benadrukken. In 1900 werd Paul Kruger, de president van Transvaal, uitgenodigd door de jonge koningin Wilhelmina. Niet gewend met de gebruiken van het Nederlandse hof, nam de boerenpresident tijdens het staatsbanket een slok uit het kommetje waar hij eigenlijk zijn vingers in kon opfrissen, het zogeheten vingerkommetje. De lakeien begonnen naar verluidt te grinniken en er waren wel meer aanwezigen die de onwetendheid lachwekkend vonden. Wilhelmina ontging dat niet en om de situatie voor haar gast te redden proostte ze met haar eigen vingerkommetje op de president en nam er volgens een slok uit. En dat is nu precies waar de etiquette voor staat: de ander respecteren.

PS. heb jij nog een vraag over do’s en don’ts? Stel hem hieronder, dan neem ik hem mee in de serie.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
17 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb misschien een suggestie, met drie Staatsbezoeken in een maand tijd voor de deur, zou je uit kunnen leggen wat de kledingvoorschriften inhouden? Bijv in Frankrijk en Korea droeg ze, volgens mij bij Staatsbanket, ongebruikelijk korte(knielengte)jurken, zie af en toe bijv, als ik t goed heb, “voorschrift white tie”, maar heb geen idee wat t inhoudt, evenals andere benamingen van kledingvoorschriften! Van-de-week eerst Zweden, Koninklijke families onder elkaar, daar zal wel t meest “uitgepakt” worden!

Van mij mogen de omgangsvormen en de daarbij horende regels aangescherpt worden. Wat is er mis met respect voor de ander?

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Obama zou ook maar best deze rubriek lezen zodat hij de blunder tijdens zijn staatsbezoek aan de Queen nooit meer herhaald. Toen hij wilde toasten op de Queen en hij dus de woorden “To the Queen” uitsprak, begon het orket de hymne te spelen. Hij bleef maar doorratelen en waren de Queen haar ogen kogels, dan was hij morsdood. Als ik de beelden zie, dan begrijp ik nog altijd niet dat hij niet stopte met praten en in de houding ging staan. Het was beschamend voor hem. Dus etiquette en protocol zijn heel belangrijk.

Zult U ook de tafeletiquette behandelen ?

Oef embarrasing! Dit is echt not done. Oh wat zou Barack Obama gebaald hebben.

Oh my! Heel gênant dit. Hoe is het mogelijk. Deze diplomaat our sang en dan zo’n misser. Zo is maar weer duidelijk hoe belangrijk etiquette is,

Hollandse Etiquette met een Argentijns/Latijnse schwung, wat kleding betreft geen stylist, maar gewoon wat ze zelf leuk vind, wat wij daar dan van vinden interesseert haar kennelijk niet!

Etiquette is mi gebaseerd op elementaire basis beleefdheidsregels gestoeld op respect die op ” koninklijk” niveau dan nog meer ” uitgewerkt” werden.
Veel van deze” basis” is door sociale media vandaag de dag fel afgezwakt.
Persoonlijk ben ik voorstander van een ” herwaarderen” van deze regels.
Dat het onderwerp hier ter sprake komt is alvast een stap in de goede richting waarvoor dank.

Ik hou er van! Kom maar door met deel 2!

Etiquette, maakt het zoveel gemakkelijker. Je weet vooraf al, hoe je je moet gedragen.

Persoonlijk denk ik dat etiquette in koninklijke kringen heel belangrijk is. Anders maak je al snel bepaalde blunders, juist ook omdat het er in andere landen vaak zo anders aan toe kan gaan. Zelf heb ik er niet heel veel mee, maar toch vind ik het wel netjes als mn kids bijvoorbeeld ‘u’ zeggen tegen andere volwassenen. Al ben ik zelf niet helemaal zo opgevoed, maar dat kwam ook wel weer door ons dialect. In het dialect past het woord u niet als je tegen je opa of oma praat. Dan is het al snel ‘jie’ of ‘joe’. En opstaan voor een ouder iemand in de bus is, zoals Koningin Margrethe zei, heel belangrijk.
Overigens heeft Margrethe een nieuw persbericht uitgestuurd over de kwestie van het afnemen van de titels van Joachim en kinderen. Daarin schrijft ze o.a. dat ze zich niet voldoende heeft gerealiseerd hoeveel het met Joachim en de kinderen zou doen. Dat vind ik best kranig, dat je dat dan ook in het openbaar toegeeft.

Heel goed dat Margrethe een pers bericht heeft uitgebracht, de teleurstelling bij de betrokken familie leden was erg groot
Heel begrijpelijk trouwens, dit was zeker niet de goede manier om dingen te veranderen.
Wat heeft Beatrix het destijds op een goede en wijze manier gedaan .

Wat ik me dan wel afvraag: heeft ze dit niet van tevoren gecommuniceerd? Of toch gewoon door gezet? Nou ja, dat zullen we toch niet te weten komen denk ik. Maar vroeg ik me zomaar af.

Nou dat vroeg ik me ook af… moest dan ook wel even de wenkbrauwen optrekken toe ln ik hier las dat juist Margarethe werd aangehaald over het nut van etiquette. Etiquette begint in de huiselijke kring lijkt me.

Ik las vandaag dat het eerder wel eens ter sprake is gebracht, maar er verder niet meer over is gecommuniceerd.
Maar in hoeverre de berichten juist zijn ?……

Mooie jurk
En gave jas!