Gisteren waren de Prins van Wales en de Hertogin van Cornwall, Charles & Camilla, 10 jaar getrouwd! Ter gelegenheid van dit tinnen jubileum bespreken we vandaag de bruidskleding van Camilla (Rosemary) Parker Bowles, geboren Camilla Rosemary Shand.

Het huwelijk tussen de Prins van Wales van Camilla Parker Bowles werd aangekondigd op 10 februari 2005, en zou plaatsvinden op 8 april 2005. Door het overlijden van de Paus op 4 april 2005, werd alles echter een dag opgeschoven. Daardoor vond het huwelijk, burgerlijk en kerkelijk, plaats op 9 april 2005.

Het burgerlijk huwelijk vond plaats in de Ascot Room van het gemeentehuis Guildhall. De korte plechtigheid, die slechts 20 minuten duurt, wordt geleid door Clair Williams. Er zijn maar 30 gasten aanwezig, die allemaal naaste familieleden zijn. De getuigen zijn Prins William en Tom Parker Bowles.

Camilla droeg bij het burgerlijk huwelijk een witte jurk van chiffon, met een zijden lange mantel daar overheen. Beiden zijn ontworpen door het ontwerpersduo Robinson Valentine. Daarbij droeg Camilla een witte hoed van Philip Treacy, witte pumps van Linda Bennett en een witte clutch van kalfsleder, van het merk Launer's. 

Het kerkelijk huwelijk vond plaats in de St. George Chapel van Windsor Castle. Hierbij zijn zo'n 800 gasten aanwezig, waaronder diverse Koninklijke gasten. De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, gaat voor tijdens de dienst. 

Bij het kerkelijk huwelijk droeg Camilla, de Hertogin van Cornwall, opnieuw een japon en mantel, ontworpen door Robinson Valentine! Deze keer in de kleuren blauw/grijs, bewerkt met goudkleurig draad en met een ikat motief. Prachtig! Ook hier draagt ze een hoed, met grote veren, van Philip Treacy, en schoenen van Linda Bennett. 

Wat vonden jullie van de bruidskleding van Camilla, de Hertogin van Cornwall?

 

Alle afbeeldingen ©screenshots archief video BBC

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door de beheerder van The World of Royals en  The World of Royals - Kids Clothes, die op deze website vooral over de mode van prinses Laurentien schrijft, en regelmatig over de mode van andere prinsessen. Inhoudelijke vragen over het artikel kun je kwijt via een reactie en algemene vragen over de website kun je stellen via het contactformulier. Informatie en afbeeldingen mogen niet worden overgenomen zonder toestemming van de beheerster van The World of Royals - [email protected].

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Doro

Doro

maandag 13 apr 2015 - 10:21

LindaVanDeventer, wat een boute uitspraak! je kent haar dus goed genoeg om een 'waanzinnige hekel' aan haar te hebben? Bijzonder dat je dan wel op de log kijkt die over haar gaat.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

dinsdag 14 apr 2015 - 14:04

Ook als ik iemand niet zo fijn vind overkomen, kan ik iemand toch nog wel goed gekleed vinden? Ik zie het verband niet.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

zaterdag 11 apr 2015 - 22:33

Ondanks dat ik een waanzinnige hekel heb aan Camilla, moet ik eerlijkheidshalve zeggen, dat ze op beide gelegenheden er mooi uitzag. De witte outfit vind ik heel mooi, de outfit op het kerkelijk huwelijk vind ik ook mooi, alleen had ik zelf nooit de fascinator erbij gekozen.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 13 apr 2015 - 10:43

Vanwege Diana? je bent trouwens niet de enige. Las deze week dat de helft (?) van de Britten haar niet als koningin wil.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

dinsdag 14 apr 2015 - 14:14

Ik ben helemaal geen enorme Diana fan en ook al ken ik Charles en Camilla niet, hoe zij in het verleden zijn omgegaan met Diana en hun beider gezinnen vind ik bijzonder respectloos... En gezien de laatste Britse peilingen ben ik inderdaad niet de enige:)

afbeelding van elisah.

elisah.

zaterdag 11 apr 2015 - 18:30

Ik vond haar heel mooi gekleed, geen bruidsjurk en toch was ze echt de bruid.
Prachtige materialen en kleuren.
Wat was ze die dag nerveus en onzeker, het is geen favoriete prinses van mij maar ik had wel een beetje met haar te doen tijdens de plechtigheid.

afbeelding van Annelie

Annelie

zaterdag 11 apr 2015 - 18:08

Ik vind dat ze er prachtig uit zag. Vooral ook dat ze geen gewone bruidsjurk aan had. Dat vind ik voor vrouwen op leeftijd (boven de 50) niet echt mooi meer. Dan vind ik de jurk van Camilla erg geschikt (van het kerkelijk huwelijk dan). Haar pakje van het burgerlijk huwelijk vind ik ook erg mooi en hij staat haar ook goed!

afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 11 apr 2015 - 12:18

Werkelijk prachtig, vooral de lange grijze jurk.
Diana vond ik destijds vreselijk, een kinderlijk schaap in die kreukelige schuimtaart!

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 11 apr 2015 - 12:14

Vraag het me af of dat klopt van die naam. Sarah heet toch ook weer gewoon Ferguson en ook Diana heette weer Spencer!

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 11 apr 2015 - 12:38

Dat is waar, maar misschien heeft ze er voor gekozen om die naam aan te houden?

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 11 apr 2015 - 12:14

Vraag het me af of dat klopt van die naam. Sarah heet toch ook weer gewoon Ferguson en ook Diana heette weer Spencer!

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 11 apr 2015 - 11:54

Ik vond Camilla er destijds prachtig uitzien tijdens de beide ceremonies. Het witte complet prachtig door de eenvoud. En echt een schitterende hoed. Het lange complet was zeer verrassend . De kleuren mooi gecombineerd en ik vond het heel koninklijk. Ook de verentooi in het haar stond goed. Ik vond haar echt heel erg mooi gekleed. Het is , denk ik, voor een oudere bruid altijd moeilijk iets te kiezen, want een "echte" trouwjapon staat menigmaal niet . Camilla heeft laten zien dat ze een schitterende bruid was. Het enige wat ik jammer vond, was het nietige bruidsboeket. Dat had, m.i., wel wat beter gekund.

afbeelding van Carmen

Carmen

zaterdag 11 apr 2015 - 11:53

Ze zag er heel mooi uit en vooral ook gepast. Ik weet nog dat ik toen ook zeer aangenaam verrast was van hoe ze er uit zag. Heel stijlvol!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 11 apr 2015 - 10:05

Prachtige jurk voor de kerkelijke inzegening. Het haalt het niet bij de jurk en grandeur van Diana, maar voor haar heel mooi.
Het witte pakje vind ik niet heel bijzonder, volgens mij heeft ze dat daarna in vele varianten gedragen. Het zal nooit mijn favoriete prinses worden, maar op haar trouwdag zag ze er mooi uit.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 11 apr 2015 - 11:30

Ik vond haar er ook prachtig uitzien, vooral bij het kerkelijk huwelijk. Persoonlijk denk ik dat ze er heel verstandig aan deed om te kiezen voor deze kleding in plaats van een gewone trouwjurk. Dat paste beter bij de geschiedenis die er aan vooraf ging, en was ook wat netter naar Diana toe (al leefde Diana niet meer).

Klopt het overigens dat het geen gewone huwelijksbevestiging was in de kerk, maar meer een dienst van gebed en toewijding? Dat heb ik ergens gelezen, maar ik heb geen idee of dat klopt. Misschien weet iemand dat nog?

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 11 apr 2015 - 11:47

Het klopt dat het geen gewone huwelijksdienst was. Maar idd. een dienst van gebed en toewijding. Volgens mij had dat te maken met het feit dat beiden gescheiden waren, maar zeker weten doe ik dat niet.

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 11 apr 2015 - 12:56

Dat heeft niets met voorgaande huwelijken te maken maar met het feit dat de Anglicaanse kerk, net zoals de Protestante, het huwelijk niet sluit maar slechts bevestigt.
Voor de Rooms Katholieke kerk is het kerkelijk huwelijk belangrijker dan het burgerlijk huwelijk.
Het was dus een "gewone" huwelijksdienst, waarin gedankt wordt en een zegen over het huwelijk gevraagd wordt.

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 11 apr 2015 - 13:50

Maar dat de Anglicaanse kerk geen huwelijken sluit klopt niet! Normaal gesproken, bijv. bij William en Catherine, hoeft er niet voor de wet getrouwd te worden omdat het huwelijk dat in de Church of England gesloten wordt ook voor de wet geldig is! In tegenstelling tot in Nederland waar je eerst voor de wet móet trouwen voordat dat überhaupt mag in een kerk.
Omdat dat niet kon bij Charles en Camilla (of eigenlijk was het meer dat het te gevoelig lag dat een gescheiden vrouw trouwt in de kerk), trouwden zij eerst voor de wet, gewoon op het stadhuis. Zij waren de éérste royals die dat deden. Daarna was er geen 'echte' huwelijksdienst maar een - zoals ze het zelf noemen - Service of Prayer and Dedication, een dienst van gebed en toewijding inderdaad. Dus echt een gewone huwelijksdienst was het volgens mij niet!
Anne, zus van Charles en ook gescheiden en daarna opnieuw getrouwd, voorkwam gedoe door haar tweede huwelijk plaatst te laten vinden in de Church of Scotland, waar ze er minder problemen mee hadden.
Het is ook niet zo gek dat TWoR zelf in haar stuk Mrs. Parker Bowles gebruikt. Zo was namelijk haar naam tussen beide huwelijken in!! Het Britse hof gebruikte dit ook:
"Upon her marriage to The Prince of Wales, Mrs Parker Bowles became known as HRH The Duchess of Cornwall." http://www.royal.gov.uk/ThecurrentRoyalFamily/ThePrinceofWales/Marriagea...

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 11 apr 2015 - 19:04

Ah, dank voor de aanvullingen voor wat betreft de dienst van gebed en toewijding en de achternaam van Camilla!

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 11 apr 2015 - 19:42

Graag gedaan ;) Ik dacht als ik het opzoek kan ik het maar net zo goed ook hier even plaatsen ;)

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 11 apr 2015 - 09:57

Prachtig! Werkelijk beeldschoon! Enige wat een beetje detoneert is het bruidsboeket. Mooier in crème wit met groen en eventueel wat blauw

Helemaal eens, snap niet waarom je hier de naam van haar ex-man gebruikt! Vreemd

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 11 apr 2015 - 11:31

Zie de reactie hier boven, dat was nog steeds haar naam op het moment van het huwelijk, naar gewoonte in GB.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 11 apr 2015 - 19:21

Ik heb me nog even wat uitgebreider laten informeren (dank voor je hulp, S.!) voor wat betreft de achternamen. Camilla heette tijdens haar huwelijk met Andrew Parker Bowles: Mevrouw Andrew Parker Bowles. Na haar scheiding was ze Camilla/Mrs Parker Bowles. Dat was haar officiële naam.

Ook Sarah heette na haar scheiding niet ineens weer Sarah Ferguson. Ze werd inderdaad wel vaak zo genoemd, maar haar eigenlijke naam is Sarah, Duchess of York. Tijdens haar huwelijk met Prins Andrew was haar naam/titel enz HRH The Duchess of York.

Diana's naam was officieel ook nog Diana, Princess of Wales. Tijdens haar huwelijk met Prins Charles was haar naam/titel: HRH The Princess of Wales.

Hoop dat dit wat meer helderheid geeft, en ik begrijp de verwarring heel goed, want alle namen/titels enz is in GB sowieso al een vrij lastig verhaal.

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 11 apr 2015 - 09:31

Ze was zo'n plaatje, zowel bij het burgerlijk als bij het kerkelijk huwelijk.
Een prachtige bruid in die lichte kleuren. Vooral de kleding voor het kerkelijk huwelijk vond ik heel bijzonder. Geen typische bruidskleding, maar op en top een bruid. Ook haar veren haarversiering/hoed vond ik schitterend.
Vreemd trouwens dat nog steeds de naam Parker Bowles gebruikt wordt, de naam van haar ex, op het moment dat er over haar huwelijk met prins Charles geschreven wordt.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 11 apr 2015 - 11:23

In Groot-Brittannië is dat niet vreemd ;-). Daar houd je namelijk altijd de naam van je echtgenoot, ook al ben je gescheiden, meen ik wel eens begrepen te hebben. Ik kan er naast zitten hoor! Maar ook de media schreef in die tijd allemaal over Camilla Parker Bowles, ook bij de artikelen over het feit dat ze zouden gaan trouwen.

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?