Avatar foto Door Josine Droogendijk
Nederlandse prinsessen 10 jan 18 reacties

Koninklijke bruidsjurken – deel 10: Prinses Margriet

Vandaag zijn prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven alweer 56 jaar getrouwd. Een mooi moment om terug te blikken op de bruidsjurk van de prinses.

Wie prinses Margriet zegt, zegt margrieten. De prinses is dol op symboliek en verwerkt haar naam op subtiele of juist nadrukkelijke wijze in haar kleding en juwelen. Op 10 januari 1967 was dat niet anders. De bruidsjurk van de prinses werd ontworpen door Lien Bergé-Farwick, die een japon bedacht van witte cloquézijde met een ingeweven margrietmotief. Voor de stof werd uitgeweken naar Parijs, waar zijdefabriek Bianchini-Férier is gehuisvest. Niet zomaar de eerste de beste naam. Ook modehuizen Chanel, Dior en YSL laten hier stoffen vervaardigen.

Op het bovenste deel van het lijfje prijken bovendien 67 margrieten van pailletten, pareltjes en strass. Het getal 67 is een verwijzing naar het huwelijksjaar van het paar. Een deel van de margrieten werd kant en klaar aangeleverd door Hubert uit Parijs, maar in Nederland hebben twee modistes -onder leiding van coupeuse Riek van Lieshout- urenlang zitten borduren.

En wie denkt dat het daar bij bleef, heeft het mis. Op de sleep van 5 meter prijken maar liefst 876 geborduurde margrieten van pareltjes, strass en pailletten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de sleep -die bij de schouders begon- topzwaar moet zijn geweest. Daarom werd er een tuigje in de jurk bevestigd, zodat Margriet niet door het gewicht van de sleep naar achter zou worden getrokken. Aan de sleep werden bovendien drie lusjes bevestigd, zodat de bruidsmeisjes de sleep de baas konden. 

Naast de jurk bekijken we in deze serie ook altijd even de juwelen. Op haar trouwdag droeg prinses Margriet parels en dat is zeker geen verrassing. Het Griekse woord margarites betekent immers parels, dus wat kun je dan beter dragen dan pareljuwelen?

Het diadeem van de prinses valt op door de vijf ornamenten, die ook weer verwijzen naar margrieten.

En last but not least was er ook nog sprake van een andere, heel oude, traditie:

Something old
something new
something borrowed
something blue

Het is op de foto’s niet te zien, maar dankzij Paleis het Loo weten we dat aan de binnenzijde van de japon een blauw strikje is bevestigd. De japon is natuurlijk nieuw en de juwelen vallen zowel onder de categorie ‘old’ als ‘borrowed’.

Foto’s van een recente expositie:

Foto’s met dank aan: RVD/Max Koot/ Nationaal Archief /Josée Zwaga
Informatie met dank aan: Paleis het Loo https://www.modemuze.nl/blog/de-bruidsjurk-van-prinses-margriet

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
18 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Heel mooi. Nog nooit gezien eigenlijk.

De bruidsmode van destijds was natuurlijk heel anders dan nu. Voor 1967 was dit best hip hoor. Het haar werd vaak keurig in de krul gezet of juist hoog opgestoken. En daar hoort dan natuurlijk een sluier van tule bij 😉

Het is een bruidsjapon die echt bij die tijd past. Wel ver doorgevoerd met al die margrieten, maar wel leuk. Ik denk dat de jurk en sleep heel zwaar zijn door al die parels, strass en pailletten.

Wanneer zijn de nieuwjaarsrecepties eigenlijk? Het is nog rustig in de agenda?

Ps als je kijkt op de website van paleis Amsterdam, kun je de exacte data zien ;). https://www.paleisamsterdam.nl/bezoek/

Die zijn volgende week. Wel heel laat dit jaar.

Dank Petra!

Denk niet dat ze die traditie na Corona hebben voorgezet. Mischien de uitvaart van Constantijn

Bijzondere stof inderdaad! Ik vind die lijnen op het lijfje “botsen” met se bloemetjes. Veel te onrustig daardoor
De sluier zo wijd uitstaande vind ik ook niet zo heel geslaagd- sorry
Parels op je trouwdag, mooi dat het zo verwijst naar de margrieten maar eigenlijk hoort het niet toch? Verwijzen naar tranen

Maar wat een geweldig echtpaar is dit, ze lijken nog na al die jaren innig verliefd en trots op elkaar. En een mooi gezin met ook 4 best wat op elkaar lijkende schoondochters

Leuk al die margrietjes! Nu zou zowel armen als een deel van t bovenstuk doorzichtig kant worden gebruikt denk ik. Dit is erg dicht maar hoort in die tijd?
Ze past m nog vertelde pieter een keer en ze trekt m elk jaar weer aan.

De jurk past bij de tijd/ periode. Persoonlijk vind ik de belijning van het lijfje niet zo mooi. M.n. In gedragen toestand valt het niet zo mooi.

Een prachtige bruid! Mooie stof en inderdaad leuk om het zo in detail nog eens te zien. Zwaar en overdadig mag op je huwelijksdag hoor vind ik! De dag bij uitstek om uit te pakken! Ik vind het kapsel met diadeem prachtig bij haar staan!

Prinses Margriet is er uitstekend in geslaagd om haar naam te verwerken in haar bruidsjapon met toebehoren.
Omdat er voor zware stof is gekozen mét het rijkelijk aangebrachte borduurwerk en de lange sleep komt het geheel wat massief over.
Toch vind ik het in zijn totaliteit een vorstelijke bruid, die alles tot in de puntjes verzorgd heeft. Een japon met mooie pasvorm, pittige sluier en diadeem plus boeket in de margriet-sfeer. Het past zo helemaal bij haar.
Het is, denk ik, ook goed om ons even te verplaatsen in de tijd waarin deze trouwdag plaats vond.
Wanneer ik de trouwfoto’s van Beatrix en Irene er bij pak zie ik ook een royale sleep, stevige stof en vergelijkbare sluiers. Heerlijk, om al die prachtige foto’s nog eens opnieuw te bewonderen!

Ik vind het totaalplaatje een beetje tegenvallen. De japon oogt zwaar, de sleep is belachelijk lang en maakt Margriet kleiner, en dat effect wordt nog versterkt door het haar zo hoog op het hoofd te dragen. Al die tule om het hoofd heen maakt het ook niet beter. Het was beter geweest het wat eenvoudiger te houden.

Prachtig, echt prachtig, héél erg verfijnd !! Wat een plezier, deze bruidsjurk hier te mogen bewonderen, in detail nog wel !!

Last edited 1 jaar geleden by Trixedo

Zo leuk dat ze haar naam zo’n eer aan doet met haar bruidskleding en haar bruidsboeket!

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

Wat een mooi jurk is dit! Prachtig die belijning van het bovenlijfje, met de ronde naden! Heel fijn dat jullie deze jurk in de spotlights zetten!

Ja, die ronde naden zijn apart he. Waarom zou daarvoor gekozen zijn?